Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co warto wiedzieć na temat trawienia?

- - - - - warto wiedziec temat trawienia zdrowie odzywianie

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
ANATOM

ANATOM

    Cieplice Family-Runners

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2529 postów
  • Wiek: 42
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jelenia Góra-Cieplice
    • Staż [mies.]: 11 lat
    Spróbujmy chociaż raz prześledzić drogę, jaką każdego dnia ma do pokonania nasze śniadanie – np. chleb z miodem, jajko, jabłko i oczywiście jak się nam zawsze wydaje, filiżanka kawy (bynajmniej, nie jest to polecany przeze mnie skład śniadania !)

    Przypatrzymy się, co dzieje się wówczas w naszym organizmie.

    Pierwszy etap trawienia odbywa się – nie, nie dopiero w żołądku, jeszcze nie jesteśmy tak daleko – w jamie ustnej, a dokładniej, powinien się tam odbywać. Dzięki przeżuwaniu, śniadanie zostaje mechanicznie rozdrobnione i pomimo, że nie brzmi to najładniej, naślinione. Dzięki enzymowi ptyalinie, który znajduje się w ślinie, odbywa się trawienie wstępne węglowodanów tzn. tostu z miodem i jabłka.

    Bardzo szybko – tak jak jesteśmy przyzwyczajeni – połykamy śniadanie, źle przeżute popijamy filiżanką kawy, na koniec źle przygotowane trafia do żołądka. Ponieważ trawienie wstępne, które odbywa się w jamie ustnej nie było prawidłowe, dochodzi do wzdęć, uczucia pełności, a nawet w najgorszym przypadku do podrażnienia błony śluzowej żołądka.

    Już od dawna znane jest powiedzenie, że pokarm dobrze przeżuty, to pokarm w połowie strawiony – najlepiej 20 razy za każdym kęsem. W żołądku odbywa się przede wszystkim trawienie białek (jaja, mięso, ryba, mleko, ser). Jest to zadanie dla enzymu pepsyny. Pewne komórki, znajdujące się w błonie śluzowej żołądka produkują i wydzielają kwas żołądkowy. Zadaniem tego kwasu jest przetworzenie na drodze chemicznej pepsynogenu w aktywną pepsynę. Jeżeli w żołądku znajduje się za mało kwasu żołądkowego, wówczas produkuje się za mała pepsyny.

    Skutek : trawienie jajka odbywa się w sposób niewłaściwy i zbyt wolny, dłuższy czas zalega on w żołądku obok rozkładającego się tostu z miodem, który był zbyt krótko przeżuwany.

    Jedzenie zalega w żołądku, a my odczuwamy nieprzyjemny smak w ustach, zgagę, uczucie przepełnienia. Jeżeli jednak w żołądku znajduje się wystarczająca ilość kwasu solnego, procesy rozkładu i gnicia nie zachodzą.

    Również w tym przypadku obowiązuje zasada: dokładne przeżuwanie pokarmu pobudza produkcję kwasów.

    Po trawieniu wstępnym, do którego dochodzi w jamie ustnej i w żołądku, w jelicie cienkim odbywa się najważniejszy proces rozkładu naszego śniadania, w którym bierze udział już więcej „kolegów”. Najważniejszą rolę odgrywa przy tym trzustka. Dla trzech najważniejszych składników naszego pożywienia wydziela ona enzymy: amylazę dla węglowodanów, lipazę dla tłuszczy i trypsynę dla białek.

    Enzymy te wraz z sokiem trzustkowym dostają się do jelita cienkiego. Równocześnie nagromadzona w woreczku żółciowym ciecz (żółć) spełnia ważną rolę w procesie przygotowania tłuszczy do trawienia zostaje wydalona do jelita cienkiego.

    Proces trawienia odbywa się w środowisku wodnym. Ponieważ tłuszcze nie są rozpuszczalne w wodzie, duże krople tłuszczu w wyniku działania kwasu żółciowego zostają rozdrobnione w małe krople, tak aby umożliwić sokom trzustkowym i jelitowym rozkład tłuszczy.

    Jelito cienkie jest centralnym miejscem naszego trawienia i wchłaniania. Właśnie tu składniki pokarmowe dostają się do krwi i limfy.

    W błonach śluzowych produkowane są 3 litry soków jelitowych, żeby razem z żółcią i sokiem trzustkowym mogło dojść do wchłonięcia.

    Dzięki ruchom robaczkowym jelit, ich zawartość zostaje wymieszana z sokami trawiennymi, po czy odprowadzona dalej. W momencie, gdy pokarm zostaje rozłożony na mniejsze części: cukry, Aminokwasy i kwasy tłuszczowe, dostaje się on do krwi. Na błonie śluzowej jelita znajduje się ok.4-5 mln. kosmków jelitowych, które zwiększają jego powierzchnię do ok.300 m2. W kosmkach tych napotykamy na delikatny splot naczyń krwionośnych, przez który pobierane są cukry i Aminokwasy.

    Centralne naczynia limfatyczne kierują kwasy tłuszczowe bezpośrednio do limfy. Jeżeli składniki pokarmowe nie zostaną wystarczająco rozłożone, odbywa się tutaj proces fermentacji, w wyniku którego w jelicie cienkim powstają kwasy, które nie powinny się w nim znaleźć.

    Jelito grube w którym zachodzi ostatni etap procesu trawienia ma za zadanie zagęścić strawiony pokarm.

    Przez błonę śluzową jelita grubego powracają do organizmu woda i sól.

    Gdy proces zagęszczania zostanie zakończony, także dzięki ruchom robaczkowym jelit, kał dostaje się do jelita końcowego. Tutaj zostaje wyzwolony odruch, który prowadzi do wypróżnienia.

    Do momentu wydalenia resztek pokarmowych, nasze śniadanie ma z reguły za sobą 24-36 godzinną podróż. U ludzi, którzy cierpią na choroby jelit wydalanie następuje jedynie co 2-3 dni. Bakterie znajdujące się w jelicie (symbionty), które także zasługują na uwagę, pobudzają m.in. tkankę limfatyczną w ścianach jelita grubego.

    W ten sposób wzmacniają nasz układ odpornościowy.

    Zaburzenia w działalności tego odcinka prowadzą do zaburzeń w trawieniu, co może powodować biegunkę, wzdęcia, zaparcia.

    Opisana podróż naszego śniadania powinna przedstawić najważniejsze etapy trawienia, przy czym należy zaznaczyć, że temat ten nie został potraktowany w sposób bardzo szczegółowy. Na podstawie jednak kilku istotnych punktów należy ukazać, jak bardzo wrażliwy jest proces trawienia i jak łatwo można go zakłócić.

    „Pokarm dobrze przeżuty, to pokarm w połowie strawiony”.

    Ingo Rehberg

    lek.med. Mariusz Gawlik
    http://www.dieta.info.pl/

    AUTOR POSTU: YARO
    • 2

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    naja

    naja

      NAJA KFD

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 5212 postów
  • Wiek: 40
    • Płeć:Mężczyzna
    Bardzo wazny aspekt ktory czesto jest pomijany :-P
    • 0

    #3
    introder00

    introder00

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wroc
    • Staż [mies.]: 0
    Chciałbym tylko dodać ze w jami ustnej zachodzi tylko rozkład cukrow na cukry proste a odbywa sie to przypomocy mi.n enzymu amylazy
    Wiec bledem jest myslenie ze w jami ustnej dochodzi doi wchłaniania (wiem zostalo uzyte slowo trawienie ale dla wielu oznacza to wchlanianie)
    Czyli im lepiej przezuty i zmieszany ze slina pokarm tym szybcie on zostanie wchloniety w zoladku czy jelitach.
    • 0

    #4
    Gandasss

    Gandasss

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 384 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:.: LubiN :.
    • Staż [mies.]: ~50+
    ... amylaza ślinowa rozkłada skrobie na m.in maltoze która jest dwucukrem a nie cukrem prostym pozatym rozkłada ją na maltotrioze i alfa-dekstryny...
    • 0

    #5
    introder00

    introder00

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wroc
    • Staż [mies.]: 0

    ... amylaza ślinowa rozkłada skrobie na m.in maltoze która jest dwucukrem a nie cukrem prostym pozatym rozkłada ją na maltotrioze i alfa-dekstryny...


    no okey mała pomyłka ale tak czy siak w jamie ustnej do żadnego wchłaniania nie dochodzi
    • 0

    #6
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    art ciekawy..
    choc znam ta droge i wiem na jakiej zasadzie to dziala ze wzgledu na to ze jestem na medycznej to i tak milo bylo to przejzec.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników