ja bardziej skupiłem się na mleku-pod względem posiłku z rana-przy redukcji...
co do twarogu to masz rację..
co do badań-w między czasie zamieszczę w tym temacie.
Badania instytutu żywności i żywienia-2008 rok.
Mleko to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Jeden litr mleka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie młodego organizmu na Ca. Człowiek przyswaja
* z mleka krowiego aż 80% wapnia, dla porównania z mleka sojowego ? tylko 13%. Wapń to najważniejszy budulec kości i zębów ? znajduje się w nich 99% Ca.
* Wapń magazynowany jest do 30 roku życia, jednak:
* 50% ogólnej masy Ca gromadzone jest do 10 roku życia,
* kolejne 40% do 20 r.ż.,
* a 10% w wieku 20-30 lat.
Najważniejsze walory mleka, jako pożywienia człowieka :
* mleko krowie jest idealnie dopasowane swoim składem chemicznym do potrzeb żywieniowych dzieci i młodzieży oraz ludzi dorosłych
* jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia (1200 mg w litrze)
* jest bogatym źródłem białka (33g w litrze), które przewyższa pod względem wartości biologicznej białko mięsa
* zawiera większość znanych witaminy
* oprócz wapnia zawiera wiele cennych biopierwiastków, jak fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod, fluor
* jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu, który zawiera sprzężone dieny kwasu linolowego 2,9-11,3 mg/1 g tłuszczu - substancje o silnych własnościach mutagennych, opóźniające progresję choroby nowotworowej, przeciwdziałające miażdżycy
* osteoporozie, o silnym działaniu antyoksydacyjnym,
* zawiera cukier mlekowy ? laktozę (46g w litrze) , będącą ?szybkim? źródłem energii
* i czynnikiem ułatwiającym przyswajanie wapnia;
* jako jedyny produkt pochodzenia zwierzęcego wywiera korzystny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową krwi
* produkty trawienia kazeiny mogą przenikać do krwi i obniżać stężenie fibrynogenu, jednego z czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca
* wykazuje wysoką gęstość żywieniową ? czyli wysoki stosunek zawartości ważnych dla organizmu składników odżywczych do ilości dostarczonej energii, co oznacza, że nie zawiera tzw. ?pustych kalorii? i dzięki temu pozwala zachować szczupłą sylwetkę
Edited by Mainevant, 21 June 2009 - 12:55 PM.