Szukalem i znalazlem cos takiego :
Minimalne zapotrzebowanie na białko oblicza się z równania regresji dla bilansu azotowego i spożycia białka Równanie to wyznacza się, biorąc pod uwagę średnią wartość bilansu azotowego w poszczególnych okresach metabolicznych i odpowiadającą im przeciętną ilość białka przyjmowanego w pokarmach W celu uzyskania porównywalnych danych wartość bilansu azotowego każdego okresu metabolicznego dzieli się przez liczbę dni i odnosi do metabolicznej jednostki masy ciała, która jest zmierzoną masą ciała podniesioną do potęgi 0,73 Następnie z równania regresji oblicza się minimalne zapotrzebowanie na białko, zakładając, ze jest ono równe spożyciu białka utrzymującemu równowagę azotową (bilans N = 0).
Z wartości minimalnego zapotrzebowania na białko można wyliczyć bezpieczne lub zalecane spożycie białka, zwiększając tę wartość o odpowiedni margines bezpieczeństwa, związany z niecałkowitym wykorzystaniem przez ustrój spożywanych białek, zmiennością osobniczą, cechami genetycznymi, stratami w czasie przechowywania i obróbki kulinarnej oraz z wpływem czynników środowiskowych
Metoda czynnikowa opiera się na określeniu ilości wydalanego azotu endogennego przez osoby pozostające na diecie bezbiałkowej przy założeniu, ze w celu uzyskania równowagi azotowej ilość przyjmowanego przez te osoby białka powinna równoważyć straty azotu.
Normy zapotrzebowania na białko określa się w jednostkach masy, w przeliczeniu na masę ciała i jeden dzień (np. g/kg) lub w jednostkach masy przypadającej na jeden dzień (w tym przypadku bierze się pod uwagę masę standardową - 70 kg dla mężczyzny i 65 kg dla kobiety), albo też jako odsetek całkowitej ilości energii, czyli ilość energii z białka (tzw. kalorie białkowe).
Komitet Ekspertów FAO/WHO ustalił na podstawie oceny strat azotu endogennego u osób przebywających na diecie bezbiałkowej minimalne normy spożycia na 0,57 g/kg m.c./dzień dla mężczyzn i 0,52 g/kg m.c./dzień dla kobiet, przy założeniu spożycia białka o wartości odżywczej 100%. Natomiast za bezpieczny poziom spożycia białka przyjęto wartości 0,9-1,0 g/kg/dzień, co odpowiada 65-70 g/dziennie. Bezpieczny poziom spożycia białka wyrażony w odsetku kalorii białkowych wynosi 11-14% kcal. Powyższe normy odnoszą się do zdrowych ludzi niewykazujących zaburzeń metabolicznych i zakładają spożycie białka wzorcowego. Wartość odżywcza przeciętnej diety będącej mieszaniną białek roślinnych waha się od 65 do 75%, jednak, aby uzyskać te wartości należy spożywać 1/3 białek zwierzęcych i 2/3 białek roślinnych. W przypadku konieczności hiperalimentacji celowe jest podwyższenie wartości biologicznej diety. Osiąga się to przez podwyższenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego do 50-75%. Normy WHO/FAO nie uwzględniają różnic w zapotrzebowaniu na białko wynikających z cech genetycznych, wieku, płci, a także ze zwyczajów żywieniowych danej populacji. Z tego względu na podstawie wyników odpowiednich badań większość krajów opracowała własne normy żywieniowe. Normy te były wielokrotnie rewidowane i zmieniane przez różne instutucjonalne zespoły lub narodowe komitety, w miarę postępu wiedzy o żywieniu i zmian populacyjnych.
Tabela. Normy zapotrzebowania na białko według propozycji Instytutu Żywności i Żywienia w WarszawieWiek (lat) Bezpieczny poziom spożycia
(w g/kg/dzień)
wartość odżywcza 90% Zalecany poziom spożycia
(w g/dzień)
wartość odżywcza 90%
Mężczyźni
21-65 (w g/kg/dzień) - 0,8 g , (w g/dzień) - 75-100 g
Powyżej 65 0,8 65-70
Dzieci
1-3 1,3 45
4-6 1,2 55
7-9 1,0 65
Dziewczęta
10-12 1,1 75
13-15 1,0 85
16-20 0,9 80
Chłopcy
10-12 1,1 75
13-15 1,1 95
16-20 1,1 100
Kobiety
21-60
0,8
70-90
powyżej 60 0,8 65-70
ciężarne dodatek 0,1 do norm odpowiednich do wieku 95
karmiące dodatek 0,25 do norm odpowiednich do wieku 110
W praktycznej realizacji norm żywieniowych istotna jest me tylko ocena wartości odżywczej diety, lecz również stosunek ilości spożywanego białka do dostarczanej energii ze źródeł pozabiałkowych Przy spożyciu 50 g białka oraz dowozie energii 2 000 kcal odsetek kalorii białkowych wyniesie 10% Zwiększony dowóz energii do 4000 kcal przy spożyciu tej samej ilości białka odsetek kałom białkowych wyniesie 5%, a zatem będzie niewystarczający do pokrycia potrzeb białkowych ustroju. Jeśli spożycie energii zmaleje do 800 kcal, odsetek kalorii białkowych zwiększy się do 25% Przekroczy to znacznie możliwość syntezy własnych białek ustrojowych, a nadmiar aminokwasów ulegnie nieekonomicznemu zużytkowaniu do celów energetycznych lub będzie zmagazynowany w postaci tłuszczu Z tego względu podaży białka w pożywieniu powinien towarzyszyć właściwy dowoź energii, aby można było utrzymać odsetek kalorii białkowych w granicach 10-14%
cały artykuł :
http://kn.am.gdynia....kz_bialka2.htmlWiec jak do tego ma sie spozywanie bialka na poziomie 250 - 300 g dziennie macie jakis artykul ktory mowi o tym ze jest to zdrowe ??
zakrecilem sie w tym temacie kazdy mowi cos innego lekarze inaczej wy inaczej