Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tatar - przepis

* * * * * 2 głosów tatar przepis przepis na tatara kuchnia KFD

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
MyszkaAgresorka

MyszkaAgresorka

    Oraz

  • Torty
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15524 postów

*
POPULARNY



Witamy Was w kolejnym odcinku z serii Kuchnia KFD.pl
Dziś jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce - tatar :)

Wartości odżywcze:
Białko: 46 gramów (44 gramów zwierzęcego)
Tłuszcze: 17 gramów
Węglowodany: 5 gramów
Wartość energetyczna to ok. 357 kilo kalorii.


Do przygotowania potrzebujemy:

- 200 gramów zmielonego mięsa chudego mięsa wołowego
- żółtko jaja kurzego
- ogórek kiszony
- 2 cebulki np. szalotki
- łyżka oliwy
- przyprawy (pieprz, sól)

Mięso wkładamy do miski, dodajemy żółtko jaja, oliwę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wykładamy obok lub posypujemy.

Gotowe :) Prawda że to bardzo proste?

UWAGA - można również dodać popularnej "przyprawy" w płynie zwanej Maggi. Dodaje ciekawego aromatu i smaku. My nie dodawaliśmy ze względu na to że Maggi zawiera szkodliwy glutaminian sodu ;)
  • 10

#2
Blade10

Blade10

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 23 postów
Ale laska :)
  • 1

#3
Eau

Eau

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPip
  • 1786 postów
Rozumiem, że mięso sklepowe już spakowane nie wchodzi w grę? Bo tam są różne duperele przetworzone ;D?
  • 0

#4
Faustt

Faustt

    Chyba zostanę tu na dłużej

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 988 postów
ciekawe,trzeba będzie zrobić !
  • 0

#5
victor152

victor152

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 80 postów
Tatarka dekorujemy cebuleczką oraz ogóreczkami. Spożywamy widelczykiem.

Nie lubie jak ktos sie piesci nad jedzeniem :D.
  • 0

#6
Ramazith

Ramazith

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 442 postów

Rozumiem, że mięso sklepowe już spakowane nie wchodzi w grę? Bo tam są różne duperele przetworzone ;D?


Gotowe mielone mięso to nie mięso :)

A przepis,tatar jak to tatar.
Gospodyni zacna !
  • 0

#7
MyszkaAgresorka

MyszkaAgresorka

    Oraz

  • Torty
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15524 postów
Wołowinę kupić najlepiej w kawałku (jeśli ktoś ma maszynkę do mielenia) lub zmieloną, ale broń boże zamrożoną bo tam przeważnie sam odpad.
  • 0

#8
maryjusz93

maryjusz93

  • KFD pro
  • PipPipPipPip
  • 949 postów
Trzeba będzie wypróbować ;)
Panowie jak ktoś ma maszynkę do mięsa to samemu idzie zrobić a nie sklepowe %-)
W biedronce jest wołowina w kostkach,raz dwa i zmielona elektryczną maszynką.
  • 0

#9
Dran0

Dran0

    KFD Silver

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3942 postów
No wiecie...%) No i przez was mam ochotę na Tatara. Idę do sklepu... :gon:
  • 0

#10
Rottweiler

Rottweiler

    KFD Platinum

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5387 postów
ja osobiscie wole tatara ze swiezego łososia ....ale przepis podobny
  • 0

#11
maryjusz93

maryjusz93

  • KFD pro
  • PipPipPipPip
  • 949 postów
Ja uwielbiam z wołowiny,z łososia nie jadłem :crazysex:
Denerwują mnie potem te resztki białe między zębami %-)
  • 0

#12
LeBron#6

LeBron#6

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 104 postów
Pycha :)
  • 0

#13
Batist

Batist

    wesoły kostek

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5557 postów
Kto oglądał odcinek tylko dla tej pani, łapka w górę ! :crazysex:
  • 4

#14
gracu

gracu

    Wczuwa się w forum

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 107 postów
Moja imienniczka ( dziwnie brzmi xd ) hehe
Wypróbuję to po redukcji %%)
  • 0

#15
ElDario

ElDario

    Się rozkreca

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 716 postów
Taka laseczka w domu to prawdziwy skarb ;) Większość dziewczyn w młodym wieku ryżu nie potrafi ugotować <_<

Od strony technicznej, jak jest z trawieniem takiego mięsa ? Nie ma problemów żołądkowych ?

Edytowany przez ElDario, 23 listopad 2011 - 00:19 .

  • 0

#16
nataszowa

nataszowa

    Nowy na pokładzie

  • Nowi na forum
  • Pip
  • 2 postów
Wszystko fajnie, tylko jednak nie obawiacie się tego 'nie obrabianego termicznie' mięsa? Nie wiadomo jak to było przetwarzane, gdzie trzymane itd. Gotowanie/Smażenie jednak zabija sporo bakterii.
  • 0

#17
SLIN

SLIN

    bejbik on dzjus

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 24163 postów
ja jem ciagle tatara gotowege ze sklepu lub sam robie i nigdy mnie nie zawiodl, do smaku magi przed spozyciem na muss

Edytowany przez SLIN, 24 listopad 2011 - 16:21 .

  • 0

#18
Rottweiler

Rottweiler

    KFD Platinum

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5387 postów
warto kupowac mieso u pewnego dostawcy ,lub specjalnie zamówic daną porcje ,ja tak robie
  • 0

#19
SLIN

SLIN

    bejbik on dzjus

  • Aktywny user KFD
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 24163 postów
a moim zdaniem kupowac tam gdzie wszyscy kupuja, bezpieczniej niz u prywaciarza z prostych wzgledow / badania jakosci , wymog i td
  • 0

#20
Rottweiler

Rottweiler

    KFD Platinum

  • KFD pro
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5387 postów

a moim zdaniem kupowac tam gdzie wszyscy kupuja, bezpieczniej niz u prywaciarza z prostych wzgledow / badania jakosci , wymog i td

zgadzam sie z tobą ale z drugiej strony z tymi badaniami to czasami róznie bywa.100% pewnosci nigdy nie ma
  • 0





Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA