Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chleb bananowy z białkiem

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Strike

Strike

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 483 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Tychy
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Składniki

    1,5 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 całe jajka
    1/2 szklanki mleka
    3 duże banany
    5 miarek białka (tu już jak kto chce, zarówno ilość jak i rodzaj białka, ja dałem 5 miarek matrixa wanilia)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki soli

    Wartości odżywcze:
    ~1700 kcal
    ~150g białka
    ~220g ww
    ~20g t

    Przepis:

    1. Rozgnieć 3 banany w misce
    2. Dolej pół szklanki mleka
    3. Rozbij 2 jajka i mieszaj całość aż będzie w miarę gęste
    (może być zwykły mixer, ja używam takiego mixera pojemnika z mango telezakupy;p)
    4. Zmieszaj razem suche składniki (mąka, płatki, cynamon, sól, białko, proszek)
    5. Zmieszaj całość razem, ważne jest żeby miksować tylko w jednym kierunku, mieszasz tak długo aż będzie gęste i lepkie.
    6. Wkładasz do rozgrzanego na 170-175 stopni piekarnika na 45-60minut
    7. Wyciągasz, niech ostygnie przez 10 minut i gotowe.

    Dzisiaj pierwszy raz upiekłem na podstawie tego przepisu, wyszedł idealny. Duży wpływ na smak będzie mieć białko jakiego użyjecie, ja wziałem waniliowego matrixa i silnie czuć ten smak. Nie używałem żadnych słodzików i cukru. Według mnie jest wystarczająco słodki, ale ja z reguły nie słodzę i nie jadam zbyt słodkich "słodyczy" więc to subiektywna ocena, brat powiedział że mało-słodki.

    Ogólnie ten przepis można modyfikować, dodać innych owoców, dać mniej lub więcej białka, albo wcale. Płatki owsiane zastąpić otrębami itp.

    Polecam !

    Edytowany przez Strike, 25 czerwiec 2009 - 18:16 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Fuuton

    Fuuton

      Super spamer

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8461 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    Moze kiedys spróbuje , fajnie by bylo jak bys zamiescil fotke tego co ci wyszło
    I czy w 175 C nic sie nie dzieje z tym białkiem ??
    • 0

    #3
    Strike

    Strike

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 483 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Tychy
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Fotkę zamieszczę przy kolejnej "produkcji". Wczoraj znowu zrobiłem sobie taki chleb tym razem z dodatkiem jagód i rodzynek, w ogóle zapomniałem dodać mąki i wszystko wyszło jak należy:D

    A co ma się dziać z białkiem?
    • 0

    #4
    Fuuton

    Fuuton

      Super spamer

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8461 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    NIe wiem moze w tej temp zachodza jakies reakcje
    • 0

    #5
    EuzebiuszKFD

    EuzebiuszKFD

      aj-ef-bi-bi-pro

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 11087 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 09`
    To wychodzi takie puszyste, czy dlaczego nazwałeś to "chlebkiem"? Przydałaby się fotka %) Sam mam chrapkę na ten przepis, ale nie wiem czego się spodziewać, specem nie jestem, aby po przepisie wiedzieć jak to będzie wyglądało :-)
    • 0

    #6
    Fuuton

    Fuuton

      Super spamer

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8461 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    Chyba juz nie robi tego bo fotek cos sie nie moge doczekac %)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko