Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta Low Carb - co jeść przed i po treningu by efektywniej spalać tłuszcz?

- - - - - LC

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

*
POPULARNY

W badaniu przeprowadzonym przez Jeffrey F. Horowitz et. al sprawdzono wpływ poszczególnych składników diety zażytych przed treningiem na lipolizę(proces uwalniania kwasów tłuszczowych do krwiobiegu) jak i oksydacje KT.
Poniżej przedstawiam rezultaty badania jak i ważniejsze fakty wyciągnięte przez naukowców:


Poziom glukozy

Dodany obrazek




* Poziom glukozy w krwi przed wysiłkiem fizycznym utrzymywał się na wysokim poziomie po podaniu glukozy jak i po mieszance glukozy z lipidami.
* Średni wzrost glukozy po podaniu fruktozy
* Poziom glukozy w stanie na czczo w normie(oczywiście)

Podczas wysiłku poziom glukozy nie różnił się znacznie pomiędzy próbami.

Poziom insuliny:

Dodany obrazek

Rezultaty poziomu insuliny były "identyczne" do rezultatów poziomu glukozy w krwi .

Poziom FFA(free fatty acids):



Dodany obrazek


* Znaczna redukcja FFA po podaniu glukozy i fruktozy w porównaniu do stanu na czczo.
* Podanie tłuszczy do glukozy chroni przed znaczną redukcją poziomu FFA
* Poziom FFA podczas wysiłku jest podobny we wszystkich grupach do poziomu FFA obserwowanego na czczo.

Lipoliza i oksydacja tłuszczy(podczas wysiłku):



Dodany obrazek



(A: 20- to 30-min period of exercise.B: 50- to 60-min)

Wydatek energetyczny:

Dodany obrazek

Tabele przedstawia wydatek energetyczny z poszczególnych źródeł. Jak widać największa oksydacja zachodzi podczas stanu na czczo a najmniejsza po podaniu glukozy.

Ważniejsze fakty:


Naukowcy radzą osobom mającym na celu redukcję BF wykonywanie ćwiczeń na czczo, ponieważ wtedy zachodzi najwyższa oksydacja tłuszczy.
Spożycie węglowodanów przed treningiem może zredukować spalanie tłuszczy o 30% nawet przez okres 8 godzin.
Dodawanie tłuszczy do posiłku węglowodanowego może poprawić równowagę miedzy substratami energii(glukoza i FFA) co może przyczynić się do lepszego spalania tłuszczy w porównaniu do posiłku gdzie znajdują się tylko ww.

Po treningu


Po treningu zachodzi tzw "ketoza po-wysiłkowa" W badaniu pt. The effects of alanine, glucose and starch ingestion on the ketosis produced by exercise and by starvation użyto nietypowego scenariuszu ale rezultaty tego badania mogą być przydatne. Scenariusz wyglądał tak:

* 44 osoby w tym biegacze jak i nie wytrenowani;
* Biegacze (20 osób) przed testem wysiłkowym stosowało dietę LC(low carbohydrate),
* 1 grupa nie wytrenowanych była głodzona przez 65H,
* 2 grupa nie wytrenowanych została zbadana po normalnym dniu po normalnym posiłku.
* Test wysiłkowy wyglądał następująco: bieg na dystansie ok 22km

Po teście wysiłkowym zbadano wpływ alaniny, glukozy i skrobi na koncentracje ciał ketonowych.

Rezultaty pokazały że alanina jak i glukoza znacznie obniżają koncentracje poziomu ciał ketonowych w porównaniu do skrobi. Zatem posiłek w którym jest skrobia czyli węglowodan złożony będzie odpowiednim posiłkiem by potrzymać spalanie tłuszczu.

Edytowany przez Edo Ergo Sum, 22 luty 2012 - 00:24 .

  • 6

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
uzytkownik_721445

uzytkownik_721445

    Padre Pro %)

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12874 postów
Ciekawe ze wartosci Plasma FFA dla glucose + lipd byly wyzsze niz dla fast (nie spodziewalbym sie tego) ale nie przelozylo sie to na lipolize/oksydacje.

Kwestia glukoza vs fruktoza w tym porownaniu tez interesujaca.
  • 0

#3
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

Ciekawe ze wartosci Plasma FFA dla glucose + lipd byly wyzsze niz dla fast (nie spodziewalbym sie tego) ale nie przelozylo sie to na lipolize/oksydacje.

Kwestia glukoza vs fruktoza w tym porownaniu tez interesujaca.


Ja myślę że to normalne, po konsumpcji tłuszczy wzrośnie FFA jak po konsumpcji cho wzrośnie glukoza:)

Kwestia glukoza vs fruktoza w tym porownaniu tez interesujaca.


Chodzi Ci o większy wzrost FFA po fruktozie niż glukozie?
  • 0

#4
uzytkownik_265546

uzytkownik_265546

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1070 postów
"Zatem posiłek w którym jest skrobia czyli węglowodan złożony będzie odpowiednim posiłkiem by potrzymać spalanie tłuszczu. " Czyli zdanie "Tłuszcze spalają się w ogniu glukozy" - bo do niej zostanie skrobia rozłożona ... Jest po części prawdą? Czy chodzi tu o coś innego?
  • 0

#5
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

Czyli zdanie "Tłuszcze spalają się w ogniu glukozy" - bo do niej zostanie skrobia rozłożona ... Jest po części prawdą? Czy chodzi tu o coś innego?

Nie do końca, najpierw o "Tłuszcze spalają się w ogniu glukozy" :

Od dawna zastanawia mnie, skąd się wzięło to przekonanie?
obiegowe opinie są takie, że jeśli nie dostarczymy wystarczającej ilości węgli to tłuszcze nie będą się prawidłowo spalać i powstaną niebezpieczne dla zdrowia ketony :hah:
w poradach dla cukrzyków mówią, że trzeba dostarczać co najmniej 2 g węgli na 1 g tłuszczu, bo inaczej pacjent wykorkuje z powodu kwasicy :hah:
no dobra, my wiemy, że to bujda na resorach
ale dlaczego np. Pani Bednarczyk-Witoszek w swojej książce te powtarza to stwierdzenie o spalaniu tłuszczu?
na sfd jest parę ciekawych wypowiedzi na ten temat - http://www.sfd.pl/weglowo...czu-t17248.html

cytaty:
"FLEX nr 2 Luty 2000 str 42
"Spalanie tłuszczu w ogniu węglowodanów. Coznaczy to powiedzenie?"

[...]Powiedzenie ze "tłuszcze spalaja się w ogniu weglowodanów" odnosi się do czegoś, co nazywamy cyklem Krebsa.[...] Całkowity rozkład tłuszczu możliwy jest dzięki obecności węglowodanów. Weglowodany stanowia coś w rodzaju podpałki, od której mozna rozpalic duzy kawał drewna.[...]
W procesie przemiany materii wolne kwasy tłuszczowe przekształcają się w substancję zwaną acetylokoenzymem A. Aby acetylo-coA mógł zostac zmetabolizowany, musi najpierw połaczyc się z substancją zwaną kwasem szczawiooctowym, który pochodzi głównie z rozpadu weglowodanów.
Przy braku kwasu szczawiooctowego metabolizm tłuszczu ulega nagłemu zwolnieniu[...]."

"przy braku szczawiooctanu stanąłby w ogóle cały cykl Krebsa i całe oddychanie. Szczawiooctan nie pochodzi z węglowodanów, tylko powstaje z kw. asparaginowego lub asparaginy ( aminokwasy ). Acetylo-CoA jest "centralnym" związkiem całego metabolizmu, powstającym zarówno podczas b-oksydacji kwasów tłuszczowych, jak i glikolizy ( początkowy etap oddychania tlenowego z wykorzystaniem glukozy jako "paliwa")"

"zle sie wyrazilem - szczawiooctan może pochodzic z węglowodanów, konkretnie z jednego z metabolitów pośrednich - pirogronianu. Ale również może pochodzić jak napisałem z aminokwasów ( i to nie tylko z kw. asparaginowego, choc od niego najprościej ). Szczawiooctan jest kwasem zbudowanym z 4 atomów węgla, łączy się z acetylo-CoA w 6-węglowy związek ( cytrynian ), który podlega kilku przemianom i z powrotem powstaje szczawiooctan. Ten cykliczny obieg szczawiooctanu to właśnie cykl Krebsa. 2 atomy węgla sa odłączane w postaci dwutlenku węgla, który wydychamy. Jak widać, gdyby w jakis sposób zabrakło szczawiooctanu, to acetylo-CoA nie miałby się z czym połączyć, i stanęłoby całe oddychanie komórkowe, co się równa śmierci."

dalej przytoczone jest stwierdzenie, które ma już jakiś sens - "Lecytyna jest piecem w którym spala się tłuszcz"

a co do reszty to pewnie jutro, pozdrawiam
  • 1

#6
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

Czy chodzi tu o coś innego?


So the antiketogenic effect was alanine > glucose > starch. We are talking about 100g of each, after either 65h of fasting (almost 3 days) and running 22km plus a low carbohydrate diet. This is by no means a "typical" scenario. But it shows us that starch is less antiketogenic than glucose. Evolutionary reasons perhaps?


Nie wiem co do końca autor miał na myśli pisząc ostatnie zdanie, może chodzi o długość uwalniania i równowagę między substratami energii?
  • 0

#7
uzytkownik_265546

uzytkownik_265546

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1070 postów
Edo Ergo Sum: Dzięki za wyjaśnienie. Mam jeszcze jedno pytanie:
cyt. "Szczawiooctan nie pochodzi z węglowodanów, tylko powstaje z kw. asparaginowego lub asparaginy ( aminokwasy )"
Również może pochodzić z Fosfoenolopirogronianu (X)
X + CO2 + GDP --> Szczawiooctan + GTP (Przy udziale enzymu "Karboksylaza Fosfoenolopirogronianowa)
I tu moje pytanie - z czego to powstaje? Na pewno Pirogronian, a reszta?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowany przez slawek4129, 25 luty 2012 - 19:59 .

  • 0

#8
uzytkownik_938565

uzytkownik_938565

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1213 postów

Edo Ergo Sum: Dzięki za wyjaśnienie. Mam jeszcze jedno pytanie:
cyt. "Szczawiooctan nie pochodzi z węglowodanów, tylko powstaje z kw. asparaginowego lub asparaginy ( aminokwasy )"
Również może pochodzić z Fosfoenolopirogronianu (X)
X + CO2 + GDP --> Szczawiooctan + GTP (Przy udziale enzymu "Karboksylaza Fosfoenolopirogronianowa)
I tu moje pytanie - z czego to powstaje? Na pewno Pirogronian, a reszta?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.


Zobacz na cykl Krebsa tam wszystko powinno byc;)

Tutaj masz coś o szczawiooctanie w kontekscie ketogenezy:

Dodany obrazek

No i może z tego coś wyciągniesz:

Dodany obrazek


Pozdro;)
  • 1