Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta - kilka pytań o ryż i pieczywo

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
ados56

ados56

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 154 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Elbląg

    Witam, chciałbym aby rozwiano kilka moich niejasności dotyczące poszczególnych potraw, a mianowicie:

    1.Różnice między białym, a brązowym ryżem. Dlaczego ten drugi jest o tyle lepszy?

    2.Różnice między chlebem pełnoziarnistym a żytnim razowym? Który jest lepszy i dlaczego?

    3.Z czym mogę jeść brązowy ryż, aby lepiej smakował? W sensie jakiś sos czy coś? To samo tyczy się makaronu pełnoziarnistego, gdyż jedząc "na sucho" czuję lekki niedosyt smaku.

    4.Czy jeżeli mam napisane w diecie, że powinienem zjadać podczas jednego dania 70g chleba żytniego razowego, to nie będzie źle, jeżeli dodam do tego ser odtłuszczony? (dieta na stopniowe przybywanie masy z ograniczeniem tkanki tłuszczowej)

     


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    eMPeC

    eMPeC

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2664 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Mysłowice
    • Staż [mies.]: 6 lat

    Witam, chciałbym aby rozwiano kilka moich niejasności dotyczące poszczególnych potraw, a mianowicie:

    1.Różnice między białym, a brązowym ryżem. Dlaczego ten drugi jest o tyle lepszy?

    2.Różnice między chlebem pełnoziarnistym a żytnim razowym? Który jest lepszy i dlaczego?

    3.Z czym mogę jeść brązowy ryż, aby lepiej smakował? W sensie jakiś sos czy coś? To samo tyczy się makaronu pełnoziarnistego, gdyż jedząc "na sucho" czuję lekki niedosyt smaku.

    4.Czy jeżeli mam napisane w diecie, że powinienem zjadać podczas jednego dania 70g chleba żytniego razowego, to nie będzie źle, jeżeli dodam do tego ser odtłuszczony? (dieta na stopniowe przybywanie masy z ograniczeniem tkanki tłuszczowej)

     

    Odpowiedź na pierwsze 2 pytania znajdziesz w 10 sekund używając wyszukiwarki..

     

    3. jak dobrze przyprawisz mięcho to potem wystarczy z nim wymieszać ryż/makaron i jest okej. Jak Ci nie odpowiada to najlepiej zrobić samemu sos (przepisów od groma w necie) albo kupić gotowy (gorsza opcja).

    4. Dopóki mieścisz się w zapotrzebowaniu to wszystko jest okej. Jeden plaster sera nic nie zmieni..


    • 0

    #3
    Duszeek

    Duszeek

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3205 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 8.13r

    1.

    Brązowy zawiera dużo więcej błonnika (4 razy więcej)

    prawie dwukrotnie więcej witaminy B2,

    30% więcej witaminy B3 i

    trzy razy wiecej witaminy B6 i E.

    Biały ryż jest przetworzony, ma mniej cennych skladnikow w/w

    bial ryz ma wieej kwasu foliowego i zelaza

    br. ryz ma wiecej magnezu i selenu

    bialy ryz sie szybciej wchlania biorac za przeciwnika brazowy ryz jesli by sie gotowalo taki sam czas.

    Bialy ryz bardziej po tr

    Brazowy przed tr

    Jednak jeśli spozywasz to z miesem czy cyzms innym zeby posilek to nie byl sam ryż to wiadomo ze ten czas wchlaniania sie zmieni

     

    2. Razowy nizsze ig, dluzej sie wchlania. Az tak duzych roznic chyba nie ma, zakladajac ze oba kupisz o skladzie bez jakichs wypeniaczy E coś tam, spulchniaczy, konserwantów, cukru, itd.

     

    3. jakis sos na bazie kostki rosolowej np do rondelka ciut wody pieczarki+czosnek chwile gotujesz dodajesz kostke chwile gotujesz i potem jogurtu i juz amsz

     

    4. wgl zamiast chleba bym dal owsiane/ryz/makaron, ja to chyba ostatni raz pol roku temu jadlem %) ale no zalozmy ze on by mial (ten ser) 5g tluszczu, 6g bialka, 3g weglowodanow, to odejmij z innych produktow takie ilosci, zeby pokrylo sie z tymi od sera. Np. masz na kolacje 5ml oliwy, a ten ser ma 5g tluszczu to wywal oliwe


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko