Skocz do zawartości

Zdjęcie

dlaczego na tym forum poleca się olej kokosowy nieraf. do smażenia?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
michalkrol

michalkrol

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 74 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Temparatura dymienia oleju kokosowego nierafinowego to zaledwie 177 stopni:

http://dieta.tvtom.p...luszczu-smazyc/

 

więc nie nadaje się chyba do długiego smażenia lub pieczenia?

 

Tymczasem pierwsze z brzegu tematy z tego forum:

https://www.kfd.pl/o...ny-303412.html/

https://www.kfd.pl/k...-g-322108.html/

https://www.kfd.pl/o...wy-336000.html/

 

Chyba mylicie temperaturę dymienia oleju kokosowego rafinowanego z nierafinowanym :/


Edytowany przez michalkrol, 11 luty 2018 - 08:43 .

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Diegoo

Diegoo

    Zbanowany

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4570 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Paryż
  • Staż [mies.]: 4
Omg. Jakie Ty bzdury wylapujesz.

Wystarczy przejrzeć inne tematy na tej stronie np

http://dieta.tvtom.pl/tluszcz-nie-zawsze-niezdrowy/

I juz wszystko wiadomo o co biega.

Daj sobie spokuj z tym.

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


Chyba nie zamierzasz nic smażyć na głębokim tłuszczu? Co jest nie zdrowym podejściem.

Wysłane z mojego DUK-L09 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#3
michalkrol

michalkrol

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 74 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Punkt dymienia oleju kokosowego nierafinowanego = 177 stopni to powszechna wiedza więc nie wiem dlaczego czepiasz się wskazanej wyżej strony. Wystarczy spojrzeć choćby na wikipedię:
https://en.wikipedia...iki/Smoke_point

 

ten olej nienadaje się do długotrwałego smażenia i pieczenia, np. wołowiny.


Edytowany przez michalkrol, 11 luty 2018 - 13:43 .

  • 0

#4
Shotgun89

Shotgun89

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Zbanowany
  • PipPipPipPip
  • 1109 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna

    Olej kokosowy nie zawsze jest taki cudowny jak sobie większość osób myśli.Niby ma sporo prozdrowotnych właściwości,ale spożywanie go z dużą ilością węglowodanów będzie nas wpędzać w insulinooporność.Dzieje się tak dlatego,że jest bardzo szybkim źródłem energii i dużą konkurencją dla glukozy.Jeśli chodzi o smażenie to faktycznie olej nierafinowany zawiera substancje,które będą się utleniać dlatego najlepiej smażyć na rafinowanym.


    • 1

    #5
    zapomnijx4

    zapomnijx4

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 137 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wielkopolska
    • Staż [mies.]: 30
    Dużo nie zawiera bo tylko ok 15% liczy się mct od c10 nie c12,ale ogólnie poprawnie ujęte
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko