Witam!Mam pytanko czy b-karoten przyswaja sie tak samo jezeli pijemy sok z marchwi i jak jemy surowa marchew?Bo juz jem 3 tyg surowa marchew i nie widze zadnych zmian w karnajci cery.A jak jakis czas temu pilem sok to wydaje mi sie ze zmiana byla wczesniej widoczna!Pozdrawiam!

#1
Napisany 08 kwiecień 2006 - 09:30

#2
Napisany 08 kwiecień 2006 - 18:53

są pozytywne skutki gotowania i negatywne...
np. gotowanie ziemniaków może spowodować straty wit C nawet 50% (ale można gtować w minimalnej ilości wody żeby nie wylewać i to ograniczy straty a jedzenie surowych ziemniaków to mniejsza przyswajalność więc jeszcze chyba gorzej) ale zaś B-karoten w surowej marchwi jest ciężko przyswajalny- max kilkanaście procent a po przegotowaniu przyswajalność zwiększa sie aż do 90% !!
tych pozytywnych efektów gotowania jest chyba więcej niż negatywnych bo np przyswajalność potraw białkowych po przegotowaniu diametralnie wzrasta też...
z kolei straty w przegotowanych potrawach wit B wynoszą do 20% (to nie aż tak dużo)...
więc pij soki lub jedz obrabianą cieplnie marchew a nie surową...
pzdr
np. gotowanie ziemniaków może spowodować straty wit C nawet 50% (ale można gtować w minimalnej ilości wody żeby nie wylewać i to ograniczy straty a jedzenie surowych ziemniaków to mniejsza przyswajalność więc jeszcze chyba gorzej) ale zaś B-karoten w surowej marchwi jest ciężko przyswajalny- max kilkanaście procent a po przegotowaniu przyswajalność zwiększa sie aż do 90% !!
tych pozytywnych efektów gotowania jest chyba więcej niż negatywnych bo np przyswajalność potraw białkowych po przegotowaniu diametralnie wzrasta też...
z kolei straty w przegotowanych potrawach wit B wynoszą do 20% (to nie aż tak dużo)...
więc pij soki lub jedz obrabianą cieplnie marchew a nie surową...
pzdr
Edytowany przez alien0, 08 kwiecień 2006 - 18:55 .
#3
Napisany 09 kwiecień 2006 - 14:03

Dzieki bardzo!Wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo!Pozdro!