Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciastka owsiane - wysokobiałkowe

- - - - - ciastka owsiane skinman proste pyszne szybkie na masę masa całe życie masa

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
skinman

skinman

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12

    Dziś dzień wolny od pracy, więc miałem czas na relaks po treningu. Trochę pojadłem, pobawiłem się w kuchni. Załatwiłem kilka spraw.

     

    Zrobiłem drugą wersję ciastek owsianych (pierwsze zjadłem już dawno temu). Wyszły BOMBA! Gwarantuję, że będą Wam smakować. Połowa moich zniknęła w pół godz. po upieczeniu, jak tylko rodzina wpadła do kuchni. Zapach czekolady i miodu w całym domu.

     

    Przepis można dowolnie modyfikować, aczkolwiek ten gwarantuje pyszne ciastka. Gdybym miał WPC dosypałbym solidnie, żeby zwiększyć ilość białka.

     

    250g płatków owsianych

    200g mąki (nie wiem jaką miałem, pewnie zwykła pszenna)

    2 łyżki masła

    5 łyżek cukru (nie miałem słodzika)

    100ml miodu

    100g orzechów włoskich

    100g czekolady (akurat miałem mleczną)

    pół małego opakowania proszku do pieczenia

    małe opakowanie cukru waniliowego

    szczypta soli

    2 jajka

    3/4 szklanki wody

     

    Cukier, miód, roztopione w mikrofali masło (20 sek), cukier waniliowy, dwa jajka - do miski razem i miksujemy ze 2 minuty.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wsypać do ww. mikstury. Dolać wodę.

    Miksować ok minutę.

     

    Posiekać z grubsza czekoladę i orzechy. Wymieszać z płatkami. Wsypać wszystko do powyższej mikstury i wymieszać. Gotowe. Całość zajmuje 20 minut max.

     

    Ciastek jest na 3 blachy. Najlepiej je wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go posmarować tłuszczem. Dobrze jest nakładać łyżką zamoczoną w wodzie.

     

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Około 190 bez termoobiegu. Gazowy nastawiamy chyba na czwórkę.

     

    Jeśli ciastka zrobimy cienkie - pieczemy ok. 15 minut.

    Grube tak jak moje - ok. 20-25 minut.

    Nadają się do jedzenia 15 minut po wyjęciu.

     

    Ciastka nie są fit, ale na śniadanie jak znalazł :)

     

    Makro całości:

    W: 600g

    B: 85g

    T: 150g

     

    Całość waży ok. 1200g, więc na 100g surowego produktu mamy:

    W: 50g

    B: 7,1g

    T: 12,5g

     

    Tłuszcz można zredukować odejmując np. jedno jajko, masło i orzechy. Cukier zastąpić słodzikiem. Mąkę pszenną zastąpić pełnoziarnistą. Czekoladę mleczną zastąpić gorzką, itd. Przepis jest idiotoodporny. Ważne żeby tylko trzymać w miarę proporcje.

    Białko można podbić WPC.

     

    Moje wyszły grube, bo miałem małe blachy i się pożeniły. Powycinałem je więc nożem :)

    Polecam zrobienie ciastek cienkich, będą chrupiące.

    Załączone miniaturki

    • 2014-12-02 19.49.28.jpg
    • 2014-12-02 19.49.39.jpg
    • 2014-12-02 19.49.59.jpg

    • 1

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Pa1nter

    Pa1nter

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3015 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sin City
    • Staż [mies.]: G/2012

    No na masę jakościową to przepis nie jest.

     

    Składniki takie jak mąka pszenna zamieniłbym na orkiszową, cukier nie potrzebny, czekolade mleczną zamieniłbym na gorzką. Cukier waniliowy nie potrzebny jak i sól. 


    • 0

    #3
    skinman

    skinman

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12
    Przepis jest dlatego rewelacyjny, bo mozesz wprowadzic wszystkie Twoje zmiany i przy zachowaniu proporcji i tak wyjda dobre :)
    • 1

    #4
    apa3

    apa3

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 99 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    płatki siekałeś czy w całości?? zakładam, że wpc wczesniej wymieszać z wodą. posiłek idealnie zastąpi gainera ;)


    • 0

    #5
    skinman

    skinman

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12

    Nie siekałem, nie trzeba. Ja bym WPC wymieszał albo z wodą, albo z płatkami, żeby równomiernie się rozeszło.


    • 0

    #6
    Zuzka88

    Zuzka88

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 55 postów

    przepis całkiem ciekawy, choć ciastka na pierwszy rzut ok w ogóle nie wygladają jak ciatka


    • 0

    #7
    skinman

    skinman

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12

    przepis całkiem ciekawy, choć ciastka na pierwszy rzut ok w ogóle nie wygladają jak ciatka

     

    Miałem za małe blachy. Dziś chyba upiekę drugą porcję na spokojnie. W kształcie ciastek %)


    • 0

    #8
    Pasterz1

    Pasterz1

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 453 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: 20

    Fajne. Mimo wszystko z tych produktów, szczególnie z płatków owsianych, wolę zrobić zwykłego placusia na patelni, tymbardziej, że bazuje na tych w/w to masakra jeszcze męczyć się z tym.

     

    Popraw troszeczke estetyke tematu, rozdziel przepis na produkty i przygotowanie, wizualnie lepiej wpadnie w oko


    • 0

    #9
    skinman

    skinman

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12

    Nie wiem, czy placek owsiany miałby ten smak :)

     

    Następnym razem tak zrobię. Dzięki.


    • 0

    #10
    Beata33

    Beata33

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 65 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    To prawda, przepis jest fajny, ale wygląd ciastek pozostawia wiele do życzenia, ale w końcu liczy się smak.


    • 0

    #11
    bartekczl

    bartekczl

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 90 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Mi wyszły ciemniejsze. Mąka pszenna pełnoziarnista, czekolada gorzka, bez soli, cukru i cukru waniliowego. W smaku niezłe, nie za słodkie, mało chrupiące, takie gąbczaste.


    • 0

    #12
    skinman

    skinman

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 920 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zagramanica
    • Staż [mies.]: >12

    Im cieńsze, tym bardziej chrupiące.


    • 0

    #13
    bartekczl

    bartekczl

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 90 postów
    • Płeć:Mężczyzna

    Wezmę po uwagę następnym razem.


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko