Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tłuszcze zdrowe, a niezdrowe?

- - - - - tluszcze zdrowe a niezdrowe

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
nickname999

nickname999

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 72 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 13
    witam

    mam pytanie odnośnie tłuszczy - które są w kulturystyce zdrowe, a które nie? od czego to zależy? moze macie linka z listą tłuszczy jednego i drugiego rodzaju?

    pozdrawiam
    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    venomus

    venomus

      Się rozkreca

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 757 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Mężczyzna
    • Staż [mies.]: ~~
    W skrócie zdrowe tłuszcze to tłuszcze roślinne: Oliwa z oliwek,olej lniany,olej z pestek winogron.
    Unikaj tłuszczy zwierzęcych.
    • 0

    #3
    nickname999

    nickname999

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 72 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 13
    aa czyli sprawa jest dosyć prosta =)
    dzięki, masz +
    • 0

    #4
    nickname999

    nickname999

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 72 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 13
    Już wiem, którego rodzaju tłuszczy unikać. Ale mógłby mi ktoś naukowo wyjaśnić, dlaczego te zwierzęce są "beee", a roślinne "cacy"? ^^ Mimo wszystko chyba nie ma potrzeby napełniać się dodatkowo tłuszczami nawet roślinnymi?

    Pozdrawiam
    • 0

    #5
    KO.

    KO.

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3671 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żory
    • Staż [mies.]: sezon

    !! TŁUSZCZE !! Tluszcze dzielimy na zwierzece oraz roslinne. Najkorzystniejsze dla organizmu jest spozywanie tluszczow roslinnych. To co stanowi iz wyzej stawiamy tluszcze roslinne od zwierzecych to przewaga kwasow tluszczowych nienasyconych ktore zawieraja, a takze braku szkodliwego cholesterolu. Kwasy tluszczowe nienasycone sa biologicznie czynne i biora udzial w wielu procesach i przemianach biochemicznych zachodzacych w naszym organizmie. Ponad to kwasy tluszczowe sluza do syntetyzowania hormonow min. testosteronu, hormonu wzrostu bez ktorcyh byloby niemozliwe budowanie masy miesniowej. Ze wzgledu na zawartosc cholesterolu, a takze nasyconych kwasow tluszczowych, nalezy ograniczac spozycie tluszczow zwierzecych. Sa to zwiazki mniej aktywne powodujace wiecej szkod niz pozytku w naszym organizmie. Z posrod tluszczow zwierzecych na wieksza uwage zasluguje tluszcz zawarty w rybach - jest to tluszcz zawierajacy tzw tluszcz o krotkich lancuchach, szybko wykorzystywany i zamieniony na energie w naszym organizmie, jest on zrodlem energii, szczegolnie korzystny w pierwszym okresie treningu oszczedzajac w ten sposb glikogen w miesniach. Ponad to tluszcz rybi jest najlepszym zrodlem witamin A,D,E Wsrod tluszczy roslinnych najlepsze to: olej sojowy, oliwa z oliwek oraz olej slonecznikowy. Aby utrzymana w pelni zostala biologiczna aktywnosc tluszczy, powinnismy uzywac olejow tloczonych na zimno, czyli nie poddanych rafinacji. Tluszcze sa niezbedne jezlei chodzi o budowanie masy miesniowej, nie mozna ich ograniczac zbyt drastycznie. Ich ilosc w diecie kulturysty powinna wahac sie od 10 do 20% calodziennie spozycia pokarmu, szczegolnie przydatna jest obecnosc w tych olejach kwasow tluszczowych nienasyconych, wielonienasyconych, a szczegolnie jednonienasyconych. To co rozni tluszcz od weglowodanow w procesie energetycznym to fakt, iz tluszcz spala sie tylko w obecnosci tlenu i weglowodanow, natomiast weglowodany nie potrzebuja ani tluszczu ani tlenu, sa tzw. przemiany beztlenowe kligogeniczne, na ktorych bazuja treningi kulturystyczne, gdzie jest duza intensywnosc wysilku, lecz stosunkowo krotki czas wysilku 20-30 sek. Podsumowanie: 1. Kazdy tluszcz zawiera 9kcal w 1g bez wzgledu czy to jest tluszcz roslinny czy zwierzecy. 2. Staraj sie spozywac tluszcze roslinne i tluszcz rybi. 3. Ukladaj jadlospis tak aby spozywac okolo 10-20% tluszczu w ogolnym spozyciu pokarmow 4.Nie spozywaj tluszczy z weglowodanami 5.Spozywaj posilki zawierajace tluszcz w okresie przed treningiem i do poludnia. AUTOR POSTU: LEX



    Tłuszcze
    W swojej diecie staraj się unikać: tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterolu. Ogranicz ogólną ilość spożywanego tłuszczu.

    Tłuszcze zapewniają energię i niezbędne kwasy tłuszczowe, oraz witaminy (te rozpuszczalne w tłuszczach - A,D,E,K). Organizm ludzki potrzebuje pewnej ilości tłuszczu, ale należy zachować umiar podczas jego spożywania. Nasycone kwasy tłuszczowe, zawarte głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte głównie w olejach roślinnych, nie zwiększają stężenia cholesterolu we krwi.
    Jedz pokarmy z małą zawartością tłuszczu i cholesterolu.
    Sprawdzaj na opakowaniach zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w pokarmach, które kupujesz. Zmniejszając ich spożycie obniżysz poziom cholesterolu we krwi i będziesz dłużej cieszył się dobrym zdrowiem.

    Poznaj różne rodzaje tłuszczów
    Nasycone kwasy tłuszczowe Pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Do tych produktów zaliczamy pełnotłuste pokarmy takie jak: żółty ser, pełnotłuste mleko, masło, śmietana, lody, mięso, wędliny, skóra i tłuszcz z drobiu, smalec. Postaraj się ograniczyć spożywanie tych pokarmów.
    Cholesterol Spożywanie potraw bogatych w cholesterol podnosi jego poziom we krwi. Do tych potraw zaliczamy: wątróbkę i inne mięsa, żółtka jajek, tłuste nabiały.

    Formy trans kwasów tłuszczowych
    Pokarmy o znacznej zawartości formy trans kwasów tłuszczowych zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Do tych pokarmów zaliczamy wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w większości twardych margaryn i tłuszczy do smażenia. Wiele komercyjnie smażonych potraw (hamburgery, frytki), a także wyrobów cukierniczych, zawiera te tłuszcze.

    Nienasycone kwasy tłuszczowe
    Nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje) nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe dzielimy na jedno i wielonienasycone. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, olej kukurydziany, różne rodzaje orzechów są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
    Część ryb np. łosoś, tuńczyk, makrela zawierają omega 3 - kwasy tłuszczowe, które jak się uważa zapobiegają powstawaniu choroby wieńcowej serca.

    Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
    Zmniejsz ogólną ilość tłuszczu w twoich pokarmach. Większość kalorii, które spożywasz powinno pochodzić z produktów roślinnych (zboża, owoce, warzywa). Jeśli z jakiejś okazji jesz pokarmy o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, powróć do diety ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe następnego dnia.

    Tłuszcze i oleje
    Jedz tłuszcze roślinne częściej niż tłuszcze zwierzęce (mięso, nabiał, smalec) Jeśli nie potrzebujesz tak wielu kalorii, ogranicz ilość tłuszczu, który używasz do smażenia i którym smarujesz pieczywo

    Mięso, drób, jajka, fasola, orzechy
    Staraj się 2, 3 x dziennie spożywać ryby, chudy drób, chude mięso,, fasolę lub orzechy. Odcinaj tłuszcz z mięsa i skórę z drobiu. Jedz fasolę, groszek, soczewicę. Ogranicz spożycie pokarmów o dużej zawartości tłuszczów, takich jak boczek, parówki, kiełbasa, salami i inne wędliny. Zrezygnuj z wątróbki i innych podrobów. Nie przesadzaj z ilością jajek, a szczególnie ich żółtek.

    Nabiał

    Pij bez lub niskotłuszczowe mleko, jogurty. Jedz chudy biały ser. Ogranicz spożycie żółtego sera. Picie nisko i beztłuszczowego mleka pozwoli Ci ograniczyć spożywaną ilość kalorii i tłuszczu, jednocześnie nie eliminując innych potrzebnych składników.

    Wędliny
    Sprawdzaj zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w produktach, które kupujesz (wybieraj te z mniejszą zawartością).

    Jedzenie poza domem
    Zamawiaj ryby lub chude mięso a unikaj czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, cielęcina), tłustych wędlin, kotletów, żółtego sera.
    Nie dodawaj sosów sporządzonych ze śmietany, nie używaj masła.
    Na deser zamawiaj owoce.
    Postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi poniżej, ilość kalorii pochodzących z nasyconych kwasów tłuszczowych nie przekroczy 10%. Ograniczysz również dzienne spożycie cholesterolu poniżej 300 mg. Maksymalna dzienna dawka nasyconych kwasów tłuszczowych zależy od Twojego całkowitego zapotrzebowania kalorycznego (zależy to od płci, wykonywanej pracy, wieku, przemiany materii). Jeśli spożywasz potrawę zawierającą większą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, postaraj się aby następna zawierała ich znacznie mniej. Pozwoli Ci to nie przekroczyć dziennego limitu nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Ile kalorii pochodzących z tłuszczu powinieneś spożywać?

    tutaj tabelka
    Różne rodzaje tego samego produktu mogą zawierać różne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Spróbuj wybierać te, które zawierają ich mniej.

    Ogranicz spożycie tłuszczów.
    Postaraj się ograniczyć spożycie kalorii pochodzenia tłuszczowego do 30% ogólnej ilości kalorii. Aby to osiągnąć, zacznij od zrezygnowania z nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli utrzymujesz należną masę ciała (tzn. odpowiednią dla Twojego wzrostu i płci) i jesz niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, możesz sobie pozwolić na pewną swobodę w spożywaniu pokarmów pochodzenia roślinnego zawierających wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych.

    Rady dla dzieci
    Od drugiego roku życia dzieci powinny większość kalorii czerpać z: produktów zbożowych, owoców, warzyw, chudych nabiałów, fasoli, chudego mięsa, drobiu, ryb i orzechów.

    Uwaga- orzechy mogą spowodować udławienie u 2-3 letnich dzieci.


    Rady
    Aby zmniejszyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych:

    Ogranicz spożycie stałych tłuszczów, takich jak masło, twarda margaryna (tj. do pieczenia), smalec, częściowo nasycone tłuszcze do pieczenia.

    Jedz nabiał beztłuszczowe lub o niskiej ich zawartości, gotowaną fasolkę i groszek, ryby i chude mięso, drób.

    Każdego dnia spożywaj duże ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców.

    Sprawdzaj na opakowaniach zawartość tłuszczu i cholesterolu.

    Porównanie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w niektórych pokarmach

    http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie

    tabelki brak

    Edytowany przez KO., 15 wrzesień 2006 - 20:10 .

    • 0

    #6
    nickname999

    nickname999

      Wczuwa się w forum

    • Użytkownicy
    • PipPip
    • 72 postów
  • Wiek: 24
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Rzeszów
    • Staż [mies.]: 13
    danke
    • 0

    #7
    KO.

    KO.

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3671 postów
  • Wiek: 27
    • Płeć:Mężczyzna
    • Miasto:Żory
    • Staż [mies.]: sezon
    wole SOCzki %) %)
    • 0

    #8
    Ania

    Ania

      Na KFD prawie jak w domu ;)

    • Spec
    • PipPipPipPipPip
    • 1840 postów
  • Wiek: 31
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Olsztyn / UK
    Moze jeszcze informacje z tego linku beda pomocne :

    http://www.kfd.pl/in...p?showtopic=137
    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko