Skocz do zawartości

Zdjęcie

dextroza czy glukoza?

- - - - - dextroza glukoza

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Goro_18

Goro_18

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 105 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Do cyklu kreatynowego lepiej zakupic dextroze czy kupic glukoze?? czy moze to i to??
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    SonyeR

    SonyeR

      Who is the Best ?

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 11262 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Barcelona
    • Staż [mies.]: XX
    10000000000000000 tematow B-)
    obojetnie
    • 0

    #3
    rookie91

    rookie91

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Spamer ;)
    • PipPipPipPip
    • 974 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Grudziądz
    Ostatnio szukałem info o glukozie na biole i okazało sie że dekstroza to inna nazwa gluko B-)
    • 0

    #4
    Woodzu

    Woodzu

      Imprezowicz

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 11131 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    Dla mnie najlepszym dodatkiem do kreatyny jest HMB przy długiej suplementacji HMB daje duże efekty.
    • 0

    #5
    Dr X

    Dr X

      generał

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4435 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:od Ciebie z domu
    • Staż [mies.]: w pyte
    dextroza to nic innego jak handlowa nazwa glukozy....

    Bzyku po profilu widze że jesteś bardzo doswiadczonym pakerem i chcesz się podzielić swoją ogromna wiedza więc zaczołes dawać rady....naprawde wspaniale.... B-)

    Waga w [kg]: 84
    Wzrost w [cm]: 186
    Biceps w [cm]: 35
    Obwód w pasie w [cm]: 87
    Wyciskanie klatka w [kg]: 70
    Staż treningowy [miesiące]: 1 tyg

    Edytowany przez marcinr81, 14 wrzesień 2007 - 19:53 .

    • 0

    #6
    Viali

    Viali

      Dziewczyny lubią brąz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:stolicaPodkarpacia
    • Staż [mies.]: 50>

    Bzyku po profilu widze że jesteś bardzo doswiadczonym pakerem i chcesz się podzielić swoją ogromna wiedza więc zaczołes dawać rady....naprawde wspaniale.... %)

    %) musiałem przperaszam

    Do tematu, taniej Cie wyjdzie glukoza.
    • 0

    #7
    Gość_kamil91_*

    Gość_kamil91_*
    • Goście

    Do tematu, taniej Cie wyjdzie glukoza.


    Nie wiem gdzie kupujecie glukoze ale umie w spozywczym sa tylko takie male saszetki ktore starczo na 2 dawki czyli dziennie 2zl to nie jest tak mało. Wedlug mnie dextro taniej wyjdzie %)
    • 0

    #8
    Viali

    Viali

      Dziewczyny lubią brąz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:stolicaPodkarpacia
    • Staż [mies.]: 50>
    Jaka jest zawartosc takiej saszetki?
    • 0

    #9
    BOSSY

    BOSSY

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 19845 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Nie wiem gdzie kupujecie glukoze ale umie w spozywczym sa tylko takie male saszetki ktore starczo na 2 dawki czyli dziennie 2zl to nie jest tak mało. Wedlug mnie dextro taniej wyjdzie %)



    400g - 3,5 zł - 8 treningów - sklep ze zdrową żywnością Aleja Kijowska w Krakowie - kilkakrotnie taniej niż dextro %)

    pozdr.
    • 0

    #10
    Qwintus

    Qwintus

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 125 postów
  • Wiek: 46
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:wawka
    • Staż [mies.]: ~4lata

    Do cyklu kreatynowego lepiej zakupic dextroze czy kupic glukoze?? czy moze to i to??

    najlepsza jest fruktoza .Glukozy nie bierz ,bo jest to łatwo przenikalna substancja a nadmiar może poważnie zaszkodzić w trawieniu .
    • 0

    #11
    bobek

    bobek

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 931 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódź

    najlepsza jest fruktoza .Glukozy nie bierz ,bo jest to łatwo przenikalna substancja a nadmiar może poważnie zaszkodzić w trawieniu .

    Świetne rady %)
    • 0

    #12
    Gość_kamil91_*

    Gość_kamil91_*
    • Goście
    nie pamietam jaka zawartosc, starczalo to na 2 razy ale to byla jakas saszetka dr oetker`a i dlatego pewnie takie drogie ;/ :P

    400g - 3,5 zł - 8 treningów - sklep ze zdrową żywnością Aleja Kijowska w Krakowie. Jak tyle u was kosztuje to naprawde tanio. Mozna na allegro sprzedawac jako nowy zamiennik dextro ;p
    • 0

    #13
    Viali

    Viali

      Dziewczyny lubią brąz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:stolicaPodkarpacia
    • Staż [mies.]: 50>

    najlepsza jest fruktoza .

    czemu takie bzdury wypisujesz?
    "Najszybszym" cukrem jest glukoza i "ją" spożywamy z kreatyna po treningu.

    Nie mowimy o "nadmiernym" jej stosowaniu tylko o dawce po treningowej.

    Edytowany przez VIALI, 14 wrzesień 2007 - 21:53 .

    • 0

    #14
    przemas1979

    przemas1979

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 8 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Konin
    • Staż [mies.]: 48

    najlepsza jest fruktoza .Glukozy nie bierz ,bo jest to łatwo przenikalna substancja a nadmiar może poważnie zaszkodzić w trawieniu .

    A ja zawsze myslalem ze glukoza jako cukier prosty jest lepiej przyswajana niz fruktoza cukiez zlozony hm a to nowosc a poza tym to chyba kazdu cukier w nadmiarze szkodzi co?
    • 0

    #15
    Bzium

    Bzium

      Transcendancer

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8949 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:GB
    • Staż [mies.]: rośnie

    A ja zawsze myslalem ze glukoza jako cukier prosty jest lepiej przyswajana niz fruktoza cukiez zlozony

    Muszę Cię rozczarować, ale fruktoza jest cukrem prostym.

    robiono experymenty na odtłuszczonych kulturystach i sportowcach.Usunęto im z diety 300 kkal pochodzących z ryżu i zastąpiono je taką samą ilościa ale pochodzącą z fruktozy.Program treningowy itd pozostawał bez zmian.I niestety prganizm sportowców zaczał gromadzić tłuszcz. ZNów zastąpiono po jakimś czasie fruktoze ww złożonymi (ryż) i "cydownie" tkanka tłuszczowa po jakimś czasie wróciła (zmniejszyła sie) do pkt wyjścia.

    ustalono że rozwiazanie tego "fenomenu" tkwi w tym że fruktoza omija w organiźmie enzym fosforofruktokinaze-1 -drogę odpowiedzialną za zamianę węgli na energie.Fruktoza po prostu w skrócie omija droge odpowiedzialną za magazynowanie cukru jako glikogenu.Zostaje ona (fruktoza) w wątrobie bezpośrednio zamieniona na tłuszcz,który wraz z krwią zostaje przeniesiony do komórek tłuszczowych organizmu.

    Tu też artykuł o tym, że fruktoza podnosi cholesterol i większośc z niej zamieniana jest w tłuszcz.

    The NCEP and the AHA have focused most of their dietary guidelines for reducing LDL-C on the amount and type of dietary lipids (mainly fats and cholesterol). However, there are other dietary factors that can affect blood lipids or the development of atherosclerosis and/or CVD. Just as the amount and type of dietary fat affects serum cholesterol, so does the amount and type of dietary carbohydrate. For example, fructose appears to have a modest LDL-C-raising effect. This may be important because dietary fructose and high fructose corn syrup and total sugar have all increased in the average American diet in the last 30 years. This increase has partially offset the LDL-C-lowering effects due to a moderate drop in the consumption of both saturated fat (18 to 13% en) and cholesterol (from about 550 to 350 mg/d).

    There is considerable scientific evidence that shows that various sugars have disparate effects on blood lipids, specifically serum LDL-C. In baboons, dietary fructose has been shown to promote atherosclerosis compared to other carbohydrates.[114] Another study found that fructose glycosylated hemoglobin 7 times faster than glucose.[115] This may be important because glycosylation (as well as oxidation) of other proteins, including LDL & HDL particles, may increase the growth rate of atheroma.[116]

    Serum LDL-cholesterol is the most important risk factor for the development of CVD. The more likely it is that a given sugar would elevate LDL-C, the less desirable the use of that sugar would be. Unfortunately, while evidence continues to mount for the hypocholesterolemic-effect of fructose relative to other sugars, its use as a sweetener in the average American diet has been increasing. This is due largely to the displacement of sucrose (50% fructose) and corn syrup (0% fructose) with high fructose corn syrup (up to 90% fructose) and crystalline fructose. There has also been an increase in total per capita sugar intake.

    Researchers have found that fructose appears to increase TC primarily by elevating LDL-C.[117] Increasing dietary fructose from 3% to 20% of calories at the expense of starch increased TC by 9% and LDL-C by 11%. It appears that a 2% increase in dietary fructose raises LDL-C more than 1%. There is now reason to believe that dietary fructose will increase the risk of atherosclerosis. It seems prudent at this time to limit the use of sweeteners containing fructose in order to reduce CVD.

    Both fructose and sucrose have a tendency to increase blood lipids, especially in those with elevated serum TG (many of whom exhibit insulin resistant, Type IV hyperlipoproteinemia, and/or Type-2 DM). [118],[119],[120],[121] There is also some evidence showing that both fructose and sucrose impair glucose tolerance.[122],[123],[124]

    The mechanism by which dietary fructose increases LDL-C is still a matter of debate. However, because fructose metabolism in the liver bypasses the rate-limiting step catalyzed by phosphofructokinase (PFK), it is more readily converted to acetate and fatty acids than glucose. In the short term, the addition of either sucrose or fructose to a fat load is known to greatly exaggerate the postprandial rise in serum TG levels.[125]

    It is possible that some or most of the adverse impact of dietary fructose and sucrose compared with starch on blood lipids may be to enhance the hyperlipidemic effects
    of a diet with a high ratio of SFA to PUFA. An increase in dietary cholesterol and SFA may exaggerate the TG-raising effects of sucrose and fructose.[126] By
    contrast, an increase in dietary fiber appears to blunt the TG-raising impact of sucrose and fructose.[127]

    Sucrose has been shown to increase BP in spontaneously hypertensive rats when it replaces starch[128] and in normotensive young men.[129] There is some evidence
    in rats that a diet high in sucrose and fat can impair endothelial cell function and raise blood pressure. Switching the animals to low-fat, high-CHO diet reverses this
    effect.[130]

    Others have reported that much of the adverse effects of high-CHO diets on blood lipids appear to be due to a higher intake of sucrose.[131] Since both fructose and
    sucrose appear to increase IR, they may contribute to the development of IRS or Syndrome X and Type-2 DM, both of which increase the risk of CVD. These
    presumably adverse metabolic effects of consuming fructose or sucrose appear to warrant a position of limiting the use of refined fructose-rich sweeteners in diabetic or
    obese subjects, as well as individuals with elevated blood lipids. Nevertheless, the American Dietetic Association adopted a position paper on the use of nutritive and
    nonnutritive sweeteners that stated, "At this time there is no evidence that current levels of fructose intake contribute to hyperlipidemia."[132] Obviously there is some
    evidence but none of the research referenced above was discussed in the current ADA position paper on sweeteners.

    While dietary fructose and sucrose appear to have some adverse effects on blood lipids, it should be noted that these effects are fairly modest compared to SFA. A 2%
    increase in fructose raises LDL-C a little more than 1% on average. By contrast, a 2% increase in SFA raises LDL-C about 4%. This suggests that the isocaloric
    exchange of fructose for either MUFA or starch would raise LDL-C about one-fourth as much as the isocaloric exchange of SFA for either MUFA or starch. This also
    means that the isocaloric exchange of fructose for SFA would lower LDL-C, even though fructose itself raises LDL-C. This means it is more important to focus more
    on dietary SFA than dietary fructose in order to lower LDL-C. Nevertheless, there is scientific evidence that clearly indicates that dietary fructose and sucrose can
    increase serum LDL-C and TG levels, at the very least, under some circumstances and in some patients. It seems reasonable in patients at risk for CVD because of
    elevated LDL-C or TG levels that they should be encouraged to reduce their intake of both sucrose and fructose.

    Poza tym fruktoza ma strasznie niskie IG (ok.20), a to kolejny minus by ją stosować po treningu.
    • 0

    #16
    Dr X

    Dr X

      generał

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4435 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:od Ciebie z domu
    • Staż [mies.]: w pyte
    Bzium postarałes się, ciekawe...czyli trzeba uważać na owoce....
    • 0

    #17
    Viali

    Viali

      Dziewczyny lubią brąz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:stolicaPodkarpacia
    • Staż [mies.]: 50>

    Bzium postarałes się, ciekawe...czyli trzeba uważać na owoce....

    Taa Bzium gwiazda poszła.
    Nie tyle co uważac ale nie szalec z iloscia..
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko