
Fakty / Mity Żywieniowe
#1
Napisany 05 październik 2011 - 14:51

POPULARNY
Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
#2
Napisany 13 październik 2011 - 10:44

W tym temacie chciałbym żeby były omawiane mity i fakty żywieniowe. Jak wiadomo, pełno jest rad do tego jak mamy się odżywiać itp itd, często są to stare nie potwierdzone hipotezy które ciągnął się do dziś. Tutaj więc każdy ma okazję by zadać nurtujące go pytania na temat odżywiania.
bardzo przydatny temat! no i mamy eksperta :) (przyznaje, sledzilam Cie na innym forum...

chcialabym zapytac o laczenie tluszczy i weglowodanow na redukcji i ogolnie. Kiedys gdzies wyczytalam,ze nie powinno sie ich laczyc w jednym posilku, szczegolnie na redukcji, czyli ze posilki powinno sie komponowac w skladzie bialko + tluszcze i bialko + weglowodany. to fakt czy mit?
dlugo stosowalam sie do tej zasady, ostatnio przestalam i nie widze specjalnie roznicy (poza faktem ze kasza gryczana polana oliwa z oliwek jest smaczniejsza :)).
#3
Napisany 13 październik 2011 - 13:17

bardzo przydatny temat! no i mamy eksperta :) (przyznaje, sledzilam Cie na innym forum...
)
chcialabym zapytac o laczenie tluszczy i weglowodanow na redukcji i ogolnie. Kiedys gdzies wyczytalam,ze nie powinno sie ich laczyc w jednym posilku, szczegolnie na redukcji, czyli ze posilki powinno sie komponowac w skladzie bialko + tluszcze i bialko + weglowodany. to fakt czy mit?
dlugo stosowalam sie do tej zasady, ostatnio przestalam i nie widze specjalnie roznicy (poza faktem ze kasza gryczana polana oliwa z oliwek jest smaczniejsza :)).
Czysto teoretycznie: Zależy jakie to proporcję są miedzy Ww+T w posiłku jak są małe tzn jedno góruję nad drugim to nie jest to jakieś znaczące tzn też zależy od całej proporcji BTW w diecie. Tłuszcz z posiłku podniesie poziom lipidów w krwi a ww podniosą glukozę i insulinę która, jeżeli zostanie wydzielona w nadmiarze będzie stymulować syntezę większej ilości lipidów i transport ich to tkanki tłuszczowej.
Z drugiej strony mały dodatek tłuszczy do węgli może skutkować w mniejszym stężeniu glukozy w krwi po posiłku ww:

#4
Napisany 13 październik 2011 - 13:50

jednak to ze na nas to dziala nie znaczy ze na ciebie musi
na redukcji zauwazylem ze jak lacze ww i t to smalec slabiej leci wiec zostawiam jedno zrodlo energi w moim przypadku ostatnio byly to ww
wedlug mnie najwarzniejszy jest bilans kaloryczny
#5
Napisany 13 październik 2011 - 15:26

#6
Napisany 13 październik 2011 - 17:05


a chleb bialy z tluszczem i pelnoziarsnity duzo mniej ? wtf przeciez chleb z maki zytniej ma maly IG ?
#7
Napisany 13 październik 2011 - 17:35

o co kaman z tym rysunkiem ? z tego co widze chleb pelnoziarsnisty (zyto) powoduje taki skos cukru jak bialy
?
a chleb bialy z tluszczem i pelnoziarsnity duzo mniej ? wtf przeciez chleb z maki zytniej ma maly IG ?
A co tu jest trudnego do rozumienia, masz problem z odczytaniem wykresu

Po spożyciu węglowodanów z tłuszczem poziom cukru we krwi jest niższy.
#8
Napisany 13 październik 2011 - 17:54

#9
Napisany 13 październik 2011 - 17:56

#10
Napisany 13 październik 2011 - 17:58


Gdy jem wegle + tluszcz zmiejszam IG? Wtedy wolniej sie wchlania itp? Lepiej zjesc bialy z tluszczem jak zytni bez

#11
Napisany 13 październik 2011 - 18:07

Tłuszcz z posiłku podniesie poziom lipidów w krwi a ww podniosą glukozę i insulinę która, jeżeli zostanie wydzielona w nadmiarze będzie stymulować syntezę większej ilości lipidów i transport ich to tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony mały dodatek tłuszczy do węgli może skutkować w mniejszym stężeniu glukozy w krwi po posiłku ww:
#12
Napisany 13 październik 2011 - 18:09

Naprawde jest taka mala roznica miedzy chlebem zytnim a bialym

#13
Napisany 13 październik 2011 - 21:56


#14
Napisany 13 październik 2011 - 22:45

Czy twaróg oblepia kosmki jelitowe ?
z tego co wiem to sam twaróg zakwasza organizm więc najlepiej jeść go z jakimiś warzywami

#15
Napisany 13 październik 2011 - 22:46

czyli jesli polacze zbyt duzo tluszczy z ww moze isc jako tluszcz? ale jesli w sam raz dodam troche tluszczu do ww wyjdzie na dobre? mniejsze stezenie ta?
Naprawde jest taka mala roznica miedzy chlebem zytnim a bialym? bo z tego co wiem bialy ma IG 95 jakos a zytni 65 okolo, jeszcze zalezy jaki typ maki. Jak to jest?
tak, dodanie tłuszczu do ww i w tym badaniu powodowało większe spalanie tłuszczy podczas wysiłku niżeli same ww:

IG ma wiele błędów, chleb pełno ziarnisty na wydzielanie insuliny ma podobny wpływ co i do białego; różnica w tym że biały jest pozbawiony błonnika i wszelkich innych sub w ziarnie.

co do chlebów warto przeczytać(ja właśnie siadam do tego) :
, William Davis, na co dzień praktykujący kardiolog i bloger, obala wypromowany przez urzędową dietetykę mit, że pełnoziarniste pokarmy są zdrowe i dlatego powinny być podstawą codziennej diety. Zdaniem Davisa, zarówna praktyka lekarska, jak i współczesna wiedza naukowa, dostarcza niezbitych dowodów na to, że zboża, a zwłaszcza pszenica, mogą być dla wielu osób źródłem „nieuleczalnych” schorzeń przewlekłych (np. nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, migreny, bóle stawów, artretyzm, alergie itp.), wobec których „zfarmaceutyzowana” medycyna jest bezradna. Wheat Belly to kolejne potwierdzenie tego, że niskotłuszczowa dieta oparta na zbożach wpędza ludzi w chorobę, a chorym nie pozwala wyzdrowieć, zwiększając jedynie ich zależność od lekarstw.
całość
#16
Napisany 13 październik 2011 - 22:50


#17
Napisany 13 październik 2011 - 23:20

pogubilem sie juz
w czym

#18
Napisany 14 październik 2011 - 07:23

#19
Napisany 14 październik 2011 - 08:21

Przeciez chleb bialy ma IG 95 a chleb zytni 65 jesli bylby tylko z maki zytniej 2000 to mialby IG jak ryz, Chodzi mi o chleb z samej maki zytniej bez dodatku maki pszennej sloneczki itp.
czyli co powoduje taki smak skos jak bialy? Czyli tak jakby mialo takie same IG?
#20
Napisany 14 październik 2011 - 09:27

Dodawanie tluszczy do ww zmiejsza IG?
Przeciez chleb bialy ma IG 95 a chleb zytni 65 jesli bylby tylko z maki zytniej 2000 to mialby IG jak ryz, Chodzi mi o chleb z samej maki zytniej bez dodatku maki pszennej sloneczki itp.
czyli co powoduje taki smak skos jak bialy? Czyli tak jakby mialo takie same IG?
dodasz B i pewnie jeszcze inaczej bedzie wyglądać, Ig nie ma co się tak przejmować, nie liczy szybkości wzrostu, szybkości spadku odpowiedzi insuliny itd itp, bardziej by zadbał o pochodzenie jakość i ilość ww niż ich IG