Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aminokwasy, odzywki bialkowe i niedoceniana soja...

- - - - - aminokwasy bialko

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Dr X

Dr X

    generał

  • Aktywny użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4435 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:od Ciebie z domu
    • Staż [mies.]: w pyte
    Białko i aminokwasy w sportach siłowych



    Białko i aminokwasy w sportach siłowych







    Zapotrzebowanie sportowców na białko, przez wiele lat buło sporne, poprzez wiele sprzecznych badań, spowodowanych przez zbył krótki czas badań. Zostało udowodnione, że wysoka ilość 2,77g białka na kg masy ciała, prowadzi do lepszego bilansu azotowego niż 1,2g białka na kg masy ciała, lecz nie stwierdzono znacznej różnicy w zwiększeniu czystej masy mięśniowej. Równocześnie stwierdzono, że sportowiec przyzwyczaja się do większej ilości białka i jego organizm wykorzystuje większość białka do produkcji energii a nie do budowy mięsni. Takie i podobne stwierdzenia doprowadziły do pytania jakie zapotrzebowanie białka jest optymalne.



    Najnowsze, długotrwałe badania, Falvo et al, Vukovich et al i Burke et al, pokazują jednoznacznie, iż wysokie długotrwałe spożycie białka u sportowców siłowych, doprowadza do wzrostu mięśni i siły.



    Druga sporna sprawa dotycząca białka, wiąże się z spożyciem rodzaju białka, inaczej pozwiedzane jakie białko jest lepsze, szybko trawione Whey Protein i Soja Protein Isolat czy białka długo trawione jak kazeina, dla bilansu netto białka ( różnica pomiędzy syntezą białka a degradacją białka w organizmie ).



    Dzisiaj wiemy że tylko wysoko jakościowe białka mają znaczny wpływ na bilans netto białka w organizmie. Korzystnie będzie jeżeli będziemy spożywać szybkie białka lub mieszanki aminokwasów EEA ( aminokwasy niezbędne), BCAA (aminokwasy rozgałęzione), bardzo ważna jest tu wysoka zawartość L-Leuciny ( białka i aminokwasy wysokiej jakości), w kilku małych porcjach podzielonych równomiernie i spożywane przez cały dzień, najlepiej w odstępach co 3 godziny. Wtedy osiągniemy największą syntezę białka a degradacja białka będzie na takim samym niskim poziomie jak u kazeiny, co w sumie prowadzi do najlepszego bilansu netto białka.



    BCAA a w szczególności L-Leucyna odgrywa tu znaczną rolę. BCAA inaczej jak inne aminokwasy, nie są w układzie pokarmowym degradowane i w wątrobie jeszcze raz modyfikowane lecz od razu bezpośrednio wchodzą w krwiobieg, gdzie zwiększają stymulację syntezy białka w mięśniach. Dodatkowo L-Leucyna daje sygnał organizmowi, iż została dostarczone znaczna ilość wysoko jakościowego białko co pobudza organizm do zwiększenia syntezy białkowej.



    Jeśli werzniemy pod uwagę dostarczone węglowodany i tłuszcze to tu też szybkie białka Whey Protein i Soja Protein Isolat mają przewagę nad wolną Kazeiną. Dostarczona energia ( węglowodany i tłuszcze ) niemiały żadnego wpływu na syntezę białka ( tu jest tylko ważna jakości białka, czyli bilans aminokwasów), ale poprzez dodatkowe sporzycie węglowodanów i tłuszczy degradacja białka u Whey Protein i Soja Protein Isolat spadła drastycznie a u kazeiny bardzo słabo.



    Idealna suplementacja białka i aminokwasów odnośnie treningu.

    Poprzez treningi siłowy stymulujemy całą syntezę białka w organizmie, ten efekt spada delikatnie po treningu w odpowiednim czasie. Co oznacza że koncentracja aminokwasów we krwi poprzez dostarczenie ich bezpośrednio po lub krótko po treningu jest taka sama jak kilka godzin po treningu. Lecz dopływ krwi do komórek mięśniowych, po treningu i krótko po treningu, jest znacznie wyższy aż o 645 +/-5% niż w fazie spoczynku. Oznacza to że po treningu lub krótko po, transport aminokwasów do komórek mięśniowych jest od 30% do 100% wyższy niż fazie spoczynku a synteza białka w mięśniach jest dwukrotnie wyższa po treningu niż w fazie spoczynku.



    Oznacza to że bezpośrednio po treningu powinniśmy dostarczyć białko ( najlepiej mieszankę Whey Protein z Soja Protein Isolat, wtedy mamy najlepszy bilans aminokwasów) lub 10g BCAA i 15g EEA razem z szybkimi węglowodanami. Następnie w ciągu dwóch godzin po treningu spożywamy następny shake białkowy ( whey protein i soaj protein isolat) lub BCAA i EAA, tym razem bez węglowodanów. Dzięki tej suplementacji wykorzystamy najbardziej anaboliczne okno które występuje bezpośrednio po treningu i utrzymuje się przez dwie godziny, dostarczymy organizmowi najlepszej jakości materiały budulcowe do zwiększenia czystej masy mięśniowej.



    Jeżeli nie dostarczymy przed treningiem specjalnej suplementacji a tylko po treningu, to podczas treningu bilans netto białka jest negatywny również spada synteza białka, wywołujemy olbrzymią degradację białka, co prowadzi do spadku masy mięśniowej.

    Suplementacja przed treningowa odwróci te efekty i dodatkowo usprawni dopływ krwi do mięsni. Dlatego niezbędne jest dostarczenie białka przed treningiem w formie mieszanki whey protein i soja protein isolat lub 10g EEA razem z 10g BCAA.

    Dodatkowo godzinę przed treningiem spożywamy węglowodany złożone ( wolno się rozkładają, dostarczają równomiernie energię przez cały trening) np. płatki owsiane.

    Zalecane jest dodatkowo do odżywki białkowej, przed jaki i po treningu spożywać od 3g do 5g BCAA, taka suplementacjia zwiększy niesamowicie anabolizm mięśniowy, zahamuje katabolizm, przyspieszy regenerację mięśniową, zwiększy pompowanie w mięśniach, usprawni dostarczanie składników odżywczych do komórek mięśniowych, stymuluje anaboliczny hormon Insulinę, pomoże spalić nam tłuszcz.

    Jak widzimy potwierdza się niezbędna rola BCAA, są to najważniejsze aminokwasy, po prostu materiał budulcowy mięśni!





    Jak często i jakie białko?

    W wielu badaniach zostało udowodnione, że koncentracja EEA w komórkach mięśniowych ( aminokwasów esencialnych) stymuluje syntezę mięśniową. Oznacza to że niska koncentracja EEA daje sygnał organizmowi że nie może zostać przeprowadzona synteza białkowa, ponieważ organizm posiada za mało aminokwasów. Wysoka suplementacja EEA powoduje zwiększenie syntezy białkowej lecz po dwóch godzinach spada do punktu wyjściowego.

    Najlepiej będzie jeśli będziemy stymulować syntezę białkową pozwolimy jej spaść a potem znowu stymulujemy ją, wtedy pozwoli nam to na osiągnięcie najlepszych efektów.

    Ten proces osiągniemy tylko poprzez suplementacje szybkiego białka Whey lub Soja Protein Isolat albo poprzez aminokwasy (EEA i BCAA). Wolne białko jak Kazeina pozwoli tylko na utrzymanie minimalnej koncentracji EEA na minimalnym poziomie, to samo osiągniemy poprzez białko z regularnych posiłków.



    Wszystkie najnowsze badania potwierdzają to i pokazały nową definicje jakościową białka.

    Stare definicje jakościowe jak: wartość biologiczna (BV); Chemical Score, Protein Efficiency Ration (PER); Protein Digestibility-Corrected Amino Acide Score (PDCAAS) są dla sportowców siłowych i kulturystów raczej nie interesujące, najważniejsze jest wysoka zawartość EEA i jej dobre rozłożenie, gdzie najważniejsze są BCAA a w szczególności L-Leucyna, czyli esencialne aminokwasy w białku i zawartość nieesencialnych aminokwasów (proporcje są ważne ), najbardziej arginina i glutamina, odgrywają główną rolę w syntezie białkowej.

    Dlatego też przy zakupie suplementów nie możemy patrzeć na cenę lecz na bilans aminokwasów i rodzaj białka zawartego w odżywce. Ważne są proporcje aminokwasów i wysoka zawartość BCAA.

    Nie można sugerować się też kolorowymi opakowaniami i napisami lecz dokładnie analizować skład białka i bilans aminokwasów.

    Propozycje suplementacji białka i aminokwasów



    • min 2g białka na kg masy ciała dnienie
    • poprzez stymulatory syntezy białkowej, EAA´s, BCAA´s, Leucine, Beta Ecdysteron, 3-O-Methyl-D-Chiro-Inostitol, enzymy, modulatory insuliny itd. proponujemy zwiększenie spożycia białka do 3,5g, aminokwasy liczymy jako białko
    • spożywamy tak białko ( w formie posiłków/suplementacji) aby był regularny i równomierny dopływ białka w organizmie
    • przed, bezpośrednio po treningu i do dwóch godzin po treningu, spożywamy szybkie białka ( Whey Protein i Soja isolat Protein) z/lub EEA i BCAA, ( po treningu dodatkowo szybkie węglowodany, przed treningiem ok. godzinę wolne węglowodany)
    • rano bezpośrednio po przebudzeniu spożywamy to samo co po treningu
    • max 60g dobrego tłuszczu dziennie, węglowodany powinny być na wysokim poziomie lecz nie dopuścić do tworzenia tkanki tłuszczowej z nadmiaru węglowodanów
    • przy wysokim spożyciu białka musimy pić dużo wody. Przy problemach z nerkami nie zalecamy tak wysokiego spożycia białka, wtedy proponujemy wyłącznie suplementacje poprzez EEA i BCAA
    • przed snem spożywamy wolne białko jak kazein np. serek wiejski i 5g BCAA
    TAJEMNICA SOJI

    TAJEMNICA SOI





    Białko sojowe jest zle rozumiana przez wielu kulturystów i niedoceniana na ryku odzywek.

    Jeżeli Państwo również zostało zarażone ta błędną informacja, będą uważać ze jest to jakiś żart, nie to nie żart tylko prawda o bardzo skutecznym białku do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Większość badan o soi zostało przeprowadzone o jej pro zdrowotnych właściwościach, w szczególności dla kobiet, niestety nie skupiono się na tym, ze soja nie oddziaływa negatywnie na poziom testosteronu i dodatkowo posiada anaboliczne właściwości do wzrostu beztłuszczowej masy mięśniowej. Jestem przekonany ze Państwo nie doceniali soi, dlatego najwyższy czas poznać prawdę o soi!




    Perfekcyjne właściwości soja jest białkiem roślinnym, reguła mówi ze białko roślinę nie jest pełno wartościowe, nie posiada wszystkich aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni i innych procesów w organizmie. Lecz soja nie jest zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale nie wiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo strawione, przetransportowane aminokwasy do komórek mięśniowych gdzie zostaną wykorzystane przez organizm do budowy masy mięśniowej, oby dwa białka dochodzą do 100%.

    Soja posiada bardzo podobny profil aminokwasów do serwatki, soja posiada więcej argininy i glutaminy.

    Arginina jest ważna do stymulacji NO, dzięki czemu jest lepszy dopływ krwi do komórek mięśniowych, co powoduje lepsze zaopatrzenie mięśni w substancje odżywcze, hormony anaboliczne i tlen, dzięki czemu jest lepsza regeneracja i synteza białkowa, dodatkowo może arginina stymulować wytarzanie hormonu wzrostu.

    Również glutamina ma skuteczne właściwości jak działanie anaboliczne i anty kataboliczne, wzmacnia system immunologiczny, zmniejsza zmęczenie podczas treningu a nawet wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.




    Analizy mówią… mimo bardzo dobremu profilu aminokwasów, zawsze była sprzeczna dyskusja o efektywnym oddziaływaniu soi na syntezę białkową czyli wzrostu masy mięśniowej. Wiele analiz potwierdzają taka sama skuteczność białka sojowego i serwatkowego w budowie mięśni.

    Przeprowadzona analiza w 2004 w Ohio State University udowodniała ze, mężczyźni, którzy uzupełnili swoja dietę o 33g białka sojowego lub serwatkowego w formie batonu białkowego, zwiększyli, po 9 tyg testu wspomaganym treningiem siłowym, swoja masę mięśniową. Mężczyźni, którzy nie używali soi ani serwatki nie odnotowali żadnego wzrostu masy mięśniowej.

    Następna analiza opublikowana w 2005 na Experimental Biology Konferenz w San Diego, ze kulturyści trenując i spożywając dwa razy dziennie albo Sojakoncentrat, Sojaisolat, mieszankę Soja/Serwatka, Koncentrat Serwatki, Isolat Serwatki, przez 12 tygodni badan wszyscy uzyskali podobne wyniki w wzroście masy mięśniowej.




    Funkcja ochronna oprócz rewelacyjnych właściwościach stymulacji syntezy białkowej udowodnili naukowcy właściwości antyoxidacyjne soi co powoduje lepsza regeneracje. Mężczyźni spożywający soje lepiej sa chronieni po treningu przeciw wolnym rodnikom, co również wiąże się z szybszym wzrostem mięśni.



    NOWE BADANIA : SOJA – PROTEIN vs. WHEY PROTEIN



    D. Kalman et. al, pokazuje w J. of the Int. Soc. of Sports Nutrition, czerwiec 2007, odnośnie budowy "lean body mass" ( czystej masy mięśniowej ) że nie stwierdzono żadnych znaczących różnic w suplementacji, pomiędzy białku sojowym a serwatkowym, lub mieszanek z serwatki i soi.

    Te badania potwierdzają że takie osoby jak np. Prof. Tsvetkov, Sofia i inne, które nie są zależne od koncernów produkujących serwatkę i już od dłuższego czasu przemawiają za większym spożyciem soi w żywieniu sportowym, mają zupełną rację. Białka sojowe są dla większości sportowców przynajmniej tak samo dobre, jak serwatka albo ogólnie białko z mleka, do budowy czystej masy mięśniowej. Idealna jest mieszanka z dwóch komponentów białek, czyli soi i serwatki, ponieważ łączy w sobie zalety dwóch białek,
    ( co pokazuje poziom Estradiol/Testosteron, gdzie w mieszance soja – serwatka jest dużo lepszy niż w samej serwatce lub soi ), co sprawia niesamowite anaboliczne działanie.

    Wyniki badań potwierdzają że soja, serwatka i mieszanki tych dwóch białek, są tak samo dobre do budowy masy mięśniowej. Badane osoby podczas badań przez 12 tygodni w takich samych warunkach przy różnych rodzajach suplementacji białek zbudowali 0,9kg czystej masy mięśniowej. Przy wynikach hormonalnych (testosteron i wolny testosteron)
    nie odnotowano żadnych znaczących różnic. W grupie gdzie stosowano serwatkę poziom estradiolu był najniższy, lecz w grupie gdzie stosowano mieszankę soja-serwatka różnica pomiędzy Estradiol a Testosteron była najwyższa.

    Zatem mieszanka soi z serwatką ma właściwości obniżające Estradiol (nie tak silnie jak sama serwatka) i równocześnie utrzymuje Testosteron na wysokim poziomie (zwiększa poziom Testosteronu), gdzie ta ostatnia właściwość jest wyraźnie wyższa w mieszance soja-serwatka, niż w samej serwatce.

    Taktyka producentów serwatki, którzy stwarzali mit o właściwościach serwatki, że jest to najlepsze białko i przewyższają inne rodzaje białek a większość sportowców w tę bajkę uwierzyło, pozwoliło im narzucać coraz wyższe ceny. Dzięki tym niezależnym badaniom zmieni się sytuacja na rynku co spowoduje nacisk na koncerny produkujące serwatkę.


    Żrodło tych artykułów to Flex. Podesła mi je znajomy kulturysta, nie jakis tam znany ale dobrze zapowiadający sie amator, starujący z powodzeniem w zawodach(imienia i nazwiska nie podam). Pewnie dlatego że ostatnio się z nim spierałem odnosnie soji. Ja osobiście zawsze bylem raczej jej przeciwnikiem. Czy mam racje sam juz nie wiem i bardzo mnie ciekawi wasze zdanie, na tematy przedstawionych artykułów. Jeszcze jedno pytanie: jak sie to ma do grupy krwi? Pozdrawiam wszystkich...
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:
    odzywki na poczatek , Uni-liver | aminokwasy z Universala , Tesciu i masa ?? | tesciu plus odzywki , batony bialkowe , Węglowodany czy Aminokwasy?

    #2
    KO.

    KO.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3671 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żory
    • Staż [mies.]: sezon
    Za chwile pewnie przeczytam to co napisales ale chce napisac swoje zdanie ktore mamialem dotychczas.
    W nie jednym arcie czytalem ze soja ma pelowartosciowe bialko, nie tylko w ksiazce weidera ale i takich ktore mi przyniosla znajoma wegetarianka. W wegetarianizmie jest to jedno z podstawowych skladnikow diety.
    KOnkretnych infomacji na temat np kotletow nigdzie nie znalzlem. Na forach mowi ze sie to nic nie warte bialko
    (50 gram na sto to bialko)
    Nie jem soi ale niegdy eni uwazalem ze to lipa dla "kulturystow"
    Niedawno w numerze FA byla historia soji. I tez wyszlo an to ze to niedoceniony sojusznik :)
    Zabieram sie teraz do twoich artow :)
    • 0

    #3
    ~Grzegorz

    ~Grzegorz

      blood & guts

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 57336 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Prawie 3 miasto / Warszawa
    • Staż [mies.]: 120
    Wiesz są również "najnowsze badania" wg. których aminokwasów nie opłaca się brać wcale, ponieważ te podawane osobno z zewnątrz nie są wykorzystywane. Wystarczą te z jedzenia i prochu typu wpc.

    Są również świeże badania, które pokazują, że białko sojowe powoduje obniżenie i to dosyć znaczne poziomu testosteronu(samo sojowe, nie mieszanka wpc + soja - może to jest kluczowa sprawa, kto wie). Bądź tu mądry człowieku :)

    Okno anaboliczne po treningu też trwa bardzo różnie wg. różnych fachowców.
    • 0

    #4
    Dr X

    Dr X

      generał

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4435 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:od Ciebie z domu
    • Staż [mies.]: w pyte
    Nie wierze ślepo w te artykuły, osobiście jestem zwolennikiem dobrej diety a odzywki traktuje tylko jako uzupełnienie. Jako posiadacz grupy krwi 0 jestem typowym mięsorzercą (zjadam ponad 0,5kg miech dziennie) i jak mam do wyboru shejk białkowy albo kawał mięcha to zawsze wybiore mięcho. Shejki pije 2 dziennie, rano do śniadania (z lenistwa, mam słaby apetyt po wstaniu z łóżka) i przed samym snem, jako dodatkowe uzupełnienie. Aminków oststnio duzo łykam ale się tez zastanawiam czy one naprawde dużo dają, szczerze po właczeniu ich do diety nie odczułem rzadnej róznicy. Czytam rożne opracowania dotyczące suplementacji, czesto sprzeczne ze soba i sam juz nie wiem...Chyba najlepiej metoda prob i blędów, samemu wypracowac co dla kogo jest najl;epsze. Np. jak przejrzymy dział dieta znajdziemy wiele diet masowych rozpisanych po ektomorfika a także redukcyjnych ropisanych po endomorfika. A przeciez je tez sporo grubych ektomorfików i cherlawych endomorfików. Ja jestem raczej endo z pewnymi cechami ekto (drobne kosci) i jakbym masując się wszedł na 5g wegli na kg masy ciała, szybko mogłbym się przerzucić na sumo. Tak więc moim zadniem te diety o ile może pasują z grubsza do wielu userów nie sa jednak uniwersalnym lekarstwem dla wszystkich i nie mozna slepo we wszystko wierzyc co jest napisane. Takie są moje przemyslenia, moze ktos jeszcze podzieli się swoim zdaniem?
    • 0

    #5
    ~Grzegorz

    ~Grzegorz

      blood & guts

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 57336 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Prawie 3 miasto / Warszawa
    • Staż [mies.]: 120
    W tą dietę wg. grup krwi też nie chce mi się za bardzo wierzyć :)
    • 0

    #6
    KO.

    KO.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3671 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żory
    • Staż [mies.]: sezon

    W tą dietę wg. grup krwi też nie chce mi się za bardzo wierzyć :)

    Z tego co slyszalem dietetycy jednak na to zwracaja uwage podczac ukladania diet.
    Cos sie tamt urwal. A szkoda
    • 0

    #7
    ~Grzegorz

    ~Grzegorz

      blood & guts

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 57336 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Prawie 3 miasto / Warszawa
    • Staż [mies.]: 120
    Wiesz możliwe, ale myślę, że ważniejsze są takie czynniki jak płeć, wiek, stan zdrowia, tryb życia, rodzaj wykonywanej pracy etc.
    • 0

    #8
    Dr X

    Dr X

      generał

    • Aktywny użytkownik
    • PipPipPipPipPipPip
    • 4435 postów
  • Wiek: 39
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:od Ciebie z domu
    • Staż [mies.]: w pyte
    wszystko jest ważne, ale przyznam że moje odczucia sa takie że mięcho służy mi najbardziej.
    aha słyszałem takie stwierdzenie: Jesz kurczaka, wygladasz jak kurczak, jesz woła wygladzasz jak wól i tez chyba cos w tym jest. ale niestety wolowinka jest 2 razy drązsza i przygotowanie nie nalezy do najprostszych....
    • 0

    #9
    Viali

    Viali

      Dziewczyny lubią brąz

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2984 postów
  • Wiek: 37
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:stolicaPodkarpacia
    • Staż [mies.]: 50>

    aha słyszałem takie stwierdzenie: Jesz kurczaka, wygladasz jak kurczak, jesz woła wygladzasz jak wól i tez chyba cos w tym jest. ale niestety wolowinka jest 2 razy drązsza i przygotowanie nie nalezy do najprostszych....

    hehe tunczyka juz nie ruszam %) ...joke

    rano bezpośrednio po przebudzeniu spożywamy to samo co po treningu

    bez ww prostych ma sie rozumiec
    • 0

    #10
    KO.

    KO.

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3671 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żory
    • Staż [mies.]: sezon
    Hehe ja jak widze Vialika to od razu sobie mysle no kurczak :) %)
    Grzesiu z pewnoscia klazdy orgaznim jest inny i dostosowanie do siebie diety bez jakeijs tam wiedzy nie jest takie proste. Ogolne diety np na mase nie koniecznie musza byc zdrowe dla niektorych kulturystow.
    tak na marginesie Soja - 14 IG %)
    • 0

    #11
    ~Grzegorz

    ~Grzegorz

      blood & guts

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 57336 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Prawie 3 miasto / Warszawa
    • Staż [mies.]: 120

    Ogolne diety np na mase nie koniecznie musza byc zdrowe dla niektorych kulturystow.


    One nie są w ogóle zdrowe :)
    • 0

    #12
    Debil12345

    Debil12345

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 116 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 11
    Hehe z tym 5g ww to dla mnie też za dużo :]
    Ja jak zaczynałem ćwiczyć to ważyłem 63kg a teraz 83 kg i ćwicze 9 miechów :]
    Jem 4,3ww kg/ms i itak brzucha dość mam a co by było jakbym jadł 5 albo 6g ;)
    Takze też uważam że trza na sobie przetestować
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko