Skocz do zawartości

Zdjęcie

Śmieciowe Jedzenie

* * * * * 1 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
Mainevant

Mainevant

    Team KFD

  • Partner KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    *
    POPULARNY

    Dodany obrazek


    Każdy człowiek jest odpowiedzialny za swoją tężyznę fizyczną, dlatego też naukowcy nakłaniają do dbałości i ciągłej ochrony wigoru przed wpływem czynników społecznych i środowiskowych. Należy mieć na uwadze, że zaniedbywanie się przez złe odżywianie może przyczyniać się do powstawania chorób, które mogą być tragiczne w skutkach.
    Prawidłowo zbilansowany jadłospis w znacznym stopniu wpływa na kondycje fizyczno -psychiczną człowieka i przeciwdziała tym samym uaktywnianie czynników chorobotwórczych.
    Produkty spożywcze, które w znacznym stopniu działają destrukcyjnie na zdrowie człowieka to artykuły bogate w szkodliwe kwasy tłuszczowe i złe frakcje cholesterolu. Potocznie nazywane są „junk food”, co oznacza żywność bezwartościową.

    „Śmieciowa żywność” jest bogata w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli typu trans cechujące się ciężkostrawnością, a w organizmie mogą prowadzić do postępowania procesów miażdżycowych, które zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Tego rodzaju tłuszcze znajdują się między innymi w czerwonym mięsie, słodyczach, tłustej wieprzowinie, maśle, serach produkowanych metodami tradycyjnymi.

    Dodany obrazek


    Nadmiar „złych” tłuszczy prowadzi do nadciśnienia, zaburzeń metabolicznych, może zakłócać poziom cukru we krwi oraz wywoływać dolegliwości wątrobowe, czego skutkiem może być depresja i nadwaga. Według EFSA (European Food Safety Authority) nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i z tego względu ich spożycie powinno być obniżone do jak najmniejszego pułapu. Dlatego proces eliminacji, kwasów tłuszczowych typu trans z technologii utwardzania olejów roślinnych powinien być kontynuowany. Żywność typu „Fast Food” jest łatwo dostępna i cechuje się krótkim czasem przygotowania. Cechą negatywną tej strawy jest udział konserwantów, barwników i substancji chemicznych ulepszających smak. Wyrób tej żywności polega w dużej mierze na wykorzystaniu klasycznej metody modyfikacji żywności - smażenia. Metoda ta może skutkować powstawaniem wielu chorób, ze względu na użycie do jej produkcji zwiększonej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
    Analizy przeprowadzone przez naukowców wykazały korelację pomiędzy chorobą Alzheimera, schizofrenią, depresją a spożyciem Fast Foodów i produktów wysoko przetworzonych. Raport opublikowany przez organizację Sustain zatytułowany - „Zmień dietę, zmień umysł”, ostrzega, iż: „Jedzenie może mieć natychmiastowy i długotrwały wpływ na zdrowie psychiczne i zachowanie człowieka z powodu sposobu oddziaływania na strukturę i funkcje mózgu”. Inny raport opublikowany w Anglii, zatytułowany - „Feeding Mind”, wykazał, iż zmiana nawyków żywieniowych w ostatnich 50 latach na jedzenie bardzo przetworzone ma ogromny wpływ na zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w organizmie, co z kolei pociąga za sobą konsekwencje w postaci występowania depresji i problemów z pamięcią. Udowodniono, iż spożycie w nadmiarze mięsa wpływa na wzrost napięcia i agresji, a ciężkostrawne posiłki jedzone tuż przed snem powodują problemy z zasypianiem i tak zwane „koszmarne sny”. Raport - „Feeding Minds” nie ma najmniejszych wątpliwości, co do wpływu złych pokarmów na stan psychiczny ustroju. Wysoki udział w diecie tłuszczy nasyconych i cukrów prostych, powoduje spowolnienie pracy mózgu.
    Mózg, jak każdy inny organ jest podatny na działanie produktów spożywanych, na co dzień. Odpowiednie ilości złożonych węglowodanów, aminokwasów, egzogennych kwasów tłuszczowych, zestaw witamin i minerałów mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jego pracy.

    Dodany obrazek


    Podwyższone spożycie cukrów jest kolejnym ważnym tematem. Pieczywo, ziemniaki, makarony stanowią podstawę diety człowieka. Ich spożycie w podstawowym znaczeniu nie ma negatywnych efektów na zdrowie. Głównym problemem jest jednak oczyszczanie takiej żywności przed wprowadzaniem na rynek. Maszyneria, która zajmuje się tą procedurą doprowadza do wyłuskiwania cennych elementów np. włókien, danego produktu żywieniowego. W ten sposób na rynek trafia żywność oczyszczona - „sztuczna”, zwana potocznie białą bądź rafinowaną. To przetwarzanie działa na niekorzyść człowieka. Proces rafinacji usuwa zbilansowane składniki danego produktu żywieniowego, jakie zostały mu nadane przez działanie słońca, ziemi czy wody. Przykładem takiego postępowania jest burak oraz cukier, który jest jego końcowym wyrobem. Burak to roślina mieszcząca w swoim wnętrzu obfite pokłady witamin, soli mineralnych. Izolowany z nich cukier podlega starannym procesom krystalizacji, oczyszczania i filtracji. W trakcie procesu naturalny kolor, tekstura zostają utracone - produkt finalny jest bezbarwny, nieinteresujący. Uzyskanie białej barwy wiążę się z poddaniem działaniu chlorku wapnia, który jest toksyczny.
    Do organizmu trafia cukier w postaci sacharozy, pozbawionej witamin i soli mineralnych. Aby taki składnik został wchłonięty przez organizm niezbędny jest szereg substancji. Jeśli występują ich braki, organizm narażony jest na utratę swoim zasobów, czego skutkiem może być próchnica zębów spowodowana deficytami wapnia bądź anemia wywołana ubytkiem fundamentalnych pierwiastków. W 2004 roku American Journal of Clinical Nutrition opublikował zbiory analiz, które zdecydowanie świadczyły przeciwko rafinowanym produktom. Dowiedziono, iż żywność oczyszczona ma wpływ na pogorszenie stanu zdrowia grupy badanej, czego konsekwencją było zwiększenie zawartości tłuszczu w ciele i wzrost masy ciała.
    Nierafinowane produkty są zdrowsze ze względu na obecność włókien - otrębów w składzie, które są pomocne w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz zapewniają utrzymanie stanu nasycenia przez dłuższy czas. Do produktów nierafinowanych zalicza się: owsiankę, pieczywo pełnoziarniste i chrupkie ciemno zbożowe, cukier trzcinowy, pełno pszenne kluski itp.
    Przodującą chorobą będącą skutkiem złych nawyków żywieniowych jest otyłość. Objawia się ona nadmiernym odkładaniem tłuszczu w tkankach ciała. Układ krążenia osób dotkniętych tym schorzeniem jest narażony na powiększony wysiłek, ponieważ nadwaga zmusza serce do nadmiernej pracy, gdyż musi ono pompować krew do mięśni z większym wysiłkiem usiłującym wprawić w ruch ciężkie ciało. Układ krwionośny nie jest naturalnie przystosowany do takiego wysiłku, dlatego szybko staje się on niewydolny. Za osobę otyłą uważa się każdego człowieka, który idealną masę ciała przekracza o ponad 20 %.
    Przyczyną otyłości jest jedzenie ponad miarę. Jednak najczęściej otyłość jest skutkiem złych nawyków żywieniowych. Na przykład przedkładaniem nad produkty niskokaloryczne potraw wysoko przetworzonych o wysokim współczynniku IG (indeks glikemiczny). Szkodliwe szczególnie może być przekarmianie małych dzieci i niemowląt, ponieważ właśnie w tym okresie życia powstają komórki tłuszczowe, których liczba pozostaje stała przez cale życie.
    Dlatego w późniejszym wieku osoby przekarmiane w dzieciństwie przejawiają większe skłonności do tycia. W wielu przypadkach czynniki emocjonalne odgrywają równie znaczącą rolę.
    Otyłość jest procesem postępującym i prowadzi do rozwoju kolejnych schorzeń. Dyslipidemie są jednym z jego następstw. Charakteryzują się anormalnie wysokim poziomem frakcji cholesterolu- LDL i trój glicerydów. To w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zwiększona masa ciała działa wrogo na stawy, a w przypadku kobiet może być przyczyną problemów z płodnością.
    Bliskim krewnym otyłości jest cukrzyca typu 2. Choroba ta związana jest z dysfunkcją trzustki, która nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości insuliny. Podwyższony poziom cukrów w krwiobiegu szkodzi organizmowi.

    Dodany obrazek


    Niedopatrzenia w produkcji i brak kontroli są często powodem zanieczyszczania żywności, które przyczyniają się w znacznym stopniu do wykształcenia chorób. Występuje wiele bakterii, pasożytów, które przez zakażanie pokarmu wywołują u ludzi stany chorobowe.
    Do najczęściej spotykanych zalicza się E.Coli, Salmonelle, Shigelle, Campylobacter.
    Inną przyczyną patologii są substancje dodawane przez producentów żywności w celach polepszenia walorów produktu. Operacje takie jak wykazały badania nie zawsze są bezpieczne. Na Uniwersytecie Sheffield pod kierownictwem brytyjskiego naukowca Petera W. Pipera zrealizowano badania nad wpływem benzoesanu sodu - substancji konserwującej (E211) na funkcjonowanie organizmu. Udowodniono, iż benzoesan sodu użytkowany w produkcji napojów gazowanych, konserw rybnych, przetworów owocowych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. W połączeniu z witaminą C może przekształcać się w rakotwórczy benzen. Benzoesan sodu ma niekorzystną aktywność na czynności mitochondriów.
    Według Profesora Pipera- Mitochondria wykorzystują tlen do produkcji energii na potrzeby komórki. Uszkodzenia w ich obrębie, są następstwem niesprawności podstawowych jednostek organizmu. Ten właśnie stan uaktywnia szereg chorób związanych z niszczeniem DNA, a ponad nimi wszystkimi - proces starzenia.


    © kfd.pl / Kopiowanie i powielanie materiału bez pisemnej zgody administracji kfd.pl - zabronione.
    • 10

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemka, sprawdź ofertę specjalną:




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Mam nadzieję że art się spodoba. ;)
    • 0

    #3
    Himself

    Himself

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 46 postów
  • Wiek: 28
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Sosnowiec
    • Staż [mies.]: 108
    Ciekawy art. Wymieniłbym jeszcze w nim od myślnika produkty szkodliwe.
    • 0

    #4
    presti15

    presti15

    • KFD pro
    • PipPipPipPipPip
    • 1547 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:łódź

    Ciekawy art. Wymieniłbym jeszcze w nim od myślnika produkty szkodliwe.


    nie zamknąłbyś tej listy :ziober:

    Brawo Main ! Kolejny świetny artykuł .
    • 0

    #5
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła
    Dzięki..
    Nie ma sensu wymieniać co produktów bo jak napisał presti-lista byłaby magicznie długa :ziober:
    • 0

    #6
    Anapol

    Anapol

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 391 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:woj. Maz
    • Staż [mies.]: 4 lata
    Fajny art. Ale powiem tak, wszystko jest dla ludzi tylko trzeba znać umiar i korzystać rozsądnie z tego co dał nam Pan Bóg :)
    • 0

    #7
    Ryba2

    Ryba2

      KFD Gold

    • KFD pro
    • PipPipPip
    • 249 postów
  • Wiek: 30
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 84+
    Mainevant kolejny ciekawy art. jednak z niecierpliwością czekam na obiecany artykuł na temat poprawy odporności. Jesienne pluchy i nadchodząca zima sprzyja przeziębieniom
    • 0

    #8
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Mainevant kolejny ciekawy art. jednak z niecierpliwością czekam na obiecany artykuł na temat poprawy odporności. Jesienne pluchy i nadchodząca zima sprzyja przeziębieniom


    będzie za jakiś czas-teraz pracuje nad czymś innym.
    • 0

    #9
    Burszuras

    Burszuras

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 457 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Nowy Targ
    • Staż [mies.]: xxx
    Genialne. Tak jak napisał ktoś wyżej, jeżeli znamy umiar, to nawet przysłowiowa paczka chipsów raz na ruski rok nie jest w stanie nam zaszkodzić.
    Za artykuł wielkie propsy. :D
    • 0

    #10
    Nefcia

    Nefcia

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2201 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Skawina
    Moderation is a key. Not starvation.
    • 0

    #11
    neron12

    neron12

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 4 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Wlkp
    • Staż [mies.]: 7 lat
    Dobry artykuł! Oprócz tego, dla osób lubiących hamburgery czy inne fast-foody - polecam film "SUPER SIZE ME". Zapewne o tym słyszeliście, autor reżyser producent i główny aktor filmu przez miesiąc żywi się tylko i wyłącznie jedzeniem oferowanym w pewnej sieci amerykańskich restauracji. Jedzenie oczywiście reklamowane jest jako smaczne i zdrowe, a jak jest na prawdę? Wydaje mi się, że film mówi wszystko na ten temat. Polecam niedowiarkom!
    • 0

    #12
    kruuczek

    kruuczek

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 9 postów
    witajcie.a ja zastanawiam się nad tym śmieciowym jedzeniem.

    W ogóle nie można jeść?Czy np. jakiś baton czy jakaś słodycz raz dziennie nie jest szkodliwa?
    • 0

    #13
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    witajcie.a ja zastanawiam się nad tym śmieciowym jedzeniem.

    W ogóle nie można jeść?Czy np. jakiś baton czy jakaś słodycz raz dziennie nie jest szkodliwa?


    Przeczytasz art top będziesz miał odpowiedz na swoje pytanie/.
    • 0

    #14
    dziobak1636

    dziobak1636

      KFD Silver

    • KFD pro
    • Pip
    • 26 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Jarosław
    • Staż [mies.]: 12
    Mówimy o śmieciowym jedzeniu, a sami nie wiemy co znajduje się w odżywkach dostępnych na rynku. Pełno tam barwników i innych śmieci które zatruwają nasz organizm. Dla przykładu podam carbo Olimpu. Sprawdźcie jak działają na nasz organizm barwniki w nim się znajdujące. A za artykuł wielki plus.
    • 0

    #15
    Workhouse

    Workhouse

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 10 postów
  • Wiek: 46
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24
    Jedzenie - bez tego niestey trochę pożyjemy ale jak długo

    Generalnie
    Obecnie produkowana żywność niestety nie za wiele jest warta problem w tym że tak na prawdę jak ktoś chciałby przestać odżywiać się tym co oferuje rynek to niestety ale długo nie pociągnie. Dziś możemy tylko wybierać w tym co nam oferują pod kątem tego co lepsze a co gorsze ( w kontekście zdrowsze) a i tu będziemy ograniczeni kasą jaką chcielibyśmy wydać na jedzenie. TRudno znaleźć zdrowy produkt i jeszcze do tego żeby był tani. Wiadomo na cenę składa się cena używanych składników i im będą bardziej wytworzone tym będą tańsze bo to reklama, skala przemysłowa itp np modyfikacje genetyczne - wytwarzamy coś co szybko rośnie, odporne na choroby, dużo ma tam czegoś itp z z drugiej strony to samo ale naturalne, słabiutkie, wątłe, ponadgryzane przez robale itp co kosztuje więcej ( bez komentarza ) wiec nikomu lub prawie nikomu nie opłaca się. Ale gdzie tu dbalość o zdrowie wydaje sie że nikogo to nie obchodzi bo i po co ważne jest aby zarobić i wszyscy zadowoleni wykorzystując niewiedzę ludzką. Smutne ale prawdziwe

    Podsumujmy
    Radzę wcinać wszystko to co nie przetworzone ( surowe warzywa, owoce)
    Radzę wcinać wszystko to co najmniej przetworzone ( oliwa, jaja, ryby - wędzonka, solonka, pieczonka, gotowana, twarogi lepiej chude, razowe buły, chleb, plątki owsiane ( nie błyskawiczne), żytnie, jęczmienne, kasze, makarony razowe, fasola, groch w puszce itp a jest tego sporo)
    Radzę przygotować samemu - wszelkie surówki, mięcha, kanapki, ogólnie posiłki - bo kto wie co tam gdzieś zostało dodane
    Radzę czytać etykiety kupowanych produktów omijać wszystkie E - jeżeli jest to litania, słodziki, barwniki, wzmacniacze smaku, korekty kwasowości oraz innych dodatków poz naturalnymi np można kupić rybę w sosie pomidorowym lub w sosie własmym ( puszka ) zwróćcie uwagę na skład obu w tym przypadku ta sama ryba może być zdrowsza lub nie którą wybieżecie ( ja wybieram zawsze w sosie własmym a potem doprawię jak mi pasuje)

    Trzymanie się powyższych zasad zredukuje do minimum spożycie śmieci i sprawi że będziemy jeść zdrowiej
    • 0

    #16
    Workhouse

    Workhouse

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 10 postów
  • Wiek: 46
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: 24

    Mówimy o śmieciowym jedzeniu, a sami nie wiemy co znajduje się w odżywkach dostępnych na rynku. Pełno tam barwników i innych śmieci które zatruwają nasz organizm. Dla przykładu podam carbo Olimpu. Sprawdźcie jak działają na nasz organizm barwniki w nim się znajdujące. A za artykuł wielki plus.

    Święta racja nawet lekko się wzdrygnąłem czytając opinie o stosowanych białkach to takie to siakie a nasza Ostrowia to do bani zły smak itp ale dla mnie to włśnie ta najgorsza o smaku naturalnym Ostrowia jest najlepsza bo technologia CFM to CFM i wszędzie jest taka sama nasze mleko jest dużo lepsze niż zagraniczne, białko jako koncentart jest też nie zmienione więc o co chodzi? że to jest be. No i jeżeli szukacie wyłuzgdanych smaków omijając naturalny produkt to niestey ale przyjdzie taki moment że naturalnego nie kupimy bo nie schodzi. A wydaje się że chcielibyśmy zdrowiej się odźywiać

    warto się zastanowić co i kiedy jest be
    • 0

    #17
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Święta racja nawet lekko się wzdrygnąłem czytając opinie o stosowanych białkach to takie to siakie a nasza Ostrowia to do bani zły smak itp ale dla mnie to włśnie ta najgorsza o smaku naturalnym Ostrowia jest najlepsza bo technologia CFM to CFM i wszędzie jest taka sama nasze mleko jest dużo lepsze niż zagraniczne, białko jako koncentart jest też nie zmienione więc o co chodzi? że to jest be. No i jeżeli szukacie wyłuzgdanych smaków omijając naturalny produkt to niestey ale przyjdzie taki moment że naturalnego nie kupimy bo nie schodzi. A wydaje się że chcielibyśmy zdrowiej się odźywiać

    warto się zastanowić co i kiedy jest be


    I tu się drogi kolego bardzo mylisz.
    Oczywiście niektóre korporacje dodają dodatki smakowe jednak nie wszystkie są szkodliwe dla człowieka.
    Zresztą one są dodawane w takich ilościach że nie mają żadnego wpływu.
    Aspartam czy gluten w większości dobrych firm jest usunięty z produktów..
    Ostrowia to największy właśnie syf- to po prostu serwatka otrzymana prostą metodą./
    Zdecydowanie wolę dopłacić i kupić lepsza jakościowo odzywkę.
    Na upartego na rynku są bezsmakowe białka..Cytosport czy Optimum produkują "naturalne" odpowiedniki pozbawione dodatków.
    Najważniejsza kwestia to czytanie ulotek.
    • 0

    #18
    ~Kamil

    ~Kamil

      ...

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3329 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Ostrowia to największy właśnie syf- to po prostu serwatka otrzymana prostą metodą./
    Zdecydowanie wolę dopłacić i kupić lepsza jakościowo odzywkę.

    Ostrowia to nie żaden syf, tylko pewny i naturalny WPC, bez jakiś syfów typu barwniki, polepszacze rozpuszczalności, słodziki i inne chemie. Tak dopłać sobie za firmę, pyszny smak, dobra rozpuszczalność itd. WPC to WPC wolę nie przepłacać i mieć tylko to co mnie interesuje bez zbędnych dodatków, a na rozpuszczenie są sposoby. Taniej i zdrowiej, a nie syf.
    • 0

    #19
    Mainevant

    Mainevant

      Team KFD

    • Partner KFD
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 26420 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Piła

    Ostrowia to nie żaden syf, tylko pewny i naturalny WPC, bez jakiś syfów typu barwniki, polepszacze rozpuszczalności, słodziki i inne chemie. Tak dopłać sobie za firmę, pyszny smak, dobra rozpuszczalność itd. WPC to WPC wolę nie przepłacać i mieć tylko to co mnie interesuje bez zbędnych dodatków, a na rozpuszczenie są sposoby. Taniej i zdrowiej, a nie syf.


    Czy ty uważasz że Ostrowia jest znacznie lepsza niż inne białka?
    Pogrzało Cię!
    Wcale tak nie jest że WPC to WPC- metoda pozyskiwania ma ogromny wpływ na końcową jakość produktu.

    Ostrowia może i nie ma dodatków ale jakościowo wypada słabiutko w zestawieniu z takimi białkami jak VPX, Optimum, ProLab, Revolution, HiTec./
    Nie ma co porównywać./
    • 0

    #20
    ~Kamil

    ~Kamil

      ...

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3329 postów
  • Wiek: 29
    • Płeć:Mężczyzna

    Czy ty uważasz że Ostrowia jest znacznie lepsza niż inne białka?
    Pogrzało Cię!
    Wcale tak nie jest że WPC to WPC- metoda pozyskiwania ma ogromny wpływ na końcową jakość produktu.

    Ostrowia może i nie ma dodatków ale jakościowo wypada słabiutko w zestawieniu z takimi białkami jak VPX, Optimum, ProLab, Revolution, HiTec./
    Nie ma co porównywać./

    Pod jakim względem wypada słabiutko w porównaniu z innymi wpc? Oprócz tego co pomijam czyli smak, rozpuszczalność.
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników

     Zamknij okienko