Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dieta dla ucznia i pracującego

* * * * * 15 głosów pracujacego dieta ucznia praca

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#261
GeeS1

GeeS1

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 196 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 5 Lat

    Wielu z Was przeczyta ten artykuł i zacznie się tłumaczyć przed samym sobą, że przecież w szkole / pracy nie da się trzymać diety, to niewykonalne, itd...

    Nic bardziej mylnego!!!

    Nie jest tajemnicą, że około 80 - 90 % startujących zawodników (nie koniecznie tylko kulturystów !) to ludzie, którzy zajmują się na co dzień pracą lub nauką (albo jednym i drugim). Mimo to udaje im się przestrzegać założeń diety, gdyż bez tego nie byliby w stanie ani osiągać wyników sportowych, ani nawet kontynuować ciężkich treningów. Wszystko jest kwestią organizacji.
    Zakup sobie 2-3 pojemniki plastikowe, wygospodaruj w planie dnia 30 minut wieczorem, by przygotować sobie posiłki na kolejny dzień (jeśli rankiem nie dajesz rady, bo wcześnie zaczynasz zajęcia).
    A jeśli zaczniesz tłumaczyć, że to wstyd jadać w szkole czy pracy i głupio Ci przed ludźmi, to musisz się zastanowić:

    Czy robisz to dla nich, czy dla siebie?

    Co jest głupsze – jadanie przy ludziach, czy zaprzepaszczanie szansy na efekty treningu i brak szacunku dla własnego wysiłku?

    Mój trener zawsze powtarzał:

    „Jeśli nie masz zamiaru dbać o to, co jadasz, to równie dobrze możesz odpuścić sobie 7 z 10 treningów, gdyż nie przyniosą one efektów, a nawet mogą Ci zaszkodzić”

    Jest to prawdą. Jeśli nie będziemy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i to we właściwych porach, nie ma mowy o zadowalających efektach treningu.
    Nie ma także mowy o czerpaniu z pokładów energii i możliwości naszego organizmu. Stąd pytanie o to, czy szanujemy własny wysiłek. Jeśli trenujemy ciężko, marzymy o efektach treningu i wkładamy w to serce, a kwestię odżywiania pozostawiamy na marginesie, wtedy właśnie nie okazujemy szacunku dla własnych starań treningowych. Tracimy szansę.
    Spotykam wielu młodych (choć nie tylko młodych) ludzi, którzy są mocno zawiedzeni. Twierdzą: „Trenowałem ciężko przez długi okres, wkładałem w wysiłki całe serce i energię, a nie uzyskałem prawie nic, albo niewiele w stosunku do wkładu. Chyba zrezygnuję, albo dam sobie jeszcze jedną „szansę” sięgając po doping - koksy” Niestety, wielu tak właśnie kończy, a większość z nich po prostu nie jadała jak należy, wręcz była przegłodzona choć wcale nie czuła głodu.

    Poniżej przedstawiamy sugerowane wybrane źródła białek i węglowodanów, które nadają się do szybkiego i łatwego przygotowania oraz transportu do szkoły / pracy.

    źródła węglowodanów:

    ryż biały – brązowy
    makarony
    płatki owsiane
    kuskus
    wafle ryżowe (czyste bez dodatków)
    razowe pieczywo
    gotowane warzywa
    miód
    owoce

    źródła białek:

    białka i żółtka jaj (z żółtkami ostrożnie)
    chude mięso drobiowe
    chuda wędlina drobiowa
    ryby (o ile nie liczymy się z opinią o naszym oddechu)
    chudy twaróg
    „serek wiejski” (najlepiej light)

    źródła mieszane:

    jogurty (raczej beztłuszczowe)

    źródła tłuszczy:

    oliwa z oliwek (najlepiej pierwsze tłoczenie)
    olej lniany
    olej słonecznikowy
    orzechy włoskie, laskowe

    I przykładowe przepisy (do pojemnika na 2 – 3 porcje):

    Przykład I

    100g ryżu
    6 białek i 2 żółtka jaj posiekane drobno
    150g jogurt naturalny (najlepiej beztłuszczowy)

    Wartość odżywcza:

    B – 40g (w tym 10g roślinnego)
    W – ok. 87g> T – ok.10g Kaloryczność – ok.600 kcal

    PrzykładII

    100g kaszki „kuskus” , ryżu lub makaronu (drobnego np. kolanka, świderki)
    100 twarogu chudego
    150g jogurt naturalny (najlepiej beztłuszczowy)
    Zamiast twarogu i jogurtu możesz użyć „serka wiejskiego light”

    Wartość odżywcza:

    B – 36g (w tym 10g roślinnego)
    W – ok. 90g
    T – ok. 0g
    Kaloryczność – ok.510 kcal

    Przykład III

    100g ryżu lub makaronu
    150g gotowanego lub pieczonego mięsa z piersi kurczaka bez skóry
    12g (łyżka stołowa) oliwy lub oleju lnianego (dodana po ostygięciu)
    Wartość odżywcza:

    B – 43g (w tym 10g roślinnego)
    W – ok. 80g
    T – ok. 13g
    Kaloryczność – ok.600 kcal

    Przykład IV

    100g płatków owsianych zalanych wrzątkiem
    20g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
    20g ziaren słonecznika (łuskanych)
    150g ugniecionego banana (średni owoc)
    osobno (drugi pojemnik)
    4 białka i 1 żółtko jaj

    Wartość odżywcza:

    B – 40g (w tym 22g roślinnego)
    W – ok. 95g
    T – ok. 35g
    Kaloryczność – ok.870 kcal

    UWAGA: wszelkie potrawy wkładane do pojemnika plastikowego musisz wcześniej schłodzić zanim zamkniesz je w nim.

    Gramatura (waga) ryżu, makaronu, płatków i kaszek podana PRZED obróbką termiczną.

    Oczywiście bywa i tak, że niestety charakter naszej pracy nie pozwala na konsumowanie posiłków w miejscu pracy. Często jadamy za to w mieście. I właśnie dla wszystkich stołujących się poza domem (jadających posiłki, których nie przygotowali sami) kilka praktycznych porad:

    UNIKAJ

    -„Fast food – ów”,
    - miejsc, gdzie zawsze jest niewiele osób (zachodzi spore prawdopodobieństwo, że nie dostaniesz tam świeżego jedzenia)
    - barów, w których „proces przygotowania” dań oparty jest wyłącznie na kuchence mikrofalowej,
    - potraw smażonych,
    - frytek,
    - pizzy,
    - spaghetti,
    - ziemniaków w formie „pure”
    - sosów wszelkiego rodzaju, a w szczególności bazujących na majonezie,
    - wszelkich potraw w bułce (hamburgery, kebaby, itp.),
    - napojów słodkich i gazowanych

    WYBIERAJ

    - bary, restauracje, gdzie panuje zawsze spory ruch – postoisz może wtedy chwilkę w kolejce, ale masz znacznie większą pewność, że jedzenie jest świeże,
    - miejsca, w których istnieje prawdziwa kuchnia z kucharzem,
    - potrawy gotowane i ewentualnie grilowane,
    - jeśli zdecydujesz się na ryż lub makaron i mięso z grila (kebab, gyros, itp.), to kupuj tylko tam, gdzie:
    a - możesz zobaczyć jak wygląda to mięso (gril na widoku, a nie gdzieś w kuchni, czy na zapleczu),
    b - mięso jest podawane bezpośrednio z grila, to znaczy cięte wprost na twój talerz, a nie odgrzewane SPOD grila (cięte wcześniej – czytaj: „nie wiadomo kiedy”)

    - nie najgorszym pomysłem jest wizyta w barze mlecznym, jeśli myślisz o zjedzeniu np. ryżu z warzywami, czy makaronu z twarogiem


    źródło: Kulturystyka i fitness.

    AUTOR POSTU: BAGIET

    Wszystko jasne w sumie nic nowego. Bardziej przydałyby się przykłady jakiś szejków bo w pracy jest tylko jedna przerwa Przykładowo 6 rano zaczynamy zmianę a przerwa dopiero o 10,a w domu dopiero o 14 choć czas nie jest tak strasznie odległy to osobiście czułbym sie głodny i nienasycony :p


    • 0

    #262
    GeeS1

    GeeS1

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 196 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 5 Lat

    Panowie, mam pytanie

     

    Czy stosując dietę składającą się głównie z produktów jak napisano w pierwszym poście (nie jadam żadnym fastfoodów, słodyczy i tym podobnych badziewi), do tego kreatyna w dawkach 10gr dziennie (w dni treningowe 5gr przed i 5gr po treningu) oraz białko (Protein Whey, 1 dawka po treningu) jest możliwe żeby mnie troche zatłuszczyło (wizualnie jest widocznie zatuszczenie, waga też nie kłamie)?

     

    oczywiście aktywnie ćwiczę (4 razy w tygodniu, około 1 - 1.5 h, zestaw ćwiczeń, że tak powiem "klasyczne na masę")

     

    chodzi mi generalnie o to,że widze otłuszczenie, nie przesadnie ogromne, ale jednak. Zastanawiam się czy to normalna reakacja organizmy. Oczywiście, wiem,że każdy jest inny, inaczej reaguje na dietę, ćwieczenia,ale jednka szybkie otłuszczenie przykuło to moją uwagę,

    Odżywki nie mają nic do tego tylko dieta. Musisz wiedzieć ile potrzeba dostarczać tłuszczy organizmowi czy to masa czy redukcja :) Z taka wiedzą masz pewność co robisz i jak jeść żeby Cię "nie zalało"


    • 0

    #263
    GeeS1

    GeeS1

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 196 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 5 Lat

    Panowie a 3maślanki dziennie, co o tym myślicie?

    Największa głupota jaką słyszałem :D


    • 0

    #264
    yanek120

    yanek120

      Wczuwa się w forum

    • Zbanowany
    • PipPip
    • 183 postów

    Maślanka to na pewno nic złego. Jak smakuje to można pić. Jednak nie ma co jej przypisywać jakichś cudownych właściwości. Już chyba lepsze ma kefir ( który wzmacnia odporność).

     

    Polecałbym dietę, która przede wszystkim wspomaga wątrobę

    https://domoweleczen...ej-watroby.html

     

    Oraz pomaga jej usuwać toksyny z organizmu. 


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko