Skocz do zawartości

Zdjęcie

Białko i jego przyswajalność

- - - - -

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
-Steve

-Steve

    KFD to mój dom ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2558 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:Poznań / Ustronie Morskie

*
POPULARNY

Nie jest ważne ile jesz,liczy się to ile jesteś w stanie przyswoić ze spożytej porcji pokarmu.
Tymczasem kwestia wykorzystania składników zawartych w posiłkach uzależniona jest od wielu czynników. Pocieszające jest to,że na niektóre z nich możesz mieć wpływ.
Chcesz wiedzieć jak zwiększyć przyswajanie białka ? - To zapraszam do lektury !


180.png

OD CZEGO ZALEŻY PRZYSWAJALNOŚĆ BIAŁKA ?

Białka pokarmowe stanowią źródło składników budulcowych zwanych aminokwasami,które można przyrównać do cegiełek używanych przez nasz organizm m.in. do tworzenia białek mięśniowych.
To jaka ilość aminokwasów zostanie wykorzystana przez organizm uzależniona jest od kilku czynników,jednym z najważniejszych jest ich przyswajalność z przewodu pokarmowego.
Zdolność organizmu do przyswajania składników odżywczych jest tymczasem uzależniona przede wszystkim od ich strawności,a ta może być skrajnie różna zależnie od jakościowego doboru pokarmów.

ODPOWIEDNI DOBÓR PRODUKTÓW BIAŁKOWYCH

Poszczególne produkty żywnościowe różnią się istotnie strawnością. Tak więc dobierając pokarmy białkowe warto bazować przede wszystkim na takich,które charakteryzują się wysoką strawnością.
Będą to zdecydowanie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jaja,nabiał i mięso (również mięso ryb). Proteiny roślinne charakteryzują się gorszą przyswajalnością,co związane jest m.in. z ich budową oraz obecnością związków antyodżywczych,które mogą utrudnić pracę naszym enzymom trawiennym.
Obecnie są one m.in. w warzywach strączkowych. Nie oznacza to jednak,że białka roślinne należy unikać,czy też że jest ono bezwartościowe. Po prostu lepiej zadbać o to by większa część dziennego spożycia protein pochodziła ze źródeł zwierzęcych.

OBRÓBKA KULINARNA

Kolejna kwestia,która ma bardzo istotne znaczenia,to sposób obróbki danego pokarmu zarówno tej zwanej wstępną,jak i obróbki termicznej. Pod pojęciem obróbki wstępnej możemy mieć na myśli np. mycie,obieranie,moczenie,etc. Zwłaszcza ra ostatnia czynność może mieć duże znaczenie dla tego jak dany produkt tolerowany jest przez nasz układ pokarmowy,czego przykładem znowuż mogą być warzywa strączkowe. Niezmiernie istotne znaczenia ma też obróbka termiczna,która może bądź to zmniejszać bądź poprawiać strawność białka. Przykładowo strawność białka jaja kurzego w stanie surowym wynosi około 50%,czyli stosunkowo niewiele. W przypadku jaja gotowanego strawność albuminy sięga 100%.

W przypadku mięsa również obróbka termiczna poprawia strawność białka,pod warunkiem że nie jest zbyt długa i zbyt agresywna. Długotrwałe smażenie lub grillowanie w wysokiej temperaturze doprowadzić może do tworzenia się kompleksów białkowo-sacharydowych (produkt reakcji Maillarda),które nie ulegają rozkładowi,a także do degradacji wybranych aminokwasów,zwłaszcza lizyny,metioniny,histydyny i tryptofanu. Tak więc chcąc zwiększyć przyswajanie protein dobrze jest w sposób umiejętny stosować obróbkę termiczną i spożywać potrawy parowane,gotowane lub duszone raczej niż intensywnie smażone czy grillowane.

KWESTIA SPOŻYWANYCH PŁYNÓW

Bardzo duże znaczenie dla strawności pokarmu ma to czym i jak obficie popijamy spożywane potrawy.
Przyjęło się uważać,że popijanie posiłków jest praktyką szkodliwą i warto z niej zrezygnować. Chociaż zalecenia tego nie należy traktować zbyt dosłownie (polecam spróbować zjeść paczkę migdałów bez popijania),to faktem jest,iż zbyt obfite popijanie potraw nie jest korzystne dla procesu ich rozkładu zachodzącego w żołądku. Ważny jest też jakościowy dobór płynów,przykładowo napary herbaciane zawierają pewne ilości substancji,które mogą hamować aktywność enzymów proteolitycznych oraz takich,które tworzą z aminokwasami nierozpuszczalne kompleksy i blokują ich wchłanianie. Wypijanie dużej ilości mocnej czarnej lub zielonej herbaty do posiłków może obniżać strawność białka.
Do posiłków należy więc używać niewielkiej ilości naturalnych płynów (tak małe jak to możliwe),najlepiej wody mineralnej lub ziołowe herbaty.

UWAGA NA NADMIAR BŁONNIKA

Błonnik zwany też włóknem pokarmowym stanowi ważny element naszej diety wpływając m.in. na motorykę przewodu pokarmowego,rozwój mikroflory jelitowej i kilka innych ważnych parametrów.
Niestety jego nadmiar w diecie niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Zbyt wysokie spożycie błonnika nierozpuszczalnego może doprowadzić do zbytniego przyspieszenia pasażu jelitowego,co w skrajnych sytuacjach skutkować będzie biegunkami. Zbyt duży udział włókna nierozpuszczalnego,będzie zmniejszać dostępność pokarmu dla enzymów trawiennych.
Przykładem mogą być pokarmy takie jak owies czy jęczmień zasobne w silnie wodochłonne glukany,które tworzą nieprzepuszczalne żele blokując dostęp amylaz,lipaz i proteaz uwalniających składniki pokarmowe,w tym również białka. Spożycie błonnika powinno wynosić około 10-12 g na każde dostarczone 1000 kcal.

fiber.jpg

POSUMOWANIE:

Mając na uwadze fakt,iż liczy się przede wszystkim nie to ile jemy,a to jaką część pokarmu jesteśmy w stanie strawić i przyswoić,warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii dotyczących strawności białka.

Odpowiedni dobór produktów żywnościowych i właściwa ich obróbka z jednej strony,a także kwestia ilości i jakości wypijanych płynów oraz spożycie błonnika mogą mieć tutaj kluczowe znaczenie.
W razie potrzeby można też wspomóc się ziołami i przyprawami zwiększającymi wydzielanie soku żołądkowego,a w razie potrzeby sięgnąć po odpowiednie suplementy .

filet-z-kurczaka.620.379.s.png






żródło: simplyshredded.com



 


  • 5

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
Białko Ostrovit a kwas glutamionwy , Białko przy treningu a6w , Białko UNS | Rewelacja jakosciowa i cenowa! , białko żeby przybraĆ a nie straciĆ | Jak spożywac odżywki białkowe aby nabrac masy a nie schudnąc? , Białko | wasze opinie

#2
Misieekk

Misieekk

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4913 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 4x

    źródło ?


    • 0

    #3
    Mariusz90PL

    Mariusz90PL

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 710 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    Dobry art, wartosciowy jednak czegos mi tutaj brakuje. Przydałby się spis produktów żywnościowych w % które białko jest przyswajalne na ile %. łapka.
    • 0

    #4
    Sivius

    Sivius

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 517 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6+ lat

    Dobry art, choć przydałoby się więcej informacji :)


    • 0

    #5
    -Steve

    -Steve

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2558 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań / Ustronie Morskie

    Spokojnie. Więcej informacji wkrótce jak znajdę więcej czasu na tłumaczenie itd. :-)


    • 0

    #6
    LiveYourDream

    LiveYourDream

      KFD Ultra

    • KFD pro
    • PipPipPipPip
    • 1174 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jaworzno/Śląsk
    • Staż [mies.]: 3lata<
    Artykuł warty przeczytania.
    • 0

    #7
    lazar10

    lazar10

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 10 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Dla początkujących i nie tylko jak najbardziej przydatny artykuł :-D


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko