Skocz do zawartości

Zdjęcie

B-karoten

- - - - - b karoten

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
uzytkownik_109243

uzytkownik_109243

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 217 postów
Witam!Mam pytanko czy b-karoten przyswaja sie tak samo jezeli pijemy sok z marchwi i jak jemy surowa marchew?Bo juz jem 3 tyg surowa marchew i nie widze zadnych zmian w karnajci cery.A jak jakis czas temu pilem sok to wydaje mi sie ze zmiana byla wczesniej widoczna!Pozdrawiam!
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

#2
uzytkownik_299439

uzytkownik_299439

    KFD to mój dom ;)

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2059 postów
są pozytywne skutki gotowania i negatywne...
np. gotowanie ziemniaków może spowodować straty wit C nawet 50% (ale można gtować w minimalnej ilości wody żeby nie wylewać i to ograniczy straty a jedzenie surowych ziemniaków to mniejsza przyswajalność więc jeszcze chyba gorzej) ale zaś B-karoten w surowej marchwi jest ciężko przyswajalny- max kilkanaście procent a po przegotowaniu przyswajalność zwiększa sie aż do 90% !!
tych pozytywnych efektów gotowania jest chyba więcej niż negatywnych bo np przyswajalność potraw białkowych po przegotowaniu diametralnie wzrasta też...
z kolei straty w przegotowanych potrawach wit B wynoszą do 20% (to nie aż tak dużo)...

więc pij soki lub jedz obrabianą cieplnie marchew a nie surową...

pzdr

Edytowany przez alien0, 08 kwiecień 2006 - 18:55 .

  • 0

#3
uzytkownik_109243

uzytkownik_109243

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 217 postów
Dzieki bardzo!Wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo!Pozdro!
  • 0