Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta w zatruciach pokarmowych

- - - - - dieta zatrucie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

Ankieta: Dieta w zatruciach pokarmowych (3 użytkowników głosowało)

Jak oceniasz dieta?

  1. Polecam (2 głosów [66.67%])

    Procent głosów: 66.67%

  2. Nie polecam (0 głosów [0.00%])

    Procent głosów: 0.00%

  3. Nie mam zdania (1 głosów [33.33%])

    Procent głosów: 33.33%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1
uzytkownik_792809

uzytkownik_792809

    Team kfd.pl

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3087 postów
Dieta w zatruciach pokarmowych
Zatrucie pokarmowe jest to stan zapalny przewodu pokarmowego objawiającym się w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego.

Powodem zatruć pokarmowych są najczęściej znajdujące się w pokarmie bakterie lub wirusy. Zdecydowanie częściej zdarzają się one w dość ciepłych porach roku, gdy są korzystne dla rozwoju warunki rozwoju.

Przyczyną bakteryjnego zatrucia pokarmowego są toksyny produkowane w czasie wzrostu drobnoustrojów. Okres wylęgania tej choroby jest zróżnicowany i zależy od rodzaju bakterii. Najczęściej występują nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, często dochodzi do tego jeszcze gorączka. Objawy zatrucia pokarmowego najczęściej słabną po kilku dniach.

Istnieją zatrucia, np. jadem kiełbasianym, które wymagają natychmiastowej opieki lekarskiej. Zatrucie to jest wywołane przez toksynę wydzielaną w czasie beztlenowego wzrostu laseczki jadu kiełbasianego, do którego dochodzi przez spożycia zakażonych przetworów mięsnych, warzywnych i rybnych w puszkach . W chorobie tej oprócz objawów nieżytu żołądkowo-jelitowego występuje niedowład mięśni mimicznych, co daje obraz maskowatej twarzy. Ponadto osoba chora widzi podwójnie, szerokie źrenice, często pojawia się jednostronne opadanie powieki, chrypka, a nawet bezgłos. Objawy dodatkowe które mogą dołączyć: trudności w połykaniu, zaparcie, zatrzymanie moczu w wyniku uszkodzenia układu nerwowego. Dlatego zatrucie jadem kiełbasianym jest bardzo niebezpieczne i wymaga leczenia szpitalnego.


Lecz przy zwykłych zatruciach bakteryjnych, jeżeli nie mamy możliwości kontaktu z lekarzem, leczenie polega należy wspomagać przez diety oszczędzające.

Ważnym elementem terapii jest dostarczenie płynów utraconych, ponieważ może dojść do odwodnienia organizmu. Wymioty i biegunka powodują także do dużych strat elektrolitów, zwłaszcza sodu, potasu i chloru. Niedobory elektrolitowe nakładające się na odwodnienie pogarszają stan chorego i mogą spowodować zaburzenia zwłaszcza ze strony układu krążenia. Spożywanie coli i innych napojów zawierających kofeinę nie jest wskazane w czasie zatruć pokarmowych.

Zasady diety

• Użycie diety w trakcie zatrucia pokarmowego jest koniecznością. Przez 1-2 dni w ostrym nieżycie żołądka zazwyczaj nie podaje się w ogóle pokarmów. W czasie trwania głodówki nie wolno jednak w żadnym wypadku zapominać o piciu odpowiedniej ilości płynów, aby zapobiec odwodnieniu. Zalecane są napoje niskosłodzone o temperaturze letniej, takie jak herbata, rumianek, napar z mięty, woda niegazowana. W czasie dnia powinniśmy wypijać około 2 litrów płynów. Korzystniej jest pić często, ale w małych ilościach.

• W przypadku częstych wymiotów można pić większe ilości, aby sprowokować ponowne torsje i oczyścić żołądek z niepożądanego pokarmu.

•Należy stopniowo wprowadzać pożywienie. Najpierw dietę powoli rozszerzamy dodając kleiki, które powinny być przyrządzone z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie (nie na mleku!) z dodatkiem soli. Jeżeli wprowadzenie tego rodzaju pokarmów nie wywołuje żadnych złych objawów, dalej rozszerzamy dietę o sucharki. Następnie możemy urozmaicić jadłospis, włączając np. jajko na miękko, gotowane ziemniaki, gotowane mięso.

• Z mies wybierać chude i delikatne gatunki, takie jak: cielęcina, chudy drób, np. kurczak lub indyk bez skóry.

•Wykluczone jest podawanie potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu.

•W początkowym okresie nie należy jeść warzyw i owoców, zwłaszcza surowych, oraz słodkich deserów. W dalszym rozszerzeniu menu można podać banana lub owoce zawierające dużo pektyn, np. pieczone jabłko, powoli przechodząc do zwyczajowej diety.

•Przez dłuższy jednak okres, mimo uzyskanej poprawy, a nawet całkowitego wyzdrowienia, należy unikać podawania konserw, marynat, mięsa i ryb wędzonych, warzyw strączkowych, warzyw kapustnych, alkoholu i ostrych przypraw.

Jeżeli sama dieta nie przynosi korzystnych rezultatów, należy bezwzględnie zasięgnąć porady lekarskiej. Wszelkiego typu leczenie farmakologiczne powinno odbywać się pod okiem specjalisty.


By uniknąć zatruć pokarmowych, należy:
1.Myć ręce przed kontaktem z każdym produktem żywnościowym.
2.Uważnie czytać terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach
3.Deski do krojenia dokładnie myć i nie stosować do innych celów.
4.Odgrzewać ugotowane dania nie więcej niż raz.
5.Przechowywać produkty szybko psujące się w warunkach chłodniczych.
6.Unikać latem żywności zawierającej surowe jaja.
7.Najlepiej rozmrażać produkty w lodówce, dbając przy tym, aby wycieki z rozmrażających się mięs nie dostały się do innych artykułów spożywczych.
8.Unikać picia nieprzegotowanej wody z kranu lub studni.
9.Dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem.
10.Raz rozmrożonej żywności nie wolno ponownie zamrażać.

Przykładowy jadłospis

I śniadanie kleik ryżowy na wodzie Herbata

II śniadanieherbata z rumianku Sucharki

Obiad kleik z kaszy manny Sucharki Herbata

Podwieczorek Herbata z rumianku Sucharki

Kolacja Kleik ryżowy Herbata
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego: