Skocz do zawartości

Zdjęcie

10 Naturalnych Boosterów Metabolizmu

* * * * * 3 głosów trzeci cykl

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Dodany obrazek


    10 następujących środków spożywczych może działać podobnie, co termogeniczne specyfiki lub sesja na urządzeniach cardio. W jaki sposób wpływają one na organizm? Te produkty mogą w zadziwiający sposób podkręcić metabolizm, a w istocie, mogą pomóc w spaleniu zalegających warstw tłuszczu...

    Wyobraź sobie gdyby w sklepie spożywczym był dział nazwany Boostery Metabolizmu. Jak myślisz, co można by tam znaleźć? Dietetyczną cole? Nie. To może ciastka bez cukru? Też nie. Produkty, o których mam zamiar napisać parę słów to naturalne środki spożywcze, które przez dodanie do diety potrafią pomóc przemianie materii w przejściu na wyższy poziom. Pewnie już wiele razy spotkaliście się z opinią, że ktoś nie jest zadowolony ze swoich predyspozycji genetycznych. Obwinia się genetykę za kiepski metabolizm czy inne cechy. Dostarczanie tych produktów w odpowiednich dawkach pomożesz przede wszystkim sobie w spaleniu resztek tłuszczu i uwidocznieniu 6-paka.

    Dodany obrazek


    1. JAGODY

    Jagody to idealne źródło przeciwutleniaczy, które są pomocne w obronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Ich kolor wynika z naturalnych barwników w nich zawartych. W swoim składzie gromadzą polifenole, garbniki, flawonoidy. Zawierają także dużo witaminy B, C, A oraz składniki mineralne, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Antocyjany to związki, które poprawiają wzrok. Kojąco działają na siatkówkę oka i niwelują zmęczenie, dlatego spożywanie jagód jest szczególnie zalecane kierowcom i osobom pracującym przed komputerem.. Świeże są idealnym lekarstwem przy zaparciach a suszone z kolei są pomocne w leczeniu biegunek. Liście jagód znalazły zastosowanie w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego.

    Dodany obrazek


    2.
    MIGDAŁY

    Migdały to na serio cud natury. Ich zakup na pewno nie będzie stratą pieniędzy. Ich skład jest bardzo zbity. Oznacza to, że już niewielkie ilości tych orzechów dostarczą ogromnej ilości składników odżywczych. Są to przede wszystkim „dobre kalorie”. Niezależne badania pokazały, że już niewielka dawka migdałów może mieć zbawienny wpływ na ustrój. Ten efekt migdały zawdzięczają 3 składnikom w nich zawartych: witaminie E, która jest przeciwutleniaczem, błonnikowi oraz jedno-nienasyconym kwasom tłuszczowym, które korzystnie poprawiają działanie układu krwionośnego. Dziewięć badań klinicznych w ciągu ostatnich trzynastu lat wykazały, że migdały mogą obniżać poziom złego cholesterolu- LDL.

    Witaminy: B1, B2, PP

    Białko – 20g w 100g produktu – często zalecane wegetarianom

    Składniki mineralne:
    - potas - wpływ na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć i koncentrację,
    - cynk - poprawa systemu odpornościowego, stanu skóry, włosów i paznokci,
    - magnez – zapobiega sytuacjom stresowym, chroni naczynia krwionośne, pomocna broń przy nocnych skurczach mięsni.

    Garść migdałów (ok. 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera:
    Kalorie: 164 cal.
    Białko: 6,0g
    Węglowodany: 5,6g
    Tłuszcz: 14,3g
    Błonnik: 3,3g
    Witamina E: 7.4 IU
    Witamina B2: 0.23 mg
    Magnez: 78 mg


    Dodany obrazek


    3. BIAŁKO SERWATKOWE

    Najwyższa, jakość i najlepsza forma białka. Bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Badania przeprowadzone przez Amerykańskich uczonych pokazały, iż białko serwatkowe ma lepszą przyswajalność niż białko jaj. Białko serwatkowe dostarcza organizmowi cennych aminokwasów do budowania tkanki mięśniowej. Do najważniejszych działań białka zalicza się przede wszystkim:
    - reakcje katalityczne organizmu,
    - transport i magazynowanie cząsteczek i jonów,
    - wpływ na odpowiedź immunologiczną;
    - wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych,
    - dostarczanie energii.
    Białka serwatki odgrywa również rolę, jako przeciwutleniacz i pomaga wspierać system immunologiczny. Prawidłowe spożycie białka serwatki w połączeniu z treningiem spowoduje budowanie mięśni i tym samym utratę tkanki tłuszczowej.

    Dodany obrazek


    4. ŁOSOŚ

    Łosoś ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, a wysoką zawartość białka i unikalnych kwasów omega-3, bardzo dobrych dla zdrowia. Tłuszcze te nie są produkowane przez ustrój człowieka, więc muszą być dostarczone wraz z posiłkiem. Dlatego też łosoś jest idealnym wyborem. Oprócz bycia doskonałym źródłem kwasów omega-3, łosoś jest dobrym źródłem selenu, białka, niacyny i witaminy B12, fosforu, magnezu, witaminy B6.

    Dodany obrazek


    5. PSYLLIUM HUSK

    Roślina występująca w okolicach Morza Śródziemnego. Psyllium zawiera glikozydy i klej roślinny. Bezpieczny dla zdrowia, nie powoduje skutków ubocznych. Naturalny środek oczyszczający organizm oraz stosowany również, jako środek moczopędny. Szczególnie zalecany przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit oraz dróg moczowo-płciowych. Polecany podczas diety, odchudzania i oczyszczania organizmu. Podobny do owsa i pszenicy, psyllium jest bogaty w rozpuszczalny błonnik. Korzyści z rozpuszczalnego błonnika to przede wszystkim: regularne wypróżnienia i zapobiegania zaparciom, usuwanie toksycznych odpadów jelit w krótszym czasie, zapobieganie raka jelita grubego poprzez utrzymywanie optymalnego pH w jelitach.

    Dodany obrazek


    6. SZPINAK

    Może od jego jedzenia nie będziesz miał przedramion jak Popey ale na pewno dostawczych ustrojowi cennych składników. Poprzez jedzenie szpinaku, chronisz się przed osteoporozą, chorobami serca, rakiem okrężnicy, zapaleniem stawów i innymi chorobami. Przez jego jedzenie można również wspomóc system odpornościowy organizmu oraz kondycję psychiczną. W badaniach na zwierzętach, naukowcy odkryli, że szpinak może pomóc chronić mózg od stresu oksydacyjnego i może niwelować skutki związane z wiekiem. Naukowcy odkryli, że karmienie zwierząt laboratoryjnych szpinakiem, znacznie poprawiło zarówno ich zdolności uczenia się jak i umiejętności mechaniczne.
    Szpinak ma wysoką wartość odżywczą i jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, szczególnie świeże liście, gotowane na parze. Szpinak jest źródłem witamin: A, C, K, E, B2, B6. Dodatkowo zawiera - Magnez, kwas foliowy, niacynę, tłuszcze omega 3, miedź, białko, cynk, selen, potas oraz luteinę.

    Dodany obrazek


    7. INDYK

    Jego mięso ma niską zawartość tłuszczu. Zawiera tylko 1 g tłuszczu na uncję mięsa. 5 uncji zapewnia prawie połowę zalecanej dawki dziennej w kwas foliowy. Indyk jest dobrym źródłem witamin z grupy B, B1, B6, cynku i potasu. Mięso z indyka jest bardzo dobre w walce z chorobami nowotworowymi i podwyższonym cholesterolem. Indyk posiada dużą zawartość białka w swoim składzie, co przedkłada się na budowanie mięśni i utratę tkanki tłuszczowej, gdyż utrzymuje metabolizm na stałym poziomie i nie powoduje skoków.

    Dodany obrazek


    8. OWIES

    Owies stanowi bogate źródło zarówno nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika. Nierozpuszczalny błonnik jest wykorzystywany w walce z rakiem, a także chroni przed atakami kwasów żółciowych, przez zmniejszanie ich toksyczności. Rozpuszczalny błonnik może zmniejszyć stężenie cholesterolu, LDL bez obniżania poziomu cholesterolu HDL. LDL jest złą frakcją, natomiast HDL jest dobrą frakcją cholesterolu. Rozpuszczalny błonnik również spowalnia trawienie skrobi. Może to być korzystne dla diabetyków, ponieważ, kiedy dochodzi do spowolnienia trawienia skrobi nie ma gwałtownych wzrostów stężenia cukru we krwi. Badania pokazały jednoznacznie, że osoby, które jedzą więcej owsa są mniej podatne na rozwój chorób serca, choroby, która jest obecnie szeroko rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych. Fitochemikalia występujące w owsie może mieć korzystny wpływ na walkę z rakiem. Owies jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witaminy E, cynku, selenu, miedzi, żelaza, manganu i magnezu. Owies są również dobrym źródłem białka.

    Dodany obrazek


    9. WODA

    Tlenek wodoru. Jak każdy doskonale wie – H2O.
    Prawie 2/3 naszej masy ciała to woda. Krew składa się w 83% z wody. Mięśnie to 75% wody, mózg - 74%, kości - 22%. Woda to podstawa każdej diety. Bez niej człowiek nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Woda dodaje energii, poprawia wydajność, usuwa toksyny i korzystnie działa na metabolizm. Prócz wyżej wspomnianych korzyści woda ulepsza stan skóry, paznokci i pomaga w walce z otyłością. Pomaga w regulacji temperatury i stanowi środowisko do rozpuszczania transportu wewnątrzkomórkowego – hormonów, enzymów, substancji odżywczych.

    Dodany obrazek


    10. ZIELONA HERBATA

    Pochodzi z Chin. Jest bogata w polifenole, katechiny, a zwłaszcza EGCG. Badania wskazują, że polifenole moją antyoksydacyjne właściwości, przez co korzystnie wpływają na zdrowie. Mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów. EGCG zawarty w zielonej herbacie jest silnym antyutleniaczem. Napar chiński jest zalecany szczególnie dla diabetyków i wszystkich osób cierpiących na schorzenia układu krążenia. W listopadzie, 1999 r., American Journal of Clinical Nutrition opublikował wyniki badania na Uniwersytecie w Genewie w Szwajcarii. Naukowcy odkryli, że mężczyźni, którzy otrzymali połączenie kofeiny i ekstraktu z zielonej herbaty spalili więcej kalorii niż mężczyźni, którzy otrzymali tylko kofeinę lub placebo. Najlepsza forma zielonej herbaty to forma sypana.


    Wprowadzenie tych kilku produktów do diety może skutecznie wpłynąć na poprawę kondycji fizycznej organizmu i drastycznie poprawić przemianę materii.. Jeśli borykasz się z nadwagą bądź słabą przemianą materii te 10 produktów będzie idealnym rozwiązaniem dla Ciebie.


    © kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.
    • 2

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    -ARTUR-

    -ARTUR-

      Bóg spamu ;)

    • Mod Ogólny
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 15233 postów
    • Płeć:Mężczyzna
    Gratuluję kolejnego bardzo dobrego artykułu. %)
    • 0

    #3
    bgoka

    bgoka

      Chyba zostanę tu na dłużej

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPip
    • 1087 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    Kolejny fajny art :)

    Btw kiedyś widziałem na jakimś zagranicznym forum fajny przepis na naleśniki z psylium husk na redukcje. Widziałeś go może gdzieś w polskich sklepach??
    • 0

    #4
    Fuuton

    Fuuton

      Super spamer

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPipPipPip
    • 8461 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    Ciekawe
    • 0

    #5
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Kolejny fajny art :)

    Btw kiedyś widziałem na jakimś zagranicznym forum fajny przepis na naleśniki z psylium husk na redukcje. Widziałeś go może gdzieś w polskich sklepach??


    Jest dostepny w necie... :devil:
    Widziałem w kilku sklepach..
    • 0

    #6
    Wojtek~

    Wojtek~

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 485 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 70+
    Świetny artykuł
    jak zawsze "krótko zwięźle i na temat" ;)
    brawo :smierc:
    • 0

    #7
    koralgol44

    koralgol44

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 74 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:DW
    • Staż [mies.]: długo
    Dodałbym tu jeszcze gorzką czekoladę.
    • 0

    #8
    pawel_mack

    pawel_mack

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 683 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wlkp.
    • Staż [mies.]: 36
    Powiedz mi Main skad ty bierzesz pomysly na te arty??
    REWELACJA!!! %-)
    • 0

    #9
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Ostatnio się opuściłem w pisaniu ze względu na brak czasu ale już mam w "fabryce" 3 dobre arty..
    %-) Po świętach stopniowo będę wrzucał.
    • 0

    #10
    pawel_mack

    pawel_mack

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 683 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wlkp.
    • Staż [mies.]: 36
    uchyl rabka tajemnicy o czym te arty %-)
    • 0

    #11
    ~Norbi

    ~Norbi

      KFD Platinum +

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPipPipPip
    • 6671 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:zza winkla

    Powiedz mi Main skad ty bierzesz pomysly na te arty??
    REWELACJA!!!

    Z tego co mi wiadomo to main tlumaczy arty z zagranicznych stron %-)
    • 0

    #12
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    uchyl rabka tajemnicy o czym te arty %-)


    No pojawi się długo oczekiwany art o odporności...więcej informacji nie zdradzę.

    Z tego co mi wiadomo to main tlumaczy arty z zagranicznych stron


    Owszem tłumaczę ale też spora część artów jest mojego autorstwa.
    • 0

    #13
    Kimahri

    Kimahri

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 27 postów
    • Płeć:b/d
    Oprócz tego, że art. w Twoim wykonaniu jak zwykle bardzo pomocny, to jeszcze plus za Popeya %-)
    • 0

    #14
    fantazjusz

    fantazjusz

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 57 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: +- 30
    A pytanko takie Co z Czerwona Herbata? Lepsza zielona czy Czerwona?
    • 0

    #15
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    A pytanko takie Co z Czerwona Herbata? Lepsza zielona czy Czerwona?


    Obie odmiany są równie dobre.
    Możesz pić na przemian %-)
    • 0

    #16
    Workhouse

    Workhouse

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 10 postów
  • Wiek: 47
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    A pytanko takie Co z Czerwona Herbata? Lepsza zielona czy Czerwona?

    Zielona herbatę spożywamy na pusty żołądek czerwona natomiast min. ok 30 minut po jedzeniu ( zwłaszcza jeżeli chodzi o Pu Erh) . Wtedy wykorzystasz na maxa dobroczynne właściwości obu rodzajów herbat.
    • 0

    #17
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Zielona herbatę spożywamy na pusty żołądek czerwona natomiast min. ok 30 minut po jedzeniu ( zwłaszcza jeżeli chodzi o Pu Erh) . Wtedy wykorzystasz na maxa dobroczynne właściwości obu rodzajów herbat.


    Większej bzdury jeszcze nie słyszałem.
    A to niby dlaczego mamy spożywać tylko i wyłącznie na pusty żołądek.
    Po jedzeniu jak najbardziej oba rodzaje są wskazane bo przyspieszą trawienie.
    Jak masz na to jakieś badania to proszę o wrzucenie.
    Jeśli jednak to tylko twoja opinia to zostaw ją dla siebie/
    • 0

    #18
    Half

    Half

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 114 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    Dzięki wielkie bardzo przydatny artykuł :) Może się przełamie do jedzenia migdałów kto wie :D

    Edytowany przez Half, 16 październik 2010 - 10:50 .

    • 0

    #19
    SimonOSD

    SimonOSD

      Constant fighting ...

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3365 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Początek końca
    • Staż [mies.]: Rośnie

    Przełam się bo migdały to naprawdę bardzo cenne źródło zdrowia.


    A kiedy najlepiej takie migdały jeść ?
    • 0

    #20
    DżonŁejn

    DżonŁejn

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 70 postów
  • Wiek: 32
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 6
    Ja bym chciał tylko dodać aby wybierać tego dzikiego łososia jak tylko jest możliwość. Wg badań najbardziej skażony dziki łosoś był i tak lepszy niż najmniej skażony łosoś hodowlany (chodzi o paszę jaką je szprycują).

    tu link do artykułu jak ktoś by chciał sobie poczytać - http://www.przyjacie...b_177/art06.htm



    PS: Ehh co za czasy co by się nie jadło to skażone %-)
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko