Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fakty / Mity Żywieniowe

* * * * * 13 głosów mity fakty odżywianie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#2221
uzytkownik_587306

uzytkownik_587306

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Zbanowany
  • PipPipPipPip
  • 944 postów

Warto zwrócić uwagę na kilka faktów:

1) Sport, szczególnie wyczynowy na wysokim poziomie, nie musi i często nie ma w wielu aspektach wiele wspólnego ze zdrowiem.
2) Odchudzanie - sama metoda - często nie musi mieć wiele wspólnego ze zdrowiem.
3) Coś co jest szkodliwe dla osoby o typowej w naszej cywilizacji aktywności fizycznej, niekoniecznie musi być niezdrowe dla osoby o wysokim stopniu aktywności fizycznej.

Były już pytania na temat śniadania i jego roli "najważniejszego posiłku dnia" - tutaj kolejny update w temacie:
 


Edytowany przez Arthass, 13 październik 2018 - 17:34 .

  • 0

#2222
uzytkownik_706135

uzytkownik_706135

    Zbanowany

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4570 postów
Słyszeliście o kawie grzybowej? Co jest dokladnie?

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#2223
uzytkownik_217964

uzytkownik_217964

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 2 postów
Hej czy mógłby ktoś polecić jakąś ciekawą literaturę o zdrowym odzywianiu dla początkujących?
Hej czy mógłby ktoś polecić jakąś ciekawą literaturę o zdrowym odzywianiu dla początkujących?
  • 0

#2224
uzytkownik_157610

uzytkownik_157610

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 11 postów

mit o tuczącym tłuszczu..... WĘGLOWODANY TUCZĄ A NIE TŁUSZCZ


  • 0

#2225
uzytkownik_556884

uzytkownik_556884

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 987 postów

Oba te związki pełnią funkcje energetyczne i oba mogą powodować przybieranie na masie tłuszczowej. Węglowodanów prostych zjadamy na co dzień o wiele więcej ( mowa o ludziach nieświadomych ) bo są zwykle tańsze, smaczniejsze, szybko dostarczają energii ze względu na również częsty wysoki indeks i co ważniejsze ładunek glikemiczny i równie często nie sycą tak mocno jak tłuszcze czy dodatek błonnika. 

 

Łatwiej jedząc duże ilości ww o zapełnienie glikogenu mm i wątr. co spowoduje nasilenie procesów lipogenezy - tycia w tymże momencie lub wcześniejszym w zależności od rodzaju spożywanych cukrów, niż jedząc ZDROWE tłuszcze o co też obecnie ciężko.

 

Nie widzę podstaw do mówienia, że tłuszcz nie tuczy i, że wyłącznie insulina jest odpowiedzialna za procesy związane z procesami odkładania tkanki tłuszczowej, bo tak nie jest. 

 

Procesy związane z rozkładem zjadanego tłuszczu do tkanki tłuszczowej zachodzą tak samo jak powinowactwo węglowodanów do tycia. W razie potrzeby mogę wysłać odpowiednie materiały i źródła, zresztą wystarczy zajrzeć do wielu wielu wielu podręczników, badań ( literatury ) z zakresu oczywiście biochemii. 

 

Dawno się tym tematem nie zajmowałem, ale chętnie sobie przypomnę jeśli będzie potrzeba. 

 

Pozdrawiam ;) 


  • 0

#2226
uzytkownik_157610

uzytkownik_157610

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 11 postów

Nikt Cię o swój wywód nie prosił


  • 0

#2227
uzytkownik_725245

uzytkownik_725245

    Na KFD prawie jak w domu ;)

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 1533 postów

Ciebie również. Szczególnie, że nic mądrego puki co nie napisałeś/napisałaś.


  • 0

#2228
uzytkownik_886092

uzytkownik_886092

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 86 postów

Nikt Cię o swój wywód nie prosił

o twoje brednie także


  • 0

#2229
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

Oba te związki pełnią funkcje energetyczne i oba mogą powodować przybieranie na masie tłuszczowej. Węglowodanów prostych zjadamy na co dzień o wiele więcej ( mowa o ludziach nieświadomych ) bo są zwykle tańsze, smaczniejsze, szybko dostarczają energii ze względu na również częsty wysoki indeks i co ważniejsze ładunek glikemiczny i równie często nie sycą tak mocno jak tłuszcze czy dodatek błonnika.

Łatwiej jedząc duże ilości ww o zapełnienie glikogenu mm i wątr. co spowoduje nasilenie procesów lipogenezy - tycia w tymże momencie lub wcześniejszym w zależności od rodzaju spożywanych cukrów, niż jedząc ZDROWE tłuszcze o co też obecnie ciężko.

Nie widzę podstaw do mówienia, że tłuszcz nie tuczy i, że wyłącznie insulina jest odpowiedzialna za procesy związane z procesami odkładania tkanki tłuszczowej, bo tak nie jest.

Procesy związane z rozkładem zjadanego tłuszczu do tkanki tłuszczowej zachodzą tak samo jak powinowactwo węglowodanów do tycia. W razie potrzeby mogę wysłać odpowiednie materiały i źródła, zresztą wystarczy zajrzeć do wielu wielu wielu podręczników, badań ( literatury ) z zakresu oczywiście biochemii.

Dawno się tym tematem nie zajmowałem, ale chętnie sobie przypomnę jeśli będzie potrzeba.

Pozdrawiam ;)


Siemka ;)

Myślę, że bardziej zrozumiałym sposobem, było by patrzenie po przez funkcje informatyczne niżeli energetyczne jeśli chodzi o pierwsze zdanie. Po pierwsze, nie wszystko tą energią jest, a po drugie nie musi nawet dotrzeć do szlaku eneregtycznego i najczęściej nie dociera by energia była zachowana w zasobach gotowych do upłynnienia. Gdy tylko coś zjadamy, to jest informacją, jak organizm ma się przygotować i co ma z treścią zrobić. Oczywiście, że oba substraty eneregtyczne(tak już potocznie nazywane) mogą powodować zmiany w kompozycji ciała i najgorsza jest mieszanina dużej ilości obu substratów jednocześnie, a jak zajadamy stres w ten sposób, to w ogóle powstaje kaskada niefortunnych zdarzeń metabolicznych.
Trudno dziś rozmawiać o sytości. Myśle, że rozmowa o sytości jedynie ma sens omawiając naturalne produkty, do których jesteśmy stworzeni, przetworzone produkty są raczej tak zaprojektowane by jednak omijać ten dość ważny faktor w regulacji wielu funkcji, jakby nie patrzeć. To raz, dwa jest takie, że jesteśmy tak uzależnieni od jedzenia, że nawet sytość czy przejedzenie nie powtrzymuje niektórych do zaprzestania jedzenia i mówię tutaj nawet i o jednym posiedzeniu, gdy zajadamy się do bólu. Wątpie by wielu dorosłych by przeszło marshmallow test nie mówiąc, czy byliby w stanie z własnej nie przymuszonej woli nie jeść chociaż przez jeden dzień.

Insulina tak właśnie działa, że bez niej komórka nie "wpuści" zasobów więc można spokojnie mówić, że insulina powoduje tycie, bo to właśnie ma robić(między innymi). To nie jest żadna filozofia tylko biochemiczny fakt. Jeśli ktoś przejada się na keto tłuszczami, to insulina też się podniesie bo jej zadaniem jest pilnowanie równowagi w krwi. Dlatego jak macie testy z przejadaniem na keto na Youtube, jest chyba tego już myślę dość sporo, jedni tyją, inni chudną. Żadna magia :)

Pozdro!
  • 0

#2230
kwert

kwert

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 33 postów
☝Przede wszystkim róbmy tak, aby organizm miał pod dostatkiem wszystkiego czego potrzebuje aby mógł pracować na 100%. (Wiedza z podstawówki )
☝Nie bądźmy mądrzejsi od natury i nie wyręczajmy go na siłę różnymi dietami czy suplementami, bo i tak gorzej na tym wyjdziemy jeżeli fundamenty są słabe. (Nie idź na skróty, przez co często padamy ofiarą marketingu i mitów powielanych nt trenowania i regeneracji).
☝Jak już opanujesz ten sposób pełnego i skutecznego odżywiania możesz pomyśleć o dodatkowej suplementacji i pewnych "patentach" które sprawdzają się u osób intensywnie ćwiczących lub chorych.
☝ PAMIĘTAJ ❗ Wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich ilościach i czasie  .
 
Od siebie wspomnę tylko o L Karnozynie:
 
Znacznie przyspiesza regenerację mięśni a w późniejszych latach ma się jej coraz większe niedobory. 

  • 0