Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szmaciak gałęzisty

- - - - - szmaciak galezisty

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
LubiePlacki

LubiePlacki

    Lubi placki

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13922 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Miasto:kfd.pl
  • Staż [mies.]: 16 lat
Szmaciak gałęzisty(siedzuń sosnowy lub kozia broda) – jest to gatunek jadalnego grzyba. W Polsce objęty jest ścisłą ochroną.

Charakterystyka
Cały owocnik szmaciaka przypomina grubą gąbkę kąpielową, a innym napuszoną kwokę. Grzyb składa się z dość silnie rozgałęzionej grzybni z taśmowatymi, kędzierzawymi, między sobą ciasno przeplecionymi rozgałęzieniami. Rozwijają się ona na wszystkie strony z tkwiącego w ziemi i dlatego trudno rozpoznawalnego białego trzonu.
Stare osobniki mogą osiągnąć średnicę nawet nawet 40 cm i ważyć kilka kilogramów.
Grzyb jako młody egzemplarz ma bladożółtawe zabarwienie. Stopniowo jednak blednie i wygląda wówczas brudnobiałobrązowawo. Miąższ szmaciaka jest biały, woskowaty. Wydziela zapach korzenny i ma przyjemny, orzechowy smak.
Szmaciak gałęzisty należy do pasożytów korzeni sosny. Zwłaszcza wśród starych drzew może prowadzić do dużych strat w rdzeniu dolnych części pnia. Kilka lat po ścięciu drzewa może produkować owocniki na pniaku i wokół niego. Występuje w starych drzewostanach sosnowych, a na nizinach i w górach do 1000 m n.p.m. W Polsce nie jest dość często spotykanym grzybem i podlega ochronie.
Rośnie od późnego lata do jesieni.
Szmaciak gałęzisty jest często mylony ze szmaciakiem nemecii, który występuje na świerkach i jodłach. Grzyb ten nie ma jednak tak kędzierzawych końców rozgałęzień, ale tylko lekko faliste, o gładkich brzegach, słomkowożółtego koloru, poza tym jest silniejszy i potężniejszy.

Znaczenie
Szmaciak gałęzisty nadaje się do spożywania. Jest cennym grzybem dla wielu zbieraczy. Wewnątrz szmaciaka żyje wiele drobnych organizmów. Bardzo trudno je usunąć. Ziarnka piasku i źdźbła trawy są po prostu włączone do wnętrza rozrastającego się grzyba.

Warstwa zarodnikonośna tworzy się na skierowanej ku ziemi stronie taśmowatych oraz płatowatych rozgałęzień. Grzyb należy do podstawczaków. Crispa znaczy "kędzierzawa".
  • 0

Doradca KFD

Doradca KFD
  • KFD pro

Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
 Zamknij okienko