Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dlaczego warzywa w diecie?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
holdek

holdek

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 183 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:kraków
    • Staż [mies.]: 35
    Witam.Zastanawia mnie czemu warzywa są takie ważne w diecie kulturysty (np.na mase). Są jakieś konkretne powody?Bo co czytam to "dodaj warzyw" ,"gdzie warzywa". Chyba że chodzi o zdrowie jedynie.Pozdr
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    MateuszeQ

    MateuszeQ

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 775 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 26
    Warzywa i owoce zawierają witaminę C oraz beta-karoten przekształcany w witaminę A, która odpowiada między innymi za rozwój organizmu oraz stan skóry, błon śluzowych i narządu wzroku. Witamina C ma duże znaczenie w utrzymaniu odporności organizmu na zakażenia, zmniejsza stres oksydacyjny, bierze udział w wytwarzanie kolagenu. Warzywa i owoce dostarczają również innych witamin, takich jak: kwas foliowy, niacyna, witaminy K oraz makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, siarka) i mikroelementów (żelazo, miedź, cynk, mangan, kobalt i inne). Wśród składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach przeważają pierwiastki zasadowe, dlatego też mają one działanie alkalizujące w organizmie. Kwas foliowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego, a jego niedobory w czasie ciąży mogą prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego płodu i do poronień, natomiast witamina K odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krzepnięcia krwi.

    Regularne spożywanie warzyw zawierających likopen (występuje w pomidorach) wpływa na zmniejszenie ryzyka raka prostaty. Inne karotenoidy obecne w warzywach i owocach takie jak luteina i zeaksentyna, zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej - choroby oczu, która występuje w wieku podeszłym i prowadzi do utraty wzroku. Warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi również takie związki jak flawonoidy, antocjany, garbniki, fitoncydy, terpeny i szereg innych. To bardzo duża grupa związków, które działają jak przeciwutleniacze i wzmacniają działanie witamin. Mają również działanie przeciwzapalnie, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe.

    W warzywach i owocach witaminy i składniki mineralne o działaniu antyoksydacyjnym występują łącznie, dzięki czemu mogą one ze sobą współdziałać w wyłapywaniu wolnych rodników. Dzięki temu dochodzi do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, co odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia miedzy innymi chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, ponieważ wraz z produktami roślinnymi dostarczają organizmowi duże ilości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek, zwłaszcza mięśnia sercowego oraz ma korzystny wpływ na utrzymane prawidłowego ciśnienia krwi. Błonnik zawarty
    w warzywach i owocach wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a zatem zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Bardzo ważną funkcją błonnika jest również redukcja zaparć i ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego.

    Większość warzyw i owoców zawiera dużo wody, dzięki czemu mają niską wartość energetyczną. Regularne spożywanie tych produktów pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce w rezultacie zjadają mniejsze ilości innych produktów i skutecznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości. Podstawowym składnikiem owoców są węglowodany, które w owocach dojrzałych występują w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy. Dlatego osoby odchudzające się powinny codziennie jeść owoce, ale nie przesadzać z ich ilością. W myśl zasady „pięć razy dziennie warzywa i owoce” najlepiej, żeby były to trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców.
    • 0

    #3
    Naka

    Naka

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 982 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Połaniec
    • Staż [mies.]: 10
    W dni nietreningowe można jeść praktycznie bez ograniczeń, w dni treningowe raczej jestem zwolennikiem unikania lub minimalnego udziału (najlepiej gotowania warzyw). Dlaczego niezbędne? Cenne źródło przede wszystkim witamin, a wiele informacji znajdziesz TUTAJ (z góry przepraszam za linkowanie do zew. źródła :-)).
    • 0

    #4
    nie1

    nie1

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 360 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Podlaskie
    • Staż [mies.]: 13
    witaminy, minerały i błonnik
    • 0

    #5
    Reyes

    Reyes

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 196 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 5
    Dzięki warzywom nie zakwasisz sobie organizmu.
    • 0

    #6
    lysyyy

    lysyyy

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 30 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Gliwice
    • Staż [mies.]: 6
    bo sa pyszne ;)!
    • 0

    #7
    radzio99

    radzio99

      KFD Basic

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1436 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 0
    No i zapchasz się nimi, a same w sobie mało węgli zawierają ;p
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko