Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fakty / Mity Żywieniowe

* * * * * 13 głosów mity fakty odżywianie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#2221
Arthass

Arthass

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Zbanowany
  • PipPipPipPip
  • 944 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Warto zwrócić uwagę na kilka faktów:

1) Sport, szczególnie wyczynowy na wysokim poziomie, nie musi i często nie ma w wielu aspektach wiele wspólnego ze zdrowiem.
2) Odchudzanie - sama metoda - często nie musi mieć wiele wspólnego ze zdrowiem.
3) Coś co jest szkodliwe dla osoby o typowej w naszej cywilizacji aktywności fizycznej, niekoniecznie musi być niezdrowe dla osoby o wysokim stopniu aktywności fizycznej.

Były już pytania na temat śniadania i jego roli "najważniejszego posiłku dnia" - tutaj kolejny update w temacie:
 


Edytowany przez Arthass, 13 październik 2018 - 17:34 .

  • 0

#2222
Diegoo

Diegoo

    Zbanowany

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4570 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Paryż
  • Staż [mies.]: 4
Słyszeliście o kawie grzybowej? Co jest dokladnie?

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#2223
mikoSTAR

mikoSTAR

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 2 postów
Hej czy mógłby ktoś polecić jakąś ciekawą literaturę o zdrowym odzywianiu dla początkujących?
Hej czy mógłby ktoś polecić jakąś ciekawą literaturę o zdrowym odzywianiu dla początkujących?
  • 0

#2224
martynka4022

martynka4022

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 11 postów

mit o tuczącym tłuszczu..... WĘGLOWODANY TUCZĄ A NIE TŁUSZCZ


  • 0

#2225
Axi93

Axi93

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 916 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7 Lat

    Oba te związki pełnią funkcje energetyczne i oba mogą powodować przybieranie na masie tłuszczowej. Węglowodanów prostych zjadamy na co dzień o wiele więcej ( mowa o ludziach nieświadomych ) bo są zwykle tańsze, smaczniejsze, szybko dostarczają energii ze względu na również częsty wysoki indeks i co ważniejsze ładunek glikemiczny i równie często nie sycą tak mocno jak tłuszcze czy dodatek błonnika. 

     

    Łatwiej jedząc duże ilości ww o zapełnienie glikogenu mm i wątr. co spowoduje nasilenie procesów lipogenezy - tycia w tymże momencie lub wcześniejszym w zależności od rodzaju spożywanych cukrów, niż jedząc ZDROWE tłuszcze o co też obecnie ciężko.

     

    Nie widzę podstaw do mówienia, że tłuszcz nie tuczy i, że wyłącznie insulina jest odpowiedzialna za procesy związane z procesami odkładania tkanki tłuszczowej, bo tak nie jest. 

     

    Procesy związane z rozkładem zjadanego tłuszczu do tkanki tłuszczowej zachodzą tak samo jak powinowactwo węglowodanów do tycia. W razie potrzeby mogę wysłać odpowiednie materiały i źródła, zresztą wystarczy zajrzeć do wielu wielu wielu podręczników, badań ( literatury ) z zakresu oczywiście biochemii. 

     

    Dawno się tym tematem nie zajmowałem, ale chętnie sobie przypomnę jeśli będzie potrzeba. 

     

    Pozdrawiam ;) 


    • 0

    #2226
    martynka4022

    martynka4022

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 11 postów

    Nikt Cię o swój wywód nie prosił


    • 0

    #2227
    djfafa

    djfafa

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPip
    • 1483 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Ciebie również. Szczególnie, że nic mądrego puki co nie napisałeś/napisałaś.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko