Jump to content


  • Please log in to reply

#1
butterfly787

butterfly787

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 151 posts
Siemka. Jestem Adam ;-) Lecze się od jakiegoś czasu endokrynologicznie - hiperprolaktynemia. W tej chwili stan prolaktyny jest uregulowany można powiedzieć, że jest w normie. Jednak moja endokrynolog zainteresowała się moją tarczycą. Nie wiem po co, skoro zazwyczaj miałem wyniki ksiązkowe. Zleciła mi wykonanie usg tarczycy, bo po zbadniu "ręcznym" stwierdziła, że moja tarczyca ma wzmożoną spoistość - czym zdziwiła mnie i zaniepokoiła. Co to oznacza?Wyniki badańTSH 1,71 (0,27-4,20)FT3 2,76 (1,8-4,2)FT4 1,22 (0,8-1,9)P.ciała anty-tg <20 (max40)P.ciała anty-TPO <10 (max35)Czy robienie usg tarczycy jest sensowane, jesli ja mam takie wyniki?
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
lubiekalosze

lubiekalosze

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 159 posts
Moim zdaniem to szukanie dziury w całym. Niepotrzebnie Tobie powiedziala o wzmożonej spoistości. To by świadczylo ,że masz wola powiekszone i nadczynność tarczycy. A tak nie jest! Jak widać Twoja krew nie kłamie. Wykazało ci prawidłowe TSH i inne wyniki równiez masz w normie. Ja bym nie robiła USG. Pozdrawiam.
  • 0

#3
freeduty

freeduty

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 153 posts
Ja bym zrobił dla pewności. A co ci szkodzi. Słyszałem, że USG tarczycy jest darmowe. Wzmożona swoistość tarczycy oznacza, że jest powiększona. Lekarze mowią czasami językiem trudnym dla nas, ale zawsze możesz zapytac jak nie wiesz o co chodzi, żeby dokładnie wiedzieć co się dzieje z Twoim zdrowiem.
  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

 Zamknij okienko