Skocz do zawartości

Zdjęcie

dieta bezglutenowa

- - - - - dieta bezglutenowa celiakia alergia na gluten alergia pokarmowa gluten

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Agnieszka85z

Agnieszka85z

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 379 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Kobieta
    • Staż [mies.]: 48

    Dieta bezglutenowa

     

    Dieta bezglutenowa jest dietą, która wyklucza gluten białka. Gluten znajduje się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto (krzyżówka pszenicy i żyta). Dieta bezglutenowa stosowana jest w leczeniu celiakii, która charakteryzuje się trwałą, genetycznie uwarunkowaną nietolerancją glutenu. Gluten powoduje zapalenie jelita cienkiego osób chorujących na celiakię. Stosowanie diety bezglutenowej pomaga chorym kontrolować oznaki i objawy tej choroby oraz zapobiegać powikłaniom.

    Odmienną od celiakii jest alergia na gluten. Są to schorzenia odrębne a mieszczące się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić (czy utożsamiać). Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Polega ona na uszkodzeniu kosmków jelitowych przez białko, zwane gliadyną, która znajduje się w produktach zawierających gluten (elastyczna część ziarna wymienionego powyżej). Celiakia nie jest alergią pokarmową. Jest to choroba przewlekła, trwająca do końca życia. Chory przez całe życie musi utrzymywać ścisłą dietę bezglutenową. Natomiast  przy  alergii na gluten dieta bezglutenowa może być stosowana czasowo, a objawy mogą złagodzić się bądź ustąpić.

     

    Początkowo, stosowanie diety bezglutenowej może być frustrujące ale z czasem, dzięki cierpliwości i kreatywności możemy w niej odnaleźć produkty, które można jeść i są świetnymi substytutami pokarmów zawierających gluten.

    Rozpoczęcie diety bezglutenowej wiąże się z dużymi zmianami i trzeba wiele czasu, aby się do niej przyzwyczaić. Początkowo można odczuwać stres i niechęć w związku z wieloma ograniczeniami w diecie. Jednak należy mieć do niej pozytywne nastawienie i skupić się na produktach zalecanych w tej diecie i na tych które wolno tutaj jeść. Dozwolona żywność to: fasola, nasiona, orzechy (w ich naturalnej, nieprzetworzonej formie), jajka, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, większość produktów mlecznych. Ważne, aby upewnić się, iż nie są przetwarzane lub zmieszane z ziarnami zawierającymi gluten, ale także z innymi „dodatkami” i konserwantami.

    Częścią diety bezglutenowej może być wiele rodzajów ziarna i skrobi: amarant, maranta, gryka, kukurydza i mąka kukurydziana / mamałyga (tradycyjna rumuńska potrawa z mąki albo kaszy kukurydzianej), len, proso, ryż, quinoa, sorgo, soja, tapioka, teff (miłka abisyńska – bardzo stare zboże, jedna z ciekawszych opcji do wyboru w diecie bezglutenowej), mąki bezglutenowe (ryżowa, sojowa, kukurydziana, ziemniaczana).

     

    Bezwzględnie należy unikać jęczmienia (słodu, aromat słodu), żyta, pszenicy i pszenżyta. Unikanie pszenicy może być trudne, ponieważ produkty z pszenicy są bardzo powszechne. Należy zatem dokładnie czytać etykiety. Inne produkty z pszenicy, które trzeba wykluczyć z diety to bulgur, mąka durum, mąka graham, kamut, grysik, orkisz.

    Należy również wykluczyć „gotowe” produkty spożywcze, chyba że są oznakowane jako bezglutenowe lub wykonane z kukurydzy, ryżu, soi i innych bezglutenowych ziaren. A więc bezwzględnie należy czytać etykiety takich produktów jak: piwo, pieczywo, ciasta i torty, cukierki, krakersy i pakowane ciasteczka, grzanki, mace, makarony, frytki sosy obiadowe i sałatkowe, jak również gotowe sosy sojowe, owoce morza i dania imitujące owoce morza, przetworzone mięso, zaprawione mieszanki ryżu, zaprawione przekąski takie jak chipsy, tortilla, gotowe zupy i bazy do zup, warzywa w sosie.

     

    Pewne nasiona, takie jak owies mogą być zanieczyszczone z pszenicy w trakcie wzrostu, jak również w trakcie przetwarzania i na różnych etapach produkcji. Z tego powodu lekarze i dietetycy ogólnie zalecają, aby unikać owsa (chyba, że jest on specjalnie oznakowany jako bezglutenowy).

    Należy także zwrócić uwagę na inne produkty, które mogą zawierać gluten. Należą do nich dodatki do żywności, takie jak słody aromatów i skrobia modyfikowana, a także lekarstwa i witaminy, które wykorzystują gluten jako środek wiążący.

    Dieta bezglutenowa jest oczywiście dietą bezwzględnie stosowaną w przypadku osób chorych na celiakię, ale także w przypadku różnych alergii pokarmowych dających mniej lub bardziej nasilone bądź uciążliwe objawy. Od pewnego czasu zaczęto ją również stosować, jako dietę odchudzającą lub po prostu jako sposób na zachowanie zdrowia. Co do stosowania tej diety w tym właśnie kierunku są różne opinie lekarzy i dietetyków. Osobiście zawsze opowiem się po stronie diety eliminującej produkty, które wyklucza ta dieta. Przekonuje mnie tutaj stanowisko Dr William`a Davis`a, który wydał książkę „Dieta bez pszenicy” (tyt. ang.: „Wheat Belly"). Jest to dieta niskowęglowodanowa i jednocześnie wysokobiałkowa – co może potwierdzać jej skuteczność w procesie odchudzania. Jest to jednak sprawa indywidualna, a w przypadku stosowania tej diety przez osoby nie cierpiące na celiakię ani na alergię na gluten, a walczące w ten sposób z otyłością, nadwagą (większą lub mniejszą) lub chcące utrzymać sylwetkę – bardzo sporna, a nawet kontrowersyjna.

     

    Załączone miniaturki

    • go_ahead_its_gluten_free1.jpg

    • 1

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    PowerTS

    PowerTS

      Akademia KFD

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4544 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 14 lat
    Ta czcionka jest straszna,az sie nie chce tego czytac.
    • 4

    #3
    lajtspid

    lajtspid

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 29 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Norway
    • Staż [mies.]: 24

    Dieta bezglutenowa w przypadku osób które bezwzględnie muszą ją stosować ze względu na swoją chorobę bywa naprawdę up#erdliwa. W sklepie trzba dokładnie czytać skład każdego produktu, albo kupować tylke te które już znamy (choć i tu można się naciąć, bo producenci czasem zmieniaja skład).


    • 0

    #4
    1993robert

    1993robert

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 17 postów

    Tutaj kapitalny filmik o glutenie!


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko