Jump to content

Photo

5 sposobów na kurczaka

* * * * * 5 votes

  • Please log in to reply

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    *
    POPULAR

    5 prostych sposobów na kurczaka



    Dodany obrazek


    Kurczak dla entuzjastów fitnessu i innych dyscyplin sportowych to sztandarowe jedzenie. Nie ma się co dziwić- jest nie drogi, ma minimalną zawartość tłuszczu, sporo białka, i idealnie współgra z przyprawami czy innymi dodatkami do posiłku. Czego więc można wymagać?

    Jedząc gotowanego kurczaka dzień w dzień z czasem przestaje być to takie super „rozwiązanie” i staje się po części katorgą. Jednak znalazłem rozwiązanie na wszystkie tego typu męczarnie.
    Oto 5 bardzo prostych „przepisów” na przygotowanie kurczaka i poprawienie tym samym jego walorów smakowych.

    Marynowanie


    To bardzo prosta metoda, która w bardzo łatwy sposób pomaga usprawnić każdy przepis. Przed obróbką termiczną kurczaka należy wrzucić do naczynia na 24h z ulubionymi przyprawami. Można dodać przyprawy, sos sojowy, sos chilli, ostrą musztardę itd. Po 24 h kurczaka wyciągamy i przygotowujemy albo na patelni, w grillu, piekarniku. Nowe walory smakowe gwarantowane.

    Smażenie


    Metoda nie zajmująca więcej jak 20 minut. Wszystko czego nam do szczęścia potrzeba to olej do smażenia bądź beztłuszczowy olej w spreju- np. PAM’u. Kurczaka kroimy na drobne części po czym zalewamy go kilkoma jajkami przyprawionymi ulubionymi przyprawami. Dodatkowo możemy dodać pieczarki i fasolę, które fajnie pasują do takiego dania. Oczywiście jest bardzo wiele wariantów tego typu obróbki termicznej- ja podałem jeden z przykładów jaki dosyć często stosuję w swojej kuchni.

    Zioła


    Pewnie każdy z nas doskonale wie, że zioła to skarbnica zdrowia. Należy również mieć na uwadze fakt, iż ich dodawanie do potraw nie tylko usprawnia pracę organizmu, ale także wzbogaca ich smak. Zioła prowansalskie, koperek, pieprz cayenne, sól morska itp. To tylko kilka z nich. Oczywiście należy wybierać takie zioła, które nie zawierają dodatków nienaturalnych- szczególnie glutaminianu sodu.

    Duszenie


    Również bardzo prosta do wykonania metoda. Kurczaka wrzucamy na patelnię, dodajemy troszkę oliwy i ulubione warzywa- cebula, papryka, będą świetnie pasować. Całość dodatkowo zalewamy bulionem z kurczaka. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

    Solanka


    Do szklanki bądź pojemnika wlewamy wodę i następnie dodajemy sól morską. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy kurczaka po czym od razu całość przenosimy do lodówki. Solenie nawilża komórki tkanki mięśniowej, przez co kurczak zyskuje wspaniały smak. To wszystko za sprawą odwrotnej osmozy. Wzrost zasolenia płynów komórkowych powoduje, że komórki są zdolne do wchłaniania wody z solanki. Ten proces zapobiega wysychaniu mięsa lub jego odwodnienia. Należy pamiętać aby przed gotowaniem dokładnie obmyć mięso „słodką wodą” z nadmiaru soli i dokładnie wysuszyć mięso przy pomocy ręcznika papierowego

    Kurczak jest świetnym źródłem białka dla każdego sportowca. Wzbogacanie jego smaku na pewno ułatwia reżim treningowy i walczy z monotonią, więc nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Kurczak może iść w parze z wieloma kombinacjami przypraw i dipów darmowej roboty. Należy po prostu dać się ponieść wyobraźni. Smacznego! ;)

    Dodany obrazek



    © kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.
    • 15

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Robso_n

    Robso_n

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 48 posts
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Ciechanów
    Świetny artykuł! Dzięki niemu można łatwo zmienić monotonny smak kuraka w ciekawe doznania smakowe %-)
    • 0

    #3
    PACO

    PACO

      Learn From The Pain

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 6347 posts
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:RotterdamTerrorCorps
    • Staż [mies.]: 4 L
    gotowanego pokroic w kostke wrzucic do miski duza plaska lyzka jogurtu majeranek i pieprz i magia :*
    • 0

    #4
    WARIAT23

    WARIAT23

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 159 posts
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:WLKP
    • Staż [mies.]: 1 dzeń
    Ja polecam zrobić kurczaka w galarecie czy jak się prawidłowo nazywa ta potrawa " w galacie ". Zawsze jakaś odmiana niż gotowany czy smażony a smak jest super.
    • 0

    #5
    F3romoN

    F3romoN

      Spam to mój żywioł

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7076 posts
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2007SW
    SUPER PLUS KOLEGO DLA CIEBIE!
    :ziober:
    • 0

    #6
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx
    Ahh, czemu tak późno to znalazłem. Jak zawsze artykuł pierwsza klasa.
    • 0

    #7
    MrMiniMuscle

    MrMiniMuscle

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 496 posts
    • Płeć:Mężczyzna
    plusik leci
    • 0

    #8
    SimonOSD

    SimonOSD

      Constant fighting ...

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3365 posts
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Początek końca
    • Staż [mies.]: Rośnie
    Wszystko co napisałeś to oczywista oczywistość , ale fajnie opisane w prosty sposób. Dobry art
    • 0

    #9
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Wszystko co napisałeś to oczywista oczywistość , ale fajnie opisane w prosty sposób. Dobry art


    O to chodziło..Przede wszystkim art skierowany jest dla początkujących.
    • 0

    #10
    F1rsT

    F1rsT

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 34 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 3
    Bardzo ciekawy i pomocny artykuł. Plusik leci B-)
    • 0

    #11
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 21032 posts
  • Wiek: 37
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska
    DODAJE SPOSÓB OD SIEBIE

    kroisz kuraka w kostke i robisz z niego szaszłyki :) nadziewasz na patyczek, na blache i sruu do piekarnika :)

    ja daje kuraka, cebulke, papryke, oliwki :) 2 szaszłyczki i 100g kuraka zjedzone a uszy sie az trzęsą :devil:
    • 1

    #12
    SLIN

    SLIN

      bejbik on dzjus

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 24235 posts
  • Wiek: 26
    • Płeć:b/d
    • Miasto:nad jeziorem
    • Staż [mies.]: 3 mies
    moj to kurak z rozna + frytki , innych nie jadam :devil:
    • 1

    #13
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Slin daje plusa za ten sposób :crazysex:
    • 0

    #14
    MateuszeQ

    MateuszeQ

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 775 posts
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 26

    moj to kurak z rozna + frytki , innych nie jadam :devil:



    Konkretny tekst Slin :D niektórzy sobie mogą pozwolić :D
    • 0

    #15
    JedenDwaTrzy

    JedenDwaTrzy

      KFD Premium

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 9295 posts
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Olsztyn
    • Staż [mies.]: xXx

    DODAJE SPOSÓB OD SIEBIE

    kroisz kuraka w kostke i robisz z niego szaszłyki :) nadziewasz na patyczek, na blache i sruu do piekarnika :)

    ja daje kuraka, cebulke, papryke, oliwki :) 2 szaszłyczki i 100g kuraka zjedzone a uszy sie az trzęsą :devil:


    Takie proste, a nawet na to nie wpadłem. :-P

    Plusik.
    • 0

    #16
    Mati123z

    Mati123z

      KFD Silver

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2445 posts
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Poznań
    slin kurak z grill jak ty go marynujesz ?? bo taki to przecież strasznie suchy wychodzi ??


    Podawajcie jak macie jakieś sposoby na urozmaicenie kuraka
    • 0

    #17
    F3romoN

    F3romoN

      Spam to mój żywioł

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 7076 posts
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wrocław
    • Staż [mies.]: 2007SW
    Ja mam również swój bardzo prosty przepis:
    Robię sos z ketchupu i wody wlewam na patelnie czekam aż porządnie się zagrzeje, następnie wrzucam pokrojonego kurczaka z bazylią.
    Szybko, łatwo i smakuje naprawdę dobrze.

    MINI
    Szaszłyki stosuje na grila są rewelacyjne.
    Tylko dla mnie bez pieczarek się nie obejdzie[ a patyczki kupuje w Pepco takie długie to mi wychodzi ze 100-150g na patyk :devil:]
    • 0

    #18
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 posts
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Marynaty są mega mega mega proste..
    Do małej miseczki wrzucamy ulubione przyprawy, 2 łyżki oliwy i opcjonalnie trochę cytryny.
    Wszystko mieszamy po czym polewamy marynatą kurczaka.
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i tyle filozofii.
    Ja codziennie marynuje po kilka piersi więc codzinnie mam gotową partię do usmażenia.
    • 0

    #19
    donJAZYResko

    donJAZYResko

      WallEast

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2138 posts
  • Wiek: 31
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Zdolny Śląsk
    Dobra robota!

    BTW: Zabrakło przepisu na Kurczaka po Żydowsku. Jak przyciśnie brak funduszu, to kupujemy tanio i sprzedajemy drożej :-D
    • 1

    #20
    Thoro

    Thoro

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 676 posts
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:MMZ
    • Staż [mies.]: długo
    donJAZYResko - u mnie kurczak po Żydowsku wygląda trochę inaczej. Podjadam kurczaka, którego kupuje moja rodzina dla kota. Ogólnie da się w ten sposób zachować dzienną dawkę nie wzbudzając zbyt mocnego podejrzenia.

    Co do artykułu - oczywista oczywistość, nie dałoby rady wytrzymać codziennego kuraka bez tych informacji.
    Ale dla początkujących, którzy mają dość suchego kuraka ''z wody'' na pewno się przyda. Duży plus!
    • 1




    0 user(s) are reading this topic

    0 members, 0 guests, 0 anonymous users

     Zamknij okienko