Skocz do zawartości

Zdjęcie

Węglowodany na redukcji

- - - - -

  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany

#1
PACO

PACO

    Learn From The Pain

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6347 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:RotterdamTerrorCorps
    • Staż [mies.]: 4 L

    Węglowodny na redukcji




    1.Płatki przy redukcji.
    2.Ryż przy redukcji
    3.Makaron przy redukcji.
    4.Chleb przy redukcji.
    5.Kasza przy redukcji.




    1.Jakie płatki wybrać ?


    Dodany obrazek


    Przy redukcji najlepszym pomysłem bedzie wybranie płatków owsianych.
    Płatki owsiane zawierają bardzo dużo ważnych i dobrych składników odżywczych takich jak:
    -Białko
    -Węglowodany
    -Tłuszcze
    -Witaminy
    -Sole Mineralne
    -Błonnik

    Płatki owsiane w dietach kulturystycznych głównie używane są przy sniadaniach. Poranna porcja płatków owsianych dostarcza nam witamine B6 która poprawia koncentracje oraz pamięć , a z kolei witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.

    Płatki te w porównaniu do innych zbożowych zawieraja dużo więcej błonnika rozpuszczalnego zwanego beta-glukan.
    Błonnik jest ważny dlatego że napędza metabolizm oraz czyści układ pokarmowy.
    Beta-Glukan potrafi obniżyć we krwi poziom złego cholesterolu LDL, oraz czyści żyły ze złogów cholesterolowych.
    Płatki owsiane są polecane szczególnie dla cukrzyków , ponieważ wplywaja one na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi.
    Owies z którego są płatki owsiane zawiera aż 7% tłuszczu , jednakże tłuszcz z owsa jest cenny , dlatego ze zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt).
    Kwasy te są bardzo ważne ponieważ nasz organizm niepotrafi wytwarzać ich sam a dodatkowo zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Kwas oleinowy, który również zawarty jest w płatkach owsianych chroni przed nowotworami.




    2.Ryż przy redukcji.


    Dodany obrazek

    Ryż brązowy zawiera niewielką ilość protein ale są one ?najwyższej jakości? z powodu relatywnie wysokiej zawartości kwasu aminowego.

    Kwas aminowy stanowi podstawowy składnik białka i protein. Zalicza się je do najważniejszych substancji organicznych wchodzących w skład żywych komórek. Znajduje się w prawie wszystkich proteinach (białkach).

    Do bazowych kwasów aminowych zalicza sie miedzy innymi arginine.

    Ryż brązowy zawiera dużo więcej błonnika od ryżu białego aż 4 krotnie.

    Zawiera także więcej witamin :
    - B2 ( dwukrotnie więcej )
    - B3 ( 30% więcej )
    - B6 ( ponad trzykrotnie )
    - E ( ponad trzykrotnie )

    Zawiera także dwa razy więcej minerałów takich jak :
    - kwas foliowy,
    - magnez,
    - fosfor,
    - potas,
    - selen,
    - cynk.

    Ryż brązowy zawiera zdrowy tłuszcz.

    Kaloryczność: 322 kcal / 100 g
    Tłuszcze : 1.9 g
    Cholesterol : 0 mg
    Sód : 10 mg
    Błonnik : 8.7 g
    Węglowodany : 76.8 g
    Białko : 7.1 g




    3.Makaron na redukcji.


    Dodany obrazek


    Makaron Durum
    Sprawa jest prosta powinniśmy wybrać makaron o nazwie Durum który jest robiony z pszenicy durum.
    Pszenica Durum tzw. twardą - jest to gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Jest to specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic, wyrabia się z niej makaron.

    Najlepsze makarony powstają z pszenicy Durum. Są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony z pszenicy zwyczajnej. Makarony z pszenicy Durum mają lepszy smak (chociaż to rzecz gustu), a po ugotowaniu nie sklejają się.
    Wysoka zawartość barwników karotenoidowych w Durum powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Tym barwnikiem jest luteina, bardzo skuteczny antyoksydant. Działanie tej substancji wpływa na obniżenie wolnych rodników w organizmie.


    Makarony ze zwykłej mąki są bielsze, a czasami nawet szarawe. Durum to gatunek pszenicy o bardzo twardym i nieco większym od zwyczajnej pszenicy ziarnie. Durum rośnie już w Polsce, bo dostosowano ten gatunek do naszego klimatu. Na razie produkcja jej w Polsce jest niska, dlatego sprowadza się ją z Kanady, USA, Argentyny lub z basenu Morza Śródziemnego. Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina (semola). Może mieć postać kaszki lub mąki w zależności od tego jak drobno i ile razy była mielona. Oba półprodukty (mąka i kaszka) są używane w produkcji makaronów. Świetnie nadają się również do pierogów, pizzy, puddingów, gnocchi i chałwy.


    Makaron ten charakteryzuje się najwyższą jakością, jest łatwiejszy w przygotowaniu i smaczniejszy niż ten produkowany ze zwykłej mąki, podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt nawet, jeśli gotuje się go nieco za długo.

    Makaron wykonany został tylko z dwóch składników:
    - semolina (semola) z pszenicy twardej (Komnata lub SMH 62)
    - woda





    4.Chleb przy redukcji.

    Powinniśmy wybrać chleb z ziaren porośniętych.
    Dodany obrazek

    Przełącz się na "Pełne ziarna" zamiast białego chleba. Niestety większość pełnoziarnistego
    chleba w supermarketach to po prostu kicha . Zawierają one dodatki cukru, fruktozy lub
    fruktozowy syrop kukurydziany do słodzenia produktów, a także mnóstwo ciast, aby nadać jej
    uczucie białego chleba w ustach.

    Dodany obrazek

    Podczas gdy indeks glikemiczny jest przereklamowany , to nadal odzwierciedla , jak szybko
    podnosi się poziom cukru we krwi przez żywność tradycyjnym pełnoziarnistym pieczywem a jest
    zaledwie trochę lepsze niż białe.

    Produkty kiełkującego ziarna są kompletnym źródłem białka, są wyżej bogate w błonnik, i mają
    znacznie mniejszy wpływ na stężenie cukru we krwi. Ponieważ produkty te są zazwyczaj
    wykonane z innych zbóż i roślin strączkowych, mają niższą zawartość glutenu, co jest również
    jest bardzo dobre.

    Najlepsze to kiełkujące ziarna , są to produkty nie zawierające konserwantów , więc musisz
    trzymać te produkty w lodówce, jeśli nie chcesz mieć eksperyment nauki w szafie.
    Proponuję także opiekania ich co powoduje ,że proces brązowienia enzymatycznego naprawdę
    wydobywa smak chleba.

    Dodany obrazek






    5.Kasza przy redukcji

    Dodany obrazek

    Kasza orkiszowa zawiera duże ilości :
    - białka,
    - błonnika,
    - nienasyconych kwasów tłuszczowych,
    - węglowodanów,
    - witamin,
    - biopierwiastków.

    Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie.

    Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci i rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację.

    Cynk w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby. Uważa się, że systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje organizm, daje uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie.

    Kasza orkiszowa wzmacnia ciało oraz jest pomocna w stanach zmęczenia, zaburzeniach przemiany materii, chorobach wątroby, chorobach nerek.

    Kasza orkiszowa jest także [/b]antydoksydantem ponieważ usówa toksyny z naszego ciała.

    Pszenica orkisz charakteryzuje się wysoką zawartością białka i skrobi klejowej co sprawia , że znakomicie nadaje się na wszelkie wypieki oraz inne wyroby mączne.


    zródła cieżko podać ponieważ wiekszosc była z bio sklepów a linków do sklepów niewolno zamieszczać .
    Pozdro PACO :)
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):


  • UNS Classic Whey 100% - 1800gUNS Classic Whey 100% - 1800g 219.00 zł 155.00 zł
  • Dorian Yates NOX PUMP DMAA FREE- 450gDorian Yates NOX PUMP DMAA FREE- 450g 113.15 zł 109.00 zł
  • MusclePharm - Amino 1 - 680gMusclePharm - Amino 1 - 680g 147.22 zł 135.00 zł
  • Tested Nutrition Kre Alkalyn 120 kaps.Tested Nutrition Kre Alkalyn 120 kaps. 89.00 zł 55.00 zł
  • ActivLab Protein Shake - 2000gActivLab Protein Shake - 2000g 125.00 zł 114.00 zł
  • GAT Jet Fuse NOX - 1000gGAT Jet Fuse NOX - 1000g 229.00 zł 159.00 zł





  • 0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko