Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chleb żytni i węgle proste

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
brakslow

brakslow

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 4 postów
Siemanko dopiero zacząłem swoją przygodę z dieta i siłownia, stad moje pytanka.
Zaplanowałem sobie posiłek przed treningiem :
Chleb tostowy żytni jako tosty z masłem orzechowym bananem i do tego szejk wpc z woda.
Czy takie połączenie spełni swoje zadanie w diecie? Tzn czy jest akceptowalne? (Makro niw podaje bo sam sobie ustalam zgodnie).
Czy jest jakaś różnica między węglami prostymi a złożonymi tzn słodycze a np ryz? Jest dużo ludzi którzy stosują dietę jedząc to na co maja ochotę włącznie ze słodyczami utrzymując makrosy. Jakie jest faktycznie podejście do tego?
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
adinsoon

adinsoon

  • KFD pro
  • PipPipPipPip
  • 800 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Lublin
    • Staż [mies.]: 09/16-

    Jeżeli ten posiłek nie powoduje u Ciebie dolegliwości żołądkowych, jest lekki i nie przypomina się na treningu, to jest w porządku.

    Generalnie na temat węglowodanów można mówić godzinami i dopóki nie decydujesz się na skrajności, to jest okej. 

    Słodycze a ryż to już powiedzmy jakaś różnica jest, w słodyczach najczęściej masz połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych z prostymi węglowodanami. Jeżeli w swojej diecie chcesz widzieć produkty głównie zawierające cukry proste, to ogranicz je do około 10% wartości energetycznej z dziennej puli kalorii. 

    Rodzaj węglodowanów i ich pory spożycia w ciągu dnia mogą mieć znaczenie wraz z czasem przebywania na nadwyżce kalorycznej. Sama nadwyżka z czasem obniża wrażliwość insulinową komórek, a wysoka podaż cukrów i tłuszczów nasyconych może prowadzić do generowania większej ilości stanów zapalnych. Z punktu widzenia kompozycji sylwetki najlepiej, gdyby stany zapalne indukował trening, a nie dieta, dlatego paradoksalnie "im dalej w las" z masą, tym jadłospis powinien być czystszy, a o cheat mealach powinno się w ogóle zapomnieć. To także mała różnica w podejściu amatorów i ludzi bardziej skupionych na postępie sylwetkowym. Dopóki nie wiążesz ze sportem kariery lub nie jesteś przywiązany w jakiś szczególny emocjonalny sposób z treningiem i kompozycją swojej sylwetki, nie przejmowałbym się poważnie dokładnym stosunkiem rodzaju węglowodanów w diecie. Po prostu staraj się jeść zdrowo i rozsądnie, zgodnie z zasadą Pareta powinno Ci to pozwolić na osiągnięcie większości sukcesu związanego z treningiem i odżywianiem :)


    • 0

    #3
    Freezu

    Freezu

      Się rozkreca

    • Nowi na forum
    • PipPipPip
    • 275 postów
  • Wiek: 20
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 15

    Chleb tostowy żytni jako tosty z masłem orzechowym bananem i do tego szejk wpc z woda.
    Czy takie połączenie spełni swoje zadanie w diecie? Tzn czy jest akceptowalne? (Makro niw podaje bo sam sobie ustalam zgodnie).
    Jest dużo ludzi którzy stosują dietę jedząc to na co maja ochotę włącznie ze słodyczami utrzymując makrosy. Jakie jest faktycznie podejście do tego?

     

    Dobre źródło węgli złożonych jest, trochę prostych w postaci banana też, wpc jest również dobrym źródłem białka a masło orzechowe jednym z lepszych źródeł tłuszczu. Sam sobie odpowiedz.

     

    IIFYM - if it fits your macro (z ang. "jeśli wstrzeli się w twoje makro") - różnie to bywa z tą zasadą ale ma swoją rację bytu. Należy przede wszystkim w swojej diecie stawiać na produkty pełnowartościowe, dużo warzyw i owoców itd itd, natomiast lepszy komfort psychiczny zapewni dieta, w której również jest miejsce na przyjemności w postaci np słodyczy. Oczywiście wszystko z umiarem, nie możesz jeść tylko mcdonalda "bo mieści się w moim makro" - tutaj stosunek (mniejprzetworzone/bardziej przetworzone) 80:20 czy 90:10 jest jak najbardziej spoko.

     

    Czy jest jakaś różnica między węglami prostymi a złożonymi tzn słodycze a np ryz?

     

    Organizm nie rozróżnia z jakiego źródła czerpiesz makroskładniki, natomiast jedzenie samego "syfu" w dłuższej skali czasu będzie miało fatalne skutki zdrowotne.


    • 0

    #4
    Cypek5

    Cypek5

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 3 postów

    Ja jem chleb razowy żytni, jest lepszy od tostowego


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko