Skocz do zawartości

Zdjęcie

ANATOMIA - Układ krążenia (podstawowy).

* * * * - 4 głosów anatomia uklad krazenia podstawowy

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
BoloMat

BoloMat

    Jest taki dzień...

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 480 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:KFD
    • Staż [mies.]: 66

    Układ krążenia

    Na układ krążenia składają się układy:

    - krwionośny

    - limfatyczny

    W układzie krwionośnym płynie krew natomiast w układzie limfatycznym płynie limfa.

    Dzięki nieustannej pracy serca oraz złożonemu systemowi naczyń i płynom ustrojowym w nich krążącym układ krążenia bierze udział w transporcie substancji odżywczych , gazów oddechowych , hormonów , zbędnych produktów przemian metabolizmu , a także w termoregulacji i obronie organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Spełniając wyżej wymienione role , układ krążenia pośredniczy również w urzymywaniu stałego składu chemicznego płynów ustrojowych i stałej temperatury ciała , przez co wpływa na stałość środowiska wewnętrznego ? homeostazę organizmu.


    Budowa i czynności układu krążenia:

    Układ krążenia ? jest to układ transportu wewnętrznego , zbudowany z układu krwionośnego i limfatycznego oraz wypełniających je płynów ustrojowych ? krwi i limfy.

    Układ krwionośny składa się z serca oraz sieci naczyń krwionośnych: tętnic , żył i naczyń włosowatych..
    Schematycznie układ krążenia wygląda tak ,że krew pompowana przez serce krąży po całym ciele w naczyniach krwionośnych. Podczas każdego skurczu lewa komora tłoczy utlenowaną krew za pośrednictwem tętnicy głównej ? aorty do obiegu dużego.

    W dużym obiegu krew natlenowana dociera do naczyń włosowatych gdzie dostarcza tlen tkankom , a obiera od nich dwutlenek węgla ; następne powraca do prawego przedsionka przez żyłę główną. Równocześnie w obiegu małym krew odtlenowana wypompowywana jest z prawej komory serca do płuc tętnicą płucną. W naczyniach włosowatych płuc dochodzi do wymiany gazowej. Utlenowana krew wraca do prawego przedsionka żyłami płucnymi ? po czym cykl się powtarza.

    Dodany obrazek

    Naczynia krwionośne klasyfikujemy na podstawie kierunku przepływu krwi.

    Ściany tętnic i żył składają się z trzech warstw:

    - zewnętrznej ( łącznotkankowej )

    - środkowej ( zbudowanej z mięśni gładkich)

    - wewnętrznej ? (tkanka łączna i środbłonekk

    Różnica pomiędzy typami natyczń polega na grubości poszczególnych warstw , wytrzymałości na zmiany ciśnienia i elastyczności.

    Żyły w przeciwieństwie do tętnic mają kieszonkowe zastawki , zapobiegające cofaniu się krwi.

    Naczynia włosowate są cienkościennymi przewodami rozmeiszocznymi w tkankach i łączącymi zwykłe tętnice z żyłami. Ich ściana złożona jest z pojedynczej warstwy komórek tzw. śródbłonka , poprzez który zachodzi wymiana resorpcja substancji pomiędzy krwią a tkankami.

    Silne ukrwienie niektórych narządów (np. nerek/przysadki mózgowej) umożliwia specjalny układ naczyń za pośrednictwem którego obdywa się sprawna wymiana substancji między organem a płynami ciała.



    Obieg krwi w ciele ? co ciekawe :lol:

    Głowa i mózg zaopatrywane są w krew poprzez tętnice szyjne. Z nich krew odprowadzają już żyły jarzmowe. Mózg obsługiwany jest dodatkowo poprzez drugą parę tętnic kręgowych.

    U podstawy mózgu istnieją między tymi tętnicami połączenia, dzięki którym w razie przecięcia lub zaczopowania jednej z tętnic mózg będzie nadal zaopatrywany w krew.

    Jedynym wyjątkiem od reguły ,że ?wszystkie żyły prowadzą krew do serca? jest układ wrotny wątroby , który absorbuje krew ze śledziony ,trzustki ,żołądka i jelit i prowadzi ją do wątroby.

    Wygląda to tak ,że w obrębie jamy brzusznej krew po przepłynięciu przez pierwotną sieć naczyń włosowatych żołądka , dwunastnicy , jelita cienkiego i grubego , śledziony raz trzustki wpada do żyły wrotnej (vena partae) , poprzez którą dostaje się do wątroby i tam przepływa przez wtórną sieć naczyń włosowatych. Z wątroby krew kieruje się do żyły głównej dolnej (vena cava interior) przez żyły wątrobowe (venae hepaticae)


    Podsumowując ? zanim krew trafi do serca , wędruje jeszcze poprzez wyżej wymienione narządy. W wątrobie żyła wrotna rozgałęzia się na liczne naczynia włosowate , które z kolei łączą się w jedną żyłę wątrobową ? transportującą krew z wątroby i wlewającą ją do żyły czczej-dolnej.

    ( W niedalekiej przyszłości , w miarę swoich możliwości postaram się uzupełnić jeszcze ciekawostki na przykład o wzmiankę na temat ciśnienia tętniczego czy szybkości przepływu krwi , jej składników i ich roli. )



    Układ limfatyczny


    Układ limfatyczny ? chłonny/obronny ? drugi system naczyń oprócz układu krwionośnego połączony z żylną częścią układu krwionośnego. Prawie w każdej przestrzeni międzykomórkowej występują cienkościenne zaczynające się przestworami międzykomórkowymi naczynia limfatyczne , zbierające limfę. Limfę/chłonkę czyli ? płyn trzustkowy gromadzący się w przestrzeniach międzykomórkowych. Drobne naczynia limfatyczne przechodzą w naczynia większe , które podobnie jak żyły mają zastawki uniemożliwiające cofanie się limfy. Końcowe duże naczynia wlewają swoja zawartość do żył w pobliżu serca. Do układu limfatycznego zalicza się również węzły chłonne oraz migdałki , szpik kostny , grasicę i śledzionę (pełniącą również funkcję magazynu krwi) Węzły chłonne to swoisty filtr zatrzymujący ciała obce niesione z prądem limfy ? biorą czynny udział w obronie organizmu przed infekcjami. Największe skupiska obwodowych narządów limfatycznych w organizmie znajdują się w tych rejonach ciała człowieka , gdzie najłatwiej docierają drobnoustroje chorobotwórcze.

    (Tu warto by wspomnieć o mechanizmie odpowiedzi immunologicznej)

    Rolą układu limfatycznego jest obrona organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i utrzymanie homeostazy płynów ustrojowych. Układ ten ponadto uczestniczy w wymianie składników między krwią a komórkami ,docierając tam gdzie nie dochodzą naczynia krwionośne ? biorąc czynny udział przy wchłanianiu substancji pokarmowych , główne produktów rozpadu tłuszczu.


    Choroby układu krążenia

    Do najważniejszych chorób układu krążenia , na które przypada ponad 40% zgonów zalicza się miażdżycę naczyń , chorobę nadciśnieniową ,chorobę wieńcową i zawał mięśnia sercowego. Aby profilaktycznie zapobiegać należy poznać czynniki powodujące występowanie chorób układu krążenia. Są to tzw. czynniki zagrożenia/ryzyka ? pierwszego i drugiego stopnia.

    Do czynników ryzyka stopnia 1-go należą

    - wysoki poziom cholesterolu we krwi

    - wysokie ciśnienie krwi

    - palenie papierosów


    Do czynników ryzyka 2-go stopnia zalicza się:

    - nadwagę (otyłość spowodowaną złym sposobem odżywiania bądź uwarunkowaną genetycznie)

    - brak aktywności ruchowej

    - stres psychiczny

    - uwarunkowania dziedziczne/genetyczne na które niestety nie możemy mieć większego wpływu ? rozwinę przykład :
    hipercholesterolemia ? Osoby bez mutacji w pewnym genie związanym z metabolizmem cholesterolu są zdrowe , osobnicy o mutacji w jednej kopii genów mają skłonności do zawałów serca w wieku kilkanaście lat młodszym niż przeciętna tj. około 40 lat. Osoby z dwoma zmutowanymi allelami często mają zawały serca już przed dwudziestym rokiem życia. Wiele jest chorób za które odpowiedzialna jest podstawowa jednostka dziedziczenia ? wadliwy gen/geny , o tym może przy następnej okazji?


    Serce

    Serce dorosłego mężczyzny waży około 300 gramów i przypomina zaciśniętą pięść.
    Kobiety jest nieco mniejsze około 220 gramów, co nie znaczy mniej wytrzymałe lub bardziej kruche. Anatomicznie zbudowane są tak samo. Oznacza to że, damskie można przeszczepić mężczyźnie i odwrotnie. Serce, nazywane pompą życia, ma powierzchnię gładką, lśniącą wilgotną,. Nie leży po lewej stronie, ale dokładnie pośrodku klatki piersiowej, pomiędzy płucami a mostkiem. Kurczy się 70 razy na minutę, tłocząc do naczyń krwionośnych około 5 litrów krwi. Po sześćdziesięciu latach pracy ma za sobą prawie 3 miliardy skurczów i 175 miliardów litrów przepompowanej krwi. Mięsień sercowy tworzy zamknięte przestrzenie nazywane przedsionkami i komorami, zgodnie współpracujące na zasadzie pomp ssąco- tłoczących. Prawy przedsionek jest miejscem, do którego przez żyłę główną spływa krew z całego organizmu. Podczas rorkurczu komór przemieszcza się ona do prawej komory, w czasie skurczu przepływa do płuc, gdzie pozbywa się dwutlenku węgla, a pobiera tlen. Wzbogacona tym pierwiastkiem wraca do serca, tym razem do lewego przedsionka, a następnie do lewej komory. W czasie jej skurczów dostaje się do tętnicy głównej ? aorty, od której odchodzą tętnice zaopatrujące w krew mięsień sercowy. Są to: prawa i lewa tętnica wieńcowa (nazywane tak gdyż ich przebieg przypomina wieniec). Rozdzielają się one na znacznie drobniejsze gałązki, doprowadzające krew do wszystkich zakątków mięśnia sercowego.

    Jeżeli nastąpi zwężenie naczyń wieńcowych, zostaje zaburzona równowaga między zaopatrzeniem serca w tlen a jego zapotrzebowanie na ten najważniejszy życiowo składnik. Otrzymuje go za mało, a my odczuwamy dolegliwości określone jako choroba niedokrwienna serca lub wieńcowa. Jej medyczne nazwy wskazują na przyczynę i lokalizację zmian patologicznych. Powodem zmniejszenia średnicy naczyń wieńcowych jest miażdżyca. W ich ścianach odkładają się wtedy złogi: tłuszczu, cholesterolu i wapnia, zwane blaszkami miażdżycowymi. Niszczą nabłonek wyścielający tętnice, zmniejszając je na sztywne, stwardniałe, i coraz węższe rurki. Krew płynie przez nie coraz wolniej, staje się coraz lepka, co prowadzi do zakrzepów.
    Kiedy światło tętnic wieńcowych zostaje całkowicie zamknięte lub powstaje skrzep, który odrywając się zatyka je, mamy odczynienia z najpoważniejszym powikłaniem wieńcówki ? zawałem. Objawy choroby niedokrwiennej jest ból serca wołającego o tlen. Typowy zlokalizowany za mostkiem, daje uczucie pieczenia i ucisku, promieniuje do żuchwy, lewego barku, ręki, okolicy miedzy łopatkowej. Zwykle trwa kilkanaście minut.
    Początkowo wywołuje go wysiłek fizyczny lub stres, podczas których zwiększa się zapotrzebowanie na tlen. W bardziej zaawansowanych stadiach choroby pojawia się także w czasie wypoczynku. Ból wieńcowy nie nasila się, gdy głęboko oddychamy, ruszamy tułowiem czy uciskamy klatkę piersiową. To odróżnia go od nerwobólu międzyżebrowego, często branego przez chorych za objaw choroby niedokrwiennej. Aby uniknąć choroby wieńcowej i zawału serca nie wystarczy mieć zdrowych przodków, nie palić papierosów, ograniczyć stres i mierzyć ciśnienie. Walka o zdrowe serce zaczyna się od kuchni. Sprzyja jej też ruch, czy zmiana stylu życia. Wrogiem numer jeden choroby wieńcowej jest nadmiar cholesterolu, powodujący miażdżycę. Jako substancja tłuszczowa nie rozpuszcza się on w wodzie (a więc i osoczu). Aby mógł krążyć we krwi i docierać do każdej komórki organizmu, cząsteczki cholesterolu przyłączają się do lipoprotein (związków białkowo tłuszczowych.
    Szczególne znaczenie dla choroby niedokrwiennej serca mają lipoproreiny o :
    - małej gęstości ? określane jako zła frakcja cholesterolu (LDL). Utlenione powodują odkładanie się nadmiaru cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, co prowadzi do powstania blaszek miażdżycowych. Ilość LDL we krwi nie powinna przekraczać 135 mg\dl.
    - dużej gęstości ? zwaną frakcją HDL. Przenoszą one nadmiar cholesterolu z tkanek obwodowych (także tętnic) do wątroby. Tam zostaje on rozłożony do kwasów żółciowych i wydalony.
    Większe stężenie HDL umożliwia więc pokaźne wyrzucenie z organizmu nadmiaru cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą. Zalecana jego norma to: u kobiet 35-70mg\dl. i u mężczyzn 40-80 mg\dl. jednakim go więcej, tym lepiej.
    Jednak zapanować nad całkowitym cholesterolem (norma 200mg/dl) i jego frakcjami ?
    Dietetycy uważają, że przede wszystkim nie należy jeść tłuszczów zwierzęcych. Według Polskiego Towarzystwa do Walki z Miażdżycą, trzeba je zastąpić oliwą z oliwek i olejem rzepakowym. zamiast tłustego czerwonego mięsa spożywać 3 razy w tygodniu ryby morskie, ich przetwory oraz przetwory morza. Wtedy dostarczymy organizmowi korzystnych kwasów tłuszczowych, potrzebnych chociażby do przyswajania witamin A, D, E, K. Sercu potrzebne są też warzywa oraz owoce bogate w kwas foliowy (pomarańcze, sałata, kapusta, brokuły, szpinak).
    Produkty zawierające magnez (banany, kasze) i potas (np. pomidory, ziemniaki, owoce cytrusowe). Cholesterol jest substancją, której organizm nie czerpie tylko z diety, ale produkuje też sam. Z powodów genetycznych jego synteza może być wyjątkowo duża. Modyfikuje również złą frakcję, powodując wzrost LDL oraz większą zdolność do odkładania się go w naczyniach krwionośnych.
    - homocysteina (aminokwas, który uszkadza śródbłonek naczyń wieńcowych i zaburza jego funkcję). Jej zbyt durze stężenie ma co czwarta osoba ze zdiagnozowaną wieńcówką. Dlatego chorobie tej najskuteczniej zapobiega połączenie trzech czynników: zdrowej diety z wysiłkiem fizycznym i leczeniem farmakologicznym.

    Dodany obrazek (obrazek pochodzi ze strony netklinika.pl)


    zrodlo: www.netklinika.pl
    informacje zestawil: Mateusz K. BoloMat KFD.pl


    Edytowany przez ANATOM, 13 lipiec 2007 - 15:14 .

    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
    Początki z siłownią - budowa masy , Budowa barków | potrzebujący pomocy! , 10 produktów wspomagających pamięć oraz pracę mózgu | Primo- PAMIĘTAJ! , Biceps | rozbudowa... , Dieta do oceny | Układanie diety.



    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko