Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciężka, męcząca redukcja? Nigdy więcej!

* * * * * 10 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#201
TopChef

TopChef

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    W Tesco jest zawsze więc polecam ;)


    • 0

    #202
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Dzisiaj po południu przepis, zapraszam! 


    • 1

    #203
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Zapraszam na duszone warzywa z kurczakiem!

     

    DSCF4530.JPG

     

    Większość powie, że prosi o słodkie, skoro zajmuję się przepisami to mógłbym coś pomyśleć. Mega chętnie, niestety na mieszkaniu studenckim mam kuchenkę ze średniowiecza - piekarnik gazowy, który grzeje tylko z dołu. Niestety szkoda składników i wydawania pieniędzy po to, żeby widzieć jak wszystko się marnuje i nic z tego nie wychodzi. Słodkim zajmę się napewno na wakacje kiedy będzie po pierwsze więcej czasu, a po drugie będzie do tego sprzęt - to mogę zagwarantować jeżeli wszystko pójdzie tak jak powinno ;)

     

    Dzisiaj danie dość proste, ale smaczne. Gdzieś przeczytałem wpis, że umiejętności kulinarne niektórych osób kończą się na zaparzeniu herbaty - tak więc tutaj wielkich zdolności w kuchni Wam nie potrzeba.

     

    Składniki:

     

    1. Marchew

    2. Pietruszka

    3. Pieczarki

    4. Cebula 

    5. Kurczak

    6. Przyprawy - sól, pieprz, oregano

    7. Oliwa z oliwek

    Opcjonalnie można dorzucić jeszcze np. seler, ja niestety nie kupiłem, a w połowie dania nie chciało mi się po niego zwyczajnie iść. 

     

    Przygotowanie:

     

    Spoiler

     

    Warzywa kroimy w paski - dość monotonna robota, no ale wszyscy napewno dadzą radę. Na patelnię dodajemy 10-15g oliwy lub więcej - w zależności od Waszej porcji. Tutaj oliwy nie może zabraknąć ponieważ potrzebna jest nam ona do tego, żeby warzywa nabrały temperatury i zaczęły puszczać swoje soki. Chwilę mieszamy, przykrywamy patelnią, zmniejszamy ogień i chwilę podduszamy. Po dosłownie 3-5 minutach, kiedy po naszej oliwie nie będzie śladu, dolewamy pół szklanki zimnej wody - około 150 ml i ponownie przykrywamy, dusimy. Powtarzamy to tyle razy dopóki warzywa nie będą miękkie. Przed ostatnim podlaniem naszych warzyw solimy, pieprzymy i posypujemy oregano. Jeżeli ktoś ma dostęp do świeżego - jeszcze lepiej, doda to napewno większego, świeżego aromatu

     

    Spoiler


    Makroskładniki:

     

    chińskie makrosy.png


    • 2

    #204
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Fakt faktem ostatnio spadła "jakość" potraw, ale mam nadzieję, że uda mi się niedługo dostać gdzieś do piekarnika i zrobię w końcu coś co mi chodzi po głowie od dawien dawna %)

     

    Chciałbym żeby każdy kto tutaj to przeczyta wyraził swoją opinię.

     

    Co sądzicie o tym, żeby zamiast opisywać tutaj, wrzucać gotowe filmy (oczywiście nagrane przeze mnie) z moimi przepisami? Rozumiecie napewno o co mi chodzi. Piotrek z Kocham Gotować gotuje wszystko, ja podawałbym napewno makro. Znalazłyby się posiłki na diety LC, ale również np. HF. Oczywiście posiłki na naszą kieszeń, nie śniadanie na które za produkty będziecie musieli wyrzucić 20 zł ;) "niedługo" się przeprowadzam i znajdzie się naprawdę dobre miejsce do gotowania (wraz z piekarnikiem) i będzie można tworzyć coś fajnego. Akurat do wakacji domknąłbym wszystko czego bym do takiego "projektu" potrzebował ;)


    • 1

    #205
    Cassprio

    Cassprio

      Don't be afraid to fail, be afraid not to try

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4776 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: rośnie

    Naprawdę spoko pomysł z tymi filmami!


    • 0

    #206
    BARTUU

    BARTUU

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 149 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna

    Bardzo dobry pomysł, sprawdź sobie na yt kanał gotuj z trenerem, polecam


    • 0

    #207
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Znam ten kanał, fajna sprawa, ale no czy są tam przepisy np. na kieszeń studencką? Fajne rzeczy gotuje/gotują, ale kapary, łosoś w bulionie z zielonej herbaty. Fajne, to jest naprawdę fajne i szanuję to co robią. Ja chciałbym jednak zafundować Wam coś innego. Coś prostego, szybkiego, ale czasami też coś nad czym będzie trzeba posiedzieć w kuchni. Najwyżej będziemy rywalizowali. 

    Zachęcam do dalszego wyrażania swoich opinii! 


    • 0

    #208
    adkens

    adkens

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20376 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna

    dobre by było na kieszeń studencką , na pewno byłaby spora oglądalność


    • 0

    #209
    Ghouti

    Ghouti

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 432 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Obecnie Wrocław
    • Staż [mies.]: 24

    Bardzo fajny przepis, trzeba wypróbować, czasami człowiek ma już dosyć tego ryżu ;d


    • 0

    #210
    nonic

    nonic

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1377 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna

    Mega temat, kilka przepisów wypróbowałem już. Oby temat nie umarł, najlepiej jakieś kombinacje z kurczakiem dla laika, powoli mi się odechcewa kuraka z patelni, a gotowany mi nie wychodzi. :loler:


    • 0

    #211
    nonic

    nonic

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1377 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna

    Dzisiaj przygotujemy coś na szybko, rehabilitacja, wziąłem się powoli za aeroby i jakoś idzie do przodu. Na weekend tak jak zapowiadałem wrzucę fajny przepis bo już mam pomysły na kolejne dania, ale muszę je trochę dopracować i najpierw sam posprawdzać smaki ;)

    Od razu przepraszam za mało zdjęć, ale naprawdę dzisiaj miałem mało czasu.

     

    Dzisiaj zapraszam na tortille z kurczakiem i warzywami!

     

    attachicon.gifDSCF4208.JPG


    Składniki: 

    1. Piersi z kurczaka - 7,21 zł

    2. Ogórek - 0,27 zł

    3. Pomidor - 0,32 zł
    4. Kukurydza została mi z ostatniego dania więc nie wliczam.

    5. Placki tortilli z biedronki - 3,99 zł - jeżeli będziecie chcieli mogę zrobić placki domowej roboty. 

    6. Czosnek - 1,40 zł

    7. Jogurt naturalny - 0,85 zł

     

    Łącznie za dzisiejszy posiłek - 14,04 zł

     

    Przygotowanie:

     

    Kurczak:

     

    Kurczaka możemy oprószyć jakimi chcecie przyprawami, ja dzisiaj miałem ochotę zjeść go tak bardziej paprykowo + dodać do niego trochę ostrości. Szczypta słodkiej papryki (ok. pół łyżeczki), curry tak samo i płatków chili potraktowanych moździerzem. Kroimy w kostkę, najlepiej chyba do tortilli. Dolewamy 5g oliwy, mieszamy wszystko w misce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażąc przez ok 6 minut co jakiś czas mieszając i przewracając mięso żeby obsmażyło się z każdej strony. 

    Za ten czas możemy pokroić nasze warzywa. Jeżeli ktoś nie lubi pomidora ze skórą to możecie go sparzyć, łatwiej wam go będzie obrać. Nalewacie wrzątku do miski, trzymacie go tam ze 2 minuty, a następnie przekładacie do zimnej wody. Najlepiej na dole pomidora zrobić  taki X nożykiem żeby skóra sama odeszła, ułatwimy sobie sprawę. 

    Jeżeli macie ochotę możecie dodać też inne warzywa, ja dzisiaj niestety nie miałem czasu skoczyć do innego sklepu, a biedronkę miałem najbliżej, kapusta/mix sałatkowy jak najbardziej wskazany do tortilli! 

    Sos czosnkowy:

     

    Zależy kto jaki mocny lubi, ja użyłem 4 ząbków czosnku. ze 100 ml/g sosu wyjdzie nam go akurat na 2 tortille, mi starczyło a było go naprawdę dużo. Sos polecam zrobić ze 2h wcześniej żeby przeszedł tym czosnkiem. 

    Przeciskamy przez praskę 4 lub więcej ząbków czosnku i sypiemy łyżeczkę oregano. Teraz są 3 opcje, dorzucamy pół łyżeczki miodu, szczyptę cukru lub jak kolega mi ostatnio polecił w łyżce ciepłej wody rozpuszczamy 2 słodziki i dolewamy do jogurtu. 

    Ten sos idealnie przypomina mi czasy kiedy zaglądałem do nieistniejącej już pizzerii w moim mieście więc jest naprawdę pyszny!

     

    Zawijanie, składanie - jakkolwiek to nazwać:

     

    Układamy nasze składniki jak chcemy, ile chcemy itd. Poniżej zamieszczę Wam makroskładniki. 
    Na gorącą patelnię wrzucamy placek i z każdej strony trzymamy go dopóki nie zaczną robić się takie bańki, następnie przewracamy i ściągamy go na talerz/deskę itp. Polecam łyżeczką sosu posmarować placek i na to układać składniki. 

    attachicon.gifDSCF4211.JPG

    Moje tortille wyszły dość duże więc miałem problem ze zwinięciem tego w rulonik dlatego urwałem kawałek folii aluminiowej, zgiąłem na pół i zawinąłem dookoła, efekt poniżej. 

     


    SMACZNEGO!

     

    attachicon.gifDSCF4213.JPG

     

    Może nie jest to super pomysłowe danie, nie jest też wyśmienicie zrobione krok po kroku, ale mówię, komuś pomoże napewno, a nie było dzisiaj czasu na coś fajnego. Jutro lub w sobotę wrzucę przepis na piersi z indyka w jogurcie naturalny, więc to co Wam zostanie z sosu odkładacie do lodówki i niech czeka na jutro lub sobotę ;) 

    Jeżeli macie jakieś prośby to piszcie w komentarzach, będę wiedział na co jest zapotrzebowanie, bo może chcecie innych posiłków, a nie tylko tych, które ja nazywam obiadem. Przekładam też swoje okno żywienia od jutra więc przepisy będę wrzucał następnego dnia po południu. 

    Oto makroskładnik i kalorie z mojej dzisiejszej porcji. 
     

    attachicon.gif1213.png

     



     

    UWAGA!
    Pozwolę sobie w temacie zamieścić małe ogłoszenie (mam nadzieję, że nie jest to niezgodne z regulaminem forum). Odsprzedam po naprawdę niższej cenie BCAA Scitec. Puchę zakupiłem przed wypadkiem, jest jej 480g. Dokładnie 484 jakby komuś aż tak zależało na szczegółach. Nie wyrzucę, a za jakąś tam kasę chętnie oddam.Opakowanie to 700g o smaku jabłka. Strasznie mnie po tym piecze skóra, 2 kolegów próbowało i u nich wszystko w porządku, więc uczulenie na jakiś składnik mam po prostu. 

     

    YDrKXu1.jpg

    Przesadziłem z farszem, dopiero po wsunięciu troche kurczaka zawinąłem. :loler: Ale sosik mega ( tortille juz wczesniej robiłem ). Wybierając się dzisiaj na zakupy pomyślałem 'A może po prostu kupic gotowca? Sprawdzę jego skład', a tam więcej tłuszczy niż mam w dziennym zapotrzebowaniu :brawo: więc ten sosik jak najbardziej na plus! :)

     

    Coś mi się wydaje, że będzie to moim daniem do szkoły. %) %) %) %) %)


    Edytowany przez nowyjestem, 22 kwiecień 2014 - 13:26 .

    • 0

    #212
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Świetnie mi to słyszeć. Obecnie pracuję, mega mało czasu, ale postaram się wrzucić coś niedługo. Od projektu z filmami niestety odchodzę, moja zmiana to 12h, w tym czasami nocki, które trzeba odespać, uczelnia, treningi, bliskie osoby. Filmiki to fajna opcja, ale jednak za dużo czasu potrzeba na zmontowanie itd. żeby wszystko dograło. Mimo wszystko przepisy w wersji "pisanej" napewno się będą jeszcze pojawiały, obiecuję! ;)


    • 0

    #213
    marcion1408

    marcion1408

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 623 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 48

    Ja mam pytanie odnośnie tej mlecznej kanapki ;p a mianowicie o serek danio mi chodzi (o węglowodany), tak przypadkiem nie ma samych cukrów ? więc jak coś takiego na redukcji jeść?


    • 0

    #214
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Poszła już odpowiedź do Ciebie w prywatnej wiadomości, bo nie wiem czy się pomyliłeś czy co, ale wysłałeś mi tam to samo ;)


    • 0

    #215
    marcion1408

    marcion1408

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 623 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 48

    Zabieram się za mleczną kanapkę, jak zrobie to dam znać, a rano relacja ze smaku bo nie będę tego potem już jadł na noc ;)


    • 0

    #216
    marcion1408

    marcion1408

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 623 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 48

    No dobra więc zrobiłem tą mleczną kanapke :) Nawet nie pytajcie co tak długo xD :D

     

    NIestety było z tym trochę walki %) :box:  Po wrzuceniu wszystkiego do blendera, pochodził chwilke, a potem nie był wstanie tego wszystkiego zmieszać... Dziwnie się to ubiło, nie wyglądało to wgl na mokre jak na zdjęciu, więc postanowiłem dolać trochę wody i wbić jedno jajko.. A co mi tam, raz się żyję % %)

     

    Tak wyglądała masa po tej cieżkiej mieszance, którą i tak dokańczałem dwoma łyżkami :D

     

    c722ef693c52.jpg

     

    Tak wyglądało po upieczeniu się. Dałem mase, ale byłem ciekaw i otworzyłęm na zdj widoczna góra.

     

    14e1d705b30e.jpg

     

    I tutaj tego nie zauważycie, ale dodałem tą żelatyne i ten serek nie stężniał jakoś mega o ile w ogóle to się stało i jak sami widzicie nie wyszło to takie dużo i sporo serka w ganczku mi zostało :P macie jakieś rady co zrobić następnym razem inaczej ? :) i ew. jak wykorzystać ten serek w inny sposób ? ( ten co został ;) )


    Edytowany przez marcion1408, 08 maj 2014 - 23:08 .

    • 0

    #217
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Nie przyuważyłem wpisu z relacji co do mlecznej kanapki za co przepraszam bardzo ;) 

     

    Wczoraj pierwsze zakupy na nowe mieszkanie. Grill elektryczny zakupiony, teraz rozglądam się za jakimś małym piekarnikiem i lecę z przepisami. Obecnie będę coś tam próbował robić na grillu, zobaczymy co mi się uda z tego zrobić, a co nie. Najpierw będą fotorelację, a w niedługiej przyszłości może uda mi się nagrywać jakieś filmiki. Muszę ogarnąć jak to się wszystko skleja do kupy, bo zielonego pojęcia o tym nie mam %) 

     

    Ktoś coś ewentualnie może polecić? Program, poradnik? ;) 


    • 0

    #218
    luk604

    luk604

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4409 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Katowice

    Program do czego?

     

    Przeczytaj jeszcze raz, to będziesz wiedział.


    • 1

    #219
    -Igor

    -Igor

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2025 postów
  • Wiek: 22
    • Płeć:Mężczyzna

    Przeczytaj jeszcze raz, to będziesz wiedział.

    Już mam.Z darmowych to Windows movie maker.Z tych lepszych jak nie najlepszych to Sony Vegas.Ten drugi jest też darmowy ale z ograniczeniami,zakup tego programu jest warty swojej ceny.Przed ogarnieciem jakiegos dobrego programu zobacz czy Twoja maszyna poradzi sobie z rozbudowanym interfejsem programu z resztą nie tylko tego,bo wiele programow tych lepszych jest bardzo zasobożernych.


    • 0

    #220
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Dzięki Panowie. Kiedyś coś próbowałem w Sony Vegasie, ale jednak ogarnięcie tego sprawiało mi baaardzo, ale to bardzo duże problemy %) Movie Maker fajny bo prosty, ale czy da się w tym programie zrobić profesjonalny filmik bez banalnych przejść itd.? ;) Jestem laikiem w tym temacie, więc każda rada będzie na wagę złota ;)


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko