W związku z tym, że białko występujące w naszym organizmie służy za budulec – na przykład mięśni, gdy jednak występuje jego nadmiar następuje reakcja w postaci wydalenia. Energia potrzebna do strawienia białka jest większa niż energia, którą otrzymujemy z samego białka, dlatego organizm sięga po nasze zasoby tkanki tłuszczowej. Taka reakcja prowadzi do pozbycia się nadmiernej ilości tłuszczu z organizmu.
Dietę dr. Dukana dzieli się na cztery etapy:
* faza ataku
* faza równomiernego rytmu utraty wagi
* faza utrwalenia wagi
* faza stabilizacji wagi
1) W fazie pierwszej fazie ataku nasze menu ograniczamy do produktów bogatych w źródło białka. Pijemy wodę, herbatę, kawę i zioła.
W tym okresie trwającym od jednego do dziesięciu dni można żywić się ośmioma kategoriami produktów, które można spożywać bez żadnych ograniczeń o każdej porze dnia, produkty można dowolnie ze sobą łączyć, jednak należy bezwzględnie pamiętać o tym, że produkty występujące na liście są dozwolone, jednak te, które na nie nie występują są absolutnie zakazane (przynajmniej w fazie pierwszej):
* chude mięso: cielęcina, wołowina z wyjątkiem antrykotu , wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
* podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy
* wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
* owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
* drób oprócz kaczki i gęsi - spożywane bez tłustej bez skóry
* chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
* jaja
* chude produkty nabiałowe
* do picia: półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych, napoje light niegazowane
* środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe (bez cukru lub słodzone słodzikiem) , ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna , sól i musztarda
2) W fazie równomiernego rytmu utraty wagi oprócz produktów z fazy pierwszej wprowadzamy wszystkie surowe i gotowane warzywa. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia upragnionej wagi. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi.
3) Bardzo ważna jest faza utrwalenia wagi. Czas trwania tej fazy zależy ile kilogramów utraciliśmy. Na każdy kilogram dajemy 10 dni. Jeżeli utraciliśmy 10 kilogramów, to faza utrwalenia wagi powinna trwać 100 dni. Do produktów z poprzednich faz dodajemy ser, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, udziec jagnięcy lub polędwicę wieprzową. Wykluczamy banany, winogrona i czereśnie.
Podczas trwania fazy „utrwalenie wagi” dwa razy w tygodniu można sobie pofolgować i zjeść na co się ma ochotę – oczywiście z zachowaniem umiaru.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni, a 10 kg oznacza sto dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:
* pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
* warzywa kuracji równomiernej
* jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
* 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
* 40 gramów sera
* 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
* udziec indyczy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
Ponadto pamiętamy o możliwości spożycia obfitego posiłku z ulubionych potraw, ale bezwarunkowo o zastosowaniu przez jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu.
4) Faza ostatnia to stabilizacja wagi. Można powiedzieć, że jest to faza, która powinna trwać zawsze i być naszym sposobem na życie. Zachowujemy wszystkie dobre nawyki żywieniowe z poprzednich faz, a jeden dzień w tygodniu np. środa lub piątek robimy kuracje uderzeniową - oczywiście tylko same produkty z fazy ataku. Ponadto codziennie jemy 3 łyżeczki otrąb owsianych.
Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości i stabilizacja wagi na dłuższy okres.
Ja moge się pochwalic, schudlem w ciągu miesiąca ok 10kg :)
Jeżeli chcecie dowiedzieć się jeszcze więcej to proponuję poszukania w googlach całą książkę ok 200 stron na temat ten diety :) warto poczytać jeżeli ktoś chciałby zastosować :)
Pozdro !

Bardzo skuteczna dieta wysokobiałkowa dr. Dukana
Rozpoczęte przez
uzytkownik_142193
, lip 13 2010 16:01 (
4 odpowiedzi na ten temat
)
#1
Napisany 13 lipiec 2010 - 16:01

#2
Napisany 21 lipiec 2010 - 23:06

odświeżam temat, ponieważ nie wiem czy da rade ale chciałbym usłyszeć troche opini na temat tej diety czytałem wiele i są dobre. Lecz zależy mi na opini ze strony waszej kulturystów
bo to nie jest dieta w stylu cud co myślicie o niej ? osobiście znam kilka osób które schudły nawet i 20-30 kg
pozdrawiam

pozdrawiam
#3
Napisany 21 lipiec 2010 - 23:28

W związku z tym, że białko występujące w naszym organizmie służy za budulec – na przykład mięśni, gdy jednak występuje jego nadmiar następuje reakcja w postaci wydalenia. Energia potrzebna do strawienia białka jest większa niż energia, którą otrzymujemy z samego białka, dlatego organizm sięga po nasze zasoby tkanki tłuszczowej. Taka reakcja prowadzi do pozbycia się nadmiernej ilości tłuszczu z organizmu.
--- moja siostra jest na 3 roku medycyny i potwierdza tą teze a głupia to ona nie jest zapewniam

* jaja
Troche dziwne w.g mnie że trzeba spożywać w niej jaja - jest tam tłuszcz zwierzęcy (ja bym ich nie spożywał na redukcji ponieważ m.in są tam kwasy tłuszczowe nasycone które niemal od razu pędzą do tkanki tłuszczowej).
chude produkty nabiałowe
--- tu polecam "twaróg chudy" perfekcyjnie pasuje, na 100g - 21g białko, 2g wegle, 0g tłuszcz
kawa
--- ostrzegam że kawa zmniejsza przyswajalność białka co mija sie z celem (tak mi sie wydaje)
Trudna dieta, jeśli nie bedziesz dobrze przestrzegał to tylko pogorszysz swoją sytuacje ale z pewnoscią działa.
#4
Napisany 23 lipiec 2010 - 10:14

Co do jajek jesteś w błędzie tłuszcze w nich zawarte reguluja stosunek ldl do hdl,a zaw. nasyconych nie jest tak duża,aby ich unikać.
Nabiał na redukcji nie jest zbyt wskazany,skelje sie w jelicie cienkim,spożywany regularnie może powodować zatrzymywanie wody podskórnej.
Dieta opierająca się głównie na źródłach białka i tłuszczy jest świetna podczas redukcji,jej wariacja to CKD,ale ta zaproponowana przez dr.Dukana jakoś nie przypadła mi do gustu,niesie za sopbą zbyt duże obciążenia org. spowodowane długotrwałym spożywaniem sporych ilości białka.O ile w prztypadku ćwiczących nie stanowiłoby to problemu o tyle dla laika pragnącego zrzucić pare kg już może mieć znaczenie.
Nabiał na redukcji nie jest zbyt wskazany,skelje sie w jelicie cienkim,spożywany regularnie może powodować zatrzymywanie wody podskórnej.
Dieta opierająca się głównie na źródłach białka i tłuszczy jest świetna podczas redukcji,jej wariacja to CKD,ale ta zaproponowana przez dr.Dukana jakoś nie przypadła mi do gustu,niesie za sopbą zbyt duże obciążenia org. spowodowane długotrwałym spożywaniem sporych ilości białka.O ile w prztypadku ćwiczących nie stanowiłoby to problemu o tyle dla laika pragnącego zrzucić pare kg już może mieć znaczenie.
#5
Napisany 23 lipiec 2010 - 18:22

massive a co sądzisz o dukanie i siłowni ? czy po dukanie można by było wrócić do cyklu masowego ? bo wydaje mi się że dieta dukana jest dobrą alternatywą dla tych ludzi którzy z jakichkolwiek powodow nie mogą wykonywać aerobów. Bo przy ckd chyba aeroby też są niezbędne prawda?