Przyda się! : )
#21
Posted 28 February 2012 - 23:18 PM

#22
Posted 02 March 2012 - 09:42 AM

Dobry artykół, napewno się przyda.

#23
Posted 05 March 2012 - 21:20 PM

Genialny artykuł :) niedługo mam zamiar spróbować tej solanki.
#24
Posted 12 March 2012 - 16:53 PM

Fajny artukuł.Plusik leci
#25
Posted 27 June 2012 - 10:28 AM

Świetny artykuł. Trzeba będzie popróbować, pokombinować, urozmaicić jego smak

#26
Posted 29 June 2012 - 01:06 AM

4 cale uda( chodzi o to zeby bylo sadlo) czyli 1/4 kuraka , dzem morelowy , czosnek , zupa cebulowa w proszku ,przyprawy- papryka , ziola , na brytwanke dajemy 4 uda 8,9 zabkow czosnku , obkladamy dzemem okolo caly sloik na 4 uda , posypujemy zupa cebulowa(lipton) przypawy i do piekarnika , tluszcz sie topi i miesz z dzemem+ te przyprawy i czosnek - masakra , mam chyba dwa, moze trzy rodzaje kuraka ktorego sie zlapie to jeden z nich , pod koniec broilujemy od gory zeby sie skorka przypalila, z tym sosem co wyszedl mozna nawet gowno zjesc- bez kitu
tak to wyglada przed piekarnikiem, ogolnie pekluje sie okolo 12 godzin minimum;
http://imageshack.us.../dsc09260t.jpg/
nie moga byc suche piersi !!! musi byc cala noga z sadlem/gruba skora - bardzo wazne!!!
tak to wyglada przed piekarnikiem, ogolnie pekluje sie okolo 12 godzin minimum;
http://imageshack.us.../dsc09260t.jpg/
nie moga byc suche piersi !!! musi byc cala noga z sadlem/gruba skora - bardzo wazne!!!
Edited by SLIN, 30 June 2012 - 01:55 AM.
#27
Posted 30 June 2012 - 13:49 PM

ja kupuje cala kure wypatroszoną ok2,5kg, jablka 2kg i tak: przyprawy mieszamy z oliwa i smarujemy kuraka.jablka kroimy na 4 czesci wycinamy gniazda z nasionami i ukladamy razem z kurakiem w naczyniu zaroodpornym. pieczemy ok 45minut na kazdy kilogram masy kuraka. kurczak pieczony wcinamy razem z jablkami niebo w gębie :]
#28
Posted 07 September 2016 - 09:21 AM

5 prostych sposobów na kurczaka
Kurczak dla entuzjastów fitnessu i innych dyscyplin sportowych to sztandarowe jedzenie. Nie ma się co dziwić- jest nie drogi, ma minimalną zawartość tłuszczu, sporo białka, i idealnie współgra z przyprawami czy innymi dodatkami do posiłku. Czego więc można wymagać?
Jedząc gotowanego kurczaka dzień w dzień z czasem przestaje być to takie super „rozwiązanie” i staje się po części katorgą. Jednak znalazłem rozwiązanie na wszystkie tego typu męczarnie.
Oto 5 bardzo prostych „przepisów” na przygotowanie kurczaka i poprawienie tym samym jego walorów smakowych.Marynowanie
To bardzo prosta metoda, która w bardzo łatwy sposób pomaga usprawnić każdy przepis. Przed obróbką termiczną kurczaka należy wrzucić do naczynia na 24h z ulubionymi przyprawami. Można dodać przyprawy, sos sojowy, sos chilli, ostrą musztardę itd. Po 24 h kurczaka wyciągamy i przygotowujemy albo na patelni, w grillu, piekarniku. Nowe walory smakowe gwarantowane.Smażenie
Metoda nie zajmująca więcej jak 20 minut. Wszystko czego nam do szczęścia potrzeba to olej do smażenia bądź beztłuszczowy olej w spreju- np. PAM’u. Kurczaka kroimy na drobne części po czym zalewamy go kilkoma jajkami przyprawionymi ulubionymi przyprawami. Dodatkowo możemy dodać pieczarki i fasolę, które fajnie pasują do takiego dania. Oczywiście jest bardzo wiele wariantów tego typu obróbki termicznej- ja podałem jeden z przykładów jaki dosyć często stosuję w swojej kuchni.Zioła
Pewnie każdy z nas doskonale wie, że zioła to skarbnica zdrowia. Należy również mieć na uwadze fakt, iż ich dodawanie do potraw nie tylko usprawnia pracę organizmu, ale także wzbogaca ich smak. Zioła prowansalskie, koperek, pieprz cayenne, sól morska itp. To tylko kilka z nich. Oczywiście należy wybierać takie zioła, które nie zawierają dodatków nienaturalnych- szczególnie glutaminianu sodu.Duszenie
Również bardzo prosta do wykonania metoda. Kurczaka wrzucamy na patelnię, dodajemy troszkę oliwy i ulubione warzywa- cebula, papryka, będą świetnie pasować. Całość dodatkowo zalewamy bulionem z kurczaka. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.Solanka
Do szklanki bądź pojemnika wlewamy wodę i następnie dodajemy sól morską. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy kurczaka po czym od razu całość przenosimy do lodówki. Solenie nawilża komórki tkanki mięśniowej, przez co kurczak zyskuje wspaniały smak. To wszystko za sprawą odwrotnej osmozy. Wzrost zasolenia płynów komórkowych powoduje, że komórki są zdolne do wchłaniania wody z solanki. Ten proces zapobiega wysychaniu mięsa lub jego odwodnienia. Należy pamiętać aby przed gotowaniem dokładnie obmyć mięso „słodką wodą” z nadmiaru soli i dokładnie wysuszyć mięso przy pomocy ręcznika papierowego
Kurczak jest świetnym źródłem białka dla każdego sportowca. Wzbogacanie jego smaku na pewno ułatwia reżim treningowy i walczy z monotonią, więc nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Kurczak może iść w parze z wieloma kombinacjami przypraw i dipów darmowej roboty. Należy po prostu dać się ponieść wyobraźni. Smacznego!
© KFD.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji KFD.pl - zabronione.
Haahaa dobre !
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users