Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ester etylowy cytruliny

* * * * * 3 głosów Ester etylowy cytruliny ester etylowy cytruliny

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Boomer90

Boomer90

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 92 postów
Ester etylowy cytruliny to estryfikowany aminokwas cytruliny. Dzięki procesowi chemicznemu jakiemu jest poddawany poprawia się jego stabilność i biodostępność, a więc obniżony jest próg skutecznej dawki. Cytrulina sama w sobie jest aminokwasem endogennym, który nie buduje białek. Powstaje ona w organizmie ludzkim z ornityny po przyłączeniu przez nią grupy karbamoilowej w reakcji katalizowanej przez enzym karbamoilotransferazę ornitynową. Aminokwas ten odgrywa zasadniczą rolę w cyklu mocznikowym. Odpowiednia jego ilośc jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu cyklu mocznikowego, a sprawny jego przebieg umożliwia eliminację ubocznego produktu metabolizmu aminokwasów - amoniaku, co nabiera dodatkowego znaczenia na dietach wysokobiałkowych. Ester etylowy cytruliny dostępny jest jako składnik zaawansowanych suplementów dla sportowców.
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko