Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brokuł

* * * * * 1 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    *
    POPULARNY

    Dodany obrazek


    Brokuły w-100g
    Kalorie- 28
    Białko- 2. 98 g
    Węglowodany- 5. 24 g
    Tłuszcze- 0. 35 g
    Cholesterol- 0 g
    Woda- 90. 69 g
    Błonnik- 3 g



    Brokuł jest bogaty w witaminy takie jak: C, K, A, PP, a także jest dobrym źródłem błonnika.
    Zawiera wiele cennych substancji, które działają przeciw-nowotworowo. Brokuły działają bardzo korzystnie na system odpornościowy człowieka-działają na zasadzie modulatorów- chronią przed wirusami i bakteriami. Spożycie brokuł jest zalecane dla osób borykających się z problemami sercowo-naczyniowymi. Warzywo to usprawnia nie tylko pracę serca, ale także wspomaga walkę z nieprawidłowościami.

    Dodany obrazek


    Brokuł to bardzo dobre źródło magnezu, fosforu czy wapnia. Brokuł to „żyła złota”- zawartość witaminy C w jej składzie przewyższa zawartość w pomarańczach. Z kolei szklanka mleka bogata w wapń nie wypada już tak kolorowo, jeśli porówna się ją z kuzynem kalafiora. Warto dodać, iż w swoim składzie posiada duże pokłady kwasu foliowego, który zalecany jest dla kobiet będących w okresie ciąży.
    Na chwilę obecną prowadzone są badania genetyczne mające na celu wyizolowanie genów z brokuł, które są odpowiedzialne za ich pro zdrowotne właściwości. Wszystko jak na razie objęte jest wielką tajemnicą. Pozytywny wynik badań może być bardzo ważnym odkryciem dla człowieka i wielką bronią przy walce z rakiem.

    Kupując brokuły należy zwrócić szczególną uwagę na kolor-należy unikać żółtych przebarwień. Zielony kolor to prawidłowy wybór. Najzdrowiej jest przygotowywać te warzywa na parze gdyż podczas tej obróbki nie tracą cennych składników odżywczych dla zdrowia człowieka.

    Wpływ brokuł na organizm człowieka:

    • Chroni przed rakiem wielu narządów
    • Wzmacnia system odpornościowy
    • Chroni przed promieniowanie UV
    • Wspomaga regenerację organizmu
    • Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
    • Przeciwdziała postępowi anemii
    • Walka z otyłością
    • Chroni skórę
    • Wspomaga serce
    • Chroni przed wolnymi rodnikami
    • Walka z cukrzycą
    • Wspomaga leczenie osób dotkniętych Chorobą Alzheimera
    • Przeciwdziałanie zaćmie ze względu na obecność witaminy C i beta-karotenu

    Dodany obrazek


    Brokuły nie leczą cukrzycy, lecz kontrolują jej postępowanie. To wszystko dzieję się za sprawą pewnego związku zawartego w ich składzie-mowa tu sulforafanie (sulforafan zaliczany jest do produktów enzymatycznej hydrolizy glukozynolanów-[Ciska, Kozłowska 1998]). Związek ten produkuje odpowiednie enzymy, które chronią naczynia krwionośne przed złośliwym działanie cukrzycy, a tym samym chronią również skórę przed zniszczeniem. Inną ważną cechą tego związku jest także wpływ na detoks, jaki zachodzi w wątrobie-mianowicie przyspiesza te procesy. Ze względu na te cechy a także inne aspekty w 1994 roku wzrosło dramatycznie spożycie tychże warzyw. Do dziś ta frekwencja się utrzymuje.

    "Na podstawie przeróżnych badań eksperymentalnych, zrobionych w warunkach in vivo na zwierzętach jak i in vitro na kulturach komórkowych, wykazano, iż sulforafan redukuje zawartość różnych form kancerogennych [Fahey 1997]. Kuzyn kalafiora jest warzywem zawierającym duże ilości glukozynolanów [Daxenbichler 1991].
    Podczas enzymatycznego ich rozkładu powstają pewne substancje, tj. tiocyjaniany, indole, izotiocyjaniny, a także opisany wyżej sulforafan. Wiele badań potwierdza zdolność tych związków do hamowania nowotworu żołądka, piersi, wątroby i płuc. Szczególne działanie wykazuje indol 3-karbinol, który występuje w brokułach i wpływa na metabolizm estrogenów [Steinmetz 1996].
    Brokuły są warzywem odznaczającym sie wyjątkową przydatnością do mrożenia. Zachowują, bowiem odpowiednią konsystencje, delikatny smak i zapach, intensywnie zieloną barwę, a przy tym wysoką wartość odżywczą [Rutkowska 1996]. Celem pracy było porównanie zawartości wybranych związków biologicznie aktywnych, w tym sulforafanu, w różnych odmianach brokułów oraz określenie wpływu blanszowania na zmiany ilościowe tych związków.”


    Dodany obrazek


    Wszystko jedno czy ćwiczysz czy nie, czy jesteś osobą w podeszłym wieku czy młodą- pomyśl o włączeniu brokuł do swojego jadłospisu. Natura obdarzyła te warzywa niezwykłymi właściwościami, które powinny być wykorzystywane.


    Na koniec Gordon pokaże jak zrobić pyszną i zdrową zupę ^_^



    © kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.
    • 10

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Himself

    Himself

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 108
    Dodam, że:

    brokuły- to bogactwo witaminy C , która wzmacnia stawy i więzadła, a także obniża poziom kortyzolu- hormonu odpowiedzialnego za spalanie białka w tkance mięśniowej, wydzielanego przy przetrenowaniu.

    Oraz:

    brokuły - zawierają związek chemiczny o nazwie indol-3-karbinol, który oprócz tego, że ma działanie antynowotworowe, to jeszcze powstrzymuje proces przekształcania testosteronu w estrogen.

    Również chciałbym dodać, że spożywanie brokuł w dużych ilościach może się przyczynić, do wzrostu poziomu testosteronu we krwi. Chciałem moją tezę poprzeć cytatem z gazety, ale nie mogę jej znaleźć. Pozdrawiam
    • 3

    #3
    spartan91

    spartan91

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 728 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 8
    Wszystko fajnie gdyby nie ten smak ....
    • -3

    #4
    DamianT

    DamianT

      Natural user

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 6329 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Opolskie
    Meizer nie mow ze nie smakuje ci brokuł :blink:

    Ciekawy art.Brokuł to samo zdrowie %)

    Edytowany przez Prezes Mass, 27 październik 2009 - 15:55 .

    • 0

    #5
    Ramazith

    Ramazith

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 442 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    Zdrowe i smaczne od wielu lat gościu u mnie na talerzu :)
    • 0

    #6
    BornToFight

    BornToFight

      Struś Pędziwiatr

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8975 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28
    czemu te zdrowe rzeczy zawsze są mniej smaczne %) ogólnie super sprawa! ja zraziłam się do brokułów na diecie kopenhaskiej, jednak próbuje się przełamać. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest zupa brokułowa, którą kiedyś sama robiłam i była smaczna, fakt, że brokuły zostały zmiksowane na krem, ale wartości nie straciły.
    do wszytskiego można się przekonać - za dobre samopoczucie, pozytywną energię, zdrowie na pewno warto! :blink:
    • 0

    #7
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Jak dla mnie są idealne po treningu-idealnie się sprawdzają a poza tym polecane są przez wielu kulturystów i dietetyków.
    Co do smaku-mi tam bardzo smakują-wiadomo,czekolada to nie jest ale za to pożytek dla zdrowia ogromny :rolleyes:
    • 0

    #8
    Helth

    Helth

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 240 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Toruń
    Mi nawet nie solone smakuja :-D
    A kalafiora nie lubie, ale to zupelnie inny smak.
    Dodam jeszcze, że brokuły posiadają witamine K, która odgrywa ważna role przy zatorach krwi, ale takze aktywuje przynajmniej 3 białka zaangażowane w utrzymywanie zdrowia kości.
    • 0

    #9
    TheDebil

    TheDebil

      Znafca cykli białkowych %)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3573 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Z apteki %)
    • Staż [mies.]: 25

    Wszystko fajnie gdyby nie ten smak ....

    Ja tam brokuły uwielbiam ;) .
    Spoko art.
    • 0

    #10
    Shaddy

    Shaddy

      http://youtu.be/cOqua-Cny4g

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8565 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rybnik
    • Staż [mies.]: 20 !
    Mi również brokuły bardzo smakują %)
    Dobra jest zupa brokułowa ze zmiksowanych brokuł z dodatkiem groszku ptysiowego, ale on to chyba nie bardzo przy diecie ^_^
    • 0

    #11
    Nozarashi

    Nozarashi

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 866 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]:
    Polecam brokuły z Parowaru smakuja super :).

    BTW: Jezeli nie ma kasy/ochoty wydawania pieniedzy na parowar jest inny sposob na zrobienie parowaru wlasnej roboty. Jedyne co jest nam potrzebne potrzebne to:

    - dosc gleboka patelnia
    - surowe marchewki
    - woda z odrobina soli.

    1. Myjemy Marcheweczki ( nie musimy ich obierac ) i przekrajamy je wzdłóż ( mozna odciac mniej niz polowe aby wiece wody udało sie wlac na patelnie )
    2. Myjemy patelnie i osuszamy ( bez zadnego tłuszczu ) i oblakadamy ja czesciami marchewek.
    3. Zalewamy marchwki woda ktore sa na patalni tak aby leciutnko wystawały ponad jej stan i dodajemy troszke soli dla smaku.
    4. Na marchwki kładziemy brokuł/miecho co tam wam sie podoba i przykrywamy :) i wszystko parujemy na wolnym ogniu

    UWAGA !: Trzeba dokładnie pilnowac wody i co jakis czas ja dolewac ( nie oblewajac produktow -.- ).
    • 0

    #12
    Stiga77

    Stiga77

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 247 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:....
    • Staż [mies.]: xx
    Nie no brokuł to pychota ,a może zna ktoś jeszcze jakieś przepisy na brokuła ja go gotuję jakieś 30 min dodaje trochę wegety i wcinam a zna ktoś jakiś fajny sprawdzony przepis?
    • 0

    #13
    advisory

    advisory

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2084 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    30 min %) to jeszcze przypomina brokul? ja 6 - 8 max
    robie taka zapiekanke z brokulami... (makaron+brokuly+kurczak)* wkladam do zaroodpornego naczynia posypuje zoltym serem i zapiekam w piekarniku zeby sie ser roztopil :loler:

    * - oczywiscie wszystko wczesniej przyzadzone %)
    • 0

    #14
    wodzu999

    wodzu999

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 366 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Warszawa
    2 moje przepisy na brokuły:
    ==> brokuły gotujemy i przygotowujemy sos: 2łyżki musztardy (ja biorę chrzanową) + 2 ząbki czosnku rozgniecione + płaska łyżeczka cukry + szczypta soli + 3/4 łyżki oliwy => wymieszane i polewamy brokuły
    ==> brokuły gotujemy, płatki migdałów prażymy na patelni, kroimy w kostkę trochę fety. To wszystko do miseczki. Polewamy oliwą wymieszaną z czosnkiem i pieprzem.
    Smacznego, może to pomoże przekonać się do brokuła tym którzy nie lubią
    • 1

    #15
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Ja dodam od siebie że kiedyś czytałem fajną pracę naukową gdzie udowodniono że jeśli połączy się rybę i brokuły to podwaja się korzyść ze spożycia...
    • 0

    #16
    -BARTI-

    -BARTI-

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3587 postów
  • Wiek: 23
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:RR
    Fajny artykulik na pewno przydatny :-)
    • 0

    #17
    karolkrzciniak

    karolkrzciniak

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 273 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sandomierz
    Powiem wam, że do kiedy nie ćwiczyłem, nigdy nie miałem w buzi brokuła, myślałem że to jest strasznie nie dobre, tak jak w różnych filmach rodzice wpychali je dzieciom, ale kiedy zacząłem ćwiczyć i mam dietę, uwielbiam brokuły, nie dość, że są dla mnie pyszne w smaku to dodatkowo są bardzo zdrowe! :)
    • 0

    #18
    Policeman89

    Policeman89

    • Bez aktywacji
    • PipPip
    • 116 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Nowa Huta
    • Staż [mies.]: 8
    padło w temacie "kuzyn kalafiora" stąd moje pytanie, bo kto pyta nie błądzi ;)
    Da się w ogóle porównać wartość kalafiora do opisywanego Brokuła?
    Odpowiecie "kalafior też jest zdrowy", tyle że mi chodzi o to czy jest równie zdrowy i czy może się równać z brokułem ;).
    • 0

    #19
    Gacek.

    Gacek.

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2053 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Inowrocław/Bydgoszcz
    • Staż [mies.]: 1
    Można szamać surowe?:) ja wole surowe warzywa, kalafior, marchew etc nienawidzę gotowanych warzyw xD
    • 0

    #20
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    padło w temacie "kuzyn kalafiora" stąd moje pytanie, bo kto pyta nie błądzi ;)
    Da się w ogóle porównać wartość kalafiora do opisywanego Brokuła?
    Odpowiecie "kalafior też jest zdrowy", tyle że mi chodzi o to czy jest równie zdrowy i czy może się równać z brokułem ;).


    Kiedyś było robione porównanie przez MH kalafiora i brokułów pod katem wartości odżywczych i fitskładników.
    Z tego co pamiętam to był chyba remis.
    Kalafior jest równie dobry co brokuły.
    • 1




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko