Witajcie.
Od pewnego czasu już się zbierałem by napisać taki artykuł.
Moje przemyślenia, doświadczenia i przepisy, oraz sposoby na odpowiednie jedzenie. A z resztą, sami zobaczycie.
Ponad 12,5% Polaków w Polsce cierpi na otyłość. Ich BMI wynosi ponad 30% i więcej. Najbardziej otyłym narodem w Europie są Brytyjczycy 24,5%. Natomiast średnia dla UE wynosi 15%. Najszczuplejszym narod em jednak są rumuni - 7,9%. - Źródło Heatlh at a Glance Europe 2010
Jednym z najlepszych sposobów walki z otyłością jest wapń. Z artykułu w ,,American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że odchudzające się osoby, które spożywały więcej wapnia, straciły aż 60% więcej wagi niż ci, którzy jedli go najmniej.
W dziennym menu powinno się znaleźć około 1000 mg tego minerału. Najwięcej wapnia jest w nabiale. Sygnałem, że jest za mało magnezu w organiźmie, są: skurcze mięśni, mrowienie lub drętwienie kończyn, częste złamania kości lub psucie się zębów, a także powtarzające się krwotoki z nosa.
Propozycja posiłku z produktami zawięrające pokaźne ilości wapnia:
- fasolka z puszki (1 kubek 250 ml): 86 mg
- Łosoś (100 g): 213 mg
- Gotowany szpinak (1 kubek 250 ml): 245 mg
- Sardynki z puszki (100 g): 382 mg
- Migdały (50 g): 125 mg
- Zielony groszek (1 kubek 250 ml): 94 mg
- Kapusta warzywna pastewna (1 kubek 250 ml): 357 mg
- Grotowany groch/fasola czarne oczko (1 kubek 250 ml): 211 mg
*Śledzie mają więcej kwasów omega-3 niż łososie, są dobrym źródłem witamin B, a do tego w 100 g zawierają ponad 20 g białka. Wybierajmy raczej wędzone filety niż gotowe w śmietanie czy oleju.
Pora na danie inspirowane stylem włoskiej porchetty - tak samo dobre, z wyraźnym smakiem i aromatem. Tak samo dobrze smakuje na ciepło i zimno. A fasola to dodatkowa porcja białka.
#Składniki na 6 porcji:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 puszki białej fasoli
- 2 łyżki świerzego rozmarynu
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z pomarańczy
Jak zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. W niedużej misce wymieszaj ze sobą zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna kopru włoskiego, startą skórkę pomarańczową i rozmaryn. Dodaj oliwę i mieszaj do chwili uzyskania pasty.
2. Umyj i osusz mięso. Natrzyj je solą i świeżo zielonym czarnym pieprzem. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną pastą (najelpiej będzie smakować, jeśli zrobisz to wcześniej i włożysz zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny).
Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, wyjmij je, gdy pokaże 70 stopni C.
3. Odsącz fasolę i podgrzej ją w małym garnku z sokiem z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj razem z fasolą.
Nota techniczna:
362 kcal, białko 47 g, tłuszcze 9 g, węglowodany 22g, błonnik 6 g.
Kolejna propozycja na "paliwo" posiłku na wagę w górę:
W górę: (1 porcja) - 887 kcal, 22 g tłuszczów , 8 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych), 50 g białka, 121 g węglowodanów
Połączenie, któremu nie trudno się oprzeć. Niska zawartość tłuszczów, mnóstwo składników odżywczych. Zastąp ricottę niskotłuszczowym twarogiem, a nadal dostarczysz 11 g białka ( o 1 g więcej niż z ricottą) a przy tym tylko 8 g tłuszczu (z tego 4 g nasyconego). Dodajmy do tego nieco bazyli.
Propozycja na "paliwo" posiłku na wagę w dół:
W dół: (1 porcja) - 509 kcal, 10 g tłuszczów , 2 g tłuszczów nasyconych (niezdrowych), 20 g białka, 88 g węglowodanów
Sposób na sukces - pełnoziarniste produkty. Pełne ziarno zawiera mało tłuszczów nasyconych i pomaga regulować poziom cukru we krwi., a dzięki temu kontrolować wagę ciała. Dołóżmy do tego jeszcze średnią cukinię, która jest doskonałym źródłem potasu - odgrywa on podstawową rolę w skurczu mięśni, nawet tych potrzebnych do otwarcia butelki Barolo.
Czego potrzebujemy:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera niciowego
- 1 średnia marchew
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 730 g pomidorów z puszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 50 ml przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 6 plastrów makaronu orkiszowego do lasagne
- 50 g mozzarelli
- pół łyżeczki soli
Dodatki dla wersji w górę:
- 250 g chudego mięsa mielonego
- 450 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 3 świeże liście bazylii
- 2 białka jaj
Dodatki dla wersji w dół:
- 500 g pieczarek Portobello
- 1 średnia cukinia
- 285 g liści szpinaku
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki maki
- 125 ml odtłuszczonego mleka
- pół kostki bulionowej
Robimy nadzienie:
Dla obu wersji: Odstaw kieliszek z winem, posiekaj cebulę, czosnek, seler, marchew oraz pieczarki. Smaż je na oleju przez siedem minut. Dodaj pomidory i koncentrat, dorzuć cukier, liść laurowy, bazylię i oregano, dopraw pieprzem i solą. Doprowadź sos do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i chwilę podduś.
W dół: posiekaj pieczarki Portobello na paski o grubości centymetra i dorzuć do reszty składników. Smaż je przez kilka minut, aż puszczą swój ciemny, aromatyczny sok.
W górę: mięso mielone wrzuć na patelnię, dodaj sól i smaż, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia, odsącz tłuszcz i dorzuć do sosu.
Bez sosu ani rusz:
W dół: Na średnim ogniu rozpuść margarynę na patelni, pokrusz kostkę bulionową, wymieszaj z mąką i rozsyp równo na dnie patelni. Odczekaj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
W górę: Używając blendera, zmiksuj twaróg, białka jaj, bazylię, sól i pieprz. Dzięki tej sztuczce otrzymasz miksturę, która będzie bardziej przypominała tradycyjną ricottę niż ta, którą można teraz kupić w sklepach. A przy okazji zrobisz dobrze swojej talii, która nie potrzebuje więcej tłuszczu.
Dodatki specjalne:
Dla obu wersji: Zetrzyj mozzarellę na tarce z pudełkiem, uchyl wieczko i odstaw gdzieś poza zasięgiem rąk - niech jej zasięg roznosi się po kuchni.
W dół: Posiekaj szpinak na drobne kawałki i zetrzyj cukinię na tarce z dużymi otworami. Wrzuć oba składniki na patelnię, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na średnim ogniu ok. pięciu minut, dopóki nie zacznie puszczać soków. Gdy już zaczną, usuń soki, dociskając warzywa drewnianą łyżką, albo odcedź na sitku - dzięki temu Twoja lasagne nie będzie zbyt rzadka. Dodaj szpinak i cukinię do wcześniej przygotowanego sosu beszamelowego.
Połącz wszystko:
Dla obu wersji: To już prawie finał. Nalej sobie Barolo i działaj dalej. Rozłóż jedną czwartą mięsa/pieczarek na spodzie naczynia żaroodpornego. Przykryj to trzema plastrami makaronu, nałóż kolejną ćwiartkę mięsa/pieczarek i zalej jasnym sosem (beszamelowym albo serowym, w zależności od opcji). Delikatnie nałóż trzecią ćwiartkę mięsa/pieczarek i kolejne trzy plastry makaronu. Na koniec rozłóż resztę mięsa/grzybów. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 45 minut do piekarnika (190 stopni). Masz teraz trzy kwadranse sam na sam z Barolo. Pilnuj czasu; wyjmij danie z piekarnika, obsyp mozzarellą i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Dajcie znać, czy jest Molto bello!
Koktajl: Hibernatusy
Mniejszy balast: składniki na 1 porcję
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki sproszkowanego błonnika (do kupienia w aptece)
Przed snem wyjmij truskawki z zamrażalnika, odmierz, mniej więcej, jedną szklankę i przełóż do lodówki. Zasyp je w miseczce z cukrem. Rano wrzuć do blendera, dodaj jogurt, błonnik i dokładnie zmiksuj. Zostaw na 5-10 minut, żeby koktajl ustał i nabrał smaku. W razie potrzeby dodaj odrobinę cukru. Błonnik napęcznieje w jelitach i odpędzi głód na kilka godzin.
*Bonus: Lepsza odporność - truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut.
Mocne serce: Sola na szpinaku
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2
- 2 filety z soli
- 4 gniazda makaronu wstążki
- pieprz cytrynowy
- łyżka masła i oliwy
- 150 g niebieskiego, pleśniowego sera
- 150 ml 30% śmietany
- łyżka brandy (dowolnie)
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masło rozpuść w rondelku i dodaj pokruszony ser. Mieszaj cały czas łyżką, a gdy się rozpuści, wlej łyżkę brandy. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak, pogotuj minutę, wlej śmietanę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Filety z soli opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz pieprzem cytrynowym. Smaż na rozgrzanej oliwie po minucie z każdej strony. Na talerz wyłóż szpinak, ułóż na nim rybę i 2 gniazda makaronu.
Większa wydolność: Chiński kurczak
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- 2 filety z kurczaka
- 100 g białego ryżu
- słodki sos chilli
- sól, pieprz
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 cm startego imbiru
- posiekana chilli
- garść nerkowców
W lekko osolonej wodzie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na pudełku. Pierś z kurczaka pokrój w 2-cm kostkę i obsmaż na patelni z olejem sojowym lub arachidowym. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z patelni, wrzuć czosnek, imbir, chilli i zamrożone warzywa. Smaż na wysokim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj sos chilli, sól i pieprz. Pilnuj, by warzywa pozostały chrupkie. Dorzuć mięso i zamieszaj. Orzechy upraż na suchej patelni i dodaj na koniec.
Większe mięśnie: Stek z fasolką
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 2 steki polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól i tłuczony czarny pieprz do steków
- 5 anchois
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Zamrożoną fasolkę szparagową wrzuć do osolonej wrzącej wody i ugotuj, aż zmięknie. W polędwicę wetrzyj drobinki pieprzu. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż mięso 3-4 minuty z każdej strony. Nie nakłuwaj mięsa przy obracaniu. Posól na chwilę przed zakończeniem smażenia. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć posiekane anchois i czosnek, podsmaż przez 1 min i wrzuć odsączoną fasolkę. Posyp natką pietruszki.
Dłuższy seks: Zimowe tiramisu
- 1 opakowanie mrożonych owoców leśnych
- 50 ml likieru z czarnych porzeczek
- 250 mg mascarpone
- paczka biszkoptów
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- garść płatków migdałów
- cukier puder
Zagotuj owoce z 1/2 szklanki cukru, ale pilnuj, by ich nie rozgotować. Odcedź, wystudź i wlej alkohol. Ubij 4 żółtka z 1/2 szklanki cukru (5 min mikserem na najwyższych obrotach) i dorzuć serek. Wymieszaj. 4 białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do kremu i wymieszaj żółtka (nie miksuj). Nasącz biszkopoty syropem z owoców i układaj warstwami w salaterce: biszkopty, owoce, krem itd. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Schłod w lodówce przez 4 godziny.
Penne z krewetkami: Smaczne i zdrowe, a w dodatku buduje mięśnie.
Idealnie sprawdzi się na kolacji z partnerką.
Czego potrzebujesz:
- 75 g makaronu penne
- 75 g krewetek królewskich podgotowanych, rozmrożonych
- 2 łyżki sera
- gorgonzola
- garść szpinaku
- 1 pokrojony pomidor
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
- 2 łyżki pestro
Jak to zrobić:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowani (al dante to około 12 minut)
- Odcedź dokładnie makaron na sicie (tylko nie przepłukuj go wodą)
- Wrzuć makaron do miski, dodaj krewetki, szpinak, pokruszony ser gorgonzola, cząski pomidora, orzechy oraz pesto i dobrze zamieszaj drewnianą łyżką
- Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Podawaj natychmiast po przyrządzeniu
Piramida mocy
Orzechy, awokado: 1-2 porcje: garść orzechów, 2 łyżki stołowe masła orzechowego, 1/2 awokado
Tłuszcze: 2-4 łyżki oliwy lub oleju
Nabiał: 2-4 porcje: 100 ml mleka, 180 ml jogurtu, 30 g sera żółtego, 30 g serka wiejskiego
Owoce: 2-4 porcje: świeży owoc, 20 g suszonych owoców
Produkty zbożowe: 2-4 porcje: 2 kromki chleba, 40 g ryżu, makaronu, płatków kukurydzianych, 1 mały ziemniak
Produkty wysokobiałkowe: 4-8 porcji: 100 g mięsa lub ryby, koktajl białkowy, 3 jaja
LEPIEJ zjeść cość lekkiego przed treningiem a po treningu wypić shake proteinowy w idealnych proporcjach do regeneracji i budowy mięśni
- 80 g węglowodanów, 30 g protein i 6 g tłuszczu.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w San Diego dowodzą, że osoby, które ćwiczą po jedzeniu, odczuwają słabsze łaknienie przez 5 godzin po ostatnim posiłku niż ci, którzy ćwiczą przed jedzeniem.
*Wieczorem po siłowni opiszę zalety i wady jedzenia kurczaka, oraz wołowiny. W planach są jeszcze do napisania ciekawe mity i fakty dietetyczne, siłowe, jak i również mięśniowe. Dla zainteresowanych ciekawe plany treningowe, oraz kalkulacje makroskładnikowe produktów.
Jest to mój pierwszy artykuł, a z racji że bloga chwilowo nie prowadzę - pozwoliłem sobie tutaj okiełznać moje myśli i zbiory ww. Mam nadzieję, że zainteresuje was moja "twórczość" i spotkam się z pozytywnym odzewem dotyczącym artykułu. Jeśli macie jakieś za i przeciw, bądź pytania - walcie śmiało. Jestem gotów na słowa pochlebstwa jak i uzasadnionej krytyki.
Pozdrawiam,
Michał