Skocz do zawartości

Zdjęcie

DIETA dla piłkarza

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
effe

effe

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 11 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    Witam
    Mam 26 lat i waże ok 95kg
    Pasuje zrzucić kilka kilo
    Jadam śniadanie ok godz 10
    2,3 bułki z jakąś wędliną + jakiś jogurt
    Obiad ok godz 17
    1 danie--- ziemniaki, jakieś mięso pieczone i surówka

    i z posiłków to tyle
    czasami jakies chipsy albo pizza
    no i piwo spożywam

    Czy ktoś mógłby mi coś doradzic odnośnie odżywiania?
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19845 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Słabiutko to wygląda, poczytaj:

    DIETA REDUKCYJNA - LOW CARB


    Przedstawiam poniżej dietę, która opiera się na utrzymywaniu stałej ilości węglowodanów. W dni treningowe mniej więcej na poziomie 2-3g na kg masy (zależnie od typu sylwetki, metabolizmu, itp.). Taką ilość należy przyjąć za bazową. Gdy utrata tłuszczu będzie zbyt wolna należy zmniejszyć ich ilość, a gdy zbyt szybka- zwiększyć. W dni wolne "obcinamy" ich ilość poprzez eliminacje węglowodanów potreningowych, które w dzień zmagań z żelastwem służą odbudowaniu zapasów glikogenu.
    Należy wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (wyjątek stanowią węgle spożywane po treningu). Do takich należą: płatki owsiane, brązowy ryż, kasza, pieczywo razowe, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno się spożywać na śniadanie oraz przed i po treningu. Po wysiłku fizycznym należy uzupełnić zapasy glikogenu (carbo, banany, sok, itp.). W przedostatnim posiłku dnia powinno się zjeść posiłek na bazie białka z ograniczona ilością węgli, np. z warzywami o niskim IG (albo całkowicie bez węglowodanów). W ostatnim posiłku dnia rezygnujemy z węglowodanów całkowicie, wybieramy wtedy same białko, można dodać do tego odrobinę "zdrowych" tłuszczy w celu spowolnienia trawienia.

    Ilość białka należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała. Jego główne źródła w tym czasie to: piersi drobiowe, białka jaj, chudy twaróg, ryby, odzywki białkowe.

    Należy unikać łączenia dużych ilości tłuszczy z węglowodanami. Ich głównym źródłem powinny być: tłuszcze pochodzenia roślinnego, oliwa z oliwek i z pestek winogron, ryby.

    Wszystko to należy rozłożyć na 5-6 posiłków w ciągu całego dnia. Tak duża ilość ma na celu zwiększenie tempa metabolizmu. Przykładowy jadłospis może wyglądać następująco:

    1. Płatki owsiane na mleku lub wodzie + jaja.
    2. Pieczywo żytnie pełnoziarniste, pierś z indyka, warzywa.
    3. (Przed treningiem) Ryz brązowy, pierś drobiowa, warzywa.
    4. (Po treningu)Banany + WPC
    5. tuńczyk w wodzie, oliwa z oliwek, warzywa.
    6. Jaja kurze całe lub makrela wędzona

    DO GŁÓWNYCH PRODUKTÓW NA LOW CARB MOŻEMY ZALICZYĆ:

    BIAŁKO:

    Mięsa chude: pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, cielęcina, tuńczyk, panga, dorsz, mintaj, pstrąg
    Mięsa tłuste rybie: makrela, pikling
    Jaja, ew 1 raz na noc twaróg

    WĘGLOWODANY rano i okołotreningowo:

    Ryż brązowy, ewentualnie biały, makaron najlepiej razowy, kasze, płatki owsiane, ew. 1 raz pieczywo żytnie pełnoziarniste

    TŁUSZCZE:

    Oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuszcze rybie

    W porach porannych mogą być orzechy, bądź słonecznik




    Do tego wszystkiego należy dodać aeroby. Długość ich trwania - zaczynamy od 30 minut 3x w tygodniu stopniowo zwiększając ich długość do max. 60 minut oraz ich ilość (zależnie od stopnia otłuszczenia).


    I zacznij od przyjęcia wartości:

    B: 1,5g/kg
    W: 2-2,5g/kg
    T: 0,7g/kg
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko