Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co jest złego w majonezie?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Krzywołap

Krzywołap

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 270 postów
  • Wiek: 21
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 3

    Zastanawiam się co takiego złego jest w majonezie skoro trzeba go unikać?

    Jaja, tu chyba nikt nie ma wątpliwości że to prawdziwe bogactwo witamin, najlepsze jakościowo białko

    Olej, najczęściej rzepakowy, uważany za wartościowe źródło tłuszczy, bogatych w omega-6

    Węgli prawie brak

     

    Dlaczego zatem majonez nie jest wskazany na diecie? Mówię tu o majonezach z krótkim składem, nie zawierającym konserwantów, bo takie też są na rynku.


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Believe

    Believe

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1251 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna

    Wydaje mi się, że to głównie chodzi o kaloryczność. Mimo wszystko jak wliczysz to w dzienny bilans  i nie będziesz się obżerał codziennie w dużych ilościach to nic się nie stanie.Jak nie jesteś zawodowcem i grubą leniwą świnią to tym bardziej się nie przejmuj %)


    • 0

    #3
    Axi93

    Axi93

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 942 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 7 Lat

    ~3/4% zajmuje najczęściej olej rzepakowy, ale rafinowany, a proces rafinacji doskonale pozbawia prozdrowotnych funkcji oleju. 

    Gdyby jaja stanowiły chociaż 25-30% byłaby to zupełnie inna rozmowa niż 3-7% średnio, także dają one tyle co dosłownie nic + właściwie zawsze jest też używany cukier w podobnej ilości co jaja.  

     

    Także majonez dla mnie to trochę tak jak wypić butelkę piwa i zjeść łyżkę twarogu. 


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko