Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciasto marchewkowe - czy da się z tego zrobić low carb?

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
gabiel

gabiel

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 333 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Wieliczka

Myślałem właśnie, czy można jakoś upiec ciasto marchewkowe bez użycia źródeł węglowodanów (mąki, płatki, bułka tarta). Macie może jakieś pomysły na takie ciasto by wyszło jak najlepiej składnikowo?


  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
baczi

baczi

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 4 postów
  • Staż [mies.]: 2

Wczoraj Michel Moran (w TV) przygotowywał takie ciasto w wersji "na słono" . Może Cie to zainteresuje;-)

 

 

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

1,2 kg marchwi

8 jajek

300 ml śmietany 36%

2 cebule

Oliwa z oliwek

Do smaku: Kolendra cała, Gałka muszkatołowa mielona, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

 

Sposób przygotowanie:

 

Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy niewielką ilość soli oraz świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Chwilę miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy. 

 

Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy kilka ziaren kolendry. Podsmażoną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy odsączoną marchew i blendujemy. Przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masę marchewkową łączymy w misce z jajkami i śmietaną. Całość możemy przyprawić dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem.

 

Masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, do około ¾ jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, żeby nasze ciasto nie przypiekło się za bardzo, ale zachowało ładny, marchewkowy kolor.


  • 0

#3
gabiel

gabiel

  • KFD pro
  • PipPipPip
  • 333 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Wieliczka

O kurcze! Wielkie dzięki  :brawo: myślę, że jakby wywalić cebulę i zmienić przyprawy to wyjdzie też coś na słodko :)


  • 0

#4
mama-dobra-rada

mama-dobra-rada

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 22 postów
Ciasto marchewkowe z orzechami i migdałami, bez mąki 
Składniki
30 dag marchewki
5 jajek
2 łyżki domowego cukru waniliowego
15 dag migdałów
15 dag orzechów
1/2 łyżeczki cynamonu
cytryna i cukier puder na lukier
tłuszcz do formy
mikser, tarka do jarzyn, keksówka, papier do pieczenia
 
Ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Białka włożyć do lodówki.
Całe migdały i orzechy podprażyć na suchej patelni na złoty kolor potrząsnąć patelnią. Następnie ostudzić je, posiekać. Marchew obrać i zetrzeć drobno. Utrzeć żółtka z cukrem na lekki puch. 
Startą marchewkę, migdały i cynamon dodać do żółtek i wymieszać w misce. Zimne białka ubić na sztywną pianę – pod koniec ubijania można dodać odrobinę cukru. Białko wmieszać ostrożnie w resztę składników. Formę natłuścić i wyłożyć papierem, przełożyć do niej surowe ciasto i szybko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ciasto bardzo soczyste i można je przechowywać w pojemniku w lodówce przez tydzień.
Ciasto można skropić lukrem, ale bez niego jest wystarczająco słodkie.
Przygotowanie lukru
Sok z cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby powstała „śmietanka”. Skropić lub posmarować nią wierzch ciasta.
Smacznego!

  • 0

#5
Kaska32

Kaska32

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 65 postów
  • Płeć:Mężczyzna

nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. 


  • 0




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

 Zamknij okienko