Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przepisy z Naszych DT i nie tylko :-)

* * * * * 5 głosów

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć

#1
BornToFight

BornToFight

    Struś Pędziwiatr

  • Spec
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8975 postów
  • Wiek: 33
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:najstarsze
    • Staż [mies.]: 28

    jedzenie-świnia.gif



    PONIEWAŻ MOŻNA JEŚĆ NIE TYLKO ZDROWO, ALE I SMACZNIE POSTANOWIŁYŚMY ZEBRAĆ NASZE PRZEPISY W JEDNYM TEMACIE :-)


    RAZ NA JAKIŚ CZAS MAŁE ODSTĘPSTWO OD DIETY TEŻ JEST DOPUSZCZALNE, WIĘC PRZEPISY NA MAŁE CO NIECO RÓWNIEŻ MILE WIDZIANE :w00t:


    Zapraszam do aktywnego tworzenia tematu i proszę o ograniczenie spamu do minimum



    jedzenie-kucharz2.gif


    • 0

    Doradca KFD

    Doradca KFD
    • KFD pro

    Siemanko, w tym przypadku, mogę polecić Ci takie produkty (dla ułatwienia przygotowałem boks ze zdjęciami):




    Poniżej kilka linków do tematów podobnych do Twojego:

    #2
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    *
    POPULARNY

    SZASZŁYKI KLOPSIKOWE A'LA MINI

    1. Przygotowujemy sobie warzywa wg. upodobań oraz mięso mielone ( ja brałam drobiowe bo najszybciej sie przyrządza)

    post-153373-0-34277600-1320675644_thumb.jpg

    2. Do mięsa mielonego dodaję tylko zioła wg upodoban ( ja: kminek, tymianek, troche soli, pieprzu i mięta). Odważam małe kuleczki ( jestem na redukcji i mam w diecie 120g miesa na porcję)

    post-153373-0-96328500-1320675450_thumb.jpg

    3. Nabijamy na patyczki z szaszłyków z przekładaniem warzywami

    post-153373-0-60046900-1320675504_thumb.jpg
    4. Wkładamy na 30 min do piekarnika z termoobiegiem i TADA - gotowe :rolleyes: Proste szybkie smaczne

    post-153373-0-32394300-1320675590_thumb.jpg


    • 5

    #3
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    *
    POPULARNY

    GOFRY

    - 50g mąki razowej/ orkiszowej/ płatków owsianych
    - 2 jajka, 1 białko
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5g oliwy

    wszystko razem miksujemy, wylewamy do gofrownicy i ... voila !

    post-103645-0-05580400-1323296488_thumb.jpg

    wersja z owocami:
    post-153373-0-19799300-1333384186_thumb.jpg


    • 5

    #4
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    *
    POPULARNY

    NALEŚNIKI ORKISZOWE

    - 100g mąki orkiszowej,
    - 100ml mleka 2%
    - 1 jajko
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - woda gazowana do rozcieńczenia by ciasto nie było za gęste

    jak zawsze, mix wszystko i na patelnię
    do srodka wg. uznania - ja dałam miecho z uda kurczaka + jogurt z czosnkiem
    :w00t:

    post-153373-0-53796000-1334503482_thumb.jpg


    • 6

    #5
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    ALTERNATYWA DLA JAJECZNICY

    - 2, 3 jajka
    - 5-10g majonezu ( lyzeczka)
    - zielona cebulka


    gotujemy jajka i kroimy je dość grubo, dodajemy majonez i cebulką ( lekko wtedy paćkam wszystko widelcem). Ze swieżym pieczywem - pychota !

    post-153373-0-06780000-1334767243_thumb.jpg


    • 0

    #6
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    MINIOWE PLACUCHY ( wersja jabłka, banany, migdały)


    110g płatków owsianych,
    4 jajka,
    2 białka,
    75g wheya,
    100g jabłka,
    60g banana,
    10g migdałów mielonych

    płatki, jajka + whey i migdały mixujemy razem. Do gotowej papki dokładam banana i jabłko pokrojone w kostke i smaze na teflonie małe placuszki - oczywiscie pod przykryciem

    post-153373-0-87769800-1333701047_thumb.jpg


    • 2

    #7
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    BABECZKI SEROWE


    - 250g twarogu
    - 2 jajka
    + do smaku rodzynki, zurawina lub owoce na juz upieczone babeczki


    jak zwykle u mnie: mix jajka + twaróg, pieczemy ok 20 min w 175st C


    post-153373-0-98704800-1332862217_thumb.jpg


    • 3

    #8
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    TWARÓG NA KOLACJĘ


    - 125g twarogu
    - 30g wheya
    - 1 banan

    wszystko razem zmixowane, dane do pudełeczka i wstawione do lodówki na 2-3 godziny

    potem wyciągnięte, polane sokiem z gumijagód :w00t:

    post-153373-0-12447500-1332188625_thumb.jpg


    • 1

    #9
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    KURCZAK W MUSZTARDZIE A'LA AGGRESSOR

    - piers z kurczaka
    - musztarda
    - majonez
    - orzechy


    piers z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na ok. 200g 1 lyzkę majonezu i 1-2 łyżki musztardy
    wszytsko robimy na teflonie :) gdy kurak sie ugotuje nam w tym sosiku, a sosik zgęstnieje dodajemy kilka pokrojonych orzechów dla dobicia pełnego smaku! pychota !

    post-153373-0-46757300-1324551660_thumb.jpg


    • 1

    #10
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    SERNIK LOW CARB A'LA MINI

    1. Twaróg 1000g dzielimy na pół, do kazdej połowy dodałam inną galaretkę ( agrest i truskawka) i po 3 łyzeczki rozpuszczonej we wrzątki żelatyny
    2. Wylałam wartwami na brytfanne
    3. Wstawiłam do lodówki, dałam na wierzch troszkę kokosu + 1 łyzeczkę kakao rozpuszczone we wrzątku

    BWT całości - 1140 kcal 204/ 54/ 5
    w porcji 100g - 114kcal 20/ 5/ 0,5

    post-153373-0-38572400-1324648803_thumb.jpg


    • 1

    #11
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    PIERNIK LOW CARB A'LA MINI

    1. 6 jajek + trochę ksylitolu ( zamiast słodziku) ubijamy, w innym naczyniu dajemy 150g mąki orkiszowej, 2 lyzeczki cynamonu, 2 łyzeczki kakao, 2 łyzeczki przyprawy do piernika. W jeszcze innym dajemy 200-250g serka kremowego ( dałam mascarpone) i do niego sypiemy 2 łyzeczki sody.
    2. Potem do zmiksowanych jajek dodajemy mąki z przyprawami + serek z sodą
    3. Zostawiamy 1-2 godz w zimnym miejscu
    4. Wylewamy na brytfanne i pieczemy ok 20-25 min w temp 175st C

    BWT całości - 1681 kcal 62/106/115
    ciasto składa sie z 25 kawałkow po 1,5 cm wiec jeden kawaleczek to
    52 kcal - 3/2/5

    post-153373-0-36078700-1324648783_thumb.jpg


    • 1

    #12
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    NUGGETSY KURCZACZKOWE


    - piersi z kurczaka zmielone
    - dowolne przyprawy ( ja: gyros)


    mielimy mięcho, formujemy małe nuggetsiki i wioo do piekarnika na 20 minutek w 175 stopniach
    inna forma piesi :)

    post-153373-0-38236100-1328276910_thumb.jpg

    post-153373-0-33036700-1328276917_thumb.jpg


    • 1

    #13
    -MINI-

    -MINI-

      Mały Głód :)

    • Mod
    • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
    • 20050 postów
  • Wiek: 34
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:małopolska

    MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

    1. makaronik gotujemy
    2. dajemy do garnka szpinak, czosnek, cebulkę + kefir ( jogurt)
    3. bierzemy swiezego łososia, obieramy z ości - dodajemy do szpinaku i gotujemy

    voila !



    post-153373-0-29169000-1329922082_thumb.jpg


    • 1

    #14
    32aneta

    32aneta

      KFD to mój dom ;)

    • Aktywny user KFD
    • PipPipPipPipPipPip
    • 3101 postów
  • Wiek: 41
    • Płeć:Kobieta
    Domi "pojechała" ze zdrową żywnością, to ja wstawię coś do grzeszenia :-P

    SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO Z SURIMI I OGÓRKIEM

    Składniki:
    -opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego typu "nitki"
    -opakowanie paluszków surimi
    -1 długi ogórek
    -pęczek koperku
    -majonez, jogurt naturalny, sól, biały pieprz
    DSC01167.JPG


    1. Makaron zalewamy wrzątkiem
    DSC01169.JPG

    2. Kroimy surimi na plasterki, jeśli było mrożone to wcześniej trzeba je rozmrozić.
    DSC01168.JPG

    3. Obieramy i kroimy ogórka, żeby powstały takie trójkąciki.
    DSC01170.JPG

    4.Siekamy koperek. Odcedzamy makaron, przelewamy zimna wodą i kroimy na mniejsze kawałki, bo oryginalnie jest bardzo długi.

    5. Robimy sos z jogurtu i majonezu, proporcje trzeba ustalić samemu. Ja daję około 3 łyżek jogurtu i ok. 1,5 łyżki majonezu. Sypiemy sól, pieprz i wszystko mieszamy w misce.

    DSC01172.JPG


    Smacznego :-)


    Edytowany przez 32aneta, 26 kwiecień 2012 - 18:09 .

    • 1

    #15
    ilka

    ilka

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2792 postów
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto::P
    • Staż [mies.]:
    KREM CZEKOLADOWY - a'la nadzienie z bombonierki
    200g serka chudego - może być homogenizowany (na zdjęciu Pilos z Lidla - nie najlepszy wybór, zazwyczj używam serek emilki w kwadratowych opakowaniach - kupuję w POLO)
    3 łyżki gorzkiego kakao
    15 słodzików (rozgniecionych)
    10 kropel aromatu śmietankowego
    10 kropel aromatu migdałowego (może być inny, np. rumowy)
    troszkę soku z cytryny

    czekocos.jpg

    po wymieszaniu można wcinać sam lub posmarować sobie nim chudego biszkopta

    BISZKOPT (omlet) z patelni
    5 jajek (3 żółtka zostawiamy sobie na maseczkę na włosy :)) / mąka / słodzik / patelnia z przykrywką
    5 białek + łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli + 5 słodzików (rozgniecionych)- ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach (5-10 min)
    następnie - dodajemy 2 żółtka i dwie łyżki mąki pszennej (miksujemy starannie mieszając na najniższych obrotach - maksymanie skracamy tą czynność)

    wylewamy na podgrzaną już i wysmarowaną olejem dużą patelnię (rozprowadzamy łyżką ale nie do samych ścianek patelni - potem będzie łatwiej odwrócić)
    i nakrywamy przykrywką - pieczemy 10 min na małym gazie
    potem odwracamy, przykrywamy i znów czekamy 10 min

    obracać placek biszkoptowy należy szybko i od razy nakryć go przykrywką - ponieważ może nam siąść
    • 2

    #16
    JuTe

    JuTe

    • Użytkownicy
    • PipPipPip
    • 518 postów
  • Wiek: 25
    • Płeć:Kobieta
    moje nowe odkrycie - PYSZNE! :crazysex:


    placuszki z marchewką:

    mala marchewka
    maka żytnia 25g
    poatki owsiane 25g
    1 jajo
    łyżka mleka lub jogurtu
    łyżeczka oliwy do smażenia
    łyżka cynamonu do doprawiania

    marchewkę scieramy na małej tarce, dodajemy jajo, mąkę, płatki owsiane i cynamon do smaku, wszysto mieszamy, ftmujemy małe placuszki i smażymy na oliwie.

    voila.

    szybkie i przepyszne! :)
    • 0

    #17
    BettyBoo

    BettyBoo

      Nowy na pokładzie

    • Nowi na forum
    • Pip
    • 2 postów
  • Wiek: 38
    • Płeć:Kobieta

    macie jakis sprawdzony sposób na nalesniki z maki zytniej? bardzo trudno sie je smazy nawet na nowej patelni, rozlatuja sie. kiedys slyszalam cos o wiekszej ilosci jajek ale nie wiem czy nie poprzekręcałam faktów??

     

    Wypróbowany przepis znaleziony w sieci:

    Jablkowe nalesniki z maki zytniej razowej
    Potrzebujemy:
    • 1 jajko,
    • okolo 100 g maki zytniej razowej,
    • 1 lyzka cukru waniliowego,
    • 1 jablko,
    • 1/2 lyzeczki cynamonu,
    • 1/2 lyzeczki soku z cytryny,
    • 50 ml wody mineralnej gazowanej,
    • 300 ml mleka.
    Wykonanie:
    • Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, cukier waniliowy - mieszamy,
    • Dosypujemy mąkę i cynamon i mieszamy dalej juz razem,
    • Miksujemy nieobrane jablko z cytryną i dodajemy do ciasta,
    • Rozgrzewamy patelnię, delikatnie smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym i smażymy,
    • Ze wzgledu na dodane jablka do ciasta musimy smazyc grubsze nalesniki.

    • 0

    #18
    Paradox11

    Paradox11

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2132 postów
  • Wiek: 26
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto:Kielce
    • Staż [mies.]: 8:)

    Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

     

    - 500 g fasoli Piękny Jaś

    - 400 g mięsa mielonego (ja robię z wołowiną, ale na pewno może być też z wieprzowiną, albo mieszanym)

    - 500 g przecieru pomidorowego

    - 2 duże cebule

    - 2 łyżki oliwy z oliwek

    - 4 łyżeczki suszonego cząbru (wg uznania)

    - 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (wg uznania)

    - 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej (wg uznania)

    - dwie łyżeczki cukru

    - sól

     

    1) Fasolę namaczamy, na dzień przed gotowaniem, w dużej ilości wody.

     

    2) Na następny dzień fasolę wraz z wodą w której się moczyła wrzucamy do dużego garnka. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak, aby zakryła fasolę i gotujemy przez godzinę. Później wylewamy 3/4 wody z gotowania i wlewamy przecier pomidorowy.

     

    3) Cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na dwie łyżki oliwy z oliwek a kiedy cebula się zeszkli to dodajemy mięso i całość razem przesmażamy.

     

    4) Zawartość patelni przelewamy do garnka z fasolą, dodajemy cząber i paprykę. Gotujemy jakieś pół godziny (fasola powinna być miękka), doprawiamy do smaku solą i cukrem i jeszcze gotujemy przez pół godziny.

     

     

     

     

    Całkiem innym wymiar fasolki po bretońsku :) Ja jadłam tylko z wołowiną zrazową. Pyszne, z niedużą ilością tłuszczu i dużo błonnika. Moim zdaniem o wiele smaczniejsza niż z kiełbasą. Smacznego!


    • 0

    #19
    ilka

    ilka

      KFD to mój dom ;)

    • Użytkownicy
    • PipPipPipPipPipPip
    • 2792 postów
    • Płeć:Kobieta
    • Miasto::P
    • Staż [mies.]:

    ja lubię ze skwarkami z boczku i kiełbaską pociętą w plasterki i podsmażoną... bez cukru, papryka ostra i słodka w proporcjach 1:1, parę ząbków czosnku... no i tego przecieru to tak z 10x mniej :) nota bene niezła fura potasu :)

     

    uwielbiam fasolkę, a moje chłopaki jeszcze bardziej, jednak teraz jest za gorąco... dlatego polecam:

     

    Kawę frape z bitą śmietaną

     

    bierzemy shaker (tak ten w którym rozrabiamy odżywki)

    wlewamy do połowy zimnego mleka,

    wsypujemy 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    dodajemy 4-6 słodzików (rozgniecionych, bo się nie rozpuszczą)

    trzepiemy ;)

    ... 

    rozlewamy do szklanek

    dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy mikserem na sztywno i nakładamy na wierzch

     

    PYCHA!


    • 0

    #20
    100procentzsiebie

    100procentzsiebie

      Nowy na pokładzie

    • Użytkownicy
    • Pip
    • 32 postów

    ja polecam placuszki z cukinii ze szpinakiem.

    być może komuś przypadnie przepis do gustu:

    1 cukinia ( ścieramy na dużych oczkach odsączamy)

    2łyzki płatków owsianych

    3łyżki mąki razowej

    1jajko ( ja ubijam białko dzięki czemu placuszki są puszyste)

     

    Smażę bez tłuszczu na patelni - nie przywierają :)

    farsz:

    2-3 ząbki czosnku i tarty imbir smażę na łyżeczce oleju kokosowego potem dodaje czosnek i na PLACUSZKI :)

    Pychotka! :-) :-) :-)

     

    ps. szczególnego smaku nadaje właśnie olej kokosowy i imbir


    • 0




    0 użytkowników czyta ten temat

    0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników


    Najważniejsze działy: Kulturystyka | Dieta | Przepisy | Trening | Doping | Fitness | MMA
     Zamknij okienko