Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta Paleo

* * * * * 1 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
d0nMD

d0nMD

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 18 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    Witam!
    Czy ktoś z forumowiczów stosuje dietę Paleo? Dla tych, którzy nigdy o niej nie słyszeli:
    Wytyczne są bardzo proste - jeśli dany produkt jest jadalny na surowo, to można go jeść aż do sytości. Jedyne na co zwracamy uwagę to ilość węglowodanów - granica jest elastyczna i wynosi 50g - 150g.
    Istnieją bardziej radykalne odmiany jak np. raw (jemy głównie surowe mięso), high (padlina - produkty sfermentowane) czy zerocarb (tylko odzwierzęce).
    Dieta mało popularna w Europie i krytykowana praktycznie przez każdą ugrupowanie pro-zdrowotne (bez podstaw naukowych, ale to już inny temat).
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    `Adrian

    `Adrian

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1756 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    Narobiło sie dużo odmian tzw. diety paleo.

    Do tego co Ty napisałeś mozna postawić jedno pytanie. Jakię produkty w obecnych czasach mozna spozywać surowe? i jakie Ty chcesz spożywac surowe?

    U mnie w diecie tzw. paleo stanowi głęboką podstawe i trzon. Jem surowe jajka i niektóre warzywa, mięso i warzywa "delikatnie" gotuje. Podstawa to produkty nieprzetworzone.
    • 1

    #3
    d0nMD

    d0nMD

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 18 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    Ja aktualnie nie jestem na żadnej diecie. Po prostu traktuję węglowodany jako przyprawę i najadam się mięsem, jajkami i twarogiem. Temat założyłem z ciekawości czy paleo istnieje poza forami poświęconymi jemu stricte.

    Co można jeść na surowo? Wszystko. Surowizna dobrze wpływa na układ odpornościowy, więc nawet zakażenie salmonellą (które wg WHO jest śmiertelnie niebezpieczne) kończy się po jednym wypróżnieniu i to bez gorączki. Warto tylko zrezygnować z mięsa "przemysłowego" (tj. wieprzowina, drób i - w Europie - wołowina), ale wiadomo że nie każdego stać na baraninę czy koninę, jajka klasy 0 itp. Nie chodzi o bakterie, tylko o antybiotyki i sterydy.

    Zbyt krótka obróbka termiczna jest szkodliwa. Albo wóz, albo przewóz. Enzymy zawarte w np. mięsie giną jeszcze przed ścięciem białek.

    Pytania do ciebie - czy jadasz:
    • sfermentowane mięso i jajka - budowa układu pokarmowego człowieka jest najbardziej zbliżona do padlinożerców
    • śmietana i masło - wynalazek neolityczny, ale zaraz najlepsze źródło tłuszczu
    • skrobia - wg Paleo śmieć, a wg staroszkolnego i popartego wiarygodnymi badaniami LC - nie.
    • kiszonki - doskonałe źródło witaminy C

    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko