Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta przed zawodami - porady ogólne

- - - - - dieta zawody

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

Ankieta: Dieta przed zawodami - porady ogólne (2 użytkowników głosowało)

Jak oceniasz dieta?

  1. Polecam (1 głosów [50.00%])

    Procent głosów: 50.00%

  2. Nie polecam (0 głosów [0.00%])

    Procent głosów: 0.00%

  3. Nie mam zdania (1 głosów [50.00%])

    Procent głosów: 50.00%

Głosuj Goście nie mogą głosować

#1
Kriss kfd.pl

Kriss kfd.pl

    Team kfd.pl

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3087 postów
  • Płeć:Mężczyzna
Ostatnie lata pokazują jak bardzo wiedza na temat nauk o sporcie, szczególnie jeśli chodzi o żywienie i wspomagania wysiłku Dzięki tej wiedzy wiele trenerów i zawodników zaczęło zwracać uwagę nie tylko na rozwój motorki, wydolności organizmu, siły itd. ale też na aspekt diety w codziennej pracy sportowców.

Przestrzeganie określonych zaleceń żywieniowych zacznie procentować po pewnym czasie , wzrosną funkcje motoryczne , regeneracja organizmu poprawi się znacząco.
Okres treningowy powinien charakteryzować się posiłkami zapewniającymi dostarczeniu dobrej ilości materiału budulcowo - enegetycznego oraz produktów wspomagających przemiany metaboliczne. Ma to na celu nie tylko zatrzymanie reakcji katabolicznych ale i wywolanie zjawiska nad kompensacji( nadbudowy) glikogenu znajdującego się w mięśniach oraz białek ustrojowych.

Rola diety zwiększa się gdy zawodnik wkracza w okres bezpośredniego przygotowania startowego . Trzeba uważać na błędy w ustalaniu diety ponieważ nawet najmniejsze mogą zniweczyć kilku miesięczną prace podczas startu w danych zawodach. Odpowiednia strategia dietetyczna może pomóc zniwelować czynniki mające zły wpływ na zawodnika podczas występu.
.

Zdolność do wysiłku fizycznego, zależna jest od ilości rezerw węglowodanowych , glikogenu wątrobowego. Sportowiec powinien dążyć do zmagazynowania jak największej ilości glikogenu przed zawodami, oraz racjonalnemu wykorzystaniu tych zasobów . Często jest tak że zasoby węglowodanów mogą się wyczerpać w czasie wyczerpujących zawodów , a glikogen wątrobowy pozwala niekiedy przetrwać kryzys (brak siły)

Większość zawodników wysokie zasoby glikogenu osiągnie w przeciągu 24-36 godzin przed zawodami jednocześnie zmniejszając intensywność treningów. Maksymalne rezultaty można osiągnąć stosując tzw. strategię "obciążania węglowodanami". Już w latach 60-tych skandynawscy fizjologowie opublikowali pozytywne wyniki tej metody. Jako pierwsi propagowali tę metode biegacze na długie dystanse.
Tą metodę należy wprowadzać dwu etapowo. Sześć dni przed startem zawodnik stosuje dietę ubogą w węglowodany,przy zwiększonej intensywności treningowej. Ten etap trwa trzy dni, dzięki temu zapasy glikogenu w mięśniach ulegają znacznemu uszczupleniu. Ważne jest by w tym okresie dużo pracowały mięśnie te które wykonują największą prace podczas zawodów. Na 72 godziny przed startem należy spożywać posiłki wysoko węglowodanowe by zapasy glikogenu odbudować , intensywność treningów powinna zmniejszona by napełnić magazyny glikogenem. Jest to doskonały sposób utrzymania poziomu energii w czasie zawodów w dyscyplinach wytrzymałościowych typu : biegi maratońskie , narciarstwo itd.

Należy wspomnieć że nie na wszystkich to może dobrze podziałać. Jest to gwałtowna zmiana trybu odżywiania i organizm może zareagować zmęczeniem i rozbiciem wewnętrznym które w konsekwencji może doprowadzić do pogorszenia się wyników w zawodach . Dzisiejsze badania dowodzą że nie mam potrzeby tak rygorystycznych metod wprowadzać. Wiele badań wskazuje, że zawodnicy wielu dyscyplin są w stanie osiągnąć wysoki poziom glikogenu bez wstępnej, gwałtownej fazy uszczuplania jego zasobów w mięśniach a jedynie zwiększając spożycie węglowodanów na 2-3 dni przed zawodami przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążeń treningowych. W tym czasie dieta sportowca powinna zawierać ok. 8-10g węglowodanów na kg masy ciała a ich głównym źródłem powinny być produkty żywnościowe takie jak; ryż, kasza, makaron, pieczywo, owoce, soki owocowe oraz ziemniaki. Wysoki poziom glikogenu w mięśniach można utrzymać także poprzez stosowanie diety wysokowęglowodanowej przez dłuższy okres czasu. Nie jest to jednak metoda zalecana, gdyż długotrwałe podawanie dużej ilości cukrów może prowadzić do powstania wielu niedoborów pokarmowych, zwłaszcza białek, witamin i minerałów, licznych zaburzeń fizjologicznych oraz nadmiernego zużycia węglowodanów kosztem udziału kwasów tłuszczowych w normalnych procesach przemiany materii.

Jeżeli z pewnych przyczyn sportowiec nie ma możliwości dostatecznego zgromadzenia glikogenu w mięśniach w okresie poprzedzającym zawody, ostatnią szansą na uzupełnienie wewnątrzustrojowych zasobów węglowodanowych jest skomponowanie odpowiedniego posiłku na kilka godzin przed startem. Rodzaj pokarmu, jego objętość i kaloryczność powinna być uzależniona głównie od czasu rozpoczęcia zawodów. Wiadomo, że imprezy sportowe mogą być rozgrywane o różnej porze dnia. Jeżeli zawody zaplanowane są w godzinach przedpołudniowych, wówczas pierwszy posiłek powinien być spożyty ok. 3-4 godzin przed ich rozpoczęciem i dostarczać ok. 30-35% ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Głównym składnikiem pierwszego śniadania powinny być produkty żywnościowe obfitujące w węglowodany złożone, których spożycie pozwala na odpowiednie uzupełnienie rezerw glikogenu w wątrobie oraz glukozy we krwi. Posiłek powinien być również lekko strawny, mało objętościowy, oraz charakteryzować się niską zawartość tłuszczu, by proces opróżniania żołądka i trawienia nie ulegał opóźnieniu. Wymóg ten jest niezwykle istotny, gdyż nieodpowiedni dobór produktów w posiłku poprzedzającym zawody może prowadzić do powstawania kolek jelitowych i ogólnego dyskomfortu w czasie trwania wysiłku.

Ważnym czynnikiem jaki ma wpływ na zawodnika przed startem jest ostatni posiłek. Nie którzy sportowcy podczas zawodów słabnie odporność psychiczna i powstaje stres. Jest on czynnikiem który powoduje niekiedy zaparcia. Jest to spowodowane silnymi reakcjami ze strony ośrodkowego układu nerwowego który również oddziałuje na metabolizm organizmu. Jeśli zawodni reaguje silnym stresem perystaltyka jelit jest zaburzona i treść pokarmowa nie jest dobrze trawiona. W Takim przypadku należy przed startem podać posiłki z włókna surowego i spożywać więcej wody .

W przypadku wzmożonej perystaltyki jelit (biegunki), posiłek powinien zawierać mniej błonnika pokarmowego. Niewskazane wówczas jest podawanie przed zawodami przetworów zbożowych z mąki razowej, gruboziarnistych kasz, ciemnego ryżu oraz surowych warzyw (szczególnie strączkowych) i owoców.
  • 2

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko