Witam
Tak sie zastanawiam nad roznicami tego bialka w warunkach czysto praktycznych, jesli chodzi o przyrosty masy miesniowej.
99% osob na forum pisze ze liczy sie bialko zwierzece. A co z wegetarianinami czy weganami ktorzy buduja mase miesniowa dostarczajac bialka wylacznie z roslin typu straczkowych czy innych ?
Nie od dzisiaj wiadomo ze nie wszystko to co mowi wiekszosc jest prawidlowa. Ludzie lubia trzymac se stalych, niezmiennych schematow bo czuja sie z nimi bezpiecznie ale czy na pewno sa takie niezmienne ? Tutaj akurat poddalem w watpliwosc wyzszosc bialka zwierzecego nad roslinnym.
Jak to jest z tym bialkiem ?
Pozdro

Białko zwierzęce kontra roślinne
Rozpoczęte przez
uzytkownik_816043
, mar 11 2012 16:46 (
4 odpowiedzi na ten temat
)
#1
Napisany 11 marzec 2012 - 16:46

#2
Napisany 11 marzec 2012 - 17:24

Masz racje jest bezpieczniej. Nie porównywalnie bezpieczniej. Masz tyle rodzajów mięsa i sposobów w jakich ja da się przyrządzić. Nigdy nie zgłebiałem się w dostarczenie pełnej puli aminokwasów z roślin , ale wyglądało by to np. na mix soi fasoli i soczewicy , ile takie coś można jeść ?
#3
Napisany 11 marzec 2012 - 17:41

w białku roślinnym jest mniej aminokwasów niż zwierzęcym i dlatego jest mniej wartościowe
#4
Napisany 11 marzec 2012 - 18:03

Ok juz znalazlem. Dzieki. Wszystko rozchodzi sie o ilosc aminokwasow. W przypadku bialka zwierzecego czesto trzeba laczyc dwa produkty ze soba zeby tworzyly one pelna game aminokwasow. To wspaniala wiadomosc :) rodzajow miesa jak piszesz jest duzo ale rodzajow roslin i produktow nie-miesnych jest jeszcze wiecej.
#5
Napisany 11 marzec 2012 - 19:04

Jest mały detal, ci roślinni kulturysci piją odżywki białkowe i stosują mocne środki, więc nie są miarodajni. Białko zwierzęce ma bogatą pulę aminokwasów, a roślinne ubogą. Najlepiej mieszać różne źródła białek., a posiłki będą bardzo wartościowe.