Skocz do zawartości


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Kuchcikk

Kuchcikk

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 121 postów
  • W skrócie:  2650 kcal 300g W 170g B 85g TŁ

 

 

Potrzebuję z uwagi na brak czasu zrobić wszystkie posiłki max w 2 godziny późnym wieczorem tj. powiedzmy od 22-24, spakować je do pudełka i wziąć je do pracy. Ale nie znam takich posiłków/dań, które możnaby zrobić dość szybko i pasowałyby makrosami, które możnaby wrzucić do pudełek i byłyby w miarę jadalne i ciepłe przez cały dzień i nie popsułyby się.

 

Macie propozycję takich posiłków?

 

Jedyne co mi przychodzi do głowy to na 2 posiłki 400g fileta z kury, 100g ryżu, 375g warzyw na patelnie z Biedry co daje: 

 

1012.5 kcal| 104.6g B | 118.8g W| 13.3g TŁ

 

do dyspozycji zostaje: 

 

1632.5 kcal| 65.4 B | 181g W | 71.7 TŁ, które bym chciał rozłożyć na 3 posiłki, jaki macie pomysł na takie nadające się do pudełka? Z rana jajka na twardo + kromka chleba żytniego + serek wiejski, by się nadały albo jajecznica czy jajecznica nie przetrwa nocy? Jeśli tak to co z pozostałymi dwoma posiłkami.

 

Te 3 bym jadł o 8 później o 12 później o 15, chciałbym jeszcze mieć z dwa na 18 i 20, na noc wypiłbym sobie białko albo kazeinę.

 


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Arthass

Arthass

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Używaj do smażenia oleju kokosowego, kwas laurynowy ( stanowi ~45% masy tego oleju ) posiada właściwości przeciwbakteryjne, co trochę pomoże. Jeśli masz w pracy mikrofalówkę, to problem praktycznie z głowy. Można łatwo przygotować ryż w ciągu 15 minut bez nadzoru ( poszukaj przepisów w necie ). Ryżu nie zalecam zbyt długo przechowywać poza lodówką, ponieważ bardzo szybko rozwijają się na nim zarodniki bakterii. Warzywa - to już bardziej. Ziemniaki, marchew, pietruszkę - da się również zrobić w mikrofalówce, tylko trzeba naciąć skórkę, żeby nie wybuchły. Jajko z mikrofali to kwestia szklanki z wodą i 1-2 minut ( bez skorupki ). Polecam też stosować zioła korzenne, również odrobinę zapobiegają psuciu się produktów. Kurkuma, imbir, cayenne, pieprz czarny i tłuszcz, dla lepszej przyswajalności. Unikaj raczej produktów o wysokiej zawartości FODMAPs, bo lubią szybko fermentować.
Kurczak jak odpowiednio zamarynujesz i obsmażysz powinien dość długo wytrzymać.
Warzywa na patelnie mogą być dobrym pomysłem... ale z mikrofalówki :) Mikrofala zachowuje o wiele więcej wartości odżywczych, co zostało wielokrotnie udowodnione.


  • 0

#3
Arthass

Arthass

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna

PS. Pomyśl również o wykorzystaniu pasteryzacji. Robisz jedzenie hurtem np. w niedzielę na cały tydzień i pasteryzujesz, można np. w piekarniku, a nawet zmywarce  %%)  ( znajdź na internecie instrukcję ).

Pierwsza pasteryzacja pozwala przechowywać żywność nawet do 1 miesiąca w temperaturze chłodniczej ( lodówka ), druga... do 6 miesięcy w temperaturze chłodniczej, a trzecia do 6 miesięcy bez chłodzenia. Wszystko oczywiście zależy od tego co znajdzie się w potrawie, ale spokojnie można takim sposobem narobić jedzenia na 2-3 tygodnie do przodu, jak się właściwie przeprowadzi proces.


  • 0

#4
OazaToDobraWoda

OazaToDobraWoda

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 377 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    No najprosciej by było caly dzień kura ryż + źródło tłuszczy. 
    jedynie posiłek rano i wieczór inny, tak je 3/4 osób i mają efekty. 

     

    Chyba mi nie powiesz ze rano nie jestes w stanie zrobić śniadania typu omlet/ jajecznica z boczkiem, które się robi 5 minut. 

    Ja robie to tak:

    Śniadanie jajka + boczek 

    1,2,3,4 obiad ryż kura + zrodlo fatu

    ostatni posilek omlet 

     

     

    Ryz kura to max 30 minut. Ja robie kure w piekarniku na 2 dni, kroje, przyprawiam i wstawiam na 20 min(w tym czasie robie cos kreatywnego aby nie marnowac czasu) i robi mi sie ryż. 
    Warzywa? Kroisz pomidory albo robisz sobie na patelni te swoje warzywka z biedry i pakujesz do pojemników, cześć.

    Wielkiej filozofii tu nie ma


    Edytowany przez OazaToDobraWoda, 13 czerwiec 2018 - 07:35 .

    • 0

    #5
    JakTyToRobisz

    JakTyToRobisz

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5883 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WARSZAWA
    • Staż [mies.]: 2010

    rano:

    puszka pomidorów na patelnie bez żadnego tłuszczu itp --> przyprawiasz bazylią, oregano, papryka czerwona słodka i ostra

    cukinia kroisz w cienkie plasterki i dorzucasz do pomidorów, wszystko mieszasz i wbijasz jaja (według swojego makro) , przykrywasz na 2 min żeby jaja się ścieły, czekasz aż odparuje woda z pomidorów i cukinii, no i szamiesz

    posiłek gotowy w 5 min razem z krojeniem cukinii :)

     

    kolejny szybki posiłek w 5-10 min - gotujesz wodę w garnku, wsypujesz powoli mieszając kaszę manną (według przepisu na opakowaniu), energicznie mieszasz i dodajesz kakao (polecam dać z 20g), orzechy (polecam migdały), ścierasz marchewkę i wrzucasz do gotującej kaszy, jak kasza trochę przestygnie i stężeje dajesz twaróg i truskawki, jakiś słodzik, aromat i w smaku będzie miazga  :KFD:

     

    jest cała masa przepisów, nie rozumiem jak można nie ogarnąć kilku posiłków w 2h, tym bardziej przy 2600 kcal :)


    • 0

    #6
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów

     

     

     

    A te 400g kury, 200g ryżu (dam 200, a nie 100) i 375g warzyw to lepiej zjeść w dwóch posiłkach czy rozdzielić na 4. I w czym Wy je przechowujecie, wiecie może skąd wziąć takie plastikowe pudełka jak mają w cateringach dietetycznych za w miarę niską cenę? 


    • 0

    #7
    JakTyToRobisz

    JakTyToRobisz

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5883 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WARSZAWA
    • Staż [mies.]: 2010

    A te 400g kury, 200g ryżu (dam 200, a nie 100) i 375g warzyw to lepiej zjeść w dwóch posiłkach czy rozdzielić na 4. I w czym Wy je przechowujecie, wiecie może skąd wziąć takie plastikowe pudełka jak mają w cateringach dietetycznych za w miarę niską cenę? 

    jeśli wolisz dużą objętość posiłków to dzielisz na dwa (ja zjadłbym to na raz %) ), jeśli małe a często to na 4, jak dla mnie to możesz to podzielić nawet na 20 posiłków, jakie to ma znaczenie  :KFD: osobiście wolę większe posiłki i czasami bywa że zjem 3 w ciągu dnia, jeśli mam czas to rozkładam na 5-6, nie zauważyłem żadnej różnicy przy zachowaniu oczywiście tych samych kcal w ciągu dnia. 


    • 0

    #8
    Shotgun89

    Shotgun89

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1032 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Małe sprostowanie co do powyższych rad.
    Jedzenie z mikrofalówki jest mniej smaczne (przynajmniej dla mnie) i g . . no warte. Mikrofale zabijają część wartości odżywczych w pokarmach dlatego lepiej ich nie nadużywać. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie wrzucenie warzyw na patelnie.

    Tymi foodmapsami nie ma się co zbytnio przejmować. Jak Ci nie wywala po czymś brzucha to jest ok.


    • 0

    #9
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów


    ...

    A co z moim drugim pytaniem, w jakie pudełka to pakować? W takie jak mają w cateringach dietetycznych? Jak tak to skąd je wziąć w dużej ilości za mała kwotę?

    Edytowany przez Kuchcikk, 13 czerwiec 2018 - 10:58 .

    • 0

    #10
    JakTyToRobisz

    JakTyToRobisz

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5883 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WARSZAWA
    • Staż [mies.]: 2010

    A co z moim drugim pytaniem, w jakie pudełka to pakować? W takie jak mają w cateringach dietetycznych? Jak tak to skąd je wziąć w dużej ilości za mała kwotę?

    idziesz do biedronki/pepko itp kupujesz pudełka wielokrotnego użytku, które są przeznaczone do mikrofali i do zmywarek i tyle, co to w ogóle za pytania, ogarnij się  :KFD: jest tego cała masa, można w necie zamówić


    • 0

    #11
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów


    idziesz do biedronki/pepko itp kupujesz pudełka wielokrotnego użytku, które są przeznaczone do mikrofali i do zmywarek i tyle, co to w ogóle za pytania, ogarnij się :KFD: jest tego cała masa, można w necie zamówić

    Pytanie jak każde inne nic takiego w Biedronce nie widziałem tylko talerzyki plastikowe, mógłbyś pokazać zdjęcie?
    • 0

    #12
    OazaToDobraWoda

    OazaToDobraWoda

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 377 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Przecież wszędzie masz zwykłe pudełka zamykane z wieczkiem. Nie wiem, próbujesz trollować czy co ? 
    O takie pudełka chodzi, wielokrotnego użytku.
    Wszystki większe sklepy powinny to mieć lub na allegro o ile nie znajdziesz w sklepie(w co wątpie).


    • 0

    #13
    Arthass

    Arthass

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 901 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Jak zapakujesz w cokolwiek i między pokrywkę/nakrętkę dasz kawałek folii spożywczej to masz opakowanie airtight/no-spill :) ( czyt. hermetyczne / zapobiegające wydostawaniu się wody ). Możesz nawet użyć słoika po majonezie :D Ja natomiast proponuję zakupić pojemniki silikonowe - raz, że zdrowsze to od jakiegoś taniego plastiku-paździerzu, który może puszczać do jedzenia jakiś syf, dwa że jak są puste to łatwo je złożyć ( choć może odrobinę mniej wygodnie się z tego je ).


    • 0

    #14
    GoingMad

    GoingMad

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 104 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 14

    W Ikei lub nawet w tesco masz te pudełka chyba że w obrębie 100km masz tylko biedronkę  %)  to wtedy zostaje zamówić na internecie.  


    • 0

    #15
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów

     

     

     

    A jak z kaloryką? Bo szczerze mówiąc zapuściłem się przez ostatni semestr studiów (z uwagi na inżynierkę i pracę). Max waga jaką zanotowałem to 115 kg, teraz ważę 111 kg, wzrost 186 cm. W tamtym roku na redukcji ważyłem 95 kg, we wrześniu jakieś 101kg, więc nabrałem z jakieś 10kg i chciałbym tyle zrzucić. Robię treningi typowo siłowe 2 x w tygodniu na dużych obciążeniach. Od ostatniego tygodnia czerwca idę na kickboxing. I teraz od dwóch tygodni już pracuję jako dostawca Uber Eats i dziennie przejeżdżam od 25 do 50 km rowerem. W weekendy wlatuje kajak/basen. 

     

    Czy mogę jeść te 2650 kcal przy takiej aktywności, czy zwiększyć trochę tak do 3000 kcal i później schodzić? Tyle, że szczerze mówiąc miałem okazję przez kilka dni jeść 3k kcal czystej michy i nie dość, że ciężko się tyle je to jeszcze dużo kasy leci. Ja chciałbym schodzić z wagą 0.75kg/tydzień. 


    Edytowany przez Kuchcikk, 13 czerwiec 2018 - 22:38 .

    • 0

    #16
    OazaToDobraWoda

    OazaToDobraWoda

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 377 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Tzn jeśli mi mowisz ze dużo kasy leci pomiędzy 2650 a 3000 kcal, to jedyne co moge zrobic to Cię wyśmiać. Bo mozesz to uzupełnić np. z jednej paczki ryżu która Cię wyjdzie w najgorszym wypadku 60groszy, lub ryż + tłusz i będzie to ponizej złotówki. 

     

    Widzę że masz taką zasadę "chcący szuka wymówki".

    Ja uważam, że ważąc tyle powinienes jeść więcej, aby mieć z czego potem schodzić.

    Redukcja to nie jest zrzucenie wagi w tydzien, miesiąc, szczególnie mając tyle kg więcej. 

    To powolny proces, byłeś gruby długo, to powinienes zrzucać też długo. Zbyt szybkie zmiany/obcinki kalorii powoduja zahamowanie i spowolnienie metabolizmu, co po prostu sprawi że będziesz mieć później zastój i będzie trzeba kombinować co zrobić żeby sobie z nim poradzić.

    Ja ważąc 82kg przy 7% bf, kończyłem redukcję na 2400kcal, a Ty ważysz 30kg więcej i jesz 250kcal więcej. 

    Pamiętaj, że ważną kwestią jest też skóra. Jeśli zrzucisz wagę za szybko, to ta skóra się Ci nie wchłonie tak jakbyś chciał i będą Ci zwisały fałdy. 

    Nie wiem jaka kaloryka byłaby dla Ciebie dobra, ale uważam że trening siłowy 2x w tygodniu to za mało, co 2 dzien FBW na wielostawach lub 3 razy w tygodniu byłoby optymalne. Pamiętaj, że z uwagi na "efekt początkującego" będziesz również budować masę mieśniową jak i palić tłuszcz[co potem nigdy juz nie wystapi raczej o ile nie wezmiesz SAA]. Dlatego też przy zalozeniu ze bys chodzil co 2 dzien, obserwuj wagę ale i tak LUSTRO będzie najwiekszym wyznacznikiem.

     

    I następnym razem warto napisać jaką masz pracę, bo teraz rozumiem czemu tak wypytujesz o te pudełka itp, faktycznie Twoja praca czyt. jezdzenie na rowerze moze byc problematyczna. 

    Ale pamiętaj, zawsze możesz też mieć taki zamiennik posiłku jak mp. Białko w proszu(WPC) + Płatki owsiane + woda. 

    Zalewasz to tylko wodą, mieszasz i wypijasz(czy tam używasz łyżki) - 30 sekund, masz posiłek


    Edytowany przez OazaToDobraWoda, 14 czerwiec 2018 - 06:20 .

    • 0

    #17
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów

    Pamiętaj, że ważną kwestią jest też skóra. Jeśli zrzucisz wagę za szybko, to ta skóra się Ci nie wchłonie tak jakbyś chciał i będą Ci zwisały fałdy. 

    Nie wiem jaka kaloryka byłaby dla Ciebie dobra, ale uważam że trening siłowy 2x w tygodniu to za mało, co 2 dzien FBW na wielostawach lub 3 razy w tygodniu byłoby optymalne. Pamiętaj, że z uwagi na "efekt początkującego" będziesz również budować masę mieśniową jak i palić tłuszcz[co potem nigdy juz nie wystapi raczej o ile nie wezmiesz SAA]. Dlatego też przy zalozeniu ze bys chodzil co 2 dzien, obserwuj wagę ale i tak LUSTRO będzie najwiekszym wyznacznikiem.

     

    Jaki efekt początkującego? Trenuje już trening siłowy od około 3 lat. Nie będzie zwisającej skóry, bo przy tej wadze nie jestem typowym grubaskiem, tylko w pasie mam trochę więcej niż zwykle, a tak wyglądam normalnie. Trenuje na obciążeniach +160 kg w SQ +200kg w MC i nie uważam, że 2 x w ciągu tygodnia to za mało ...

     

     

    poza tym to nie jest tak, że zjem paczkę ryżu więcej, bo makro musi się zgadzać, a jedząc 3 paczki ryżu dziennie zjadłbym już 231g W z 300 zaplanowanych. 


    Edytowany przez Kuchcikk, 14 czerwiec 2018 - 06:24 .

    • 0

    #18
    OazaToDobraWoda

    OazaToDobraWoda

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 377 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Widzisz i o tym też nie napisałeś, że ćwiczysz od 3 lat. 
    My żeby Ci jak najlepiej pomóc/doradzić musimy te informacje od Ciebie wyciągać, wręcz siłą.

    No okej, jak uważasz że 2x w tygodniu będzie ok, to tak zostaw. 

    Ja jednak i tak bym zwiększył kalorykę aby mieć potem z czego obcinać. 

    Ale to też zależy od KIEDY jesteś na takiej kaloryce, bo tego tez nie wiemy.  


    • 0

    #19
    Zieliush

    Zieliush

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 751 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:43-400
    • Staż [mies.]: 36

    Jaki efekt początkującego? Trenuje już trening siłowy od około 3 lat. Nie będzie zwisającej skóry, bo przy tej wadze nie jestem typowym grubaskiem, tylko w pasie mam trochę więcej niż zwykle, a tak wyglądam normalnie. Trenuje na obciążeniach +160 kg w SQ +200kg w MC i nie uważam, że 2 x w ciągu tygodnia to za mało ...

     

     

    poza tym to nie jest tak, że zjem paczkę ryżu więcej, bo makro musi się zgadzać, a jedząc 3 paczki ryżu dziennie zjadłbym już 231g W z 300 zaplanowanych. 

     

    Ćwiczysz od trzech lat a nie umiesz sobie ogarnąć kilku przepisów, policzyć kalorii? Coś mi tu nie gra..


    • 1

    #20
    Kuchcikk

    Kuchcikk

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 121 postów

    Ćwiczysz od trzech lat a nie umiesz sobie ogarnąć kilku przepisów, policzyć kalorii? Coś mi tu nie gra..

     

    Ćwiczenie, a dieta to dwie różne sprawy. Od ostatniej redukcji minęło ponad rok czasu tak miałem cały dziennik zachowany na MyFitnessPal, ale hasła do konta nie pamiętam. A rok czasu to mnóstwo czasu do zapominania, zwykle redukcje zaczynałem od 3000 kcal i jak waga zwalniała ze spadkiem zmniejszałem bardziej, ale tak jak pisałem jedzenie 3k kcal to duży wydatek i dużo do zjedzenia.

     

    Widzisz i o tym też nie napisałeś, że ćwiczysz od 3 lat. 
    My żeby Ci jak najlepiej pomóc/doradzić musimy te informacje od Ciebie wyciągać, wręcz siłą.

    No okej, jak uważasz że 2x w tygodniu będzie ok, to tak zostaw. 

    Ja jednak i tak bym zwiększył kalorykę aby mieć potem z czego obcinać. 

    Ale to też zależy od KIEDY jesteś na takiej kaloryce, bo tego tez nie wiemy.  

     

     

    Z jakiś miesiąc temu miałem przystawkę/próbę redukcji, ale z uwagi na brak kasy dałem se luz, bo wtedy jeszcze nie pracowałem. Wtedy byłem właśnie na 3k kcal, ale nie miałem aktywności cardio tylko siłownia raz w tygodniu była i waga mniej więcej stała w miejscu. Później jak kasy zabrakło do tego momentu jadłem nieregularnie, czasami dużo czasami mało.

     

    No i teraz jest cardio codziennie od 25-50km na rowerze, 2 x siłka w tygodniu i basen/kajaki z 2 x w tygodniu, więc pewnie przy tych 3k teraz waga by leciała, ale nie wiem czy będę miał ochotę zjadać 3 paczki ryżu dziennie, dzień w dzień przez kilka miesięcy. 


    Edytowany przez Kuchcikk, 14 czerwiec 2018 - 06:59 .

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko