Cześć. Moja dziewczyna mówiła mi,że jest uczulona na coś dziwnego. Na niejaki gluten? Jak objawia się taka alergia na gluten? Czy ona w ogóle coś może jeść? Nie wiem do końca w jakich pokarmach może wystąpić ten gluten? Ja chciałem ja zabrać na rocznice do indyjskiej restauracji. I teraz nie wiem w ogóle co mam zamówić. Zazwyczaj to jemy u niej albo na mieście. Ale ostatnio mi wspomniała o tej alergii. Możliwe, że pojawiła sie z dnia na dzień?

Alergia na gluten
Rozpoczęte przez
uzytkownik_73743
, sty 17 2011 12:31 (
4 odpowiedzi na ten temat
)
alergia na gluten alergia gluten
#1
Napisany 17 styczeń 2011 - 12:31

#2
Napisany 17 styczeń 2011 - 16:56

Cześć.
Objawy osób chorych na alergie glutenową maja dwie formy:
Występują w zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej na gluten. Można podzielić na reakcje:
-natychmiastową - występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu
-późną - objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach.
Objawy osób chorych na alergie glutenową maja dwie formy:
Występują w zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej na gluten. Można podzielić na reakcje:
-natychmiastową - występującą w ciągu minut do godziny od spożycia pokarmu
-późną - objawiającą się po kilku godzinach a czasem nawet po 1-2 dniach.
#3
Napisany 17 styczeń 2011 - 18:54

Siemka. Ja mam również alergie na gluten i nie martwie się. To czy ktoś ma czy nie ma alergii można stwierdzić nawet w wieku dorosłym. To, ze kiedyś sie nie miało alergii nie oznacza, że za kilka lat może sie jej nie mieć.
Były przypadki,ze odkryto alergie po 10 latach. Na kurz! Dopiero po 10 latach sprzątania w domu pewna gospodyni domowa dostała krostki. Dziwne?! Nasz organizm potrafi płatać figle :)
Były przypadki,ze odkryto alergie po 10 latach. Na kurz! Dopiero po 10 latach sprzątania w domu pewna gospodyni domowa dostała krostki. Dziwne?! Nasz organizm potrafi płatać figle :)
#4
Napisany 17 styczeń 2011 - 22:46

Współczuje dla Twojej dziewczyny alergii na gluten. Jest to bardzo trudne do przestrzegania, ponieważ gluten może być zawarty w takich produktach jak:
- wyroby garmażeryjne,
- parówki,
- mielone mięso,
- pasztety,
- wędliny,
- piwo,
- słodycze np. nadziewana czekolada,
- śmietany, serki homogenizowane, jogurty,
- kasze: manna, jęczmienna, owsiana,
- makarony pszenne i razowe,
- płatki jęczmienne i owsiane,
- wódka żytnia.
Rezerwując stolik nie zapomnij, żeby o tym wspomnieć.
- wyroby garmażeryjne,
- parówki,
- mielone mięso,
- pasztety,
- wędliny,
- piwo,
- słodycze np. nadziewana czekolada,
- śmietany, serki homogenizowane, jogurty,
- kasze: manna, jęczmienna, owsiana,
- makarony pszenne i razowe,
- płatki jęczmienne i owsiane,
- wódka żytnia.
Rezerwując stolik nie zapomnij, żeby o tym wspomnieć.
#5
Napisany 01 kwiecień 2012 - 17:31

Witam. Jeżeli nadal Pani potrzebują rad oraz pomocy ja chętnie pomogę. Powiem jak jeść, co jeść.Proszę napisać na e-mail.: natabroz@gmail.com a napewno pomogę.