Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciasto czekoladowe Low Carb

- - - - - sernik czekolada LC Low Carb ciasto

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
yogi205

yogi205

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 72 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: >36

    Przy kombinowaniu i urozmaicaniu śniadań (jajecznica się znudziła), a że jak to mnie nazywają jestem słodyczakiem, wpadłem na pomysł, że wsunął by sobie jakiś serniczek tylko bez węgli :) Wyszło coś pomiędzy masą czekoladową a sernikiem czekoladowym, przy tym w smaku rewelka :) jest to troszkę pracochłonne, ale myślę że warto poświęcić godzinkę. Do rzeczy...

     

    Skład (to jest porcja na 2 śniadanka dla mnie): 

    - 10 jajek

    - 500 g twarogu półtłustego 4%

    - około 100g jogurtu naturalnego

    - 45g odżywki białkowej

    - proszek do pieczenia

    - aromaty (ja daje po troszku śmietankowego, waniliowego i migdałowego)

    - 40g kakao (nie wyrobu kakaopodobnego)

    - około 60 tabletek słodzika

    - przyprawa kamis do serników i mas serowych (1/3 torebki)

     

    Jajka miksujemy mikserem w dużej misce, dodajemy przyprawę, rozgnieciony słodzik, kakao, odżywkę, proszek i aromaty. Osobno blenderujemy cały twaróg razem z jogurtem, powinna wyjść jednolita masa, a przynajmniej taka, żeby nie było grudek. To co otrzymaliśmy z jajek i reszty teraz miksujemy razem z masą która nam wyszła z twarogu. Celowo nie używam mąki, bo ograniczam węgle do minimum. Wszystko po zmiksowaniu wlewamy na blachę (posmarowaną lekko olejem) i wrzucamy do piekarnika, na około godzinkę (+) na 180 stopni. Blacha powinna być, duża i w miarę płytka, bo wyjdzie straszny zakalec (też dobry :) ) albo rozdzielamy to na dwie blaszki wąskie i głębokie. Po wyjęciu mamy ciacho, o konsystencji wilgotnego, piankowego serniczka :) dodać można łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, albo orzechów jak ktoś lubi.

     

    Całość ma około 210g białka, 90g tłuszczy i 25g węgli. Czyli na śniadanko wpada 100g białka i 45 tłuszczy. (ja jestem na tłuszczówce obecnie, więc wchodzi mi to pięknie) A co do smaku to skojarzyło mi się jakoś tak ze smakiem z dzieciństwa batoników Grześki.

    Załączone miniaturki

    • CAM00331.jpg
    • CAM00332.jpg
    • CAM00334.jpg
    • CAM00336.jpg

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    RycerzEndomorfik

    RycerzEndomorfik

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 235 postów

    bez odżywki wyjdzie ?


    • 0

    #3
    Emmka

    Emmka

      Pożeracz masła orzechowego

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 6231 postów
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 3 lata

    bez odżywki wyjdzie ?

    Podejrzewam, że może nie wyjść, bo jest to jeden z niewielu "proszków" w przepisie, zapewne pełni też rolę zagęstnika masy. Ale niech wypowie się Autor lepiej :) 

     

    Przepis bardzo fajny, na pewno kiedyś wypróbuję :ziober: 


    • 0

    #4
    MateuszFitStrefa

    MateuszFitStrefa

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 196 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Łódż
    • Staż [mies.]: 140

    j/w odżywka robi za mąkę i wtedy wyjdzie budyń  a nie ciasto:)


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko