Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cukrzyca, niedoczynność, czy anemia?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
WMG1488

WMG1488

    Nowy na pokładzie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów
Witam, od wielu lat mam nastepujace problemy:
Klopoty z koncentracja, podkrazone oczy, ciagle zmeczenie i niewyspanie, (od 2-3 lat) nadwaga, nadmierna potliwosc, problemy ze skora (swedzenie, wagry porskorne), a nawet od jakiegos czasu nie mam porannej erekcji ani wiekszej ochoty na seks, oraz ogolna niechec do wszystkiego zwlaszcza wysilku fizycznego.
Ja bylem przekonany, ze to niedoczynnosc tarczycy, lub ewentualnie anemia.
3 miesiace temu zrobilem sobie badania krwi.
Na podstawie wynikow moj lekarz stwierdzil hipercholesterolemie (wysoki poziom trojglicerydow i cholesterolu), oraz wykluczyl anemie i tarczyce.
Od 3 miesiecy zazywam leki obnizajace cholesterol (atoris i lipanthyl) i staram sie trzymac diety.
Ale opisywane wyzej objawy podejrzewanych przezemnie niedoczynnosci i anemii mam nadal.
Chyba jedyny objaw cukrzycy jaki mam to to, ze odczuwam wielka potrzebe spozywania coli, napoi energetycznych itd (takie jakby uzaleznienie - jak pije caly dzien wode mineralna to mnie szlag trafia i czuje ze MUSZE wypic np pepsi - wtedy czuje sie duzo lepiej).
Czy rzeczywiscie objawy o ktore podejrzewalem anemie i tarczyce moga byc wywolane cholesterolem ???

Ponizej wyniki moich badan (pogrubiam to co nie jest w normie):

Biochemia:

Cholesterol 299 (norma to 120-200)
Cholesterol HDL 32
Trojglicerydy 635 (norma to 35-165) (!!!)
Glukoza 79
Kreatynina Jaffe 1,0
eGFR (MDRD) 95

Hematologia
morfologia krwi:

WBC 10,6
RBC 4,53
HGB 13,8 (norma to 14-18)
HCT 40,2 (42-54)
MCV 88,7
PLT 273
MCH 30,5
RDW-SD 40,6
PDW 10,6
MPV 9,4
P-LCR 20,9
MCHC 34,3

Immunologia:

TSH 1,37

  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
Orso

Orso

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Niedoczynności tarczycy nie masz,Cukrzycy nie masz. Początki anemii masz. Masz też prawdopodobnie zespół metaboliczny. Nie wiem ile masz lat i jakie wymiary ale skierowałbym Cie najpierw do endokrynologa a potem do dietetyka.Dla wykluczenia do końca tej tarczycy zrób t3 i t4 ale na moje oko tarczyca jest OK TSH nie wskazuje na nieprawidłowości. Chęć na cole czy czekolade nie jest objawem cukrzycy. Ten Liphantyl to jest lek który ma sporo skutków ubocznych .Powiedz lekarzowi żeby Ci przepisał VASILIT 10 i bierz go raz dziennie.Od endokrynologa badania na poziom testosteronu i estradiolu.Moim zdaniem tu tkwi przyczyna braku porannych wzwodów i nadmiernej potliwości.Diete musisz przestrzegać.Prawdopodobnie masz sporą nadwage.Trójglicerydy masakra.Masz prawdopodobnie początki stłuszczenia wątroby należałoby zrobić ALAT i ASPAT .Dodatkowo poziom żelaza. Bierz sie za siebie kolego.
    • 0

    #3
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    Dzieki za odpowiedz.
    Nie mam az takiej nadwagi.
    Obecnie 84 kg, przy 174 cm (3 miesiace temu bylo 96 kg, wiec sporo schudlem). A cale zycie bylem strasznie chudy (68kg, wystajacce żebra...).
    Lat mam 29, wiekszosc opisanych objawow mam od 12-13 roku życia (podkrazone oczy, ospalosc itd), a nadwaga pojawila sie dopiero z 3 lata temu.
    Dlaczego lekarz wykluczyl anemie, o ktora go pytalem kilkakrotnie? Wyniki badan przeanalizowal dokladnie.
    Pomimo mojej prosby nie skierowal mnie do endoktrynologa, powiedzial ze nie ma najmniejszej potrzeby.
    Slyszalem ze lipanthl nie jest dobry, dlatego poprosze lekarza o cos innego.
    Czy to wszystko moze byc wywolane nieodpowiednim odzywianiem sie przez wiele lat?
    • 0

    #4
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Na podstawie tych badań nie można jednoznacznie stwierdzić anemii.Ja twierdze że to początki.Wyniki poziomu hemoglobiny i hematokrytu sa niskie i to skłania do zrobienia dodatkowych badań co najmniej żelazo, ferrytyna,transferyna, poziom B12 i kwasu foliowego.Lekarz powinien to zlecić. Zaburzenia libido u gościa w Twoim wieku powinno zaniepokoić każdego lekarza i powinien zlecić przebadanie u specjalisy, endokrynologa, urologa lub androloga, w Twoim przypadku endo. Jeśli chodzi o błedy żywieniowe to owszem może to być przyczyna ale dojście do równowagi samemu będzie trudne i długie .Sądze że należy KONIECZNIE zasięgnąć opini endokrynologa.Niski testosteron i wysoki estradiol = słabe libido, depresja, słaby wzwód.I koniecznie sprawdż wątrobe.
    • 0

    #5
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Nacisnęło mi sie dwa razy sorry.

    Edytowany przez Orso, 12 wrzesień 2011 - 18:26 .

    • 0

    #6
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    Nie rozumiem tylko dlaczego dopiero teraz badania wykazuja obnizone (minimalnie ponizej normy) hemoglobiny i hematokrytu, skoro od ponad 15 lat mam te wszystkie objawy.
    Z nadmiernym poceniem to moze troche przesadzilem - bo poce sie rzadko, ale przy wiekszym wysilku lub przy upale doslownie leje sie ze mnie (glownie z glowy/twarzy).
    Tak czy inaczej czy te wszystkie objawy moga byc ze soba polaczone, czy moze to byc kilka roznych niezwiazanych ze soba problemow? (dodam ze mam nadcisnienie i jeszcze byc moze nerwice).
    I czy jest mozliwosc calkowitego pozbycia sie tych problemow w krotkim czasie? Czy np niektore problemy moga juz zostac trwale (np to libido).
    • 0

    #7
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Widzisz Kolego to jest kwardatura koła.Jesteś znerwicowany bo masz słabe libido i masz słabe libido bo jestes znerwicowany.Tak można w nieskończoność. Wyniki badań krwi są zmienne i dlatego akurat teraz wylazły te dwie zaniżone wartości.Nie wiem jak często robisz badania ale kiedyś to musiało wyjść.Ja bym sie tym nie zamartwiał.Kupiłbym kwas foliowy i jakiś dobry preparat żelazowy i po jakimś czasie powtórzył badania.To w połączeniu z odpowiednią dietą pomoże. Natomiast nalezy skoncentrować sie na trójglicerydach , cholesterolu i najważniejsze na libido.W tym celu musisz gadac ze specem.Kolega z forum może Cie jedynie nakierować.Odnośnie ostatniego pytania to jest tu jak widzisz kilka problemów.Trójglicerydów i cholesterolu nie zbijesz szybko ale lekami i dietą dasz rade dojść do normy w stosunkowo krótkim czasie.Natomiast dobre zdiagnozowanie braku libido i podjęcie odpowiednich działań da natychmiastowy efekt.Mówimy oczywiście cały czas o popędzie płciowym a nie o erekcji .To dwie odrębne sprawy chociaż połączone w pewnym sensie ze sobą.
    • 1

    #8
    gugus

    gugus

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPip
    • 71 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 6
    inwazja bruzdoglowca szerokiego powoduje spadek witaminy b12 i w konsekwencji anemie, wez skierowania na badanie kalu, na wiekszosc pospolitych pasozytow ukladu pokarmowego, pewnie nie zaszkodzi.
    • 0

    #9
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów

    Widzisz Kolego to jest kwardatura koła.Jesteś znerwicowany bo masz słabe libido i masz słabe libido bo jestes znerwicowany.Tak można w nieskończoność. Wyniki badań krwi są zmienne i dlatego akurat teraz wylazły te dwie zaniżone wartości.Nie wiem jak często robisz badania ale kiedyś to musiało wyjść.Ja bym sie tym nie zamartwiał.Kupiłbym kwas foliowy i jakiś dobry preparat żelazowy i po jakimś czasie powtórzył badania.To w połączeniu z odpowiednią dietą pomoże. Natomiast nalezy skoncentrować sie na trójglicerydach , cholesterolu i najważniejsze na libido.W tym celu musisz gadac ze specem.Kolega z forum może Cie jedynie nakierować.Odnośnie ostatniego pytania to jest tu jak widzisz kilka problemów.Trójglicerydów i cholesterolu nie zbijesz szybko ale lekami i dietą dasz rade dojść do normy w stosunkowo krótkim czasie.Natomiast dobre zdiagnozowanie braku libido i podjęcie odpowiednich działań da natychmiastowy efekt.Mówimy oczywiście cały czas o popędzie płciowym a nie o erekcji .To dwie odrębne sprawy chociaż połączone w pewnym sensie ze sobą.


    Wielkie dzieki za te wszystkie odpowiedzi, na prawde dzieki tobie duzo sie dowiedzialem.
    Jutro wybieram sie do internisty i poprosze o zmiane tego lipanthylu oraz o skierowanie do endoktrynologa.

    Temat ten zalozylem w zwiazku z moimi planami, ktore chcialem niedluogo realizowac.
    Myslalem by zrobic mase, ale lekarka mi odradzala, powiedziala zeby rzezbe robic.
    A raczej schudnac do 75 kg (przy 174 cm) - ale wtedy bede znow chudy jak patyk.
    A szczerze to nie chce byc az tak wychudzony...
    Co trenowac przy moich problemach?
    Wpierw zrzucic tluszcz i przywrocic do normy trojglicerydy i dopiero wtedy zaczac cos robic?
    Czy moze juz teraz?
    • 0

    #10
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów

    inwazja bruzdoglowca szerokiego powoduje spadek witaminy b12 i w konsekwencji anemie, wez skierowania na badanie kalu, na wiekszosc pospolitych pasozytow ukladu pokarmowego, pewnie nie zaszkodzi.



    badania kalu mialem robione do ksiazeczki sanepidowskiej - wszystko ok (z moczem tez)
    • 0

    #11
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Robienie masy wiąże sie z tym,że oprócz czystego mięsa złapiesz też troche fatu a to w Twoim przypadku jest niewskazane.Należy doprowadzić poziom trójglicerydów i cholesterol do normy, pozbyć sie zbędnego tłuszczu a następnie zacząć budować muskulature. Ułóż mądrą diete redukcyjną z dużą ilością białka, tnij węglowodany i tłuszcz, zarzucić możesz BCAA i glutamine to nie zaszkodzi a pozwoli ocalić mięśnie.Ułóż dobry trening redukcyjny, kręć aero i bedzie SI. 75 kg przy 174 cm wzrostu nie bedzie żle a zagwarantuje poprawe wyników.Pozbywając sie fatu zmniejszysz estradiol którego podejrzewam że masz nadmiar w stosunku do testosteronu.To poprawi Twoje samopoczucie, przywróci poranne wzwody i poprawi libido.Potem zaczniesz robić mase z głowa bez śmieciowego żarcia, kręcąc cały czas aero aby Cie nie zalewało.Przy dobrej suplementacji i odpowiedniej podaży białka zbudujesz w miare czystą mase. Tyle z mojej strony. I nie kłóć sie z tym lekarzem o Lipanthyl hehe bo to tylko taka moja sugestia z nabytego doświadczenia, ale wiem jak lekarze nie lubia jak sie podważa ich autorytet. Zasugeruj Vasilip i weż skierowanie do endo.Pozdrawiam i życze powodzenia.
    • 1

    #12
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    I dupa.
    Lekarka wypisala znow recepte na liphantyl, zapewniajac ze jest dobry.
    Jakby tego malo bylo to na moja prosbe o skierowanie do endoktrynologa, stwierdzila ze mi nie wypisze skierowania, bo nie ma najmniejszej potrzeby.
    Jeszcze raz przejrzala wyniki ktore wkleilem tu i zapewnila, ze wszystko jest ok i JEDYNE co mi dolega to cholesterol i trojglicerydy.
    I pomimo ze hemoglobiny sa niskie to, tez stwierdzila ze jest w porzadku.
    A na moje objawy polecila ruch fizyczny i swieze powietrze.

    I co teraz?
    Zmiana lekarza?
    Na prywatnego mnie niestety nie stac chwilowo.
    • 0

    #13
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    dodam jeszcze ze lekarka powiedziala mi ze prawdopodobnie do konca zycia te tabletki (atoris) na trojglicerydy bede musial brac...
    • 0

    #14
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Nigdy nie mozna stwierdzic że ktoś będzie brał lek do końca życia.Nie jesteś w takim wieku i nie została ustalona dokładna przyczyna Twoich problemów.Lekarka jest niekompetentna ponieważ nie mając pewności jaka jest przyczyna schorzenia powinna odesłac Cie do spwcjalist.Zalecenie w takim przypadku ruchu fizycznego to co najmniej brak kompetencji.Atorwastatyna / Atoris/ ma sporo efektów ubocznych i stosowanie jej bez ciągłego monitorowania obrazu morfologicznego krwi , lipidów może doprowadzić do problemów..ZMIEN LEKARZA>
    • 0

    #15
    uniwersal

    uniwersal

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 23 postów
    Witam.
    Widze, ze juz jest tu poruszony temat anemii i poczatkowych stadiów rozwoju tej choroby. Chciałbym wiedziec czy mozna przy poczatkowym stadium brac poprostu samo zelazo któe propobuja rózne firmy jako suplementy diety ?
    • 0

    #16
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Mozna ale z umiarem.Najlepiej pogadaj ze swoim lekarzem.Nadmiar żelaza w organiżmie powoduje powstawanie wolnych rodników wodorotlenowych a to jest przyczyna różnych schorzeń.Kup kwas foliowy i jakiś delikatny suplement z żelazem i skonsultuj wyniki morfologii z medykiem.Pozdro
    • 0

    #17
    uniwersal

    uniwersal

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 23 postów

    Mozna ale z umiarem.Najlepiej pogadaj ze swoim lekarzem.Nadmiar żelaza w organiżmie powoduje powstawanie wolnych rodników wodorotlenowych a to jest przyczyna różnych schorzeń.Kup kwas foliowy i jakiś delikatny suplement z żelazem i skonsultuj wyniki morfologii z medykiem.Pozdro


    Dziek iza konkretna odpowiedz:)
    a polecasz jakis preparat? chciałbym cos sprawdzonego w dobrej cenie oczywiscie
    • 0

    #18
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów

    Zalecenie w takim przypadku ruchu fizycznego to co najmniej brak kompetencji.


    Ja jescze tutaj ostatnie pytanie mam w temacie :)
    Powinienem krecic aeroby, by szybciej schudnac, z tym ze piszesz ze ruch fizyczny w moim przypadku jest niewskazany.
    Faktycznie szybko sie mecze, gdy wchodze po schodach np to czasem ledwo dysze.
    Ruszac sie czy sie nie ruszac? A jak tak to jak intensywnie?
    • 0

    #19
    Orso

    Orso

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 842 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 13 lat
    Zle mnie zrozumiałeś, a zdanie które cytujesz, wyrwane z kontekstu ma zupełnie inne znaczenie.Pisząc zaleceniu ruchu przez lekarke zamiast zajęcie sie kompleksowo problemem pacjenta miałem na mysli jej ignoracje i chęc odbicia piłeczki czyli jednym słowem pozbycie sie problemu. Ruch jest jak najbardziej wskazany. Skoro masz taka słaba kondycje musisz wczuwac sie w swój organizm i stopniowo zwiększać intensywność.Poprawisz kondycje i podkręcisz metabolizm .
    • 0

    #20
    WMG1488

    WMG1488

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 28 postów
    Witam,

    Udalo mi sie zbic trojglicerydy do 350 (rok temu bylo ponad 630).
    Reszta jest juz w normie, cholesterol dobry, HCT i HGB mialem minimalnie zanizone, teraz jest OK.
    Jednak problemy z samopoczuciem pozostaly (wszystko jest w tym temacie - dlatego nie zakladam nowego).
    Z libido nie ma wiekszych problemow, ale porannych wzwodow caly czas brak.
    Albo inaczej: moze nie jest dobrze, tak jak powinno byc, ale na pewno jest lepiej niz bylo.
    Mam skierowanie do endokrynologa, czekam i jeszce troche poczekam na wizyte.
    A wlasciwie to od jutra zaczynam szukac prywatnego, bo mam dosc czekania (tylko nie wiem ile to mniej wiecej bedzie mnie kosztowac).

    Na silowni cwicze juz trzeci miesiac.
    Bywa ciezko.
    Czasem sama rozgrzewka (15-20 min na biezni/rowerku) mnie tak meczy ze nie mam juz ochoty na trening.
    Niedawno zrezygnowalem z rozgrzewki (tzn pomacham rekoma, sztanga bez obciazenia max 5 min) i dziwne, ale gdy nie wykonuje rozgrzewki - mam wiecej sily i nie jestem zlany potem.
    Niektorych cwiczen nie jestem w stanie wykonac do konca, nawet mniejszym ciezarem. Np zamiast 12, daje rade max 7 powtorzen zrobic (gdzie 7 juz jest wymuszone).

    Jesli chodzi o wage, przed rozpoczeciem treningu bylo 91 kg.
    I stoi. Wiem ze tluszczu troche spalilem, widze po ciuchach i czuje.
    Robie typowy trening robie na mase.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko