Artykuł napisany dla początkującej osoby w sposób prosty, w języku potocznym.
Po przeczytaniu tego tematu będziesz wiedział jak:
1. Obliczyć ile kcal dziennie przyjmować by:
1.1. Schudnąć
1.2. Przybrać na masie
2. Jak Wyliczyć z kcal ; Mikroskładniki (Białko(B)/Węglowodany(Ww)/Tłuszcz(Tł))
3. Jak ułożyć dietę z wartości wyliczonych
4. Suplementacja
Narazie skupimy sie tylko na liczeniu kcal, w dalszej części nauczę Cię jak kcal zamieniać na Białko, węglowodany, tłuszcz, a to z kolei na produkty do jedzenia
Ad.1
By obliczyć nasz dzienny bilans kalorii, który będzie naszą podstawą do "masy/redukcji" posłużę się sprawdzonemu wzorowi
Więc liczymy:
Przykład - osoba ważąca 70kg, wzrost 180cm, lat 20
BMR = 66 + (13,7 x 70kg) + (5 x 180cm) - (6,8 x 20)
= 66 + 959 + 900 - 136
= 1925 - 136
= 1789
Wynik BMR mnożymy przez aktywność fizyczną
moja osoba będzie umiarkowanie aktywna (2)
1789 x 1,375 = 2459,875 ~ 2460kcal
2460kcal To podstawa od której będziesz wychodził do :
Ad.1.1 Redukcji
By schudnąć wystarczy od naszego bilansu kcal odjąć ok 200-500kcal
Tak optymalnie jest dobrą sprawą odjąć 300kcal, więc
2460 - 300 = 2160kcal
Tyle kcal powinien mój przykład dziennie jeść by waga spadała.
Kilka wskazówek przy redukcji:
*Przez cały dzień masz zjeść nie więcej kcal niż wyliczyłeś
*Nie ważne kiedy w dniu będziesz to jadł, czy to co 3 godziny po 5 posiłków, czy też co 4 godziny w 3 posiłkach, najważniejsze by zjeść w całym dniu.
*Rób aeroby co 2-3 dni (polecam TABATA - sprawdź na YT)
*pamiętaj że co kilka tygodni będziesz musiał zmniejszać kcal, ponieważ waga będzie spadać
Ad. 1.2 "Masówka"
By przybrać na wadze wystarczy że do naszego bilansu kcal dodamy o 100 - 300kcal więcej.
Najlepiej według mnie zobaczyć przez 2 tygodnie jak się sprawdzi kaloryczność początkowa - 2460kcal
Jeśli waga na tych kcal przez 2 tygodnie skoczy o 1-1,5 kg jesteśmy na dobrej drodze
Jeśli natomiast nic się nie będzie działo, dodać te kolejne 100kcal - 2460kcal + 100 = 2560kcal
I tak samo sprawdzać jak ciało reaguje.
Optymalnie taką suchą masę mięśniową robić przy wzroście od 0.4kg do 0,7kg tygodniowo
Kilka wskazówek przy masie:
*Jeść na granicy kcal, nie o 200-300kcal poniżej,!
*Jeśli waga dalej nie rośnie musisz dodać więcej kcal, zdarza się tak ponieważ twoja aktywność podczas dnia zużywa więcej kcal niż to co sobie obliczyłeś. Wystarczy dodać więcej Węglowodanów i po sprawie, o tym przeczytasz w dalszej części...
*Jeszcze trzeba pamiętać że przy dużej nadwyżce z kcal, warto dać więcej gram tłuszczu na niekorzyść węglowodanów, więc można dawać T na nawet 1,5g/kg ciała
Ad. 2 Jak Wyliczyć z kcal ; Mikroskładniki (Białko(B)/Węglowodany(Ww)/Tłuszcz(Tł))
Najpierw musisz zapamiętać że:
1g Białka to 4kcal
1g Węglowodanów to 4kcal
1g Tłuszczu to 9kcal
Kolejna kwestia to ile B/Ww/Tł przyjmować ?
Reguły są proste:
Na kg ciała, B dajemy w granicy 2 do 2,3g
70kg x 2g = 140g Białka
140g x 4kcal = 560 kcal
Na kg ciała, Tł dajemy w granicy 0,5g do 1g
70kg x 0,5g = 35g Tłuszczu
35 x 9kcal = 315kcal
Jeśli mamy już wartości B i Tł(kcal) możemy je dodać do siebie
560kcal + 315kcal = 875kcal
Teraz obliczymy ile Węglowodanów potrzebujemy, pamiętamy ze mamy 2460kcal
2460kcal - 875kcal = 1585kcal
1585kcal to kalorie pochodzące z węglowodanów
Wyliczamy ile 1585kcal ma gWw
1585 / 4kcal = 396,25 ~ 396gWw
W ten sposób obliczyliśmy nasze :
Białko 140g
Węglowodany 396g
Tłuszcz 35g
Ad. 3 Przekształcamy na produkty
Nasze wyliczone wartości w g zamieniamy na żywność
Białko 140g
Węglowodany 396g
Tłuszcz 35g
Zasady są proste:
http://www.kfd.pl/di...na-mase-4.html/
BIAŁKO:
Z niego właśnie budowane są mięśnie. Składają sie one z 22 aminokwasów, endogennych (organizm sam potrafi je zsyntezowac ) oraz egzogennych ( które muszą być dostarczane z zewnątrz, tzw. BCAA ). Białko potrzebne jest do przebudowy tkanki mięśniowej uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spożywać białka, których skład aminokwasów jest pełny. Zalicza sie do nich białka zwierzęce: drób, ryby, wołowina, cielęcina, jaja, mleko, chudy twaróg oraz inne przetwory mleczne.
WEGLOWODANY:
Są głównym zródłem energii, czyli paliwem, którego bardzo potrzebujemy. Organizm w pierwszej kolejności musi wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyrożniamy weglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczaja natychmiastowej energii oraz uzupelniaja straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast dostarczają energii systematycznie przez dłuższy czas. Do nich zaliczamy: ryż, ziemniaki, kasze, płatki owsiane, makarony, pełnoziarniste pieczywo, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno spożywac sie na sniadanie oraz w czasie przed i po treningu. Z biegiem dnia ograniczamy ich konsumpcje. Przed treningiem jemy dużż ilość węglowodanów złozonych, aby mieć energie do ćwiczen, natomiast po zakończeniu wysiłku- weglowodany proste , aby uzupelnic starty glikogenu.
TŁUSZCZE:
Sa drugim po węglowodanach materiałem energetycznym, spalają się jednak znacznie wolniej i daja ponad dwukrotnie wiecej energii (kcal). Tłuszcze dzielimy na tzw. lepsze i gorsze. Do pierwszych zaliczamy tłuszcze pochodzenia roślinnego; oleje, tluszcze sojowe, itp. oraz tluszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięsa, śmietana, masło, smalec, itp.
Gdy już mamy takową wiedzę, to komponujemy nasz jadłospis:
Pomocne do tego będą strony z tabelami kalorii produktów, lub też dostępnymi dziennikami posiłku, wymienię tylko kilka adresów:
Jeśli masz problem w ułożeniu, zobacz ten temat
http://www.kfd.pl/na...ty-253580.html/
Ad 4. SUPLEMENTACJA
Wszystko dobrze wyjaśnione
http://www.kfd.pl/su...ia-266219.html/
Myślę że to Ci powinno na teraz wystarczyć, więcej informacji przeczytasz na naszym forum.
Miłego Treningu