Myślałem właśnie, czy można jakoś upiec ciasto marchewkowe bez użycia źródeł węglowodanów (mąki, płatki, bułka tarta). Macie może jakieś pomysły na takie ciasto by wyszło jak najlepiej składnikowo?
#1
Napisany 04 luty 2015 - 20:19

Doradca KFD
Siemka, sprawdź ofertę specjalną:

Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
#2
Napisany 05 luty 2015 - 12:19

Wczoraj Michel Moran (w TV) przygotowywał takie ciasto w wersji "na słono" . Może Cie to zainteresuje;-)
Ciasto marchewkowe
Składniki:
1,2 kg marchwi
8 jajek
300 ml śmietany 36%
2 cebule
Oliwa z oliwek
Do smaku: Kolendra cała, Gałka muszkatołowa mielona, Imbir mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sposób przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy niewielką ilość soli oraz świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Chwilę miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy.
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy kilka ziaren kolendry. Podsmażoną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy odsączoną marchew i blendujemy. Przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masę marchewkową łączymy w misce z jajkami i śmietaną. Całość możemy przyprawić dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, do około ¾ jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, żeby nasze ciasto nie przypiekło się za bardzo, ale zachowało ładny, marchewkowy kolor.
#3
Napisany 05 luty 2015 - 15:53

O kurcze! Wielkie dzięki myślę, że jakby wywalić cebulę i zmienić przyprawy to wyjdzie też coś na słodko :)
#4
Napisany 08 luty 2015 - 00:06

Przygotowanie lukru
#5
Napisany 10 luty 2015 - 08:51

nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego.
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników