Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciężka, męcząca redukcja? Nigdy więcej!

* * * * * 10 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
TopChef

TopChef

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    *
    POPULARNY

    Jeżeli temat nie jest w odpowiednim dziale to proszę, żeby go ktoś z władz forum przeniósł w odpowiednie miejsce, choć wydaje mi się, że jest założone tutaj gdzie być powinno. 

    Dzienniku treningowego nie będę prowadził - niestety. Nie mam na to czasu aż tyle, a chciałbym to robić rzetelnie. Na taki temat mogę sobie pozwolić. Od początku. Od 4 lat jestem miłośnikiem gotowania, amatorem kulinarnym, który coś tam próbował powoli przyrządzać dla siebie, znajomych czy rodziny. Przyszedł czas małego wypadku, gdzie leżałem w łóżku i jednak masy przybywało (tym samym przerwa w treningach przez dobre 3 miesiące). Na siłownię dalej nie mogę wrócić, jeszcze przez miesiąc/2, obecnie małe aeroby czy ćwiczenia w domu. Jak wiemy podstawą jest dieta, a słowo redukcja nie musi być wcale kojarzone ze złym czasem dla nas i naszego organizmu. 

    W tym temacie chcę Wam pokazywać nie wszystko co jem, bo są to serki wiejskie, wafle ryżowe i inne różne takie nabijacze węgli czy białka, ale raz dziennie musi być ten obiad. Posiłek, na którego przygotowanie spędzamy jednak najwięcej czasu. Sam szukałem w internetach różnych przepisów i owszem - są, ale nie można sobie pozwolić na nie za często bo dla przeciętnego człowieka mieszkającego, pracującego i utrzymującego się samemu w Polsce są zwyczajnie za drogie. Z racji, że jestem 20 letnim studentem i "próbuję" utrzymywać się już sam będę również podawał ceny produktów, w które będę się zaopatrywał do robienia posiłku. 

    Mam nadzieję, że temat się spodoba i będzie nim jako takie zainteresowanie. 
    I pamiętajcie, redukcja wcale nie musi być ciężka! Zacząłem właśnie 4 tydzień redukcji - aż 30% BF przy 64 wagi i 168 cm wzrostu, ani jednego dnia jeszcze nie miałem takiego mocnego kryzysu. Zaraz już pierwszy przepis z dzisiejszego obiadu. 

     

    Moje przepisy:

    Kurczak z ryzem i sosem pieczeniowym 

     

    Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, serem i kukurydza

     

    Tortilla z kurczakiem i warzywami

     

    Udka marynowane w jogurcie w sosie z duszonych warzyw

     

    Ryba w pikantnej odslonie z musztarda

     

    Tortilla domowej roboty

     

    Kanapki a'la Whooper, WiesMac i McRoyal

     

    Papryki z farszem zapiekane z serem

     

    Sos pieczarkowy

     

    Nalesniki z warzywnym farszem


    • 6

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    *
    POPULARNY

    I na tym forum jest mega dużo przepisów, no ale wszystkie nie ma napewno. Banalne posiłki do przygotowania dla ludzi, którzy w kuchni nie lubią siedzieć za długo, ale będą też przepisy, które będą jednak wymagały poświęcenia Więcej niż 15 minut w kuchni. 

    Pierwszy przepis to kurczak z ryżem i sosem pieczeniowym - ja akurat kupiłem ciemny. 

     

    Na początku mniej cennik:

    1. Piersi z kurczaka - 6,80

    2. Sos pieczeniowy ciemny Culineo - 1,45; starcza na 2 porcje, po mniej więcej 150 ml jeżeli robimy wg instrukcji na opakowaniu, BTW to mniej więcej 1,6/0,4/7

    3. Ryż biały - 2,99; 4x 100 g więc starcza na 4 porcje.

    4. Przyprawa do kurczaka, którą każdy zapewne ma w domu - 1,19
    Łącznie: 12,43 zł


    Dzisiaj wersja na szybko przez rehabilitację i okno w żywieniu (stosuję dietę IF), więc bez warzyw niestety. Marchewka, kukurydza i jak na moje oko co lubicie możecie sobie ugotować na parze, pokroić i dodać do ryżu. 
     

    DSCF4170.JPG

    Kalorie i makroskładniki:
    100 g ryżu, 335 g piersi z kurczaka, 150 ml sosu pieczeniowego + 5g oliwy czosnkowej
    Kcal - 762 
    Białko - 79,6
    Węglowodany - 87
    Tłuszcze - 16

    Przygotowanie:
    Kurczak:


    Tak więc co musimy zrobić? Pokroić kurczaki w paski, w kostkę - jak nam najwygodniej. Następnie wszystko wkładamy do miseczki, wlewamy 5g oliwy - mi jest tyle najlepiej z racji, że moje zapotrzebowanie na tłuszcze wynosi tylko 43g, jeżeli ktoś może sobie pozwolić na więcej to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jej sobie więcej dodał. Do tego sypiemy przyprawę do kurczaka i wszystko mieszamy tak, żeby przyprawa dostała się do każdego zakamarka naszych piersi z kurczaka. Niektórzy mogą powiedzieć, że oliwę powinno się wlewać na patelnię, pryskać ją oliwą - niestety tego nie posiadam, ale planuję zakupić i Wam też to polecam bo jest naprawdę przydatną opcją. Rozgrzewamy suchą patelnią i kładziemy na nią kurczaka. W zależności od grubości kurczaka, smażymy go 2-3 minuty z jednej strony. Najlepiej nie przekładać co chwilę kurczaka bo się nam wysuszy, a tak jest soczysty i naprawdę przyjemnie się go wcina. 

     

    DSCF4172.JPG

     

    Sos:
    Teraz przejdę do sosu, ale tutaj dużo pisał nie będę, ponieważ cała instrukcja jest na opakowaniu. Odmierzamy 300 ml przegotowanej wody, tam wsypujemy zawartość saszetki, dokładnie mieszamy żeby nie było żadnych grudek i wlewamy do garnka zagotowując sos. Na początku będzie rzadki, ale zmniejszamy ogień, ja dodałem pół łyżeczki do herbaty najzwyklejszej mąki jakiej macie w domu i dokładnie mieszamy, a wtedy sos nam gęstnieje. 
     

     

    Posiłek jest naprawdę smaczny, a nie jest też drogi, ryż, przyprawa i sos starczą nam na dłużej więc nie są to produkty, które musimy kupować codziennie. Jutro więcej czasu, więc mam nadzieję, że pojawi się coś nie z paczki.

     

    DSCF4176.JPG

    Czekam na opinię no i przede wszystkim jakieś uwagi. ;)


    • 7

    #3
    adkens

    adkens

      Bóg spamu ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20376 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna

    fajny temat tylko trzeba gdzieś przenieść :) ale pomysł naprawdę godny uwagi 


    • 0

    #4
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Cieszę się, że jednak się komuś to podoba, napewno pojawi się więcej przepisów. Co do przeniesienia tematu w odpowiednie miejsce to zostawiam to już moderatorom. ;)


    • 0

    #5
    carumus1

    carumus1

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 904 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Bielsk Podlaski
    • Staż [mies.]: 15

    Dokładnie, fajny temat. Też mam problem z posiłkami bo jeden za suchy, drugi bez smaku (nie te smaki dla mnie) itp.. Dawaj więcej propozycji jeżeli takowe masz i właśnie jutro zrobię kurczaka w sosie pieczeniowym. Też jestem na diecie Low Carbo. Znaczy jutro wchodzę bo dzisiaj nie wypaliło :/


    • 0

    #6
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Napewno w tym tygodniu pojawi się jeszcze parę przepisów, będzie to obecnie przeważnie kurczak na różne warianty, ale nie zabraknie również dań z piersi indyka, ale też różnego rodzaju dań z makaronem czy naleśników. 

    Najważniejsze to żeby było smacznie i nie drogo! 


    • 0

    #7
    Sloth

    Sloth

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 354 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    Napewno w tym tygodniu pojawi się jeszcze parę przepisów, będzie to obecnie przeważnie kurczak na różne warianty, ale nie zabraknie również dań z piersi indyka, ale też różnego rodzaju dań z makaronem czy naleśników. 

    Najważniejsze to żeby było smacznie i nie drogo! 

    W zasadzie to ameryki tym przepisem nie odkryłeś .. Wydaje mi się że 99% trzymających diete robi/robiło takie danie...

     

    Już ciekawszym od takiego oklepanego kurczaka jest pokrojenie w paski, moczeniu w wodzie i przekładaniu w mące + miksie własnych przypraw kilka razy i wychodzi świetna panierka 


    • 0

    #8
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    No, na taki komentarz też czekałem. Wiem, że 99% trzymających dietę robi takie samo danie, ale jednak jest ten 1%, który potrzebuję pomocy przy takim daniu ;) Panierka wchłania tłuszcz z tego co mi wiadomo, a na suchej patelni się to najzwyczajniej w świecie przypali. 5-10 g oliwy + przyjmijmy te 350g kurczaka? Nie widzi mi się to, ale może się mylę ;) 

    Tutaj nie mają być pomysły rodem z ameryki, będę wpisywał to co sam sobie przyrządzam, pomysły jakieś mam, a chcę sobie dietę urozmaicać i nie robić ciągle makaronu z kurczakiem i sosem z marketu.


    • 1

    #9
    Hellscream

    Hellscream

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12100 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Można panierkę odrzucić jak komuś nie szkoda jajek. W takim płaszczu mięsko fajnie zachowuje soki.


    • 0

    #10
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Tutaj też naprawdę mięso wyszło soczyste. Jutro kolejny przepis ;) 

    Tak jak mówiłem, będę robił przepisy pod siebie żeby urozmaicić sobie dietę, mam nadzieję, że ktoś z tego również skorzysta. Pilnuję strasznie tłuszczy, a nie jest tak łatwo ich nie przekroczyć.


    • 0

    #11
    Hellscream

    Hellscream

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 12100 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kielce

    Nie bój się tłuszczy. Nie rozumiem tej fobii. Dodane do posiłku, gdzie mamy węgle o wysokim/średnim IG pozwalają uchronić przed nagłymi skokami insuliny, z tłuszczy syntezowane są hormony. 


    • 0

    #12
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Nie boję się tłuszczy, po prostu jem dużo innych rzeczy jeszcze w oknie które również zawierają tłuszcz i nie chcę wywalić 90% zapotrzebowania tłuszczu w jednym posiłku, ewentualnie przejdźmy na PW, nie róbmy spamu w temacie. 


    • 0

    #13
    GIZIU

    GIZIU

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 993 postów
  • Wiek: 35
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 24

    Super temat, będę śledził. Osobiście prosiłbym o jakiś fajny przepis na twaróg na kolację. Może być słodko/słono, byle było do przełknięcia ;)


    • 0

    #14
    Sloth

    Sloth

      KFD Platinum

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 354 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    No, na taki komentarz też czekałem. Wiem, że 99% trzymających dietę robi takie samo danie, ale jednak jest ten 1%, który potrzebuję pomocy przy takim daniu ;) Panierka wchłania tłuszcz z tego co mi wiadomo, a na suchej patelni się to najzwyczajniej w świecie przypali. 5-10 g oliwy + przyjmijmy te 350g kurczaka? Nie widzi mi się to, ale może się mylę ;) 

    Tutaj nie mają być pomysły rodem z ameryki, będę wpisywał to co sam sobie przyrządzam, pomysły jakieś mam, a chcę sobie dietę urozmaicać i nie robić ciągle makaronu z kurczakiem i sosem z marketu.

     

    Może nie było to 5-10g oliwy ale ilość nie wiele większa, ale skoro jak pisałeś wolisz te tłuszcze w inne posiłki wpleść to spoko .. Ale po czasie i taki kurczak się nudzi .. Więc tylko taka alternatywa :P

     

    To może lepiej Dziennik Treningowy? Mógłbyś notować swoje efekty i chwalić się przepisami :)


    • 0

    #15
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Napisałem w pierwszym poście, że jestem obecnie po potrąceniu przez samochód, od 2 miesięcy jedyny mój wysiłek fizyczny to obecnie rehabilitacja i rowerek stacjonarny, pompki, brzuszki więc obecnie dziennik treningowy by się nie sprawdził do końca. Dzisiaj wrzucę inny przepis również z udziałem kurczaka. 

    Dziennik treningowy naprawdę fajna opcja, ale na siłownię wrócę dopiero w październiku - też wrócę na studia. Ewentualnie poproszę wtedy władze forum o przeniesienie tego tematu, chociaż też już pisałem, że nie będę miał aż tak dużo czasu żeby wszystko wpisywać na forum, a nie ukrywam, że trzeba spędzić przy tym czasu. 


    • 0

    #16
    Mroowek

    Mroowek

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3908 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Kraków
    • Staż [mies.]: 10

    Świetny temat o ile będzie kontynuowany :) 


    • 0

    #17
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    *
    POPULARNY

    Dzisiaj drugi przepis, znowu kurczak, który będzie przeważał przez kolejne dni z racji takiej, że najszybciej go przygotować, a można też zjeść to na wiele różnych sposobów. Na weekendy czy jakieś wolniejsze dni będę zapodawał coś bardziej pracochłonnego.

    Na początek pytanie - twarożek sam w połączeniu i podany np. w naleśniku byłby dobrą opcją?


    Zapraszam na piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, serem i kukurydzą!



    Składniki:
    1. Piersi z kurczaka - 6.78 zł
    2. Puszka kukurydzy - 1,65 zł, można odrzucić jeżeli ktoś nie lubi. Ja uwielbiam i kukurydza musiała się tutaj znaleźć bo jest to też idealne połączenie.
    3. Pieczarki - 0,53 zł
    4. Przyprawa curry - 1,19 zł
    5. Ziemniaki - 1,34/kg. Mi kg ziemniaków starcza na 3 porcje. Wasze żony, mamy, siostry napewno zawsze mają ziemniaki w domu ;)
    6. Ser żółty Hit Ryk (13 tłuszczy/100g) - 2,39 zł (ja zauważyłem taki w sklepie, może być inny, dużo tego sera nam nie potrzeba, jeżeli macie w domu jakikolwiek to użyjcie takiego)

    Łącznie za dzisiejszy obiad - 13,88 zł

    DSCF4188.JPG


    Przygotowanie:


    Kurczak:

    Piersi oczyszczamy z tłuszczu i różnych niedoskonałości. Później musimy zrobić w nich kieszonki, kładziemy pierś na suchej desce żeby nam się nie ślizgała, moczymy mały nożyk i nacinamy ją na boku na długość około 2-3 cm. Wkrajamy się coraz głębiej tak, żeby w środku wyżłobić taką kieszonkę. Nacięta pierś musi wyglądać mniej więcej tak jak poniżej na zdjęciu.


    DSCF4186.JPG


    Nie udało mi się sfotografować całej kieszonki, ale mniej więcej wiecie już o co chodzi. Jeżeli nie będziecie wiedzieli to piszcie w temacie, ewentualnie w internecie są różnego rodzaju poradniki. Wierzę w Was, że sobie poradzicie.

    Farsz:

    Pieczarki kroimy w paski i wrzucamy je na rozgrzaną patelnie sypiąc odrobinę soli żeby zmiękły, dosypujemy kukurydzę od czasu do czasu mieszając żeby nic nam się nie przypaliło. Teraz macie do wyboru dwie drogi, albo dorzucicie od razu ser żeby roztopił się na pieczarkami na patelni - energicznie mieszajcie bo ser się topi i przykleja do patelni. Drugi sposób to taki, że wkładacie go do kieszonek, ale jest to sposób ryzykowniejszy bo kieszonki przy nadziewaniu serem po kolei mogą się rozlecieć. JA osobiście polecam sposób pierwszy.

    Nadziewanie:

    Farsz nakładamy łyżeczką od herbaty, a jej końcówką upychamy go jak najgłębiej w naszego kurczaka. Otworki zaciskamy i przebijamy wykałaczkami żeby nam się nie rozpadły podczas smażenia.

    DSCF4189.JPG

    Tak powinna wyglądać nasza pierś do tego momentu. Polecam popodcinać lekko wykałaczki, zostawić koło 5 mm, lepiej się będzie smażyło. Ja zrobiłem tak, że smażąc pierś na jednej stronie lekko wykałaczkę wysunąłem w górę, a obracając zrobiłem to samo w drugą stronę, tak żeby cała pierś przylegała bezpośrednio do patelni.

    Smażenie:

    Piersi smarujemy oliwą z każdej strony i oprószamy przyprawą curry z każdej strony. Nie sypiemy też jej za dużo bo się możemy zapalić jeżeli przesadzimy ;) Rozgrzewamy patelnię, pryskamy ją oliwą lub wlewamy około 7g i smarujemy zwiniętym ręcznikiem papierowym, wyjdzie na to samo. UWAGA bo patelnia jest naprawdę gorąca! Smażymy około 3 minut z jednej strony. Później możemy wyłączyć ogień, odstawić patelnię na bok i przykryć pokrywką żeby się chwilę pogrzało. Etap do ominięcia, aczkolwiek takie zboczenie przygotowując coś z nadzieniem.

    DSCF4192.JPG

    Przekładamy na deskę i kroimy na pół żeby środek odparował i nie zaczęło nam nic z kurczaka wyciekać.

    Możecie sobie to zrobić z ryżem, makaronem, ale ja miałem straszną ochotę na frytki.


    Frytki:

    DSCF4190.JPG

    Frytki oczywiście beztłuszczowe, domowej roboty. Wyścielamy blaszkę folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i za ten czas obieramy ziemniaki, kroimy je w łódeczki, paseczki - co chcecie, wlewamy wody do miski, zmieniamy ją ze 2 razy odczekując ze 2 minuty żeby wypłukać z nich całą skrobię, a następnie DOKŁADNIE osuszamy papierem ręcznikowym, ziemniaki muszą być suche przed włożeniem do piekarnika! Opcjonalnie sypiemy przyprawami - bazylia lub oregano. W piekarniku ja robiłem je 30-35 minut, lubię takie chrupiące.



    SMACZNEGO I CZEKAM NA OPINIE!


    DSCF4194.JPG




    Zapomniałem o makroskładnikach całej porcji. U mnie wyszło to tak.

    makro.jpg


    + 7g tłuszczu.


    • 26

    #18
    Michał_Misiek

    Michał_Misiek

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 986 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    • Staż [mies.]: 4lata+

    Faszerowany kurak kosa ! Kozak wygląda, w smaku pewnie też bomba ! Łapa w górę !  :brawo:  :brawo:  :brawo:

    EDIT: Gdzie kupić ten ser żółty co ma TYLKO 13% FATU ?!


    Edytowany przez Michał_Misiek, 04 wrzesień 2013 - 00:05 .

    • 0

    #19
    TopChef

    TopChef

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 508 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zielona Góra
    • Staż [mies.]: 6

    Niestety nie powiem Ci czy można go gdzieś dostać w marketach, ale jutro na zakupach się rozejrzę. Ja go kupiłem w osiedlowym, tutaj zawsze są takie rzeczy, których w supermarketach czasami nie mogę znaleźć ;)


    • 0

    #20
    hum4ncry

    hum4ncry

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPip
    • 1398 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Norwich
    Dobry temat. Ja jak robie kieszonki to je zawijam i zaklepuje nozem/wałkiem/młotkiem. Można posmarowac odrobina maki albo najlepiej jajka zawsze się skleja na 100%

    n4@tapatalk
    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko