Skocz do zawartości

Zdjęcie

Białko zwierzęce i roślinne

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
rozaldinho

rozaldinho

    Nowy na pokładzie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 35 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    Witam, czy dobrze jest łączyć białko roślinne z zwierzęcym???

    np. kotlety sojowe + jajka

    Czytałem, że jak się doda mniej niż 50% roślinnego do zwierzęcego to ładnie się wszystko razem wchłonie.
    Czy w ogóle warto "inwestować" w to pochodzenia roślinnego??
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    descartes

    descartes

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 998 postów
  • Wiek: 36
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: x
    bilans białka w diecie liczony jest tylko zwierzęce
    • 0

    #3
    rozaldinho

    rozaldinho

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 35 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    czyli nie ma co sie bawić w kotlety sojowe :]???
    • 0

    #4
    Kraken

    Kraken

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 216 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 1x
    "Wyróżnia się dwie główne grupy białek:

    pełnowartościowe

    niepełnowartościowe

    Białka, które zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów w wystarczającej ilości do podtrzymania życia to białka pełnowartościowe. Występują w takich produktach, jak mięso, ryby, mleko, ser czy jaja. Natomiast warzywa, ziarna, nasiona, czy orzechy dostarczają białka niepełnowartościowego, co znaczy, że poszczególne produkty nie zawierają wszystkich egzogennych aminokwasów. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie 9 egzogennych aminokwasów, np. fasola z ryżem, czy masło orzechowe na chlebie razowym. Dlatego też wegetarianie otrzymują wszystkie niezbędne, egzogenne, aminokwasy, dzięki łączeniu różnych niepełnowartościowych produktów."
    • 0

    #5
    rozaldinho

    rozaldinho

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 35 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    ciekawe... czyli wynika z tego tak:


    jeśli bym zjadł sam ryż to nie można tego równać np. z tuńczykiem bądź twarogiem
    ale jak bym połączył to z fasolką to już jest to równie wartościowy i bogaty produkt??? I można to wtedy liczyć do diety wysoko białkowej na przykład?
    • 0

    #6
    Kraken

    Kraken

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 216 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 1x
    Tak, chociaż ja i tak wliczam roślinne do diety bez jakiegoś tam specjalnego dobierania. Kiedyś czytałem jakiś artykuł, że przy takim spożyciu białka organizm i tak sobie je sprawnie "wymiesza".
    • 0

    #7
    rozaldinho

    rozaldinho

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 35 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12

    Tak, chociaż ja i tak wliczam roślinne do diety bez jakiegoś tam specjalnego dobierania. Kiedyś czytałem jakiś artykuł, że przy takim spożyciu białka organizm i tak sobie je sprawnie "wymiesza".




    aha , to jakie produkty najlepiej ze sobą łączyć prócz wymienionego przez Ciebie ryżu i fasoli??
    • 0

    #8
    izual

    izual

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1121 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Praszka
    • Staż [mies.]: 53
    ja bym z ryżu nie liczył ;d;d czytałem w MD że do wzrostu mięśni należy zapewnić wszystkie 24 więc tylko jajka spełniają ten wymóg
    • 0

    #9
    rozaldinho

    rozaldinho

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 35 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 12
    czyli jak jest naprawdę ?? :)

    czy poprzez dobranie odpowiednich składników pochodzenia roślinnego można utworzyć białko , które będzie posiadało tyle aminokwasów co typowe białko pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego??
    • 0

    #10
    TheArt

    TheArt

      Wczuwa się w forum

    • Bez aktywacji
    • PipPip
    • 91 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Śląsk
    Białko roślinne przyswajamy w 90%, białko zwierzęce w 95% i ani te ani te nie posiada w składzie 100% aminokwasów więc koledzy wyżej piszą głupoty, każde z tych białek w połączeniu jest pełnowartościowe i jak najbardziej kaszę liczymy do bilansu.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko