Witam, proszę o ocenę diety:
180g B / 55g T / 320g W 2495 kcal
Posiłek 1 35g B / 25g T / 40g W
(Jajecznica albo na twardo)
- 5 całych jaj 55g
- 80g pieczywa pełnoziarnistego/razowego/żytniego
+ warzywa
Lub
(Szejk albo papka)
- 45g białka WPC
- 50g płatków owsianych/jaglanych/ryżowych/żytnich
- 50g masła orzechowego/migdałowego
Lub
(Omlet)
- 10 białek jaj (350g)
- 50g mąki pełnoziarnistej/ ryżowej/ żytniej
- 50g masła orzechowego/migdałowego
+ dżem lub syrop niskokaloryczny do posmarowania
Posiłek 2 35g B / 10g T / 40g W
- 175g piersi z kurczaka/ indyka/ wołowina chuda/ tuńczyk
- 50g ryż brązowy/ paraboliczny/ basmanti, kasza gryczana/ jaglana, makaron pełnoziarnisty/ razowy/ żytni ewentualnie 200g ziemniaków
- 10ml olej lniany/ oliwa z oliwek/ olej z pestek winogron
+ warzywa
Lub
- 175g polędwicy z kurczaka/ indyka/ drobiowej/ wieprzowej
- 80g pieczywa pełnoziarnistego/razowego/żytniego
- 40g sera żółtego
+ warzywa
Lub
(Szejk albo papka)
- 45g białka WPC
- 50g płatków owsianych/jaglanych/ryżowych/żytnich
- 20g masła orzechowego/migdałowego
Lub
(Omlet)
- 10 białek jaj (350g)
- 50g mąki pełnoziarnistej/ ryżowej/ żytniej
- 20g masła orzechowego/migdałowego
+ dżem lub syrop niskokaloryczny do posmarowania
Posiłek 3(przedtreningowy) 35g B / 5g T / 80g W
- 175g piersi z kurczaka/ indyka/ tuńczyk
- 100g ryż brązowy/ paraboliczny/ basmanti, kasza gryczana/ jaglana, makaron pełnoziarnisty/ razowy/ żytni
- 5ml olej lniany/ oliwa z oliwek/ olej z pestek winogron
+ warzywa
Lub
(Szejk albo papka)
- 45g białka WPC
- 100g płatków owsianych/jaglanych/ryżowych/żytnich
- 10g masła orzechowego/migdałowego
Posiłek 4(potreningowy) 35g B / 5g T / 100g W
- 175g piersi z kurczaka/ indyka/ wołowina chuda/ tuńczyk
- 100g ryż brązowy/ paraboliczny/ basmanti, kasza gryczana/ jaglana, makaron pełnoziarnisty/ razowy/ żytni ewentualnie 400g ziemniaków
- 5ml olej lniany/ oliwa z oliwek/ olej z pestek winogron
+ banan 100g
+ warzywa
Lub
(Szejk albo papka)
- 45g białka WPC
- 100g płatków owsianych/jaglanych/ryżowych/żytnich
- 10g masła orzechowego/migdałowego
+ banan 100g
Posiłek 5 40g B / 10g T / 60g W
(Papka)
- 200g twarogu chudego
- 75g płatki owsiane/ ryżowe/ jaglane/ żytnie
- 20g masła orzechowego/migdałowego
+ sos 0 kcal
Lub
- 400g serka wiejskiego lekkiego
- 120g pieczywo pełnoziarniste/ razowe/ żytnie
- 20g masła orzechowego/migdałowego
+ sos 0 kcal
Założenia:
- pierwszy produkt jest źródłem białka, drugi- węglowodanów a trzeci tłuszczy i żeby posiłek był pełnowartościowy wybieram po jednej rzeczy z każdego myślnika
- na każdy posiłek jest kilka zestawów, wybieram co chcę byle nie mieszać produktów z innych zestawów
- makroskładniki i kalorie liczę tylko z pełnowartościowych produktów, przykładowo odpuszczam wliczanie białka i węglowodanów z masła orzechowego. Wiadomo, że produkt firmy X może mieć trochę inne wartości niż firmy Y, tak samo jak jednego dnia zrobimy 400 kroków a kolejnego 3000. Trzymam się uśrednionych wartości które obrałem w Excelu.
- każdy posiłek mam przeliczony na białko WPC z płatkami i masłem orzechowym, ze względu, że jest on szybki do przygotowania i łatwy w przechowywaniu a w przypadku kiedy trzeba gdzieś jechać i nie ma dostępu do mikrofali jedzenie zimnego kurczaka z ryżem to średnia przyjemność, wiadomo, że nie będę jadł 4 razy dziennie tego samego.
- nie liczę kalorii z warzyw
Załączam też screena dokumentu w Excelu gdzie obrałem uśrednione wartości dla poszczególnych produktów.
Dzięki za merytoryczne odpowiedzi.